Po jaké době měníte bovdeny a jaký jsou příznaky? Na řazení přímý a na brzdy vinutý? Nebo se pletu?
Po jaké době měníte bovdeny a jaký jsou příznaky? Na řazení přímý a na brzdy vinutý? Nebo se pletu?
Ja menim Bowdeny az kdyz s nema zacnou byt problemy tzn. kdyz zacne praskat buzirka, nebo kdyz radici a brzdove packy nejdou tak zlehka jako driv. Pouzivam jen vinute bowdeny a to i na razeni. Rozdil ve funkcnosti jsem nezjistil a navic jsou levnejsi, lepe ohebne, nedrou ram a nelezou z nich po case ty dratky.
Mě to praskne tak po 3/4 roce používání, hlavně brzdové. Nevíte někdo, jestli se dají koupit náhradní ty plastové bužírky do kovové „faječky“ u V brejků ?
Jen vcetne fajecky za ±45 Kc
Nebo plastovou trubičku z něčeho jiného a teplem ji vytvarovat…
jo nekde (OBI,Baumax,…) jsem to videl v metrazi za lidovou cenu a ja tam ted mam strcenou koncovku z nejakeho spreje
No…von ten primej, obycejnej na razeni, stoji stejne jako vinutej na brzdy…
No tak to asi jak kde. U nas primej stoji 50 a vinutej 20kc. Ne ze by zrovna ta cena byla takovej problem ale ja mel s tema tvrdejma bowdenama vzdycky jen potize.
Ja taky, ale cena je v Brne skutecne stejna.
u nas jsou ty primy taky cca 2× drazsi nez vynute
Bovden menim nejcasteji ten posledni kousek k prehazovacce nekdy i 2× do roka, kdyz mam pocit ze uz nejde poradne razeni a ze je bovden uz moc zabordelovanej. Jinak menim bovden jen kdyz je poskozena buzirka, kdyz je zlomenej (stane se vetsinou pri preprave na zavody), kdyz vylezaji dratky z buzirky (nekdy i zkrz koncovku bovdenu). Davam na razeni primy a na brzdy vynuty ale jinak vyzkouseno mam ze je to celkem jedno. Zalezi proste na kvalite provedeni tech bovdenu. Uz jsem mel taky nejake prime na brzdach a bylo to tak houbovity ze jsem je radeji vyhodil a nezkousel je ani na razeni (tusim ze to byli nejake Acor v bilem/pruhlednem provedeni omotane pod buzirkou nejakou tkaninou)
tak 3–4 krat do roka, predovsetkym ak viac prsi. Myslim len na prehadzovacku, zvysok tak 1–2 krat do roka, predna brzda max 1 krat za rok. Jazdim na brzdy vzdy vinuty, na radenie kedy ako, velky rozdiel tam nie je.
To znamená, že mezi jednotlivýma výměnama bovdenů čistíte a promazáváte?
Ano. Mám na to dva přípravky. čistič brzd ve spreji. Má to takovou trysku, že to stříká dost vysokym tlakem. Akorát vleze do bovdenu. Tím s toho úžasně vylítá všechen bordel. Pak mám vazelínu ve spjeji. Má hadičku nasadím na bovden a zmačknu. Je dobrá že neteče, tk tam dlouho vydrží. Tím lze bovdenu podstatně prodloužit životnost. Obzvlášt když máš nějakej lepší, lezlo by to to peněz.
na bowdeny jsem uz dva roky nesahl, mam tam nejake s protiprachovyma ucpavkama asi od Shimana. Mam vnitrni vedeni lanek ramem, takze pokud bych chtel mazat, tak je to strasna prace. Diky tomu jsem je nachal na pokoji a osvedcilo se mi to. Drive jsem namazal, chvili to bylo fajn a pak se tam dostalo o to vic bordelu a znova jsem mazal a porad dokola.
Jestli ti to dávali v Programcycle, tak jsou to spíš Avidy (jsou perfektní bezůdržbové). Bowdeny mažu spíš formálně 1× ročně GT85kou, kterou stříknu do inj.stříkačky a jehlou tlačím podél lanka. Lanka z rámu nevyndávám.
mas pravdu daval mi je tam Lukas a popravde receno ja nevim, jestli s nema neco nedela, kdyz tam dam kolo, treba je nejak maze, z meho pohledu jsou opravdu „bezudrzbovy“
No proto on tam dá kvalitní bowdeny, aby na ně taky nemusel šáhnout :-) Já měl ty stejný (na šaltr), nesáhlo se na ně 18měsíců (na rozdíl od brzdových). Až s výměnou rámu. Teď mám XTR, už jsem musel 1× mazat, nějak se mi kousalo lanko.
Docela je mi vás líto. Na silnici jsem vyměnil celé kolo, na starém byly bovdeny původní tak deset let staré. Mažu vazelínou jen poslední bovden na přehazce a ten brzdový. Zbytek GT 85. Jelikož ostatní mám pod omotávkou tak půjdou do světa až s novou.
Nojo, silnicka neni bike. :-)
No to je sice možný, ale já mám na bikovi bowdeny už dobře 5 let a jediný co sem tam udělám je, že do stříkačky nacákám trochu WDčka a přez jehlu promažu.
Jen pro zajímavost. Menil jsem kompletne lanka a bovdeny. 2× asi 1,5m
bovdenu, 4× lanko, nejaky ty koncovky. Vse stalo asi 200 Kc. Jo a jeste novy
stipacky za 90 Kc. Ty sou asi nejdulezitejsi :)
Naposledy jsem menil ze uz si to ani nepamatuju. Jezdim i ve snehu a desti a
moc se o kolo nestaram. Ted uz ale byl odpor v packach neunosnej.
Štípačky za těch 90 Kč máš na bovdeny nebo obyčejné na drát.
No to já jsem si připlatil na jaře z ateflonový lanka a za 8000 km jsem na ně nemusel šáhnout!
Takže už vím za co si připlatim a co se mi vyplatí:-)
Teflonový lanke – záleží do jaké instalace. Když chodí hodně zatočenými průchody, tak se ošudlí a musí se mazat taky. Podle mě není nad dobře zachozené ocelové lanko, několikrát promazané vazelínou, 2–3 roky chozené v bowdenech – krásně se vyhladí a chodí zdaleka nejlíp.
su bordelar a nemam cas , tak bowdeny menim az uz musim. Spravne bych je mel menit alespon 1 x za rok.Na stare silnecce jsem vsak mel originaly 6 let, uplne bez problemu. Na MTB-zimaku drzi jiz 8 rok(XTR),tak 1× za 2 roky jsem menil lanka. Udrzba spociva v obcasnem namazani lanka , pouzivam mazadlo Motip teflon.Pouzivam lanka nerez, dobre klouzou, teflonove se moc nesvedcili, nemaji se mazat a po nejake dobe drhnou a navic se teflon odre.Ale opakuji, je asi lepsi menit bowdeny casteji, ale chce to mit cas, coz ja nemam.
Párkrát se tady objevilo, že mažete lanka vazelínou. Myslel jsem, že to spíš zhorší funkci a že se spíš maže WDčkem, TF2 nebo něčím hodně řídkým. Je to nějaká spešl vazelína?
Souhlas. Já si jednou taky namazal lanka vazelínou a myslelj sem, že budu muset kolo donýst zpátky na zádech.
Ja mazu vazelinou. Nesmi se ji tam dat moc, protoze treba v zime je potom znat tuzsi chod. Vazelina lepe vytesni vodu. Neni to az tak nenormali mazat vazelinou, treba original Shimano bowdeny jsou napusteny tou jejich zelenou.
Juva, hej, panackove. Ted jsem cistila bovden u predni brzdy a mastnej nebyl, tak me ani nenapadlo ho promaznout. Mam komplet od JagWire vsechno.. otakza zni: stane se s tim neco, kdyz to bude chvilku jezdit nenamazany, tak do zimy nez provedu komplet rozebrani a udrzbu???
Jagwire a na přední (z 1 kusu) na CPS, které má dobrou prachovku je OK i nenamazaný – pokud nedrhne. Klidně i přes zimu.
Dekuju! Takze v zime to trochu pozlobim,ale ted to necham! :)))
Obycejny na drat. Ty spesl co maji profici na bovdeny bych asi nevyuzil. Lanka se s tema ze supermarketu cvikaji vyborne. Bovden na dve az tri stisky, ale rovnej rez. Asi jste vsichni zkouseli jaky je to s tupyma cvikackama. To uz nechci zazit.
Obycejny stipacky to dlouho nevydrzi a jejich cvaknutí bowdenu to chce zabrousit na brusce… Na lanka ale staci.
já bovdeny neměním…až se ta šnurka přetrhen tak to zanesu mechanikovi a ten mi to spraví