Jak jsem jiz drive psal, pomalu si vybiram novy ram. Puvodne jsem chtel RB CRX, ale pri „testovaci“ jizde na SportLifu se mi zdal maly. Otestoval jsem si kamosovo GT Zaskar(velikost M), ktere mi taky prilis nesedelo a L zase bylo moc velke. Ted o vikendu jsem zkusil Stevense M7 (model 2003), ktery ma uplne stejnou geometrii jako Duratec Sonix CX (velikost 48). Celkem mi sedelo, bez problemu jsem vyjel a sjel zahradky za Medlankama, jen mi to kolo (hlavne do kopce) prislo docela neklidne, a to ma dlouhou zadni stavbu 425mm. Dival jsem se poradne na svyho bika a porovnaval jsem jej. Zjistil jsem, ze budu mit pravdepodobne polozenejsi hlavovy uhel (a mozna i sedlovy), nez obvyklych 71/73. Na druhou stranu je prava, ze ja mam 100mm vidlici, a kamaradi vozi 80mm (SID, SKAREB), nicmene mi neprislo, ze je to polozene jen diky vidli. Tak tedy 3 moznosti. Zmeril jsem si svoje kolo, a ma pri velikosti 48 eff.delku horni trubky 605mm, zadni vidlici 420mm, rozvor (stred naby – stred naby) cca 1090mm), coz mi pripada na hlavovy uhel 70 stupnu, ale jiste to nevim. S bikem se mi jezdi dobre, vyborne stoupa (nestavi se) a v prudkych sjezdech nemusim moc za sedlo, ale blbe se zase poklada do uzkych vracecek ve sjezdech (to mi ale zase tak moc nevadi)
Ted se rozhoduji mezi tremi moznostni (merim 176–177, ale vyhovuje mi delsi geometrie) :
- Vezmu RB CRX velikost L (rozvor 1078) a dam predstavec 115–120mm (nevim presne, jak se to bude chovat), ma presne uhly 70 a 73
- Necham si u Durateca postavit Carrera C10 v geometrii SONIXE CX, 100mm vidlice to trochu zklidni a ja si zvyknu
- Necham si u Durateca postavit Carrera C10 v nasledujici geometrii :
Eff.Delka 605, zadni vidle 420, hlavovy uhel 70 stupnu a sedlovy pravdepodobne 73
U toho bodu 3 me zarazi, ze tech 70 stupnu ma pouze RB (navic jen do velikosti L, pak uz davaji 70.5) a Cannondale (ten ma i delsi zadni stavbu) – nejen na Leftynu ci HeadShock, ale i na zakladnim modelu pro obycejnou vidli, a pak uz to maji jen treba Freeridy od Kony. Nechtel bych vytvorit nejakeho Harleje a navic si nejsem jistej, jak kvalitne bude ram udelany (predsi jen to neni zabehla vyroba jako u standartni geometrie). Co se tyce sklonu sedlove trubky, tak jedinej, kdo ji ma vice polozenou je Klein (72,8), ale zase ma vice postavenou vidlici (71,5). Co mi radite ? Diky moc