Ahoj, přemýšlím, jak by se daly vylepšit brzdy na mí bikovi, aby mě dokázaly bezpečně zastavit i při delším klesání. Mám 2 m a 120 kg takže chápu, že je to pro brzdy docela šichta :)
Mám zhruba 7 let starého Rockhoppera, vel. 23", vidle Reba Team, brzdy původní hydry Avid 3, kotouče klasicky 160/160.
Při delším brzdění přední brzda začíná skřípat a zadní občas vydává takový nepěkný kovový zvuk, většinou je ale potichu a akorát ztrácí sílu, takže bez přední bych to nedobrzdil.
Na dotaz, jestli zvětšit kotouče, mi v servisu řekli, že by asi předek snesl 180, ale víc určitě ne (že bych si tím při mých parametrech akorát odrovnal vidli). Zadek pak určitě nechat 160, že by se mi u tohoto kola mohl kroutit rám. V první řadě mi doporučili vyměnit brzdy za XT. A možná, že by pomohl kotouč s hliníkovým „jádrem“.
Jelikož to není úplně sranda za pár šupů, chci se zeptat, jestli tady není někdo podobně stavěný, kdo taky někdy řešil tenhle problém. Uvítám i další názory na věc (jestli můžou pomoct větší kotouče, XTčka atd.)
A podotýkám, že vím, že by asi nejvíc pomohlo zbavit se pár desítek kilo zátěže :D Ale než se tak stane, nechci se někde rozmáznout pod kopcem ;)