• Zerocool

Máte nějaký speciální typ na výjezd do dlouhých kopců na MTB, ať už v terénu nebo na asfaltu?? Často se mi stává, že na přechodu horizontu ubývají hodně síly a potom chybí na rozjezd po rovině nebo z kopce, o opakoveném výjezdu do dlouhého kopce ani nemluvím??? Tak co sportovci???

0 0
    • petebike  

no hold nesmis jet na max uz od zacatku kopce, :-)) taky se mi to obcas stane, nejhorsi je to po 80 km tezkyho maratonu a v pekelnym vedru :-))

0 0
      • Daf  

Tak to ja teda po 80km uz do kopce na max. nenajizdim ani kdybych chtel, natoz akcelerovat na horizontu :)))

0 0
    • Daf  

Musis vic trenovat. To si ale asi nechtel slyset :)

0 0
    • Pá-dlista1  

Na to mam takovej figl. Proste hlavne se nezadejchat, nespotit. Dokavad to jede bez slapani, tak zustat v sedle a potom tlacit. Ale opatrne.

0 0
      • goofy  

A pokud je to mozn, tak dojit k takovemu zvlastnimu zarizeni, lanovke se tusim tomu rika, a nechatse vyvest za drobny uplatek nahoru… Jo tak to sme na tom stejne.. ;o)

0 0
      • los_tomanos  

Tak to mas pravdu, takhle to delam taky ale dost casto se u toho zapotim (takovi vsenory daj zabrat), nepouzivas naky spesl odvetravani? :)

0 0
    • Eila  

no vseobecne se doporucuje zacit zvolneji a v prubehu kopce podle sil pridavat, ale nikdy ne to rozhamtat a za 100m zastavit s infarktem:-) ne vazne, zacit pomaleji a pomalu pridavat, na cca 3km kopci se sklonem v prumeru 10% jsem zacinala cca na 16km/h a nahore to bylo 22km/h, ale je treba to orad trenovat, dobry je poridit si kadencak a snazit se udrzovat porad stejnou kadenci, coz predpoklada mit uz neco najeto:-)

0 0
      • djano  

Tak to klobuk dole. Cca 3km s priem.stupanim 10% je asfaltova cyklotrasa Stary Smokovec-Hrebienok. Ak by som nemal klesnut pod 16 a na konci ist 22, tak 500m pred koncom by ma nakladali do sanitky (len neviem ci do bielej alebo ciernej).

0 0
        • MattsSpeed  

…treba brat s nadhladom ludi co si kupia cyklokomp s vzskomerom :-)

0 0
          • Jenda  

jo jo taky me po koupi tachometru s vyskomerem prekvapilo jak jsou nektere stojky ve skutecnosti celkem placate:-)

0 0
          • Eila  

houby vyskomer… ale cedule a mapy…ale to je rajska hudba minulych let, ted flusu krev a nejdradeji bych taky tlacila.

0 0
            • MattsSpeed  

…jelikoz sem spis konzerva… a nechci vypadat jako hnidopich… ..ale nikde sem nevidel stoupani v procentech… takze kdyz nekdo zekne ze slapal do 10% kopce, tak nevim jak na to prisel, zeby computrem s vyskomerem? jo a este dotaz,co sou ty procenta ve stoupani na komputru?

0 0
              • Luka  

hm, ja takovejch ceduli videlaaaa…

0 0
                • Luka  

ale bejvaj spis nahore nez dole…

0 0
                • PietroUL  

Všude dobře, v Ústí nejlíp :)

0 0
                • marapara  

Znám, to je z Ustí směrem na Lovosice. ale jinak ten sklon je v reálu asi 11–12%. Nevím gde tech 25% vzali

0 0
                  •  
                    Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                    0 0
                  • PietroUL  

11 až 12 … další znalec :D Vždyť je to stojka jako blázen. V létě jsem jí vyjížděl za povzbuzování skupiny německejch cyklistů, který funěli nahoru po svejch. Dělal jsem jako že převod 32–14 je tak akorát a když jsem jim zmizel z dohledu, začal jsem postupně srovnávat kyslíkovej dluh. Ono je to teda krátký a ani se nemusí člověk zadejchat, ale já jsem hroznej pozér a nechám se snadno strhnout :)

0 0
                    •  
                      0 0
                    • marapara  

Co kečáš, jsem to jel tam i zpět s kamošem a to sme měli pivní tour :) No možná těch 20 metrů bylo 17–18%, ale víc ani ranu.

0 0
                      •  
                        0 0
              • Paja  

stoupani a klesani na znackach je v procentech, nevim proc by kompjutr s vyskomerem nemel procenta merit pomerne presne, musi se ale pocitat s tim, ze momentalni procenta ukazuje jako prumer z urciteho useku (nevim jestli cas nebo vzdalenost, ale vetsinou cca po 50m), co myslis otazkou, co jsou procenta ve stoupani na kompjutru? Z vlastni zkusenosti muzu potvrdit, ze ty % na znackach jsou dost orientacni nektery 12% maji s bidou 10%, zato nektery 14%(nebo je ta znacka 15%?) maji treba 17%. Nejspis maji k dispozici omezeny sortiment znacek, pokud ti nejde o preœny cislo, vetsinou se clovek spokoji s „hodne s kopce“ a jeste vic s kopce

0 0
              • Eila  

no jestli to je jako v lyzovani tak 45° = 100% ale jista si tim uz moc nejsem… jednou jsem to slysela pri superG na eurosportu…

0 0
                • black.horse  

ee, v tom bude nějaká chybička… sem jel i 61° černou zkopcoklouzačku:-)

0 0
                  • Martin  

Není. 100% je 45stupňů. Na jeden metr do dálky metr do výšky.

0 0
                  • Jenda  

hele a jses i jistej ze 61 stupnu? protoze treba ty nejcernejsi z cernejch sjezdovek maji co jsem zatim videl max 75 procent (btw to: MattsSpeed procenta se berou jako nastoupana vyska na zakladnu – cyklokomp VDO je meri vzdy z casoveho useku 20s). 60 stupnovej kopec je spis redbul rampage:-) No a k tem znackam – vetsinou ukazuji vyrazne vetsi sklon nez je v realu. Treba ty nejvetsi stojky ve stoupani z Pece na Vyrovku maji ani ne 26%.

0 0
                    • JSt  

ono tech 45° je uz dost kotel. v pictalu sem jednou zeskakal svah, ktery pry ma usek se sklonem pres 50°. ze zacatku sem mel respekt, ktery vystridala naprosta euforie ze sjezdu. pri pohledu zespoda na stopu se mne rozbusila hercna a rozklepala kolena, ze se to se mnou neurvalo. znova sem to nepokousel…

0 0
    • termit  

no ja nadavam…pekne od plic…zejmena na vedouciho muze skupiny, ktery danou trasu vybral…pomaha mi to moc psychicky a tak je sila na dalsi jizdu :) motivuje me to vyjet na kopec abych si to s nejrychlejsima vyrikal z voka do voka…rvat na ne z podkopce je na houby…

0 0
    • fousek  

Me se casto stava ze na horizontu skocim:-)

0 0
    • grafik  

na to existuje jednoducha rada, sjed ten kopec dolu a znova ho vyjed. Opakuj 3×-4×. Dalsi den zase … a tak porad dokola : )

0 0
    • ddd - andy  

Specialni tip? Asi trenovat.. :-) Pokud ti na horizontu vzdycky ubejvaj sily je to psychika – proste si musis vnutit, ze ten kopec konci az 100m za horizontem..

0 0
      • mastihuba  

seš nějakej chytrej :)))

0 0
        • ddd - andy  

„Uz sem slysel ruzny urazky, ale ze sem chytrej to mi jeste nikdo nerek. Pozor na chytrej. Velikej pozor!“ (Simek) :-)

0 0
        • Beeda  

pokom jdes? a ses ten malej nebo ten velkej:-)) si te podame, nebo oba!:-)B

0 0
      • fousek  

A vetsinou to tak i je, akorat to nemusi bejt tech 100 m ale treba i 1 km

0 0
      • Luka  

Panove, dovoluji si oponovat. PSYCHIKA mi neubere sily na horizontu, tam uz je to po rovine/z kopce, zasadne me psychika zdepta u paty kopce, kdy vidim nahore v mracich ten vrcholek, hospoda nikde, a zvedavy spolujezdci vsude kolem, to pak chcipam, premlouvam se, zaviram oci, otviram zobak lapajice po vzduchu, pokousim se pouzit vsechny mozny rady vcetne toho ze nejlehci prevod je prevod zakazanej, ze mas pravidelne dychat, ze to nemas prepalit bla bla bla. Nic nepomaha. Krom teda toho kdy uvidis na kopecku ten vyvesni stit hlasajici do dali co a kde nejblize cepuji za lahodny posilovac, pripadne kde vas nakrmi… psychika je fakt nerad, ale nahore na kopci, uz me nemuze zdeptat! :D

0 0
        • ddd - andy  

Spatne pochopeno!

Tou psychikou nahore na kopci jsem myslel to, ze si reknes: Tak a uz sem nahore a podvedome zvolnis jeste pred horizontem – schvalne se koukni nekdy na sportester – zjistis, ze ti nahore jdou tepy dolu a v tu chvili si uvedomis, ze vlastne ani tolik nezabiras… Naucit se to chvili trva, ale pokud takhle zacnes jezdit a vejde ti to do krve natolik, ze takhle jezdis i na treninku, ci obycejny vyjizdce a ani na to vlastne nemyslis, pri zavodech te to potom posune hoooodne dopredu.

0 0
          • vozejk  

s tou psychikou mas trochu pravdu ale na horizontu je to hlavne o vykonnosti…

0 0
            • ddd - andy  

Jak to muze byt o vykonosti? To jsou vschny kopce stejne dlouhy? Copak si v prubehu stoupani nedokazes stoupnout do pedalu? Tak proc by sis do pedalu nedokazal stoupnout i na horizontu? Nedokazes? Kecas! Jenom se ti nechce… ;-)

0 0
              • mastihuba  

když se ti nechce, je horší než když nemužeš :)

0 0
                • Pá-dlista1  

, protoze kdyz se chce, vsechno jde ;)

0 0
                  • cabbage  

… napsal clovek co nikdy nejel do kopce;o)

0 0
                    • Pá-dlista1  

To bych napsal „kdyz se chce, vsechno jede“ ;) Nahodou jsem loni na jare jeste jel jedno XC. A treba letos pojedu zas. Kdo vi :)

0 0
                      • cabbage  

:o) lol, si te nedovedu predstavit na xccku…;)

0 0
                        • Manas  

Ja jsem si sebe taky nedokazal predstavit pred 2 rokama na XCcku. No a vidis, ted jezdim i na valcich. :-)

0 0
              • vozejk  

ses nak rozjel…no kdyz jedes za nekym celej kopec a zuby nechty tam visis,tak nejtezsi vec z celyho kopce je zustat s nim na horizontu…protoze on tam zrychli a kdyz tam chces bejt s nim tak na to musis mit a az dalsi predpoklad je ze se totalne vymacknes(to uz je ta psychika,nebo spis schopnost dostat tam ze sebe vsechno…)

0 0
                • ddd - andy  

Tak vidis ze je to o psychice.. ;-)

0 0
                  • vozejk  

no ale kdyz na to clovek nema tak se muze mackat jak chce…takze je to HLAVNE o vykonnosti…

0 0
                    • ddd - andy  

Precti si to jeste jednou.. od Luky..

0 0
                      • vozejk  

sem si to precet radsi dvakrat…kdyz je po kopci kratsi rovinka a pak az sjezd a nejvyssi tepy z celyho kopce mam na ty rovince tak jak je mozny ze je to o psychice? to je snad o vykonnosti ne?

0 0
                        • vozejk  

chtel sem napsat ze nejvetsi tepy mam na ty rovince a utrhnou me…

0 0
                          • Luka  

ja jsem treba zjistila, ze muj tepak ma drobny zpozdeni… vydupu kratkej kopecek uplne na max a tepak ukaze 168tepu… pak jsem uz nahore, uz slapu v sede, pohoda jazz, flakam se a tepak najednou zniceho nic zarve 198!!! .. :))) PS: sigma to je :) PC1600 myslim :D

0 0
                            • Daf  

To neni tepakem. Takhle normalne fungujes :)

0 0
                              • Luka  

tyjo fakt? to je mazec… takze mam dlouhy vedeni! to si me uklidnil :D

0 0
                                • Daf  

To nevim, ale tepak mas v poradku :)

0 0
                                  • Luka  

To nezakecas… zapisuji si do denicku, DAF o me napsal, ze mam dlouhy vedeni a tepak v poradku! .. tak a mas to, ted si te budeme pamatovat! HA! :DD

0 0
                                    • Daf  

Ne ne, ja spis chtel napsat ze to mas zpozdeny a jako ze to je normalni :)))

0 0
                                      • Luka  

no tak nevim, jestli se mam fakt urazit nebo to brat s humorem a fakt tepak hodit ze skaly :))

0 0
                                        • blue  

az ten tepak budes hazet ze skaly, nezapomen ho sundat z ruky :-)

0 0
                                        • Daf  

Bavime se o tepech celou dobu, nebo ne :)

0 0
                                        • marapara  

Já bych navrhoval třeba Děčínský Sněžník, aspoň se proletí :D

0 0
                          • ddd - andy  

No myslim ze sme se celou dobu bavili o tom ze jedes sam. A v tom pripade je to jen a jen o psychice..

Samozrejme, ze pokud jedes s nekym vykonejsim je to bud a nebo.. A navic to, ze ti ujedou, jeste neznamena, ze ty na tom horizontu taky nezrychlis. Treba zrychlis, ale oni proste zrychlujou vic.. :-)

0 0
                            • Mamutt  

Nj. To už pak o psychice není. Pak je to prostě pech :o)

0 0
                            • rarášek1  

Když někoho do kopce předjíždím, tak si pískám. to jeho psychiku nalomí ještě víc. Pak ale zalezu do křoví a hledám plíce :-)))

0 0
                            • vozejk  

jo tak ja mluvil o tom ze jedu s nekym…kdyz jede clovek sam tak je to opravdu jenom o psychice…

0 0
    • Daf  

Ted vazne. Mas tepak? Nejspis kdyz se snazis udrzet tempo tak ti leze tepovka nahoru a na hore ses zakyselenej ze nohy vic nejedou. V tom pripade mas slabej vykon :) Opravdu musis trenovat ani ne tak kopce jako vytrvalostni parametry, ktere posunou svuj AP bliz k AnP. Pak budes schopnej udrzet tempo i tepovku v kopci jak potrebujes a na horizontu nevytuhnes.

0 0
    • Beeda  

nedrtit kopce ale najizdet a najizdet, aspon 3 mesice objemy, pak teprve naky intervalky…B

0 0
      • mastihuba  

další takovej. :(, něco pro normální lidi co se vrací z práce domů by jste neměli?

0 0
        • wroum  

porad tu je moznost, ze muzes slezt a pri tlaceni (kola) se muzes kochat okolim. driv sem si musel porad neco dokazovat, ale tyhle zachvaty prestize me uz presly

0 0
        • Daf  

Namontuj svetlo, zatni zuby a jedem. Popr. sedni na trenazer. Kdyz se chce tak to jde :)))

0 0
        • Beeda  

jo sednou do gauce a otevrit lahvace, pustit telku a kopec jezdit na babete, jako my po Vaclavaku:-)) B

0 0
          • mastihuba  

jsme tam kde jsme byli :), no nic, já už jsem si zvykl že se ostatním dívám na záda.

0 0
            • Luka  

To se mi strasne libi, jak je ted popularni o sobe tvrdit ze „kazdymu vidim zada“.. a pak se vyjede na projizdku, vsichni zmizej v prachu jak ziznivy cary a kde nic tu nic. Covece, kdybych videla neci zada, tseeeee, to by byl pokrok, ale me vsichni ujedou… tak si nestezuj! :D

0 0
      • frof  

Jojo letos v tom pocasi ty objemy boli obzvlast.Doufam,ze to bude nekde videt.

0 0
    • McBlacky  

ke konci mužeš lehce zvonit abys mel sílu na to to rozslapat az se kopec zlomi, ale taky podle toho co následuje, pokud rovnou prudší sjezd tak samozrejme drtit max :) jinak jak tu už nekdo psal podle tepáku jet do kopce pod anp -pri delsim zavode, pri kratsim =kudla start-cíl :)

čím víc budeš trenovat tím se ti posunou prahy tf (k sobe a dolu) a taky se zkrátí čas kdy ti začne tep opet klesat pri zmírnení záteze.

0 0
      • enjoy  

hmm:-(,tak ja uz vim.. ja nemam zvonek,proto se furt tak plazim..

0 0
        • McBlacky  

a kua …zvolnit :)

0 0
          • enjoy  

ps:pises jednou rukou nebo se ti ted jenom lip mlati sadrou do mezerniku?:-)

0 0
            • McBlacky  

jednou, ale hustota je parit mmorpg jen levackou :) zatim to uspesne praktikuju u rubies of eventide, jiný gamesky moc nejdou :( nuda nuda nuda akorat sedim u pc a žeru… to je zimni priprava :)

0 0
    • fousac  

nejlepsi je se na jizdu do kopce vykaslat.. a objet to nekudy z kopce.. ;))

a kdyz uz neni vyhnuti, tak ty co uz na kopci sou hned za tepla zpucovat, co si to dovolujou jezdit tak rychle a jakto ze se flakaj, ze si to mohli zatim dat jeste jednou etc. … no a samozrejmne cestou zastavit a dat si pauzu je taky dobry..

0 0
      • Ice-goofy  

Ja tez vzdy s kopcema bojuji a kdyz ho vyjedu jsem rad, ze jsem se do jeho zdolavani pustil.. ale jak uz to tu padlo bez treninku kazdy kopec boli ..

0 0
    • Frankie  

Pridavam se k tem, co te odkazuji na tepak, mozna pojedes o neco pomaleji, ale usetris sily na vyrovnanejsi vykon i za kopcem, ve finale zjistis, ze je to lepsi, nez to chvili hnat a pak nemit silu pokracovat…

FV

0 0
      • blue  

a bez tepaku tohle nedokazu?

0 0
      • Luka  

Tak ja sice nemam na miste radit, to ne, ale jen poznamecka k tepaku… mam tu obludnost, mam dokonce i stanoveny prahy, laktatovou krivku… a co z toho? Kdyz jedu a jedu fakt po rovine, pocitove uuuplne v pohode, a kouknu na tepak a jsem tam o 10–20cisel vejs nez je horni hranice kterou bych mela jezdit. Coz me po takovy pul hodine zdepta natolik, ze tepak hazim do batohu a nechci o nem slyset :)

0 0
        • petebike  

no to je proto ze nemas najeto :-)) jinak bez tepaku ani ranu, pokud nepocitam praci

0 0
          • Luka  

najeto nemam… proste me to odradi hned na zacatku.

PS: plosim plosim otazka, jak je to s behanim s tepakem? plati stejne hodnoty? slysela jsem ze ne, ze se to musi nejak dopocitat…

0 0
        • ddd - andy  

A to je chyba.. Hacek je v tom, ze i kdyz se ti jede skvele a mas daleko na vic, tak jet presne podle tepu. Ma to smysl. A spustu hobiku si rika: Tak co, pojedu o par tepu vic, vzyt je to pro me lepsi, budu mit vic natenovano.. (Bavim se o systematickym treninku)

0 0
    • jecnak  

Jet podle tepu.

0 0
    • orca  

Přidám svoji vlastní zkušenost či tip . Kopce zásadně od začátku nedrtit pokud to není jen houpák 50m . A pak pokud to jde a je kopec známej sledovat computer a držet nějakou rychlost optimální ale během celého kopce a těsně před horizontem se snažit mírně zrychlit .

Jo a taky kopce prostě vyhledávat a vyhledávat … :-))

Bolí to každej kopec bolí a tak těžko na cvičišti lehčeji na Bojišti

0 0
    • pavelr  

Žádnej kopec není tak velikej, aby se nedal objet. Není lepšího pocitu než se podívat na objetý kopec z druhé strany a nenastoupat při tom ani metr.

0 0
    •  
      0 0
    • Martin  

Taky můžeš v půli kopce v klidu zastavit s odůvodnit to třeba něčím jako „mě se zdálo, že mi přišla SMSka“ :-)

0 0
      • Daf  

Nebo ze se nutne potrebuje vycurat :)

0 0
        • Luka  

nebo nebejt srab a priznat se ze uz nemuzes a v klidu a pokoji omdlit :)

0 0
        • Peslezedirou  

Musim zastavit, to je výhled. Něco mi v tom lupe. Asi mám defekt atd. já toho umím :o)

0 0
          • kámen úrazu1  

Anebo :„To je ale krásný výhled, to musím vyfotit!“ :-)

0 0
          • MartinXC  

Nebo zkušeně nechat ostatní odjet a až jeden dofuní až na kopec tak použít: „Chvilku jsem po cestě zvolnil abych si za váma zaspurtoval – a vtom mi volá manželka a hrozně se potřebovala vykecat. Pak jsem do toho teda hrábnul a to zpoždění jsem stáhnul tak napůlku. Ale teď jsem grogy a fakt si musím vydechnout.“
            ;-)

0 0
            • Pá-dlista1  

:-D asi budu muset zacit taky jezdit na vylety. Takovyhle vymluvy na to by me uzilo.

0 0
              • mastihuba  

No zrovna tadle by byla dobrá na výletě s přítulkou. :)

0 0
                • Pá-dlista1  

Baví se dvě přítelkyně: „A jak jsi na tom s tím tvojím?“ – „Dobře, už jsme se bavili o manželství. Řekl, že má ženu a dvě děti!“

0 0
            • Paja  

jo taaak, protos tehdy s nejakou kolegyni na vyjizdce porad neco resil po telefonu:oD

0 0
    • climber  

To je jednoduchý. Do dlouhýho kopce si každý musí jet svoje tempo. Pak už jenom záleží jestli to tvoje tempo bude stačit na ostatní. Největší blbost je nechat se strhnout k nějaké nepředloženosti, zavěsit se za chrty a již v průběhu kopce nebo nejpozději na vrcholu (kdy oni zrychlí) se zhroutit k zemi.

0 0
      • jizby  

V podstatě souhlas, ale když se jede silnice v balíku, tak se v kopci pochopitelně snaží každej uviset co nejdýl, protože si pak na rovným dáchne.

0 0
      • martin_bakov  

+1

0 0
    • adco  

Moja skusenost je taka, ze potrebujem dostatocne dlhy a vysoky kopec (pre mna > 45 min stupania a > 500 m prevysenia), potom sa mi na horizonte vyplavia endorfiny a na vsetky utrapy zabudam a makam dalej. Pri mensich kopcoch k nicomu takemu u mna nedochadza. Samozrejme nebolo to hned, urcitu mieru vytrvalosti som musel najazdit, ale na treningoch to funguje, samozrejme na maratonoch, kde idem na doraz to take „ruzove nie je“, tam sa mi endorfiny vacsinou vyplavia az pred cielom.

0 0
    • admxx  

;-))) kvalitni navod na jizdu do kopce:-)))

video.google.com/vi­deoplay?docid=-3522954130542­548926&q=bike

0 0
    • yoggi  

neviem ale jazdit podla tepu je asi blbost. treba jazdit tak na co sa clovek citi. mna to osobne nikdy nezaujimalo idem podla toho ako sa citim a ci sa unavim. to zalezi od vela faktorov. ja mam jednu zasadu v kopci: to uz musi byt nieco alebo niekto aby ma obehol.

0 0
    • VencaV1  

Muj speciální typ na výjezd do dlouhých kopců na MTB, ať už v terénu nebo na asfaltu je, ze musis porad slapat.

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.