• jizby

Už jste zkoušeli v metru vyběhnout eskalátor, jedoucí dolů? Krom legrace by to mohlo sloužit i jako ergometrické měření, ke kterému stačí mít jen stopky a dá se to snadno spočítat. Hlavní eskalátory (vedoucí z nástupiště) stoupají rychlostí 0.4 m/s a na pouhé udržení se na místě z vás vytáhnou 4W/kg. Plus navíc výkon na pohyb k cíli, který záleží na tom, jak rychle to chcete zvládnout. To se mi zdá na lenivého hobíka docela dost. Schody od vestibulů k povrchu jsou krátké a jedou pomaleji, tam je to o ničem:-) Trochu problém jsou ostatní cestující. Asi by to šlo zkoušet později večer mimo centrum.

nějaké zkušenosti? Chuť do akce?

0 0
    • juli  

Jak jsi to vypocital? Vzorec? Ty blaho ja mel loni na egometru 3,68 W/kg a resume Funkcni zdatnost podle FH: Vyborna. Dyt bych se ani neudrzel na miste :(

0 0
      • R.1  

ma tam chybu, ked uvazuje, ze relativna rychlost voci schodom je to iste ako absolutna rychlost voci zemskemu povrchu. Takze ziaden dovod na paniku.

0 0
      • ddd - andy  

Wanp? nebo Wmax?

0 0
        • McBlacky  

asi spíš na ANP ne? to by na max zase nebyla taková bomba

0 0
          • ddd - andy  

To je pravda teprv ted sem se kouk na posouzeni.. :-)

0 0
          • SELMIRA  

Tyjo! Vy tomu rozumíte??? Potřebovala bych nějaký doučování. Na papíře z CASRI mam napsáno ANP: 3,2 W/kg ale naprosto netušim, co to znamená. A vlastně myslim, že to pro mně neni vůbec důležitý, ale nechci umřít hloupá, tak až se slezem v hospodě, mohl bys mi říct, jak se to s tim Wanp a Wmax má? :o)

0 0
            • Ceslo  

Pri testech ti postupne zvedsovali zatez, respective jsi podavala vyssi vykon, ktery se meril na brzde ergometru. Z krivky vykon/laktat pak urci absolutni vykon, ktery jsi podaval na AP, AnP, popr na maximalce. No a nakonec to podeli tvoji hmotnosti a vyjde ti vykon na kilogram, ktery je asi rozhodujici ve stoupani. Naopak ve spurtu a rovinate casovce vyhrava spis ten, kdo ma nejvyssi abslutni vykon.

Jo a vykon na AnP 3.2 W/kg neni vubec spatny :-)

0 0
              • SELMIRA  

hm. :o)) to jsem celkem tušila, ale porád stejně nevim, jak to funguje.

Já nevyhrávám skoro nikdy, páč sílu sic mam, ale ono to chce asi víc. /Když jsem tam přišla a řekla, že mam najeto 500 km (což jsem přehnala, ale nešlo přeci přiznat, že ten rok nemam eště ani 200, páč byl asi březen!)tak dr. pravil, že začneme na 60W. A pak mi porád přikládali a řikali, že dle laktátu slečna už bude brzo končit, ale mně se furt jelo hezky, tak jsem je přemlouvala, že chci ještě…jenže při 6,7 mně to už zatrhli, že to jako už fakt nééé. :o))/

0 0
                • SELMIRA  

6,7 jako laktát :o))) zas TAK silná nejsem. :o)))

0 0
                • lubos  

Hmm .. no ja sice jsem jel jenom jednou na ergometru k dese laktat jakoze meri z dechu .. a tam jsem koncil na asi 12, nebo 14 .. nevim ted presne :)

0 0
                  • martt  

Aj nase dievcata mali taketo hodnoty (cez 12) pri testoch pred MS. Bol to realny test na skutocnom bicykli hore na Kolibe.

0 0
        • juli  

W170/kg-nejaky prumer. Wmax/kg trochu pres 4, ale v klidu mne to teda nenechava.

0 0
    • Jogador  

No popravdě asi nejvíc si zatrénuješ až budeš utíkat před rozzuřenýma cestujícíma v lepším případě naštvaným pracovíkem DPP:) A kolikrát si to vyslechneš, až ti budou řikat, neběhejte po jezdících eskalátorech:) Zrovna dneska na mě řval přes mikrofon, když jsem sbíhal stojící schody…

0 0
      • jizby  

To musíš sbíhat ty jezdící. Já sbíhám skoro pořád a zatím to nikomu nevadilo. Jim vadí spíš to, že někdo vstoupí na eskalátor, když tam dají takový to zábrany.

0 0
    • McBlacky  

jsem to jednou dal na Nám. Míru, když jsem ještě závodně běhal. Tam jsou podle mě nejdelší schody v Pha :) je to krutej mazec, ale ten vzorec máš blbě, to by nebylo možný… vtip je v tom to nenapálit a držet tempo který te posunuje vzhůru ale nejedeš na max.

0 0
      • Meesha  

skoda, ze na miraku sou ty novy… to sou schody nahovno. tam jedes nahoru snad deset minut. Kdyz tam byly ty stary rusky… to bylo neco! Ale babky nahore vylitavaly :-D Ty rychli sou este ted nekde na Acku – tusim ze na Flore. to by bylo behani…

0 0
      • jizby  

výška schodu je (asi standartně v celým metru) 20cm. Počítal jsem u vstupu, kolik vyjede za minutu stupňů. Bylo to cca 120, takže dva za vteřinu. to dává vertikální rychlost 0.4 m/s A krát gé (9.81) to dá rovnou watty na kg, čili okolo 4W/kg. Podle mě to není tak moc – při váze 80kg to chce výkon 320W, a to by mělo být pod AnP. Např Sosna jel hodinovku na 430–450W To měření platí pro stanici Kobylisy a tam jsou nové schody.Pokud vím, tak ty starý ruský jezdily rychlejc!
        Vím určitě, že se psalo zrovna o nich, že po rekonstrukcích se ta jízda zpomalí. Tím by se vysvětlovalo proč to tenkrát byla taková kláda.

0 0
        • McBlacky  

320 na AP to má už jen docela trénovanej jedinec, ale otzka je jak je to při běhu, udaj co házím já je podle ergáče, a rozhodně běh a kolo nejsou stejný zátěže ikdyž sjou podobný

0 0
          • jizby  

Mě připadá, že ta účinnost svalů při běhu do schodů by mohla bejt větší, než při šlapání na kole. Rozhodně je to hodně přirozenej pohyb, můžeš brát po dvou – větší rozsah umožní znížit frekvenci bez navyšování síly. Jsou to ale jen takový úvahy…

0 0
            • xstefi  

Minimalne musis brat v uvahu, ze narozdil od jizdy na kole zapojujes pri behu daleko vic svalu (navic mas vlastne celou horni pulku tela, ktera se na kole temer flaka). Z toho my selskym rozumem plyne, ze tf vylitne nahoru mnohem rychleji. Sem se na to ptal doktora, co mi meril prahy (slapal jsem na kole) a rikal, at si prihodim tak 10 tepu navrch.

0 0
              • Pá-dlista1  

Asi zalezi jak na kterym kole se horni pulka flaka ;) Na rotopedu asi jo :)

0 0
                • xstefi  

V tom pripade az pojedes kolem na kole, tak te urcite poznam podle vlajici horni pulky tela, muhehe. Fakt myslis, ze kdyz bezis, tak delas horni pulkou tela stejne pohybu jako na kole? Zkus si jit nekdy zabehat nebo se na to podivej v lete v tyvce :)

0 0
                  • Radek Broz  

Zkus si nekdy na biku treba sjed nebo se na to podivej alespon v televizi. Na ruce je to s behem dost nesrovnatelny.

0 0
                    • xstefi  

Sem nerikal, ze se nezapoji vubec, ale s behem to fakt nema cenu srovnavat. Se na to koukni v tyvce :)

0 0
                      • juli  

To je fakt. V TV je to sama silnice, ale jestli se nekdy dockas prenosu z terenu, staci i XC tak mrkni :)

0 0
                        • xstefi  

Nemyslim, ze by pri XC si zapojoval horni pulku tela stejne intenzivne jako pri behu. Nechci se poustet do debat, ze pri sjezdu se deje to a to :) Nicmene, zjistil jsem, ze jsem asi nikdy nejel na bajku a nikdy jsem nebezel a to je pozitivni, jeste mam co dohanet. Teorie o behu, o slapani na kole platej vsude, ale tady teda ne a doktori, ktery se tim zivej melou kraviny :)

0 0
                          • juli  

Ja nechtel rozpoutat nejaky boj o to jesli ma bezec mene namahanou horni polovinu tela nez biker. Muj prispevek byl minen vicemene s nadsazkou.

0 0
                          • Radek Broz  

Sjed SH trat ve Spindlu a jdi na hodinu behat a pak se muzeme bavit o tom, co je vetsi zatez na horni polovinu tela. BTW: Spousta lidi mele kraviny, i kdyz se tim zivi;-)

0 0
                            • wraftler  

no jo DH moze byt narocny na ruky… ale skus si odjazdit hodinove trialove preteky:) tam je snad chvylami vacsia zataz na chrbat a ruky ako na nohy:)

0 0
                      • Radek Broz  

Kdyz myslis;-) Predpokladam, ze jsi to nikdy nezkousel.

0 0
                      • lubos  

to ne. Pri behu nikdy nemas pocit, ze by ti meli ruce upadnout :)

0 0
                  • fousac  

pojed si nekdy zajezdit na pul dne na bikrosku.. myslim, ze objevis i svaly, o kterych si doposud nemel tuseni, ze je mas.. a budou fakt bolet..

0 0
              • RomanH  

Zalezi co jezdis. Treba po Sudetech me nejvice bolely ruce.

0 0
                • Paja  

Jo me po dlouhe na Hoskovi v Lisni taky – zapesti nekolik dnu:o(

0 0
            • Beeda  

jasne, protoze vyject to na kole by byla vetsi makacka, ze:-))B

0 0
              • McBlacky  

to nedá nikdo, dlouhý schody vyskákat na trialáku když by jeli dolů… když by stály tak je to před 400 skoků, kdyby jeli dolů tak to ani neodvažuju hádat :)

0 0
        • Jirik123  

myslim, ze sem nekde cetl, ze ty rusky jezdej 0,8 m/s holt na ruskou techniku se imperialisticky smejd nechyta:-)

0 0
          • pavlicek  

Nejen rusky eskalatory ale hodinky jsou nejrychlejsi na svete :-)

0 0
            • RomanP  

:-) tak to prrr… Moje ruský mechanický hodinky jdou lépe než kdejaký mechanický švycary (-3s/day)

0 0
              • pepino  

Neni ten udaj přehozenej? :-) Když jsme byli kdysi ve Sverdlovsku(dříve a dnes Jekaterinburk)kámoš si koupil digi budík, co mu dělal minutu za 50s:-)

0 0
          • JJ  

To joo, sem se v Petrohrade ze zacatku bal nastupovat:)

0 0
            • vojtechposmourny  

Teď je chtěj v Moskvě a časem i v Petrohradu rekonstruovat, no a rychlost by se měla snížit na normu EU. Konec srandy :-(

0 0
          • rock  

Vyzkoušeli jste si je někdo ? Já na moskevských vlál jak prádlo za vichřice … když jsem se pak vrátil k nám, tak jsem se v Prazev ztekal, že to nejede :-) …

0 0
            • Trainman  

Já si po domluvě s dozorčím vyběh eskalátor (nejdelší eskalátor v Evropě, nejhloubš založená stanice v Moskvě) na Parku Vítězství a byl to celkem masakrr :)

0 0
        • lubos  

no … mit tak 320W pod AnP .. jedu Trasalp :)

0 0
        • fousac  

muzes mi prosim podrobneji rozepsat, jak si z (m.s−1).(m.s−2) dostal W.kg−1 ??

uz dlouho sem nemel fyziku..

a se slovem vertikalni bych hospodaril opatrne.. nemuzes ignorovat soucasny horizontalni pohyb tech schodu, nedejbobe po nich beziciho cloveka..

0 0
          • jizby  

eště jsem to dostal z tíhy kilogramu. Takže když zvedáš jedno kilo, působíš silou cca 10 N Síla nezáleží na rychlosti, když je pohyb rovnoměrný. Když to kilo zvednu o 1 metr, vykonám práci 10 J (síla krát dráha) A když to provedu za 1 sekundu, zvedám rychostí 1m/s výkonem 10W. Výpočet s jinou rychlostí a hmotností je už věc přímé úměrnosti. Jak koukám, Mamut to níže vykládá v bleděmodrým stejně.

Ad vodorovná složka pohybu – ano tu musím zanedbat, přesněji ji musím zahrnout do brutto výkonu všech svalů, který ale mechanicky stejně nikdy nemůžu změřit. Jde to skrze spotřebu O2 Ani na ergu to nefunguje jinak, síla kolmá na obvod fyzikálně práci nekoná, i když svaly ji vyvozují. Prostě svaly při točení pracují s nějakou účinností a při běhu do schodů zase s jinou. Poměr mezi nimi by se dal stanovit srovnáváním při sledování spotřeby O2. Ale myslím, že ty rozdíly nebudou velké.

0 0
          • PePu  

V případě aproximace pohybu člověka na eskalátoru pohybem hmotného bodu na nakloněné rovině v homogenním tíhovém poli Země průměrný měrný výkon nezávisí na horizontálním přesunu. Záleží jen na výškovém rozdílu a času na jeho překonání (P/m=g*h/t). Jak už uvedl jzbytovsky, ve skutečnosti však při běhu člověk vydává energii také např. na pohyb rukou, srdce… To už se dá velmi obtížně spočítat, pokud vůbec.

0 0
        • R.1  

vertikalna rychlost 0.4 je relativna voci schodom a nie absolutna voci zemskej gravitacia! Takze chybna uvaha = chybny vysledok. Ale g si vycislil spravne :)

0 0
          • Mamut  

Ma to spravne. Nie je podstatne skade sa zrychlenie berie (v tomto pripade tiazove). Krajsie by to asi bolo pocitat cez potencialnu energiu. W = m . g . h W = 1kg . 9.81m/s−2 . 0.4m W = 4J

P = W / t P = 4J / 1s P = 4W

0 0
            • MattsSpeed  

no a samozrejme este nebral v uvahu odpor vzduchu podla vzorca O = (H * s * cx * v2)/2 kde H – hustota vzduchu s – plocha cx – tvarovy sucinitel

no a vysledok ma samozrejme znamienko podla toho ci metro prichadza alebo odchadza…

suma sumarum, ked pojdem najblisie prazskym metrom, aspon budem vediet ktory to blbec zase nieco cital na B-F… :-)

0 0
              • R.1  

A to este hustota vzduchu klesa s vyskou! A ak metro zaplavi voda, tak potom treba brat do uvahu,ze vlastnne ho voda nadnasa…

0 0
            • R.1  

h=0.4? Toje co za velicina? v [ms−2], h [m]… on zmeni vysku o 0.4metra? Kedy,kde?

0 0
              • Mamut  

Co sa deje voci Zemi na nezaujima, dokym robim pokus v inercialnej sustave. Co beh po rovnomerne sa pohybujucom eskalatore je. A v tejto inercialnej sustave sa potrebujem presunut o 0.4m „vyssie“ za sekundu. Ak sa ti nepaci termin „vyssie“, tak si vezmi, ze kazdu sekundu sa musis vzdialit od schodu, na ktorom si v tu sekundu zacinal o 0.4m proti smeru tiazoveho zrychlenia. Dalej je to trivka.

0 0
                • R.1  

Ale inercialna sustava,voci ktorej mozes vstahovat POTENCIAL je predsa „stanica“, teda zem: Clovek iduci proti klesajucim schodom nemeni svoju vysku voci zemi (ak to nechce, teda ak sa udrzuje na mieste). Logicke. Ked si uz zacal pouzivat potencialnu energiu, ta je teda logicky konstantna, vyska sa nemeni – > zmena potencialne energie =0. Mechanizmus behu do klesajucich schodov spociva predsa v tom, ze tazisko nemeni svoju polohu (v idealnom pripade), resp. meni ju co najmenej (v optimalnom pripade). teda zmenu vysky taziska mozeme zanedbat. V skutocnosti samozrejme vydava nejaku a to nie malu eneriu prave na to,aby udrzal tazisko v konstantnej vyske voci zemi. Ta ale nie ej rovna zmene potencialnej energie. Buduci tyzden som v Pha, takze sa mozeme vsetci stretnut na nadrazi a diskutovat:))

0 0
                  • R.1  

Co sa deje voci zemi manezaujima… -tak potom ale nesmies pouzivat vo vzorci tiazove zrychlenie. Aj v akomkolvek inom poli to plati,ze ano. Podstatna je zmena polohy voci potencialnemu polu.

0 0
                    • PePu  

Pokud si aproximuji běžce na eskalátoru pohybem hmotného bodu (HB) na dokonale hladké nakloněné rovině v homogenním tíhovém poli Země, musí při běhu „na místě“ na HB působit nějaká síla, která ho udržuje v dané poloze (jinak by sklouznul dolů). V soustavě spojené se Zemí se HB nepohybuje, a tudíž se ani jeho tíhová potenciální energie nemění. Protože se schody pohybují a běžec je na místě, musí konat nějakou práci. Mírou rychlosti, s jakou tu práci koná, je výkon, resp. měrný výkon, který lze určit jako součin síly působící na HB a rychlosti pohybu schodů ⇒ P/m=g*v.

0 0
                  • Mamut  

Zabudni na moje reci o inercialnej sustave. To som sa sekol. Nazvime to iba vztaznou sustavou. Predpokladajme schody nekonecne (citaj dostatocne) dlhe, aby sme nemuseli uvazovat, ze maju nejaky spodny a horny koniec. Postavim ta na schody a zaviazem ti oci (prip. si predstav tie ze tie gumove pasy, na ktorych mas pracku su vskutocnosti gumove ploty, ktore siahaju uplne od schodov az nad hlavu, kde sa spajaju a pohybuju sa rovnakou rychlostou ako schody).

Takze stojis na schodoch a nemas sancu zistit, ci stoja alebo sa rovnomerne pohybuju. A zaroven stale na teba posobi homogenne gravitacne pole. A teraz ta necham po nich chodit smerom hore vertikalnou rychlostou 0.4m/s. Pre teba to bude uplne normalne chodenie po schodoch, takze aj standardny vydaj energie ako na pevnych schodoch. Ak ak mi zase zopakujes, ze pri tejto rychlosti NEBUDES VYKONAVAT PRACU, ako si tvrdil doteraz, tak sa nemame o com bavit. Len by som sa s tebou rad stretol na nejakych DLHYCH schodoch a nechal ta ich vybehnut touto rychlostou. A na vrchu by si mal mat kludovy tep, pretoze si cestou (podla teba) nevykonaval ziadnu pracu a teda ak oby si na tych schodoch iba sedel. (Ze si BTW vyrobil perpetum mobile (pretoze zvacsujes vlastnu potencialnu energiu z nicihi) to je uz uplne zanedbatelne).

0 0
                    • PePu  

Proč by ta soustava nemohla být inerciální? Ať už spojím počátek soustavy s jedním schodem a nechám „ujíždět“ běžce nebo ho spojím s běžcem a nechám „ujíždět“ schody, budou obě soustavy inerciální za předpokladu konstantních rychlostí schodů i běžce. Řešení v obou soustavách je ekvivalentní a dostanu stejný výsledek.

0 0
                      • Mamut  

Pretoze na vsetky predmety v nej posobi tiazova sila zeme. Takze nefunguje zotrvacnost predmtov tak, ako by v inerc. sust. mala (napr. pri hodene predmetoch nepokracuju rovnomerne priamociaro dalej, ale zacnu svoju drahu ohybat, bez priciny, ktora by bola vysvetlitelna v ramci sustavy).

0 0
                        • PePu  

V tom případě by ani soustava spojená se Zemí nemohla být inerciální (ona ve skutečnosti není, ale s dostatečnou přesností ji za inerciální považujeme) – podle tvého tvrzení by hozený předmět pokračoval rovnoměrně přímočaře. Jiným příkladem je hození míčku svisle vzhůru ve voze jedoucím rovnoměrně přímočaře. Pozorovatel ve voze i stojící venku vidí stejné silové působení (tedy jen vliv tíhové síly). V obou soustavách (jedna spojená se Zemí, druhá s vozem) platí Newtonovy zákony stejně. Míček by se řídil stejnými zákony, i kdybychom vůz zastavili a nechali ubíhat Zemi.

0 0
                          • Mamut  

Preto tam mam: bez priciny, ktora by bola vysvetlitelna v ramci sustavy Sustava spojena so Zemou si moze dovolit mat gravitaciu, pretoze je odovodnena gravitaciou Zeme. Nie je to teda zahadna externa sila, ktora nema v in. sustave o robit. Pokial viem, tak inercialnost sustavy nezakazuje gravitaciu.

0 0
                            • PePu  

…zahadna externa sila, ktora nema v in. sustave o robit. …inercialnost sustavy nezakazuje gravitaciu. Není to trochu protimluv? Na tom, že inerciálnost nezakazuje gravitaci, se shodneme. Vždyť přeci i v soustavě pohybující se rovnoměrně přímočaře v homogenním tíhovém poli můžu vysvětlit tíhovou sílu právě gravitací Země.

0 0
                              • Mamut  

Ide o povod tej gravitacnej sily. Ci ma povod interny alebo externy, teda, ci je tato gravitacna sila vysvetlitelna predmetmi, ktore patria do tejto sustavy. Co v pripade behania po schodoch neplati, pretoze tazko mozes predpokladat, ze schody su natolko hmotne, ze spravia gravitacne zrychlenie 9.81kg/m2. Hlavne, keby si predpokladal, ze ta gravitacia ma povod v schodoch samotnych, tak potom by si musel stat kolmo na na schody a nie sikmo ako obvykle (obvykle sa chodi po schodoch kolmo k Zemi a nie kolmo k schodom (schody = naklonena rovina)). A teda by si sa prechadzal po rovine = nemenil svoju potencialnu energiu voci schodom a o nejakej praci by sa nemalo vyznam bavit.

0 0
                                • PePu  

Samozřejmě, že schody samotné nejsou schopné vytvořit dané tíhové pole. Jenže do soustavy s nimi spojené patří i předmět Země, který to dokáže. Vidím, že se na chápání definice inerciálnosti systému asi neshodneme, takže bych tuhle debatu ukončil. Odbíháme už dost od biku, tak abychom nekolidovali s pravidlem 6 Desatera.

0 0
                                • R.1  

Bol som to vyskusat a sakra som sa zmylil. Toz sypem si popol na hlavu a idem vratit vysvedcenie. Vsetkym sorry.

0 0
                    • jizby  

přesně tak. Ty se pohybuješ vůči schodům, Ty vůči nim konáš práci. To, jestli schody jedou, či stojí má vliv pouze na to, co se s tou vydanou energií dál děje. Když schody stojí, ukládá se práce svalů do potenciální energie v grav. poli, protože se vůči tomu poli zvedáš. Když schody jedou a ty vůči poli stojíš, tak se tvoje potenciální energie nemění, ale předáváš ji skrze mechanismus schodů poháněcímu motoru, kterej v tomto režimu funguje, jako generátor a vlastně přes něj dodáváš elektřinu do sítě. Pokud to jeho kontrukce dovoluje – jinak se mění na teplo. Kdyby o to někdo stál, může na tomto principu zorganizovat provoz malé přešlápávací elektrárny:-)) Kdysi se takto trestali muklové. Myslím, že by se to mohlo zase zavést jako alternativní trest. Představte si, že by vás např. odsoudili k natočení 100 kWh nepodmíněně:-))

0 0
                      • Beeda  

podel mne a Einsteina to jiz potvrdil plati E=mc2, kde m je hmotnost a cimrmanova promena, v tomto pripade pocet schodu, cili usili stoupa kvadraticky:-)B.

0 0
        • rock  

Neměla by tam být ještě práce potřebná k horizontálnímu pohybu ? Schod může mít délku odhadem nějakých 25–30cm, které musíš každým krokem překonat …

0 0
      • enjoy  

vybihal jsem na miraku stojici po dvou schodech,s ka­mosem,byli jsme vzajemne trosku vyhecovany.kaz­dopadne jsme se nahore plazili po zemi..:-)

0 0
      • l-e-t-o  

schody na míráku? hmmm. hodně slušný výkon

edit: na co to zase sakra reaguju. že já si nepřečtu dřív datum, než něco tady vypustím :-D

0 0
    • kámen úrazu1  

Zkoušela, ale ne v metru a dokonce ani ne v Praze. Není to tak dávno, už jsem měla Krojdu (crossíka).Nikdo se tenkrát nechtěl přidat. Ani kámoši. Všici jen divně koukali. Šílenci. :-)

0 0
    • Radek Broz  

Jsem to nedavno zkousel asi od pulky na IP Pavlova, jelikoz proti jel kamos, se kterym jsem se mel v metru setkat – vysledek byl ze jsem klickovani mezi lidma spojene s pro mozek nezvyklym pohybem zeme proti (mozna maji vyhodu ti, co jezdi na valcich;-) ) byl slusnej pad na hranu schodu a velke pobaveni pokojny ch cestujicich :o)

0 0
    • rasto  

jestli vybehavas ve spicce, dej si bacha, budu stat vlevo. nesnasim, kdyz je spicka a dole se tvori fronta kvuli tomu, aby si vsichni stoupli doprava. to ja nedelam – neminim se (ve spicce) omezovat ;-)

0 0
    • jecnak  

A nezkousel jste eskalatory nekdo sjizdet na kole? To jen tak, jestli je nekdo stejny magor jako ja.

0 0
      • cabbage  

a proti, nebo po smeru?;)

0 0
      • vojtechposmourny  

Nathan Rennie například. V MTB action je reklama na TLD, kde eskalátor sjíždí.

0 0
      • McBlacky  

někdo mi to říkal, myslím Padlista, ale na 100% to nevím. Taky bych do toho šel, ale nejdřív asi nějaký kratší

0 0
        • Peslezedirou  

Můžu doporučit schody na Dejvický výlez k hotelu Diplomat. Pod nima je dost místa na dobrždění :o)

0 0
          • McBlacky  

až pujdu dnes z práce tak to smráknu :)

0 0
            • Peslezedirou  

Nesmrákej to a sjeď to! :o) Zatím jsem dal jen schody co jsou vedle a zatím mi to stačí, stačí mi to úplně :o)

0 0
        • Pá-dlista1  

Ja ne, priznam se bez muceni. Tohle me ani nelaka… mozna po smeru a se slapanim… ;)

0 0
          • jecnak  

Asi jsem se spatne vyjadril, ale taky me laka schody sjizdet a ne naopak.

0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • pepino  

A schody, nebo mezi nima? A stojící,jedoucí dolu nebo nahoru?

0 0
      • goofy  

Nejaci typci na kolech v Brne u hlavaku do eskalatoru skakali. Ale fakt nechapu, jak se tam mohli vlezt. ;o) Tam je mista tak akorat na riditka.

0 0
      • treatt  

Ty jo mne se zdaj strasne velky…ze to jsou moc velky rozestupy na to, aby se po nich dalo plynule jet po hranach jako po normalnich schodech…a nebo je to jen o rychlosti?

0 0
    • Hanz_Zlin_CB  

ja sme eskalatory vzdy sjizdel na bajku ala downhill jendou sme byl jezdit s kamosem posilnen pulitrem rumika a kamos se rozstipal od tech dob eskalatory nejezdim :D

0 0
    • Martinkaa  

No uz jsem to zkousela. Bylo to v Olomouci v Prioru. Vlezla jsem na prvni schod a vzpomnela jsem si, ze jsem jeste na neco zapomnela. No tak me nenapadlo nic lepsiho, nez se vratit.Nasadila jsem sprint a samozrejme jsem se v miste, kde se schody zmensovaly a vyjizdely, pekne natahla. Pekne jsem si odrela ruku a nikdy nezapomenu na to, jak se mi vsichni smali :-)) Never more! :-)

0 0
    • SELMIRA  

Jo. Dyž se nudim na Smícháči, při čekání na poslední noční vlak.Aby mi nebyla zima. Většinou už tam skoro nikdo neni, tak to nikomu neva, jen dozorce metra se asi baví, ale já taky, tak, to neva. :o)))

0 0
      • Stará Blažková  

Přesně tohle dělám já na hlaváku. Ale nečekám na vlak, ale na metro. V noci maj intervaly dostatečně dlouhý na takovýhle kraviny. Na hlaváku (schody z metra do haly) je ale taková vychytávka, že schody jedou velmi pomalu a až když na ně člověk vleze (protne nějaký čidla), tak se rozjedou rychle. Strašně mě baví ty čidla přeskakovat a jezdit na pomalu jedoucích schodech. Čidla tam jsou 2×, takže je to takový dvojskok s dopadem na schody, popř. dvojskok ze schodů.

0 0
        • Mamut  

No to sa mi nezda. Tiez som si myslel, ze su tam cidla, ktore clovek pretne tesne po nastupu na schody. Lenze som robil pokusy a eskalatory zrychlili uz ked som bol asi 0.5–1m od nich. Takze tam musia mat nejake inteligentnejsie cidlo nez len take vytahovo-dverne.

0 0
          • Stará Blažková  

Jsou tam opravdu cidla. Jedno je tesne pred schodama (je v boku tech schodu) a druhy je o neco dale v takovym valcovym sloupku. Cidlo vypada jako maly cerny okynko asi 5mm v prumeru. Ja se svymi 186cm je dokazu i prekrocit, ale musim zvednout nohu hodne vysoko. Mluvim o jezdicich schodech na zadnim konci nastupiste smer Ladvi, ktery vedou do nadrazni haly, ale jinde to asi bude stejny. Jo a jsou na obou koncich schodu, tedy i v metru i v hale. I kdyz by teoreticky stacily jen v metru (schody jezdi vzdy jen nahoru).

0 0
        • SELMIRA  

jééé! Čidla, jo? To musim vyzkoušet!!! Mně je vlastně jedno, jestli pojedu ze Smícháče neb z Hlaváku, takže dík za tip! :o))

0 0
          • Stará Blažková  

A nejezdíš někdy ve čtvrtek, tak kolem jedenáctý večer? Ve dvou by se daly určitě vymyslet nějaké další zajímavé kousky…

0 0
    • yakub  

Jednou jsem si na Můstku koupil cédéčko (to už musí bejt dlouho, protože originálky už nějakou dobu nekupuju) a cestou z obchodu mě nenapadlo nic lepšího, než zkusit vyběhnout nahoru krátký eskalátory jedoucí dolů. Výsledek? Zakopl jsem, dal jsem si na hubu a cédéčko jsem zničil (rozpůlil), aniž bych opustil budovu… Od tý doby po eskalátorech běhám jen „tím správným směrem“…

0 0
    • jizby  

Na začátku jsem uved trochu matoucí výraz „schody stoupají rychlostí 0.4 m/s“ Ony tedy jedou nahoru i dolů stejně rychle ale mělo být „klesají“, když po nich chcem dupat nahoru. Další poznatky: Byl jsem se podívat na tu Floru a tam to opravdu frčí, jak zamlada. Ty schody jsou asi původní, tak jestli si to někdo chcete dát, tak si pospěšte, dokud jsou, brzo nebudou! Napočítal jsem, jak vyjelo 100 schodů za asi 40 sekund. To je frekvence 2.5Hz, čili to odpovídá 5W/kg. To už je asi ta kláda, jak říkal McBlacky, skoro jsem to nestačil počítat, pletly se mi tam cizí nohy, schody, lidi po mě šlapali, to si dělám srandu, když tak to někdo ověřte :) A nové schody z A na Můstek tam vyjede 100 schodů za 62 ekund. To už je menší kláda. Asi bude víc možností na výběr, každému dle chuti.

0 0
      • gummo  

Jak to tady ctu tak me chyta cimdal vetsi chutka to voskouset…

0 0
        • jizby  

Mě taky a nechci bejt sám. Už tady byly pozitivní ohlasy, tak se můžem někdy brzo domluvit. Zkusím o tom ještě něco zjistit a opatrně se zeptat v metru, jak by se na to dívali a jestli by se to nedalo s nima nějak domluvit.

0 0
          • gummo  

Tak ted sem se vratil z hor… Muzem se dohodnout na nejakym terminku a vozkouset to…

0 0
            • jizby  

No vida, já se vrátil z hor z běžek pro změnu zase teďkonc. Doufám, že sem tam něco posílil:) Takže navrhuju předběžně v tenhle čtvrtek 23.2 kvečeru asi asi tak na 18–19 hodinu někde kde je málo lidí. Nevím, co se hodí Tobě, můj tip -kobylisy (není podm.), hodí se mi při cestě z práce, ale kromě toho je i objektivně vhodná. Je tam je relativně málo lidí aspoň podle statistik vytíženosti DP a dlouhý schody.

Nebo druhá možnost – kterýkoliv den kolem 22 hod, mimo centrum kdekoliv.

0 0
              • gummo  

No kobylisy sou na druhy strane prahy no… ale tak dohodnout se muzeme vpodstate na kdykoliv.. spis bych to udelal nejak okolo ty 22 jak si rikal ale nejak me nenapada kde..

0 0
                • jizby  

Dneska jsem si v 17:30 na Kob. zkusil dát asi třetinu schodů a zdá se že to pude.(sjel jsem zezhora tu třetinu a pak se vrátil.) Akorát mě teda nahoře dost rozbolely nohy, ale to přičítám nerozcvičení. I lidí na schodech bylo málo a tvářili se dobře:) Interval metra byl asi dvě minuty. Tahle stanice má jeden z nejslabších provozů, z nástupiště vedou schody na obě strany a od náměstí jezdí lidí 3× míň, než od tramvaje. To myslím nikde jinde není, takže tam se dá i dřív než v 22 h, to z ní činí vhodný objekt. Kdybych si moh vybrat, začal bych tam. Tvoji volbu neznám, když tak ji napiš.

0 0
                  • gummo  

Tak jak me je to celkem uprimne jedno kde to zkusime… nejradsi bych teda mirak, sou tam fajn dlouhy schody… ale klidne ty kob. sem tam asi tak za 15 minut takze vpohode. Kdy by si to chtel zkusit? Cas i datum je mi vpodstate volnej…

0 0
                    • jizby  

No tak třeba tenhle čtvrtek na Kob. v 18:00 dole u mapy. Tam se najdem a kdo chce, může se přidat. Mailnu Ti mobila. Hej Blacky, dali ti tam na sádru podpatek? :)

0 0
    • VencaV1  

Tak snad aby ta zima uz skoncila, vypada to ze ma velmi spatny vliv na mysleni nekterych jedincu. :)

0 0
      • jizby  

Letošní zima má hlavně špatný vliv na možnost jezdit na kole. Je vhodno hledat jinou zábavu. A třeba doktor Vojtěchovský na svým webu KPO-fyziologie v rámci zimní přípravy běhání do schodů přímo doporučuje. Takže tohle téma snad úplně OT není. Napsal jsem mu maila s dotazem, co na to říká, tak se třeba ště něco dozvíme. Možná přijde i odborník…

0 0
        • Trainman  

Každopádně bych volil poněkud jiné schody než ty, kde můžu někoho zranit… Nebo rovnou doporučuji běhat v koleji před soupravou v tunelu, to je prý zas dobrý na rychlostní přípravu :)

0 0
    • gummo  

Takze vybehnout eskalatory na Kobylisech za 1:16:04 byla docela moje smrt… Chvilku sem to rozdejchaval…

0 0
      • jizby  

Jaký sis to udělal, takový to bylo:) Měl jsi velkou rezervu. Já jsem takovou neměl a tak jsem si to užíval dýl: 2:23 Myslím, že napoprvý to nebylo špatný, původně jsem čekal ty časy mnohem delší. Připadalo mi, že to trvalo skoro věčnost. Ty schody jedou samy o sobě 1:22
        Měl jsem těžký nohy už na začátku a pak jsem ještě asi v půlce začal zbytečně pouštět lidi a svezlo mě to zpátky. Na hranici O2 dluhu jsem došel taky skoro v půlce a tam jsem měl chvíli dojem, že jsem v Pr. Pak to šlo pomaleji. Docela silnej zážitek. Nohy mě nebolely, páč jsem se předtím trochu rozklusal, zato mě pak škrábalo v krku.

0 0
        • gummo  

Tak jestli me zase chytnou nejaky sebedestruktivni sklony tak za par mesicu (az budu mit vic najeto) to muzeme zkusit znova.. Urcite by to slo vybehnout pod minutu.. ke konci sem mel uz neuveritelne zakyseleny nohy takze zvednout je dost vysoko byl pomerne boj (taky se mi povedlo upadnout)

0 0
          • jizby  

Asi to chtělo se před tím nějak rozcvičit, zahřát, prokrvit svaly. Možná to pak vyhopkáš na dluh celý. Skoro se Ti to povedlo, bylo vidět žes musel silně ubrat skoro až nahoře.

0 0
            • gummo  

jj tam byla tezka krize… a hlavne hrozivej dluh… presne jak rikas bejt rozehratej a protazenej tak by to slo…

0 0
              • jizby  

Jinak protijedoucí lidi byli dobrý, žádný problém, ani kolize. Je fakt, že jich bylo na schodech málo.
                Napíšu sem pro pobavení a dokreslení této problematiky popis jedné veselé scénky, které jsem byl nedávno svědkem.

0 0
                • Pá-dlista1  

a behate ty schody po jednom nebo po dvou? (schodech)

0 0
                  • jizby  

Po jednom to s normálně dlouhýma nohama neukmitáš. Zkoušel jsem to porovnávat a při stejném úsilí byla menší rychlost. Po dvou je to efektivnější. Je to jak drtit krpál na těžkej převod:)

0 0
    • jizby  

Lidi v protisměru trochu jsou problém. Opravdu nechci někoho prudit. Je hodně lidí které prostě nepatřičné a nezvyklé jednání uráží, i když jim objektivně neškodí a z jejich strany by stačilo vynaložení jen malé vstřícnosti a dobré vůle. Ale to ne, to by pošlapalo jejich práva. I když to do jisté míry chápu, sám se snažím takovej nebejt, protože dobrou vůli a vstřícnost je třeba projevovat. Je jí na světě málo. Můj pesimismus poněkud rozptýlila následující scénka: Stalo se to někdy před vánoci v metru na Muzeu okolo 17 h v pracovní den na přestupu z C → A, na tom spodním eskalátoru pod pláckem, co ho mají tak rádi revizoři. Tak normálně nastupuju na schody dolů, ohlídnu se a vidím dvě hezký mladý holky, měly šikmý očka, asi byly japonky. Každopádně tu nebyly doma, protože z mě nejasnýho důvodu vstoupily na eskalátor zcela vlevo a jaly se ho hbitě sbíhat proti srsti. Náhodou na něm zrovna jelo málo lidí a jim to šlo moc dobře. A to s kuframa v ruce! Nesly takový ty plátěný kufrotašky, co se berou do letadla, asi spěchaly na AE. Asi hodně dost spěchaly, což by trochu vysvětlovalo jejich jednání. Kdybych byl nervózní, že mi ulítne letadlo, asi bych svedl podobný kousky vyprodukovat taky. Představuju si to tak, že nahoře jim někdo ukázal směr dolů, ale u špatný díry a ony to asi vzaly doslova, protože tu správnou nemusely vidět. Kdo to tam zná, pochopí. Ty první schody jsou krátký, jejich překonání jim asi dodalo tu správnou sebedůvěru a jak byly rozjetý v tom tunýlku pod nima, co je ještě taky jednosměrnej, tak si nevšimly, že na tom „revizorským“ placu se už dá přejít na správný schody. Mě pochopitelně nejvíc zajímalo, jak to dopadne, až dole zastaví souprava a z ní se jim vyvalí dav v ústrety. To se nemohlo nestat, páč byla špička – krátký interval. Ke střetu kultur došlo, když byly asi v půlce. Hadžime! Do nich. Samozřejmě jsem jim fandil. Dvě křehké drobné, dezorientované dívky proti přesile domácích. Ale co to, lidi jim začali mrštně, ochotně a spořádaně ustupovat z cesty, neuvěřitelné. Že by se ty naše kultury míjely? Své asi sehrál nový zvyk nestát vlevo, takže proti nim šlo méně lidí a ti se mezi ty stojící stihli zapasovat. Dámy a pánové věřte, nebo nevěřte, že milé slečny téměř neztrácely tempo, dokmitaly až dolů a pak tam ani nezakoply! Dokázaly to, šikulky. Ale pochvalu si zaslouží i pražáci. Ve střetu kultur obstáli i proti pověstné japonské zdvořilosti. Nebo, že by z holek šlo to jejich charisma, navíc násobené rychlostí kufrů? No nevím, jak bych dopadl na jejich místě, radši to prubovat nebudu. Každopádně ta ochota, s jakou jim lidi dělali místo, mě překvapila a potěšila. Nedošlo k žádný kolizi. Přitom by stačilo, aby to zkazil jeden, co nechce uhnout. Znáte ty neuhejbače, co se nechaj prosit aby se okolo dalo projít. Nebyl tam ani žádnej moralista, který by cítil potřebu je prudit s informací, že jdou špatně a že jsou blbý. Nebo možná byl, ale nedostal se ke slovu -spíš. Sto bodou!

0 0
      • pos3k  

:-))) ja videt proti me kamikadze tak snad preslocim do druhe vetve :-)

btw: mam pocit ze kdyz byly (jsou) stare schody, tak tam se doporucovalo stat vpravo, levej byl volny pro nedockavce, pak dekovani ze stojite vlevo nebo tak nejak zmizelo ( u nejakych repasu a novych plouzacich, kde je dokonce naznaceno ze se ma stat na obou stranach) ne ze bych spechal, na C-Muzeum-A jsem ted denne, ale kdyz to vubec nejede, a celej spalik lidi ceka az se z tlupy lidi udela had na pravo… mam pocit ze kdyz uz se ma-muze stat vlevovpravo, tak se stoji vpravo (kdyz se melo vpravo, tak se to nedodrzovalo)…

0 0
        • jizby  

Oni metráci to stání vpravo doporučovali jen krátce, pak přišli na to, že se jim opotřebovávají víc pravý kolečka, tak dali zpátečku, ale lidi si na to mezitím zvykli a zažilo se to fest. Asi proto, že je to přirozený, jako při jízdě autem a většina lidí jsou řidiči. Lidem to vyhovuje, protože kdo spěchá a nechce stát frontu, ani moc šlapat, může jít nalevo, pak sice vyšlape pár schodů, ale může se vmezeřit doprava. A lidí, co šlapou celý schody je hodně, což je dobře.

0 0
          • pos3k  

presne tak, zatizeni na jedne strane :-)

btw chuze po jezdicich schodech je muj nejrychlesi pohyb (s moji spoluucasti), ktery praktikuju co jsem v Pze. Ted to beru jako soucast rekonvalescence, doktorka mi doporucila „rotoped“, zel neni, pouze bike :-/ vcera jsem si popobehl asi 30 m ne bus, koleno me pri tom nebolelo, v busu pak jo a boli doted kua

0 0
          • McBlacky  

šlapou celý, ale dost to flákaj :)

0 0
          • Opice  

Běžně je běhám po směru jízdy nahoru, pak ve vestibulu trošku kolapsuji, a dalších 200m pěšmo rozdýchávám… Inspiroval jsi mne je vykmitat když jedou obráceně, ale ta frekvence nohou je rychlejší a musím se na ty schody pořád dívat abych si nenamlela kokos. A lidi čučí jak TRUBKY. Jde to i s podpadkama…:-)

0 0
            • jizby  

To mám radost. Podpatky Ti věřím. Protože patama se přitom nedošlapuje, tak je jedno jestli je máš, nebo ne. Pokud nejde o podpatky na sádře… Ale raději napiš, kde to bylo popř jak rychle.

0 0
    • cabbage  

nebyl to nekdo z vas?: rajsmichu.cz/35958 ;o)

0 0
    • mamlasu  

ano, já jsem to zkoušel, dokonce několikrát. Běhám občas, když jdu z hospody, na Florenci na přestupu z B na C. Nejsou to nejdelší schody, ale dají zabrat. Na první pokus (po třech pivech) jsem je nevyběhl, a navíc se mi nahoře udělalo blbě – snažil jsem se brát schody po jednom, což je téměř nemožné. O týden později jsem po šesti pivech bral schody po dvou a s vypětím všech sil se mi je podařilo vyběhnout (nějaká banda Japonců mi dokonce zatleskala). Od té doby tedy beru schody jedině po dvou.

0 0
      • zipoman  

Schody v metru jedině po dvou, ty pevný jedině po třech jinak je to moc pomalé jak dolu tak nahoru.

0 0
    • prvniodkonce  

Dobrá vykopávka :)

Doporučuju Jinonice, jsou tam eskalátory a skoro nikdo tam nejezdí, takže by to šlo i ve dne :)

0 0
    • jizby  

Můj ty admine, ten čas letí. Od první akce to je už 5 let.

Co takhle si to zase zkusit, nemá někdo chuť?

0 0
    • Peslezedirou  

http://praha.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…

Místo toho, aby soudce řekl, že kluci jsou kluci, tak chudák dostal podmínku.

0 0
      •  
        0 0
      •  
        0 0
    • Mr.Data  

Je tomu asi dvacet let, co mě na Můstku na těch dlouhých eskalátorech zastavila parta přiopilých Němců s nabídkou, že mi dají 200 korun, když je vyběhnu. Bylo to pozdě večer a prázdné schody uhlídali. Sice jsem je vyběhl, ikdyž ke konci bych to rozhodně během nenazýval, ale bylo to jen tak tak a nahoře jsem plival plíce. Tehdy ty peníze pro študáka nebyly málo, tak šla hrdost stranou.

0 0
      •  
        0 0
      • Peslezedirou  

Jsem si vzpomněl na tu scénku z filmu Musíme si pomáhat, jak tam Polívka musí zpívat My Goilááááá :-) doufám, že si jim zpívat nemusel :-P

0 0
        • Mr.Data  

No naštestí nemusel, bavili se za dvě kila královsky i tak…

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.