Dostal som sa k ramu Cube AMS 125 (zdvih 130mm), ale bez tlmica, takze riesim co na neho kupit. Precital som si Mlokove zazitky s tymto ramom a pochopil, ze posledne co by som na to mal dal je nejaky linearny (high volume) tlmic. Takze treba zohnat nieco progresivne, co spolu s linearnou zadnou stavbou sa bude chovat rozumne. Rozmer 200×50mm.
Vazim cca 100kg, ziaden northshore nejazdim. Drop vysky 40cm je strop a ani ten neskacem viac ako 2–3× do roka. Druhy bike bude pevnak, takze AMS 125 by mal byt taky all-rounder, na kt. sa bude dat 150km za den v lahsom terene (tiez nie castejsie ako 2× do roka), alebo 50km v tazsom. Alebo bezne vylety 60–80km okolo Prahy. Chrt nie som, ale presediet 6h v sedle nie je problem (tohtorocny rekord 13h, cca 11h cisteho casu). Zo sedla jazdim len vynimocne – ked musim ulavit zadku, nikdy kvoli vykonu. Rocne 2–2500km, stihat rocne o tisicku viac by bolo pekne.
Cena rozhodne nie je zanedbatelnym kriteriom, ale nie som na tom tak slabo, aby som musel kupit iba drziak zadnej stavby aby neovisala. Nejake zamykanie, flood-gate alebo ekvivalent pro-pedalu (vypinatelne) by sa hodilo. Pacilo by sa mi chovanie RS flood-gate, co je vec. kt ma vidlici a aj ked zabudnem zamknutu, tak pri vacsich razoch sa ochotne otvara a „neskodi“. Proste nie ze zlenivi vidlicu obecne, ale male sily zastavi uplne a velke vobec. Ale neviem, ze RS robi nieco s malou komorou, MC a zaroven za rozumnu cenu.
Nasiel som na CRC Manitou S-Type SRL a Manitou Radium RL obidva za krasnu cenu cca 116 libier. Pripadne sa da v CR kupit X Fusion 02 PVA za cca 5000Kc.
Na Bike24 sa daju zohnat Rock Shox Monarch 4.2 za rozumnu cenu, ale priznam sa, ze som nepochopil obrazok, podla ktoreho si mam vybrat verziu „platformy“ A, B, alebo C http://www.bike-discount.de/…cts/3435.pdf Vyzna sa v tom niekto? Priemerny pomer mam nieco troska pod 2.5, ale ci je to klesajuce alebo rastuce, to netusim. A o progresivite tlmica tiez nejak nemam sprav. Niekto s Linkage nepomoze?
Posledna vec: ako novacik do sveta standardizovanych tlmicov (doteraz Merida LRS, tam to nebolo treba riesit) som pochopil, ze potrebujem medzi tlmic a ram vlozky. Ako vybrat tie spravne? Je to dane tlmicom (preco sa to nepredava spolu s tlmicom) alebo ramom (preco sa to nepredava spolu s ramom)? Alebo ich specifickou kombinaciou? Je to vec, ktora sa rychlo opotrebuva? Mam kupit rovno zasoby?
Vybrat nieco z uvedenych alebo nieco uplne ine?