Je vhodna velikost ramu damskeho horskeho kola 14 palcu na vysku 153 cm?
Je vhodna velikost ramu damskeho horskeho kola 14 palcu na vysku 153 cm?
a zdá se ti to moc nebo málo ? podle mně to malé určitě není. záleží na délce nohou i rámu jako takového. já sem bral mamce (cca 160cm) 12,5 " a bylo ji to akorát.
Trochu se bojim, aby to nebylo male, ale asi je to v pohode…
myslím že malé to fakt nebude. když není sedlovka vysunutá nad max značku tak není co řešit. (kromě toho že by byl rám krátký). nenech si nakecat od nějakého prodavače co jezdí jen na silnici že sedlovka nemůže trčet víc jak 10 cm. moje švagrová (cca 170cm) má rám 19", to bych někoho zaškrtil. já (180cm) mám udělanou silničku z bývalého trialáku (14"). mám tam 400mm sedlovku a jezdit na tom můžu v klidu (rám je na svou velikost poměrně dlouhý). vypadá to blbě, já vím, ale když mi to zbylo… jinak na tom jezdí moje holka (170cm) a na tu to je tak akorát.
No na prodavače pozor:-) Včera se mně jeden pokoušel přesvědčit, že nejlepší kolo na pohodové ježdění bude pro mně Epic ve velikosti M (měřím cca 162cm:-))
Jináč já mám superiora, woman geometry 15" a sedne mi výborně, větší bych nechtěla ani náhodou. Řekla bych, že pro takhle malou holku bude ta 14" ideální, ale chce to zkusit. Třeba kola od Authora mi vůbec nesedly…
Rozhodně to malé není. Ale záleží jak je to měřeno a taky na délce rámu. Taky je důležítý ten standover, který řiká to, jestli z toho kola může bezbolestně slézat.
Výška rámu pak spíš říká to, jak to bude ve finále vypadat. Taky záleží na jaké je ten rám vidlici A u ženské hlavně na délce nohou, která se u takto malé postavy může dost lišit.
Nejlepší postup to bude u někoho na malém kole vyzkoušet a podle geometrie a posedu odhadnout. Takhle jsem třeba obědnával kolo přes net aniž bych na tom konkrétním rámu kdykoliv seděl.