Co presne znamena u kol rozmer 26 palcu??je to prumer rafku nebo plaste nebo…??
Co presne znamena u kol rozmer 26 palcu??je to prumer rafku nebo plaste nebo…??
Je to rozmer rafku
rafek to urcite neni, bude to kompletni kolo s plastem a se kterym ti nepovim. Zkus se mrknout na http://www.sheldonbrown.com/…_sizing.html
Já si myslím, že je to venkovní průměr pláště, protože i Eska měla 26 palcový kola a ráfky měly větší průměr než bikový.
treba na strankach remerxu maj rozmer 559×16,5 tak sem myslel ze tech 55,9 cm je prumer rafku jenze kdyz to podelim 2,54 (1 palec = 2,54 cm) tak mi vyjde 22 palcu..????nebo neumim pocitat..:)))
Podle toho sheldonbrowna je tech 559mm vnitrni obvod plaste – v miste kde je drat – v podstate obvod toho „luzka“ v rafku, coz by rozmerove odpovidalo. A tech 26" je plast s odpovidajicim prumerem dratu (a vnejsim prumerem plaste 26", coz dneska samozrejme neodpovida, to by vsechny rozmery bikovejch plastu musely mit stejnej vnejsi prumer).
559mm je něco přes půl metru. Mám takovej pocit, že to asi nebude obvod pláště… Jen tak pro zajímavost sem orientačně změřil vnitřek ráfku a vyšlo mě zhruba 176cm. Není to nic přesnýho, ale rozdíl mezi půl metrem a metrem a tři čtvrtě se mě zdá docela dost!
Těch 559mm by mohl být spíš PRŮMĚR, než obvod.
Jo samozrejme, preklep, vnitrni prumer rafku, dal v tom prispevku je uz prumer.