Ahoj, předem se omlouvám za trochu obecný dotaz, ale budu se snžit co nejlépe vykreslit svou situaci a myslím, že zde je vhodné prostředí k tomu, aby mi bylo na některé dotazy odpověděno. Už jsem si načetl nějaké diskuze, kouknul jsem na možnosti největších značek, takže do toho nejdu úplně naslepo. Ale jinak jsem vpodstatě cyklistický panic. Plnu termínů co jsem zahlédl v diskuzích nerozumím, ale jsem dostatečně chápavý, takže není problém mi cokoliv vysvětlit.
Po dlouhém (čtěte několikaletém) pohrávání si s myšlenkou pořízení slušného kola jsem učinil rozhodnutí, že se tím začnu zabývat velmi vážně, a že snad něco konečně vyberu.
Věk: 27 let
Výška: 183 cm
Váha: kolem 70 kg
Má cyklistická minulost: Velmi chabá. Jako malý jsem jezdil velmi rád, ale poté jsem měl pouze nějakého authora asi za 6 tisíc a v podstatě jsem v životě ani neseděl na ničem, co by se dalo považovat za slušnější kolo. Jinak jsem ale poměrně sportovně založený, jen prostě to kolo se mi tak nějak vyhýbalo (nebo já jemu) a nyní jsem odhodlaný to napravit.
Rozpočet: Původně jsem ho měl nastavený na 20k, ale asi jsem trochu přehodnotil situaci a nyní bych si tedy strop nastavil na 30 (ale to by měl být pokud možno opravdu strop, přes který bych šel nerad).
Účel výběru kola: Nad tímto jsem si lámal hlavu delší dobu, ale nakonec mi ze všeho nejlépe asi vyšel Gravel. Těžko se mi odhaduje co přesně budu rád jezdit když s tím nemám žádné zkušenosti, ale tipnul bych tak 80% cesty (s přítelkyní co má kolo na silnici) a zbytek nějaký lehčí terén (s kamarádem co má horské kolo).
Možnosti, které mi zatím padly do oka:
- AUTHOR AURA XR 5 2019 (tohle kolo mě zatím zaujalo asi nejvíce, jedná se o loňský model (=pěkně slevněný), četl jsem i poměrně pozitivní recenzi – https://mtbs.cz/…orie/preview#…, ale mám takový pocit, že zde Authory plno lidí možná nemá rádo?)
- Kellys Soot 50 2019 (zde jde cena přes výše zmíněnou hranici 30k, ale stejně bych rád slyšel váš názor a srovnání třeba s tím Authorem)
- rád bych třeba i vaše další názory a nápady, těch výrobců je opravdu velké množství až se mi z toho trochu zamotala hlava :)
Jinak určitě plánuji i osobně navštívit nějakou prodejnu a pozeptat se na názor tam. Například, ten Author by měl být v jedné nedaleké prodejně vystavený.
Děkuji všem za jakýkoliv input, budu si toho vážit.