Zdravím všechny silničáře!! co preferujete, Shimano nebo Campagnolo?? Já dávám hlas Shimanu…
Zdravím všechny silničáře!! co preferujete, Shimano nebo Campagnolo?? Já dávám hlas Shimanu…
Funkce asi pro Shimano, srdce pro Campu, tak si vyber :-)
Mě Campa připadá celkem zastaralá (např. čtyřhran – i když teď jsme viděl, že vymysleli něco nového ve stylu Hollowtech II). Ale je to můj názor. Stavět na tom, že dělají komponenty z carbonu je podle mě málo a spíš bych řekl, že to funkčnosti naopak uškodí (chtěl bych vědět, kolik vydrží takové carbonové ramínko přesmyku)…
budeš se divit, ale víc než hliníkové, Karbon je pevnější a pružnější. Problém s křehkostí není na silnici až tak velký jak na bajku.
To je taky fakt…
obecně: Shimano řadí hned od začátku skvěle… campa se po pár kilometrech rozřadí taky slušně… design pro shimano ale itálie je na silnici itálie…
Prohlédni si pfd dualů a erg ať víš co se dá v případě problémů objednat, přečti si zkušenosti s řetězy, zkus se zeptat na kvalitu špalků a pak se podívej, jak to všechno vypadá namontovaný na kole. Mě z toho vychází jako vítěz Campa. Jediné kde dosud shimano vedlo byla teoriticky tuhost klik, ale s tim bude taky konec.
No nevím. Vzhled je věc názoru – v tom např, u mě vede Dura. Váha – počítal jsem to podle oficiálních stránek: Dura Ace (přehaz, přesmyk, kliky + osa, kazeta, brzdy, řazení) přesně 1900 g, Record v carbonu 1 881 g. Když jsem hleděl na Tour, mám pocit, že Dura, co do počtu, vede. Tak nevím…
Počty sad na Tour nevypovídají zrovna o tom, která sada lepší.
To že má shimano víc týmů, neznamená že je lepší. Vzhled – jsem konzervativní, bambule na dualech se mi nelíbí, ale neni to důvod, proč jsem ji nekoupil.
Důvodem byla v 2002 životnost řetězů (ta se nezměnila), špalky žeroucí ráfky (furt stejné). Cena (tenkrát stejná 105 – chorus) – dnes nemám moc přehled, středy (v té době stejné, za rok budou taky).
za tu bambuli se prave dobre drzi, sem myslel, ze chlapum by to melo nanejvys vyhovovat :))) ta spicka u campy tlaci, kdyz si chces odpocinout a cytis se shora, dale vykloubit si temer palec pri kazdym odrazeni taky nic moc, ale vzhled musim uznat ......jenze na ten to nejezdi
bohužel, nejezdí :-)
tak jsem si dal tu práci a přepočítal to: shimano: Discovery, CSC, T-Mobile, Gerolsteiner, Rabobank, Credit Agricole, Euskatel, Fr. Des Jeux, Milram, Agritubel a nepřipuštěná Camunitat Valenciana campagnolo: AG2R, Davitamon, Lampre, Illes Balears, Quickstep, Cofidis, Saunier-Duval, Liquigas, Boygues Telecom a nepřipuštěná Astana
takže půl na půl
tak tu mámy výsledky:
campa: vítěz, nejlepší spurter, nejlepší jezdec do 25 let, nejaktivnější jezdec, 8 výher v etapě, 14 dní ve žlutém shimano: vrchař, 12 výher a 6 dní ve žlutém
a co to říká?
jen to jak dobře mají firmy zvládnutý marketing
Nevím, jestli tohle je zrovna objektivní hodnocení. Lance má 7 vítězství na TdF a všechno na Duře. Taky by se dalo říct, že sedm z osmi TfD vyhrálo Shimano…
todle je hlavně porovnání k ničemu. zajímavé jak sou campagnolisté stejně militantní jak marcošisti…asi uchylka „italizmus“
Zbytečný thread. Stačilo udělat anketu, na čem kdo jezdí. Těžko bude někdo, kdo jezdí Shimano, obhajovat Campu a naopak.
Ja treba jo.
ne psal jsem to kvuli tomu, že jsem tu zaslech, že víc týmů vozí shimano a protože je asi kvalitnější, tak jsem si dal tu práci a zpočítal kolik týmů co vozí (stejně to neni kvuli týmům, ale jezdcům se kterými chce být výrobce spojován – proto s příchodem Simoniho přešlo S-D na campu) a teď jsem jen doplnil statistiku
Ja myslim, ze jezdili Campu uz driv, nez prisel Simoni.
Jo máš pravdu, mě utkvělo v paměti tohle kolo www.cyclingnews.com/tech.php?…
ale u campy ti chybi ten nejdulezitejsi…Phonak:o)
Jo nebejt klik jezdil bych Campu. Dokud neprijdou na trh jejich inovovany kliky nema podle mne cenu o Campe jako o celku uvazovat. Leda pouzit kliky treba od FSA, ale to je zase spis financni otazka, protoze kupovat komponenty jednotlive se docela prodrazi.
Mají teď něco nového. Viděl jsem fotky. Asi to vypustí příští sezónu.
Myslis tyhle?
Tak ten obr. mi nejak nejde.
Hoď to do fotogalerie… Někde jsem tu fotku viděl, ale už si nepamatuju kde…
Tak ty fotky jsou v sekci kola a komponenty.
Proc to delat jednoduse, kdyz to jde slozite :-)
No prostě už neměli co vymyslet, aby je někdo neobvinil z toho, že kopírují Shimano – tak mi to připadá. Ta rozpojovací osa je fakt úlet…
je to úlet, ale tenhle spoj se používá v autech a mělo by to umožnit zachovat stejnou vzdálonost levá – pravá klika, která se u shimana zvětšila
akorát mi vrtá hlavou jak se bude vymezovat vůle, resp. jak vyřešej různý dýlky středových domků. Já mám třeba na Autoru domek nějakých 68,5mm
Nooooo, tak to je fakt… Oni jsou ale kluci šikovní. Oni na to přijdou:-)
special zubata podlozka, voe :)))
nebo miska loziska s kontramatkou, aneb spojeni totalni prehistorie s know-how od ferrari :)))
Kde udělali inženýři z číny chybu? Když se frézují hlavy, sedlovkové trubky, navářky kotoučovek, tak proč ne středové spojky.
to fakt netušim, rám už jsem takhle dostal :-))
Líbyla se mi odpověď na podobnou otázku do vedouciho marketingu Campagnola: Porovnávat Record s Dura Ace neni fér. Dura Ace je na úrovni Chorusu. :-)
Ty se mi taky lýbýš, prdelko.
dnes se nam nejak zamylovavas :-)
Kdyby byla Dura na urovni Chorusu, tak by ji na TdF nikdo nejezdil :-)
Ty kliky bych až tak neřešil, rozdíl v tuhosti na kole těžko poznáš, víc se kroutí rám. a Campa ví proč zůstala tak dlouho u čtyřhranu. A to co vozí profíci na Tour není otázka co je lepší ale co mu sponzor dá na kolo to musí vozit.
Samozrejme, ze zalezi na sponzorech, ale kdyby byla Dura horsi nez Record, tezko by ji nekdo jezdil, protoze by nemel sanci na uspech.
Naopak, je to otázka marketingu.
To je jasny, ale myslim, ze ten kdo by jel na Chorusu by mel slusnej handicap a tezko by mohl pomyslet na uspech. Podle mne je Record i Dura na stejne urovni a tomu odpovidaji i vyrovnane vysledky tech co jezdi Campu s temi co jezdi Sh.
si myslím, že i kdyby někteří jezdili Ultegru nebo Chorus, tak je to úplně jedno. Stejně váhový limit doženou jinde a výsledky jsou v nohách a v týmové strategii
Jak říká jeden kamoš – závoďák, „Když máš formu a den vyhraješ i na vratech od stodoly“ A nemyslím si že Chorus je o tolik horší – možná trochu těší.
v čem by měl tu nevýhodu? V těch pár gramech – na kola se montují olověná závaží, ve funkčnosti – v pelotonu se vozí i chorus díly (Simoniho smyk), tuhosti – většinu tvoří stejné součástky (prohlédni si pdf a porovnej objednací kódy)
Jednou jsem nekde cetl, ze rozdil neni jenom v hmotnosti, ale take v pouzitych materialech a presnosti vyroby. Tam kde jsou u jednotlivych soucastek stejna objednaci cisla, tak se soucastky po vyrobeni a promereni tridi a ty nejpresnejsi miri do vyssich rad. Ale jestli tomu tak je nevim.
vzhledem Campa, funkcí Shimano. Třeba se mi víc líbí Ergo páky než DC, zase jsem se na Campě projel a ty řadící malé páčky mi nevyhovujou chodem. tak asi tak :-)
Ergopovery mi prostě nesedí. Naopak nová Dura se drží skvěle a to bylo pro mě při výběru rozhodující. Také způsob řazení mi na Shimanu připadá přístupnější než u Campy. V ostatním podle mě zase takový rozdíl není a je to jen otázka vkusu.
vždyť píšu „líbí“ ne sedí :-)) měse Campa líbí, že když jsoz ty páky namontovaný, vypadá to jako za starejch časů. Shimano vypadá dost odpudivě, páky jsou vytrčený nahoru a dopředu. Zase se líp drží a líp se mi na Shimanu řadí. OK? :-))
Ale uz by taky mohli u Sh konecne schovat radici bovdeny pod omotavky.
jj
zase se ty bovdeny nelámou tak jako u Campy, já bych je nechal. Navíc když měníš pouze řadící bovdeny, nemusíš sundavat omotávku :-))))
Jenomže to konstrukčně nejde!!! U EP je řadící mechanismus v zadní části, u FD díky té menší páčce v místě, které se ohýbá při brždění. To fakt nejde při stávajícím systému vyřešit…
Taky se mi nelíbí, když někomu ty páky trčí dopředu jak antény – to platí jak pro FD tak EP. Taky jsem je měl takhle vytrčené, ale nepřipadalo mi to moc praktické, tak jsem to změnil. Viz foto mojeho kola. Mě osobně se víc líbí i sedí Flight Decky.Na Ergopowerech se mi víc líbí způsob vedení obou lanek spodem a ne bokem jak u Shimana.
odhaduji podle velikosti, že máš přes 190 cm. Proč máš tak krátký kliky?
No, měřím 188, a co se klik týče, tu Duru jsem sehnal komplet naprosto novou, pouze sundanou z kola z Německa za 14 500. Jinak bych šel do Ultegry, protože nejsem žádný magnát. Kdybych si ale mohl sadu poskládat podle sebe, šel bych do 177,5… Nic většího už se myslím nedělá.
u velký dvojky se dělá i 180. Jinak se daji sehnat i 185 a 190 kliky.
Teď jsem mrkl na oficiální stránky Shimana a píšou o max. 180 mm. Délka klik by správně prý podle propočtů měla být v délce jedné desetiny výšky jezdce… Příště…
Slyšeli jste už o tom, že Shimano chce zavést 14ti rychlostní kazety?? Prý si to vyžádá novou (větší) rozteč zadní stavby… No nevím jak jiní, ale mě to připadá jako naprostá blbost. Mám Duru 2× 10, a nevím, co bych mohl chtít víc…
O 14 nic nevím ale po 11 už pokukuje.
No, já jsem to slyšel v souvislosti s novým XTR, které už se prý připravuje aniž by bylo v prodeji XTR 2007, ale nechápu… NA CO???? Moje Eska Premier měl řazení 2×5 a jezdil jsem jak čert:-)
Jsem zvedavej kde se to zastavi.
Bych rek ze nakonec vymyslej variator a budou u toho takovy reklamni slogany jako revoluce v cyklistice atd.
shimano nechce dělat dvě déky os 130 silnice, 135 MTB, tak to musí nějak zdůvodnit. Už vidim, jak k tomuhle rozměru dokope italské rámaře.
bude se jezdit na XC rámech a UCI povolí 140mm kotouče :-DD
Přesně, četl jsem v článku, že chtějí první prosadit jiný standart zadní rozteče (snad 180mm) No jsem zvědavý. Zajímalo by mě taky, kolik bude převodníků a co na to řetěz… Prasata, které jezdí stylem největší převodník a největší kolečko asi čekají těžké časy:-)
tohle mám zařazeno celkem běžně. Jediné co neřadim je 39–12. Jenom nevim, jak daleko bych musel mít zadní kolo nebo jak kliky od sebe, abych si neomlátil nohy o zadní vidlici (180 kliky, 47 boty)
Na silnici se to ještě dá. Taky se někdy nechám unést a najednou zjistím, že jsem úplně nahoře… Mám kazetu 11–23, tak to zase není takový rozdíl a přehaz to veme, ale na biku je to fakt hnus, velebnosti!!!
Campa vždy (aspoň teda na silnici) nezochybňovat nadvládu campy. Je lehčí (když shitmanisti machrují z tuhostí klik, tak campa může machrovat s tou hmotností), hezčí (shitmanská tykadla a parohy to je hnus), spolehlivější, jednosužší na servis. Jediná věc, co mě napadá, že by mohla být u shitmana lepší je, tak brzdy v tomhle ohledu je campa dost pozadu. A tolikrát vzpomínaná hlučnost: kurňa můžete si vybrat před vámi stojí japonská suzuki ignis (s tichým motorem) a vedle uřvané Ferrari Enzo. Shitmanisti vyberou kvůli tichosti právě suzuki. Já bych bral enzo. A na kole jezdím Campu jak jinak (shitmano je na zimáku)
jestli ti v pořádku srovnávat Ignis s Enzem, asi by jsi se měl nechat vyšetřit :-)) To potom srovnáváš Record se SiS páčkama na rámu :-))
S tou menší hmotností Campy jsi to trochu přehnal. Než něco takového napíšeš, zkus si to nejdřív propočítat… Jedíná výrazně lehčí věc u Campy jsou Ergopowery (porovnávám Duru a Record). Shimano má zase výrazně lehčí kliky a o něco lehčí zapletené kola. Takže pokud bys zvážíl celou Duru a Record, budeš se pohybovat v rozmezí pár gramů. Fakt jsem to počítal. Mě se zase víc líbí (co do vzhledu) Dura, takže tohle je jen názor, ale to předchozí fakt.
a zavírání brzd tak bezpečné, že nejen Ulrich jezdí radši takhle grahamwatson.com/gw/imagedocs.nsf/edae669c6e575eda86256caa0062fd89/4a33c857aa6f7d8a86256ec6007c872c?Navigate&To=Next grahamwatson.com/gw/imagedocs.nsf/edae669c6e575eda86256caa0062fd89/1b68e0ea0d84084c86256ed8006dbf96?Navigate&To=Next grahamwatson.com/gw/imagedocs.nsf/edae669c6e575eda86256caa0062fd89/a7fe13f32257a3cd86256ed8006dbfc3?Navigate&To=Next nebo radši vemou jiné brzdy grahamwatson.com/gw/imagedocs.nsf/edae669c6e575eda86256caa0062fd89/3fb8fe348b7ff3e286256ed8006dc035?Navigate&To=Next
No, s první verzí špalků brzd Dura Ace 2004 nemám zkušenosti. Vím, že se na ně hodně nadávalo. Pokud ale víš, tak od loňského roku dělají špalky z nového materiálu (ty mám i já) a bez problému. Já jsem s nimi naprosto spokojen. Jen ti, co to nezaregistsrovali, dál nadávají, protože si přece na brzdy ztěžovali profíci, tak proč se nepřidat a nezamachrovat, ne?? Tys ty brzdy někdy jezdil??
O spalkach rec nebyla.
na fotkách je nová dura, nešlo o špalky, ale o „bezpečné“ zavírání brzdy, které hodně lidí vozí rodši otevřené a utáhnou víc lanko
Možná se vám to bude zdát divné. Zatím dávám přednost Shimanu, ale to jenom proto, že jsem ještě nic jiného neodzkoušel. Jinak jsem slyšel na Campu samou chválu a celkem mě to láme. Jediné, co bych asi nezkousl na Campě je řazení, prostě si na to nemůžu zvyknout ani za boha. Nevíte jestli by šlo zkombinovat řazení Shimano a zbytek Campa??
Nemám s tím zkušenosti, ale asi bych do toho nešel. A kdyby, tak aspoň bych k tomu řažení Shimano vzal i kazetu Shimano,
S tou menší hmotností Campy jsi to trochu přehnal. Než něco takového napíšeš, zkus si to nejdřív propočítat… Jedíná výrazně lehčí věc u Campy jsou Ergopowery (porovnávám Duru a Record). Shimano má zase výrazně lehčí kliky a o něco lehčí zapletené kola. Takže pokud bys zvážíl celou Duru a Record, budeš se pohybovat v rozmezí pár gramů. Fakt jsem to počítal.
Vzhledem k tomu, ze kazeta i prehazka je nekompatibilni, tak to asi nepujde. Jediny co pasuje je presmykac, ten pry jde pouzit na oboji, ale nezkousel jsem to. Na lonske TdF jsem videl, ze nekdo jel komplet Record s Dura klikama, ale uz s tech zaberu v TV nebylo patrne jaky mel presmyk.
Proč není kompatiblilní přehazovačka Campy s řazením Shimano???
marketing…
Jde jen o to, o jaký kus přehazka poskočí, když přeřadíš. Pokud o stejný kus poskočí jak Shimano tak Campa, není co řešit. Obdobně záleží na tom, v jaké vzdálenosti od sebe jsou pastorky u Shimana a Campy. Pokud je vzdálenost stejná, nevidím důvod, proč by neměly být kompatibilní. Asi to tak ale nebude.
no to jo:) ale proč jsou ty vzdálenosti (poměry) rozdílné?;) když by mohli být stejné?
Aby to nebylo tak jednoduché. Pokud se nepletu, tak Sram kazetu a výbavu Shimano zkloubíš bez problému. Campa je ale Campa. Fakt nevím, jak to je, ale co vím jistě, tak minimálně ořech mají svůj odlišný od Shimana. Divil bych se kdyby to šlo dát dohromady.
no to nevím:) silničář nejsem:) ale je to stejnej případ jako sram vs shimano na bajku:) i když tam je to daný i trošku jiným systémem sram šaltru.
Takže Sram přehaz a řazení Shimano nezkloubíš??
ee… opačně to ale někdy jde (sram dělá řazení na shimano šaltry)
Já naštěstí tohle raději moc neřeším. Na bike jsem koupil kompletní Deore a na silnici kompletní Duru. Nemám sebemenší problém. Mýchání komponentů se mi moc nezamlouvá a kyž vidím, co jsou někteří výrobci schopni na kolo nasázet, zvedá se mi kufr.
když se dělala desítka, campa šla tou cestou že poslední pastorek vyhnula k drátům, shimano opět zužovalo. Takže dneska jsou jak tloušťky pastorků, mezety mezi nimi tak i šířka kazety jiná. Mimo to používají jiný poměr posun lanka / pohyb přehazovačky. Někde jsem kladky které to mění, ale už si nevzpomenu kde.
Teď jsem si vzpoměl, že jsem o tom vyhnutém kolečku slyšel. Tak to jsme doma!!!
takže devítka kazeta Shimano půjde s Campou řazením a přehazkou?
Asi ne…
dost lidí vozilo a vozí shimano kazety na kompletní kampě kvuli zapleteným kolům a fungovalo to.
mels tam dat anketu ;-)
Good idea!! Nechceš to tam hodit ty?? Už jsem dnes založil 2 thready a nechci si připadat, jako by to bylo moje fórum.
uz je pozde :-) myslim, ze by mi malokdo odpovedel na 2. thread shimano vs. campa. mozna tak za 1/2 roku ;-)
Hlavně je to zbytečné. Ti co mají Campu, budou obhajovat Campu, a ti, co mají Shimano, budou obhajovat Shimano. Takže by z toho byla anketa ne téma: Jezdíte na Canpě nebo na Shimanu. Pryč od tohoto tématu!!!!!!!!!!!!!!!
A hlavně je to zbytečné srovnání, Dura i Record je na špici a neuděláš chybu ani u jedné z nich, a určitě při výběru budeš zohledňovat jiné věci než která je lepší :-)
A proč pryč ?? Jindy, když se řeší něco jiného než je téma, tak nadáváte a teď, když se konečně řeší něco k tématu, tak chcete od toho pryč… :))