• rock

Rozdíl jedné atmosféry (no dobře, cca 0.1 MPa) při foukání kol by měl znamenat rozdíl 5–10g na pár pláš?ů (pokud jsem někde neulítl při úvaze) … jsou to asi nejlevnější gramy, které lze na biku ušetřit :-) … Při plnění pláš?ů héliem bych si dokázal představit úsporu na biku až 200g :-) …

0 0
    • cabbage  

a vis kolik gramu usetris kdyz zahodis kolo a zacnes behat?:-)) a co valivej odpor? ten je horsi nez par gramu navic:/

0 0
    • rock  

Pardon, 20g by byla ta celková úspora …

0 0
      • lubos  

Aha :) … no to by myslim slo. Helium .. proc ne. Vetsi molekula ⇒ alespon nebude potreba porad dofukovat, budto tensi dusi, nebo pres ventilek co ujede. A taky mensi teplotni roztaznost … prudke a dlouhe brzdeni by nemuselo tolik ohrozovat dusi.

0 0
        • Lister  

A ještě na každou stranu řidítek přivázat pět pou?ových balónků a to se pak teprve pojede :-)

0 0
          • McBlacky  

ale nesmíš za jízdy kouřit :)

0 0
          • lubos  

No jo, ale kazdej balonek by mel mit prilbu .. preci jenom, v lese je to sama vetev .. :)

0 0
        • Mamut  

Helium ma vacsie molekuly ako kyslik a dusik? to je mi novinka.

Ale bolo by to pekne drahych 20g. Helium nie je lacna sranda. Ale taky vodik…

0 0
          • vlk  

chlapi vždy? vy byste z toho kola udělali nakonec vzducholoď :o)

0 0
            • lubos  

Hmm, zajimalo by me, jak by se zmenila charakteristika tlumice a vidlice, kdyby mela misto vzduchu neco takoveho. A neco vodiku do ramu a sedlovky … malinko by se zlepsil vztlak … hmm, no mozna bychom se dostali i na 100g uspory. Ale asi nic pro kuraky … nebo spis jo ? :o))

0 0
    • lubos  

Nesmysl. Rozdil ve vaze je max. 20g pri nahusteni na 60psi na jedno kolo – rozdil mezi prazdnym a nabusenym je 40g na cele kolo. To je maximum co muzes usetrit :) Vazil jsem to (nahodou) a jsou prakticke vysledky. Jedina zajimavost je ta, ze lehky chrti plast (fast fred) musi byt nahusten hodne a vzuch tam vazi kolem 18g, kdezto normalni plast (continental explorer) nemusi byt tolik nahusten a vzuch tam vazi kolem 13g. Plus-minus (vaha ma odchylku 2g).

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.