Maximalni chod 7.5 cm,vic s ni nedostanu, je to u teto vidlice standart nebo to jde nejakym zpusobem zmenit? Vazim 85kg.
Maximalni chod 7.5 cm,vic s ni nedostanu, je to u teto vidlice standart nebo to jde nejakym zpusobem zmenit? Vazim 85kg.
Suntour, no…
Ptam se v uvodu jestli to jde nejakym zpusobem zmenit. Pokud k tomu nemas co rict tak se nevyjadruj frajirku.
Jeho si nevšímej.
+1
Tak si přečti komentáře níže a poznáš, že mám pravdu. U tohodle Suntouru je deklarovaný zdvih z výroby nedosažitelný.
Co je na tom frajerského? Chápu, že tě to štve, ale já za to nemůžu :-).
je predelavana na olejove mazani? A nedostanes ji vic ani kdyz vypustis vzduch?
Neni vzduchova
:D
hehe, vzduch :)
jééé to je trapas :) né že bych nevěděl jak funguje XCR, ale když vidím jako první slovo suntour tak už myšlení jede na vlně epiconu :D
Je to u ní nojmální :) ikdyž mě asi chodila o něco víc…
Zkusit jinou pružinu?
Je to normální, bez úpravy nic nezmůžeš. Údajně stačí trochu seřezat elastomer a hned bude lineárnější, sám se na to zjara chystám.
Jsem měl za to, že je tam pružina.
A není?Já žil v domění že tam je pružinka.Prosím o osvětu.
No je :)
Jak to tam je poskládaný?Na ,,dně" vidle je elastomer,z toho čumí pružina a na tý to chodí?Já sem primárně silničář a vidlice mi byli vždy obestřeny tajemstvím.
Jojo, je tam pružina, ale v ní je ještě elastomer, který napomáhá progresivitě, jestli jsem to celé dobře pochopil :)
Ach tak,no každopádně zlatá karbonová s hliníkovým krkem tam není co zkazit :D
technická – elastomer je taky pružina :D ale rozumím jak to myslíš a máš samo pravdu
jo jo, taky rozumím :)
Několik mi jich prošlo rukama a všechny chodili určitě alespoň těch 8 – 9 cm bez problémů. Hmotnost máš celkem přijatelnou, měla by chodit až na doraz.
Pomohlo by teda zkraceni nebo odebrani uvedeneho dorazu?
Ještě je možnost předělat vidlici na 120mm, to by ti pak těch 100mm určitě chodila.
Dělám technickou školu ale tohle nechápu :) ja uděláš z vidlice 100mm,vidli na 120mm?
Je tam je „spacer“, vnitřní nohy jsou delší, takže když se vyndá 2cm plastovej vymezovač (spacer) dosáhneš vyššího zdvihu.
Epicon jde třeba takto upravit až na 140mm ze 100.
Tak sem zase o něco chytřejší.
Přesně tuhle úpravu, jednak se můžu podepsat pod funkčnost a mnohem lepší vlastnosti, dokonce musím majkeeho opravit, mě chodí dokonce 110mm :)
Takže to mi chcete říct že i taková vidle jako je XCR se dá předělat na aspoň trochu funkční vidli?Mluvím teda o použití lidmi cca 80–85kg,údajně funguje lépe pod těžšími jedinci ale pro mě co mám 74kg to asi nebude to pravý ořechový co?
Právě že pod těžšíma lidma už moc nefunguje a má přiliš velký sag (zanoření) a chodí často na dorazy. Ideální tak těch 75kg.
Minulou sezonu jsem měl cca 70kg a teda těch 10 bych klidně bral navíc, abych využil tu vidli. Asi se to liší kus od kusu
Trochu se to liší. Já ji třeba jezdil když jsme měl nějakých 90kg a musel jsem do toho pricpat ještě jednu pružinu, pak už jsem nechodil pořád na dorazy :)
No já ji mám na biku a připadámi že to moc nechodí.A právě známý ju má taky a má 90kg a funguje krásně no.A vidlice jsou to úplně stejné.
To predelani na ten vetsi zdvih je technicky moc narocne? Kolik casu to zabere zhruba?
20–30 minut
keď sa už bavíte o tých strunách, tak mi to nedá pripojiť sa :D. Existuje teda aj taká struna čo by sa mohla vymeniť za pôvodnú ktorú má xcm suntour a pracovala by správne pod mojimi 110kg?
mohli by ste sa k tomu niekto múdry vyjadriť prosím?
V XCM není pružina, tam je jen elastomer myslím a to nevím jestli se dá někde vůbec sehnat.
je tam taky oboje, jako v xcr. Taky nejlíp vyhodit.
Hmm, musím nějakou XCM kuchnout, myslel jsem že je tam jen elastomer jako třeba v Gile.
http://www.bikeservis.com/…-p-2464.html
myslíš takéto niečo? ak hej tak to nemám šajnu ako to môže pružiť vo vidlici.
a teď ti dělá co? chodí na dorazy?
zatiaľ ju ešte nemám, to sa informujem dopredu, ale asi to je dosť možné
Uf :D Tak hele, nejdřív s ní chvíli jezdi a pak teprve uvidíš.
Pohoda, len ja mám 110kg a si mi vravel, že xcm je na 75kg, tak za to sa na to pýtam či ide s tým niečo spraviť keď takú vidlicu na biku budem mať.
Především bajk s takovou vidlicí radši vůbec nekupuj nebo rovnou šetři na novou. Na 110kg je totálně špatně. Za prvé nebude chodit, bude pořád zanořená a za druhé má slabý nohy a bude se šíleně kroutit. Nedejbože pokud na ní budeš mít dokonce kotoučovou brzdu.
u xcm je největší problém plastová pouzdra, takže při jeho váze bude mít vakl jen se na ni podívá. měkká samozřejmě bude taky.
Tak diky za info. Kdybys vedel o nejakem fotonavode na netu,mohl bys mi to tady postnout,teda pokud to mas nekde po ruce,jinak staci stranky,ja uz si to najdu.
Někde to tady myslím někdo i fotil, ale neboj se rozebrání, myslím, že pochopíš co a jak, kdyžtak sem hodíš foto a dostaneš rady. Mělů by tam být prostě takovej plastovej 2cm vysokej udělátor :)
na ofiko stránkách jsou video návody (suntour tuning base tv)
Budeš potřebovat akorát tento klíč, jinak vystačíš s běžným nářadím. Je tam jen vazelína, takže ani žádnej olej ti nepoteče.
pozor na průměr, jeden je pro vidlice s 28mm vnitřními nohami, xcr má 30mm a ten klíč je většího průměru.
Jde to udělat i bez toho klíče, aniž by se vidla nějak pokurvila ;-)
no jo, jde, ale je to neelegantní :)
Nevím sice proč neelegantní ale budiš, nezabere to tím méně času ani to normálním klíče pokud si šikovný nezničíš ;-)
Lepší je ten klíč mít,já tu matici v létě totálně zničil a musel shánět novou.
Čím dál víc mě od toho odrazujete,chtěl sem to dneska kuchnout bez toho klíče ale radši se stavím do obchodu ať to celý nezdrbu.
Aha,takže bez tohodle klíče to prostě nekuchnu.
Dyť píšu že kuchneš a úplně bez problému, jenom musíš být trošičku opatrnější ;-)
Neaktualizoval sem si stránku,pardon :)
jde to pochopitelně univerzálním nástrojem… sikovky;) nicméně ten plast není nijak zvlášt tvrdý, takže aspon hadru přes to. i tak riskuješ trvalé šrámy.
Mě stačilo dláto a kladívko, ale počítej s tím, že bez toho klíče tam nějaký šrámek bude.
Dělal jsem to šroubovákem + kladívkem a přišel jsem při tom na té matici o jeden zub. Následující den jsem klíč koupil a mám klid.
Ten klíč se z toho smýká jak šílený. I s ním tam budou hrany. Navíc je strašně krátký, tak se nedá pořádně zabrat.
Ještě technická.Na XCR je to ladění přepětí pružiny,tuším že na levý noze.A co by se mělo ďít když budu točit kolečkem ve směru značky mínus a pak ve směru značky plus.Protože ať točím kam chci,tak mi připadá že je to pořád stejný a žádný viditelný rozdíl v chodu není poznat.Vidle i nadále jde max do 60mm.
Dojde ke stlaceni pruziny o nejakych 10–15mm, v praxi rozdil temer nepoznas, tak jak na kazde pruzinovce.
Jasný,tak já to kvůli zdvihu a lepšímu chodu kuchnu.Mám zkusit prvně seříznout ten elastomer co je v pružině?To bude mít vliv na linearitu chodu a ten gumovej spacer zase na zdvih ne?.
Ten gumovej blbinec(elastomer)jak na to zrovna koukám tak je o 40mm kratší jak pružina.Bych ho seřízl tak o 20mm a otestoval jak to bude chodit.
ten elastomer vyndej úplně
Aby mu pak pružina neklepala v noze.Leda pak na ni doprostřed navléct kus duše.
Hlavně půjde na doraz jak nic. Zkoušel jsem to na XCM a okamžitě jsem ho zkracoval a vracel zpátky.
Záleží na hmotnosti jezdce. Mám 75 kg, elastomer jsem z XCM vytáhl úplně na dorazu jsem ještě nebyl.
tak to vůbec. vyndal jsem ho, předělal na olej a na doraz jsem se dostal asi 2× a to byly mrdy, jako kráva. (No doraz – prostě sem naměřil, že vidle byla na skoro 80mm..)
Ona tam originál je nějaká „duše“ na tom péru, ale neklape to.
Podle vseho to zpusobuje gumovy valecek zasunuty v pruzine, ke konci zdvihu je pak velmi progresivni.
Tak jsem odstranil ten elastomer a ještě ten plastový spacer, mám teď zdvih 120mm a využívám 115mm při běžné projížďce, takže si nemůžu ztěžovat. Pro ty, kteří váhají, ano opravdu, elastomer vyhoďte, chod se změní k lepšímu!
Ještě uvažuju o olejovém mazání, kdyby měl někdo info se kterým by se chtěl podělit, sem s ním ;)
Ahoj,
co přesně že jsi to odstranil? Potřeboval bych nějak vysvětlit, co z těch věcí uvnitř vidle je elastometr a jak ho vyndat? Mám 75Kg a vidlice jde od začátku tak na 70 – 80mm, už mi to leze na nervy.
Díky :).
Valcovitá černá věcička, zřejmě plastová nebo z čeho to je, celkem tvrdá, když rozebereš vidli, určitě ji najdeš.
Poradili by ste mi co potřebuju na namazání? Jakou vazelínu/silikonový olej a kolik?