• soc

Protoze na kolo uz nemam fyzicku a auto si kupovat nechci, poridil jsem si akvarko :-)

Rozmery 100×40×40, to nam dava 160 litru. Akvarko bylo zalozeno pred mesicem a pul, zacina pekne zarustat rostlinkama, mam tam 4 anubiasy, 4× echinodorus red indian (ale par jich asi pujde pryc, bo netusim, jak moc se rozrostou), eleocharis, sagittarii, cabombu. Jeste pridam nejake dalsi stonkovky. Osvetleni 2× T5HO 39W s reflektorem. Filtr je kostka bioakvacitu na hlave Atman, prutok vice nez dostatecny, ted spis skrtim.

Rybicky jsou zatim 6 pancernicku zelenych, 10 parmicek petipruhych, 2 ancistrusi. Anciky bych nejradeji vratil a poridil misto nich hejno otiku, ale uvidime. No ale co jeste k nim? Par ramirezek? Nebo spis dalsi hejno nejakych teter?

Voda stredni, rekl bych az prumerna ve vsem :)

P.S. Vzhledem k tomu, co vse uz se tady resi je mi uplne jedno, ze me poslete do ******.

0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • tonik666  

Vrubozubci ti přeorají akvárko a sežerou kytky. Taky dost vyrostou, na ně to máš relativně dost malý.

Ramirezky jsou dost krátkověký a v případě, že ti teče voda s vyšším obsahem dusičnanů, tak možná odejdou ještě dříve jak za rok.

Tetry jsou fajn, máš nějakou představu? S neonkama jsem měl furt problémy, osvědčily se mi červenohlavé a císařské, oboje pěkné ryby. Císařky jsou super, ale rády papají zelené (jsou to takové malé piraně), takže pokud chceš pěstovat nějaké jemnolisté kytky, tak ti je budou holit. Červenohlavé jsou naprosto v pohodě.

Jinak tetry a ramirezky můžeš v klidu smíchat, jen nepřerybnit :)

0 0
      • tonik666  

Jinak aby ty „hejnové“ (většina teter ve skutečnosti není hejnová, v hejnu se drží jen v přítomnosti větších ryb, např neonky) měly smysl, chce jich to mít tak 20. Hejnové jsou ty červenohlavé, ty opravdu dělají všechno spolu :)

Císařské jsou skupinové, těch stačí míň, tak 1 samec a 5 samic. Jinak i když se to nemusí zdát, i tyhle malé rybyčky jsou dost agresivní, takže samce buď jednoho nebo tři a víc. Dva jsou špatný počet skoro u každých ryb. U císařek samec je modrooký, samice zelenožlutooké.

Ideální jsou ryby z burzy.

0 0
        • Lister  

Přimlouvám se za císařky – krásná ryba se zajímavým chováním – pozorovat dva tančící samce je fascinující záležitost. Navíc nenáročná – když vydržely mně, tak musí přežít všude.

0 0
      • soc  

ti vrubozubci, to byl jenom vtip… jako jsou to krasne ryby, s osobnosti, ale chce to poradne akvarko :)

Neonky jsem zavrhnul.. Takze neco ne az tak vyrazen barevneho, ale pekneho, tetry krivopruhe, krvave, ohnive. Spis nejake klidnejsi. A mas pravdu v tom, ze pokud tam nebude vyraznejsi ryba, tak tezko rict, jestli budou tvorit hejno.

Takze mozna dokopim vic tech parmicek a k nim nejake male cichlidky, ramirezky sice nezijou dlouho, ale za pokus to stoji. Spis se bojim o kvalitu vody, zkusim zapatrat po necem odolnejsim.

0 0
        • Zlatka  

Vtip, to snad ne, to jsou božské ryby, člověk se s nimi rozhodně nenudí a k tomu stačí pár žížal. :D

0 0
        • tonik666  

Já jsme měl Microgeophagus altispinosa, taky cichlidky. Nejsou tak náchylné jako ramirezky, jsou trochu větší a velmi vděčné.

S krvavýma tetrama byl myslím problém s okusováním ploutví, okousaly cokoliv co bylo pomalejší než oni, ale ty tam snad nic tak náchylného nemáš.

0 0
          • soc  

To nevypada spatne :)

Fotky jsou z tveho akva?

0 0
            • tonik666  

Z mého bývalého akva Zrušeno v roce 2008, jel jsem do zahraničí, a teď na to nemám čas ani prostor. Někdy v budoucnu možná znova.

0 0
              • soc  

Tak to je parada, k necemu takovemu bych se chtel casem, za par let, mozna staleti, dopracovat.

0 0
              • RendyD  

Tak to je fantazie…

Já neustále bojuji se zelnou řasou. Hnědou i štětičkovou jsem zdolal, ale zelená je prostě nezlikvidovatelná…:-(

0 0
                • vasek80  

Měň častěji vodu, zjisti si parametry vody pořádnýma testama (já používám Tetru nebo Seru. Rataj a Dajana je šrot). Zjisti hlavně NO3 a Fosfor. Podlo toho přestaň/ nebo začni hnojit. Přidej kytky a pořiď zaručené žrouty řas. Otíci, tak 10 kusů na 100 litrů a šneky třeby netriny.

0 0
                  • RendyD  

Jj, testy mám, vše se zdá ok, COčko přidávám, vodu jsem měkčil, pH kolem 6,8…:-(.

Ten NO3 jsem nezjišťoval, zkusím.

0 0
                    • vasek80  

Ale hlavně si kup Tetru, nebo Seru. Rataj ani Dajana neukážou nic a nejsem jedinej kdo to tvrdí.

0 0
                  • miki  

No nevím jestli je dobré častěji měnit vodu ale řasa zásadně roste podle světelných podmínek a tak je nejlepší hledat jiné umístnění v místnosti ,a také jaké je umělé světlo.Pak se ti stane že se přestane dělat řasa ale neporostou kytky ,je do hrozně těžké tohle vyvážit.Měl jsem 360 l akvárko a vím co jsen si s tím zažil a vodu měnil po 2 měsících a ne všechnu.Pak je dobré mít v nádrži Ancistrusy ,ti ožírají sklo výborně.

0 0
                    • tonik666  

Nikdy neměníš všechnu vodu – tak 20%. Pro ryby je to i tak pěknej šok, když jsou najednou v jiné vodě. Frekvence podle zarybnění, ozkoušený standard pro je po čtrácti dnech.

Řasa roste vždycky podle živin. Víc světla jí jen dává šanci je využít.

Ancistrusi ničí rostliny a mohou být agresivní vůči ostatním rybám dna (např. větší samci). Taky se blbě loví když potřeba.

0 0
                      • Dumbíček  

Vím o čem mluvím, rybičky mám víc jak 30 let. To jen aby mě někdo nenapadl, že nevím o čem mluvím. :-)

Množství měněné vody záleží na nádrži. V odchovnách se běžně mení třeba obden 90% vody. A rybám to nevadí, samozřejmě je lepší voda ostátá, ale v objemech X set litrů je to nerealizovatelné. Samozřejmě potěr tohle nesnese, tam se to řeší citlivěji.

V běžné okrasné nádrži stačí podle hustoty a druhové oádky, výměna třeba 1/3 vody týdně, za čtrnáct dní. Když je ryb málo, tak klidně i méně často, ale nic se nemá přehánět. Rostliny dost mění chemizmus vody, klesá PH, výkaly ryb se hromadí dusičnany…

Ancistrus ublíží leda jikrám, ty vyluxuje, moc jim chutnají, rybám určitě neublíží. Křehké rostlinky žerou, to je pravda.

Řasy to je alchymie. Samozřejmě obecná poučka, zelené řasy moc světla, hnědé porosty, světla málo. Ale sinice, to je záhada. Někde rostou jak blázen, jinde s nima problém není.

0 0
                        • tonik666  

Jasně, odchovna není pokojové akvárko a když měníš obden 90%, tak jsou fakticky pořád v čerstvé (a v té samé), takže v pohodě. Neměníš 90% v půl roku zaběhnuté nádrži s rostlinami, kde půl roku stará voda bude úplně jiná než vodovodí, to jsem se snažil říct.

Ancistrus žere třeba Echinodory a to nejsou zrovna křehké rostliny. Ale není sám, třeba tetry císařské jsou taky rostlinožravé, Micranthemum mi okousaly tak na půlku :)

Ancistrus neublíží, ale dělal mi třeba to, že si zabral celé dno místa kde jsem krmil a nepustil tam pancéčníčky, takže se nemohli nažrat a navíc byli pěkně vystresovaní. Ale pancéřníčky mi lovila třeba i přísavka thajská, která se na ně pro změnu snaží přisát.

0 0
                          • Dumbíček  

Echinodory jsou jemný salátek, to není tuhá rostlyna. Já s tím nikdy neměl problém, rostliny mi nelikvidujíani 14cm dospělí ancistrusi. Ale mám opravdu tuholisté, né salát. :-)

0 0
                            • tonik666  

Jako že ti nežerou anubiasy? ancíci asi ne, ale císařky nový list anubiasu kupodivu ohlodat umí

0 0
                      • soc  

Ohledne ras a zivin to ma dobre popsane Horac: http://www.horacovoakvarium.cz/…a_ziviny.htm

Co se tyce anciku, tak vuci rybam zatim agresivni nejsou, jikry od pancernicku ovsem mizi prakticky okamzite. S odlovem je sranda, kdyz jsem menil dno, potreboval jsem nejdriv vytahnout koreny. Zasadne i s ancikem, proste se domital pustit :)

Zajimave je, ze moje parmicky petipruhe jsou neskutecne plache, porad se schovavaji. Nicmene uz jsem parkrat videl, jak se snazi vytahnout z pod ancika tabletu se spirulinou :)

0 0
                        •  
                          0 0
                    • soc  

No ancici na sklo kaslou… na rasy uz asi taky, zachutnali jim echinodory :(

0 0
                      • ¨MZ  

Ancistrusi jsou líný mrchy, když vyrostou. Navíc se mi rozmnožili a pochytat 30 kousků v zarostlé nádrži bylo něco. Už je nechci. Místo nich jsem pořídil na práci parmičky černopruhé, docela pěkné živé ryby, které se celý den nezastaví, podle mně lepší volba než ancistrus.

0 0
                        • Dumbíček  

Ancistrus je mnohem zajímavější a hezčí ryba, než nějaké parmičky. :-)

0 0
                          • tonik666  

Tydle albíni mi přijdou zvlášť šíleně barevný. a nelíbí.

0 0
                          • vasek80  

Já souhlasím. Albíni se mi nikdy nelíbili. Mám rád i hady, ale nechápu jak se může v tak velké míře prodávat a chovat albín krajty tmavé, imho vrchol nevkusu.

Jinak Ancíky už nemám, byly to 10ti leté vykopávky co se pořád množily, pořád přehrabávaly dno a žraly Echynáče.

0 0
                • Lister  

Nechci dráždit hada bosou nohou, ale tady máš ještě něco, co se ti bude líbit :-)

0 0
                  • tonik666  

Solidní práce. Myslím, že na kolo mu moc času nezbývá :)

0 0
                  • RendyD  

Jj, tak to je vymazlený. Kdysi jsem chtěl holandský akvárko, ale nějak nezbývá čas, tak třeba jednou na důchod…:-).

0 0
                  • svářeč  

trochu podráždím a hlavně se pochlubím,tohle je mé:.-)

http://www.akvarko.cz/akvarium.php…

0 0
                    •  
                      0 0
                    • soc  

hodně, ale hodně jsi podráždil :)

je to nádhera…

vždyť máš možná větší filtr, než já akvárko :)

0 0
                    • ZuzicK  

Tam tu trávu stříháš nebo je tak maličká sama?

0 0
                      • svářeč  

bez střihu je kolem deseti cm.čas od času ji střihnu,nebaví mě uklízet ten bordel z hladiny,tak to dělám jen dvakrát ročně.

0 0
                        • ZuzicK  

Super, ta se mi totiž moc líbí. Předám tip mamcce aneb našemu akvárko-direktorovi :-)

0 0
                    • RendyD  

Ježíš, to je nádhera… fakt užasný.

0 0
                    • tonik666  

Moc pěkný. Filtr solidní :)

0 0
                    • mr.nikdo  

Tak to je aspon akvarko :).

0 0
                    • Lister  

Že ty ses tak trochu inspiroval u Takashiho Amana, co?

Dost dobrá práce!

Ještě chvíli a přinutíte mne si zase po X letech jednu nádrž pořídit.

0 0
                      • svářeč  

samozřejmě nejlepší inspirace je od pořádnýho mistra:-)

jo,dobrý nápad na zimní večery,jen se pěkně pust do stavby necek.

0 0
                      • soc  

jdi do toho… já vždycky vezmu mimino k akvárku, parádně se uklidníme oba :) TV je pro mě neznámý pojem :)

0 0
                      • se-se  

já už těch vln měl v životě řadu – je to šílený nutkání – prostě vše prodáš, zrušíš, rozdáš – a pak – prostě přijde oklamžik, kdy si vůbec nemůžeš pomoct a pořídíš zas něco – akvárko, terárko, prostě něco. A vždycky znova je to jako poprvé – úžasný a připadáš si jako malej kluk a čumíš do toho jak do televize.

0 0
                        • svářeč  

akvárium s poloautomatikou v tvém podání bych chtěl jednou vidět:-)

0 0
                          •  
                            0 0
                          • se-se  

měl jsem doma asi před 6ti lety přes 80 terárek se vší možnou „havětí“ (asi 100 živočišných druhů). Akvárek jen pár. Při tomhle mmnožství se nedají ty věci kupovat – vše jsme vyráběli. Automatika táky moc nelze, spíš jednoduchost a unifikace. Tu automatiku jsem měl před mnoha lety před revolucí. Tehdy se zase nedalo koupit vůbec nic – vše jsem musel stavět, od stmívačů, přes časování i nádrže samotné. Pro motorky se jezdilo do NDR, tady byly jen dobrý ale slabý.

Mám mnoho legračních historek jako kůň v obyváku, rozuteklá snůška sklípkanů po baráku, potkani v rozveděči a spoustu dalších

0 0
                            • svářeč  

s únikem sklípkanů a hadů mám též bohaté zkušenosti…:-D

0 0
                              • Frostty  

Ano, klasický folklór, naštěstí se blbci schovávali na stejná místa :D.

0 0
                                • svářeč  

hadice se schovala tak dokonale,že jsem ji víckrát neviděl.

0 0
                                  • Frostty  

Něco podobného čas od času zažívám u gekonů, nicméně po půl roce se frajerka uráčila ukázat a vylezla z pod postele :D.

0 0
                                    • vasek80  

Nejdéle jsem postádal hada přez dva měsíce.

V 8 třídě na ZŠ jsem s rodinou v červnu odlétal do Tunisu a už jsem do školy do prázdnin nenastoupil. Po návratu z dovolené had nikde. Po týdnu jsem byl nervozní a prohledal celý pokoj.

Po měsíci jsem z gruntu s rodinou prohledal celý byt, rozebral všechny skříně a nic. Už jsem se s hadem rozloučil.

Na konci prázdnin jsem se chystal do školy a on ten mrzák byl zalezlej v mé školní brašně. Já se do ní celé prázniny samozřejmě nepodíval, jen jsem ji během úklidu odnesl na lodžii.

0 0
                                • vasek80  

Horší bylo, když mi had utekl za záchodem do stoupaček. Naštěstí od sousedů oddělených. Prolez kolem odpadu vany do koupelny pod zazděnou vanu. Nakonec jsem musel v kuchyni po odsunutí kuchyňské linky probourat otvor 50×50 cm, abych nebohého plaza vysvobodil (pořád to bylo šetrnější, než likvidovat obkladačky na vaně). To jsem ještě u přítelkyně nebydlel. Braly ji z toho stejné mdloby, jako tetu o příspěvek níže.

0 0
                                  • svářeč  

kdesi jsem slyšel takový příběh…

hadice utečenec v rodinném domě,na půdě.občas našel majitel svlečenou kůži ,ale hada neviděl již několik let.co měsíc mu hází do plastového sudu krysu či morče.potrava vždy zmizí,kůže se zvětšuje a had si užívá svobody .

0 0
                                    • vasek80  

Teoreticky by byl snadný odchyt. Stačilo by dát morče do velké dřevěné klece, s tak širokými rozestupy planěk, že had proleze dovnitř a morče ven ne. Až sehad nažere, tak s morčetem v břiše neproleze ven.

Tak indiáni chytají velké anakondy na prasata

0 0
                              • vasek80  

K nán jednou za rok vždy jezdila teta a ta se šíleně bála hadů.

Pokaždé než překročila práh, tak se ptala, jestli je had zavřenej a matka musela vždy zavřít dveře do mého pokoje.

Můj Monty (Hroznýš Královský – 17 let), tehdá měl už něco málo přez 2 metry a strašně rád si zalejzal do křesla mezi spodní a horní opěrku, kde si tu spodní trochu vytlačil a měl tam takovou kapsu a vydržel tam schovanej desítky hodin.

I jednoho dne přijela teta opět na návštěvu a matka ji ujistila, že had je pod zámkem a pro tety klid zavřela dveře do pokoje. Jenže matka netušila, že jsem večer nechal Montyho zalezlého v křesle. Ten den jsem byl někde venku a když jsem přišel na oběd, teta na mě už s úsměvem po pozdravu volá, „doufám, že áš hada zamčeného“.

Já jen poprosil tetu, aby sena chvilku zvedla, vytáhnul jsem sedák a vyndal hada z křesla. Teta byla bílá jak stěna, nemluvila. Já se jí s úsměvem omluvil. Chuděra ani nevěděla, že měla 2 hodiny za zadkem Montyho.

Od té doby už k nám teta nepřijela.

0 0
                                •  
                                  0 0
                                • se-se  

Chovali jsme cvrčky na krmení v upravených masňáckých bednách. Jako topení tam byla slabá žárovka, vše bylo tak zařízeno, že stačilo otevřít jednou za několik dnů. Těch beden jsme měli řadu. Jednoho dne jsem chtěl zkontrolovat bednu zastrčenou až vzadu, protože vypadala že ji už dlouho nikdo neotevřel. Když jsem zvedl víko, zažil jsem něco, co nikdy předtím ani potom. Bedna asi byla neotevřená několik týdnů a namnožily se v ní mouchy. Po otevření vylétlo proudem jako z nějakého hororového filmu odhadem několik ticíc much. Zůstal jsem stát v němém úžasu – mraky much byly naprosto všude. Nejprve jsem otevřel všechna okna a snažil jsem se mouchy vyhnat ven – částečně se povedlo. Žádnou chemii jsme pocho=pitelně s ohledem na naši havěť použít nemohli a tak jsme všichni asi 4 hodiny v kuse plácačkama mydlili mouchy – byla jich vrchovatá lopatka – dost nechutný pohled, ale většinu jsme i tak zkrmili

0 0
                                  •  
                                    0 0
                                  • vasek80  

Pro příště na mouchy platí vysavač. Aplikuju na octomilky, teda jen malej vysavač, ale na mouchy bych vzal velkej.

0 0
                                    • se-se  

to nefunguje- zkoušel jsem to víckrát, ale buď je tah slabej a nenasaje ani mouchu, nebo se zas nacucne vše od záclon po pokličky na hrnce.

A tyhle navíc byly rozdivočelý – odpočatý a nevolítaný

0 0
                                • se-se  

Také jsme krmili madagaskarskými šváby – kdo je zná, ví že jsou to někdy hovada přes celou dlaň. Byla u mě na návštěvě dcera a když se vrátila domů, vybalovala si tašku. V tom jí z tašky vyběhl šváb větší než angličák a zmizel pod dveřmi koupelny. Prý dlouho přes půlnoc vyklízeli sídlištní koupelnu, sundali i plechové opláštění vany a hledali nevítaného živočicha. Nenašli a silně uvažovali, že okamžitě vybourají bytové jádro. Lidi kvůli jednomu švábovi nadělaj.

0 0
                                  • Frostty  

Být to šváb šedé, tak by to zaváněl cvičným strhnutím domu a plošným jaderným bombardováním :D. Tady ti cizokrajní švábové jsou v našich podmínkách naštěstí neškodní..

0 0
                                    • se-se  

madagaskarskej má až 7 cm, šedej tak max 4 ale zato svině lítá a přežívá i chlad

0 0
                                      • Frostty  

Právě to je na nich svinský, proto krmím jen dubiema.

0 0
                                        • se-se  

co chováš?

0 0
                                          • Frostty  

p.vitticeps 1.4, rhacodactylus ciliatus 1.1, Ceratophrys cornuta 0.0.4, rhacodactylus ciliatus 1.1 a mnoho dalšího :D.

0 0
                                            • se-se  

Hezký – dost náročný druhy na péči, zvlášť žáby.

My jsme měli fakt od všeho něco – fakt přes 100 druhů, byl to magořinec ale možná se k tomu zas jednou vrátím, určitě ale v menší míře.

0 0
                                              • Frostty  

Zas takový mazec to není, stačí jim dát tu správnou péči – moc do nich nevrtat a nechat je žít po svém. Docela se mi daří, co chvila mám nějaké odchovy, ale abych do toho spadnul jak někteří týpci, s kterýma se bavím na burzách, tak na to nemám už ani chuť.

0 0
                                                • se-se  

Tak odchov je fakt známka dobré péče. My jsme měli přes 80 nádrží a asi 40 klecí a to byl hlavní problém – to se prostě nedá stíhat a tak se to zvrhlo jen na obchodování a to už je o něčem jiným než o opravdový teraristice, tak jsem to utnul.

0 0
                                                  • Frostty  

Tak tak, o šmelinu nemám zájem, takhle ať se „živí“ jiní. Pár terárek a máš čas i na jiné věci.

0 0
                        • Lister  

Lidi nepokoušejte mne. 30km přes hranice v Prudniku je velká výrobna akvárií – mají hezky provedené nádrže a moc hezké hlíníkové osvětlovací kryty, takže by stačilo jen pořešit výrobu skříně a dalo by se. Ale padlo by na to dobrých 20 tis, a kdoví jak by to nakonec skončilo.

Když už, tak bych šel určitě do větší nádrže – cca 250–300 litrů a kvalitní technikou, ať je s tím práce co nejméně.

0 0
                          • svářeč  

akva je pro lidi ,co v zimě na bajku nejezděj,což není tvůj případ.

já tím krátím dlouhý zimní večer,ale ty?to by musela být plná automatika a to přitlač ještě tak 8Ok:-D

0 0
                            • tonik666  

ceny šly dost nahoru :) Když jsem dával dohromady svoj komplet někdy 2005, tak jsem měl akva 200l za 3k, skříňku jsme stavěl (kopie Juwelu) asi za 1k, kryt jsem taky vyráběl (vlastní design :) asi 1.5k včetně 3 zářivkových těles, filtr eheim 2k, co2 sada vlastní stavba 2k, atd… teď už bych skříňku ani kryt nestavěl, neměl bych čas ani chuť se s tím patlat, takže bych skončil někde na těch 80k :)

0 0
                              • svářeč  

přesně jak říkáš.

svoje jsem stavěl od základu sám(krom lepení skla) a řekl bych že mám takovou celkem už automatiku.samo se mění voda,samo hnojí atd.

sem někde na 3Ok. ale vše samodomo tvorba,případně pomoc kamarádů za zlomek ceny obchodní.

nechat to dělat firmu,jsem někde nad kilem,ale samozřejmě více profi práce.já se s tím zase tolik nemažu:-D.

jsou filtry,kerý pořídíš za 2k.dostačující i když třeba ne tak kvalitní.pak jsou filtry za 15k. který je stejně výkonný jako ten za dva,ale je to hit a má spoustu blbin v sobě,který ani nevyužiješ.ten je i designovo super,takže do skříně bych ho ani neschoval,to by byla škoda to nevidět:-D

0 0
                          • se-se  

nostalgicky vzpomínám jak jsem seděl v místnosti s nádržemi. Zářivky tehdy jemně bzuněly, filtry bublaly a kameny šuměly. Byly tam taková zvláštní neopakovatelná vůně. A nejvíc vzpomínám na ty starý opečovávaný rámovky stále dokola látaný suříkovým tmelem a natíraný zelenou barvou. A ryby byly zdravější, chovy nebyly ještě tak promořený rabí tuberkulozou.

0 0
                • Dumbíček  

Zelená řasa znamená moc světla. Samozřejmě jsou i tací, kterým se podaří, aby bylo v nádrži tolik rostlin a tak málo ryb, že ve vodě nejsou žádné volné živiny a řasy zajdou. :-)

0 0
    •  
      0 0
    • Zlatka  

Páreček vrubozubců pavích by imho nestačil?? :)

0 0
    • vasek80  

Ancíky za otíky určitě vyměň pokud to jde. Sám jsem měl 3 staré více jak 10leté a v novém akváriu co mám 2 roky akorát pořád hrabali ve dně, množili se, řasy nežrali a co je nejhorší likvidovali Echynodory.

Teď mám krátce cca měsíc 8 otíků a jsou boží. Po žasách jdou jak slepice po flusu a navíc jsou roztomilí.

Jo a ještě k těm kytkám, až se budeš zbavovat těch Echynodorů, tak se hlásím. Můžu vyměnit za Echynodorus Ozelot green i red.

0 0
      • soc  

No ja ty anciky koupil tak nejak omylem a nechtene, proste jsem mel zazite, ze by tam meli byt. a potom jsem si precetl o oticich a to je presne rybka, ktera by se mi tam libila :D

S rostlinkama uvidime, nicmene ty echinodory hned druhy den zacly shazovat emerzni listy a nasazovat krasne cervene submerzni, az me prekvapilo, ze to slo tak rychle. Akorat mi pani od Rataje slibovala, ze neporostou vic nez 20cm, podle atlasu ovsem vyrostou i 60 (vyska nadrze je 40 tak nevim neavim :)

0 0
        • RendyD  

Co jsou otici?

0 0
        • tonik666  

Záleží jaké budeš mít podmínky a jak ti to poroste rychle. Je možné, že budeš mít obří echinodory, nebo taky malé chípáky.

Měl jsem cosi zvané „red indian“ a v 50cm vysokém akvárku (skutečná výška vody tak 40cm) měl listy 60cm, tak jsem ho pak prodal. Echinodorus „ozelot“ byl menší do výšky, ale rozložitější :)

0 0
    • pendergast  

Hejno treter ;)

0 0
    • tonik666  

Nějak jsem si nepřečetl, že už tam docela dost ryb máš :) Pro vrubozubce v takhle malém akva ideální potrava :)

0 0
      • soc  

jj, proto uz nechci moc pridavat a kdyz uz, tak bud par nejakych vyraznejich ryb, nebo hejno nejakych malickych :) No ma to cas do vanoc, ale to planovani a predstavovani si, jak to asi bude vypadat je taky fajn :-D

0 0
    • vasek80  

Osobně bych tam dal buď pěknej pár Skalár, k nim hejno neonek a 2 páry Ramirézek (krásná ryba). Případně nějaké mensí Cychlidky.

0 0
      • soc  

Na skalary je to nizke, takze jsem je vyloucil z vyberu :)

0 0
        • vasek80  

Pokud nemáš dno 10 cm a nezbývá tedy jen 30 cm, tak je to i na skaláry v pohodě. Sice čím vyšší, tím lépe, ale dřív se normálně chovali v menších nádržích a kolega je ve stejně vysoké jak máš ty odchovává. Myslím, že 160 litrů je pro jeden pár úplně v pohodě.

0 0
          • tonik666  

Podle mě je to na skaláry malý. Nacpat je tam samozřejmě může. Ryb už tam má hodně. A nevím jak tolerantní bude samotný skaláří samec k ostatním rybám, řekl bych že po čase moc ne. Skaláry bych cpal do 400l a víc.

0 0
            • soc  

Mas pocit, ze uz tech ryb uz je dost a nemel bych radeji nic pridavat? Vesmes jsou tam male ryby, az na ty anciky, to byla tak trosku chyba.

Nakonec jeste budu presvedcovat zenu, ze potrebujeme vetsi akvarko :-D

0 0
              • vasek80  

A to ještě počkej až to zaroste.

Já myslím, že přerybněné to není. Máš tam zatím 6 obyvatelů dna a 10 obyvatelů středu.

Pokud se zbavíš Ancíků, což jsou taková čuňata, že udělají bordelu jako celej zbyte kryb, tak klidně můžeš přikoupit.

Buď nějaké ty cichlidky, nebo co třeba Čichavce?

0 0
                • soc  

Cichavce ne, nejak mi ta rybka neprirostla k srdci :)

Necham to uzrat, zarust, casem asi poridim hejno otiku (kolem 6) a uvidim, jak si akvarko povede. Kdyztak tam dam parecek nejakych cichlidek :)

BTW. dotaz na Tebe i Tonika, merite parametry vody? Jak? Jak casto? Predpokladam, ze kvuli otikum a cichlidkam to asi neni od veci, jsou to preci jen citlivejsi ryby nez pancernicci a ty parmicky.

0 0
                  • tonik666  

Vstupní vodu jsem měřil pomocí pH a NO3 testu a testu tvrdosti, abych věděl co tam leju. V Praze je to ok, protože voda jde od vodovodů a kanalizací a parametry celkem odpovídají a jsou stabilní (PVK mají podrobné testy na webu a mapu odkud ti teče voda). Samozřejmě to bylo vzdálené vodě pro citlivé ryby (NO3 asi 30ppm, pH asi 8). Taky jsem přidával CO2, které sráží pH, takže pak je dobré mít přehled, co ti to s pH udělá, abys z toho neměl polévku nakyselo.

Celkově jsem ale žádné extra citlivé ryby nechoval, cichlidky byly v pohodě (dokonc ejsem měl i mladé, ale nic neodchoval), tetry taky (samoodchov dvou císařek, když máš jávský mech, tak se občas poštěstí).

0 0
                    • soc  

Ok, dik. Udaje o vstupni vode mam, ale netusim, jak je akvarko stabilni a co se deje tam. Takze asi poridim prouzkove testy, pro kontrolu. CO2 zatim pridavat nechci, to akvarko by melo byt spis lowtech.

Zatim se mi pravidelne vytiraji pancernicci, ale odchov je nulovy, v tom akva nemaji sanci.

0 0
                      • tonik666  

Pokud ti neodchází ryby a akvárko nějakou dobu běží a vstupní voda je ok, tak bych se tím netrápil. Přerybněno rozhodně nemáš, takže pokud pravidelně měníš část vody, nárůst NO3 nehrozí.

0 0
                      • RendyD  

Proužkové testy jsou na dvě věci. Doporučuji minimálně Ph test třeba od Sery.

0 0
                      • vasek80  

Já sleduji aktuálně jen NO3 testem od Tetry, protože Rataj a Dajana jsou absolutní šrot. Funguju bez CO2 a světlo mám stejné jako ty. Filtr mám externí Eheim 2213 s eheimsub­stratem PRO.

Vodu mám vstupní perfektní, jen slabou na NO3 (5mg/l) a železo

0 0
                        • tonik666  

2213 jsem měl také, mohu doporučit. Ale používal jsem jen molitan různých hrubostí jako biofiltr (a mechanický filtr samo).

0 0
                          • vasek80  

Já jsem koupil litr nechanického substrátu, dal jsem tam necelej a zbytek dosypal tím biologickým. Těžko říci jakej to má efekt. Skoro si myslím, že by molitam byl lepší. Po měsíci od vyčistění vždy průtok padne na 50% a pak už se drží stabilně do dalšího čistění. Molitan mám pořád, porotože jsem kupoval tu verzi plus, kde byl.

Jak ti klesal průtok na filtru? A jakej jsi měl mechanickej filtr pod molitanem? Jsem jeden čas uvažoval, že bych postupně ubíral substrát a nahrazoval molitanem, až bych jel jen na molitan.

0 0
    •  
      0 0
    • Frostty  

Jaká ryba se ukrývá pod názvem „otík“? :D

0 0
    • Válec  

Já třebas chovám krevetky :D

0 0
      • soc  

No casem, mozna, nejake mensi akvarecko s krevetkama, ale nejdriv to musi projit schvalovacim vyborem a ten v soucasne dobe vyjadruje mirnou az znacnou nespokojenost s prutokem penez smerem ke stavajicimu akvarku:)

ale nejake malicke akvarko, pekny koberecek na dne, par malinkych rybicek a krevetky, to me laka…

0 0
        •  
          0 0
        • Válec  

Mám 30 litové akvárko, kde plate 15 krevetek. Mám tygrované a red blacky. Oni se mi navzajem množí, tak mezi něma plave aji malé potvory. Vodu mi čistí jeden ancitrus a mám motorek na čistění vody a jsem zpokojenej :D

0 0
    • shark.jd  

Do háje, já to pvní četl jako hejno treter. Sorry za OT.

0 0
    • vasek80  

Já zbožňoval Ramirezky. Znovu bych je chtěl. Byli to borci. Měl jsem 2 páry. Bohužel nevydržely déle jak rok. Ještě je jednou zkusím.

0 0
      • soc  

No ted si svagr poridil 3 pary, pocita s tim, ze ta zivotnost je nic moc. Ale rybky jsou to krasne, o tom zadna :)

0 0
        • tonik666  

Jsou krátkověké, takže normální dožití je snad jen dva roky. Takže když koupíš větší rybu a za rok odejde, je to normální.

Ty altispinozy vydrží dýl, vydržely mi až do konce, což mohlo být dva roky.

0 0
      •  
        0 0
    • Janes  

Barbusky, pár normálních, pár mechovejch a je veselo :-) http://zverimex.kvalitne.cz/…yrpruha.html#fo­to

0 0
      • Janes  

Jo,a ještě tyhle, stačil obrácenej květináč, trocha kanadskýho mechu, aby se měl potěr kam schovat a paráda, množili se sami. A když se samečci začali naparovat, vybarvili se, to byla nádhera. http://rybicky.net/…enec_cerveny

0 0
      • soc  

barbusky ani mechove nechci, mam uz petipruhe, takze spis navysim jejich pocet, nebo pridam neco jinak zbarveneho :)

Ten pestrenec vypada zajimave, ale ale pokud prohrabava dno, tak bych se bal o rostlinky :)

Ale i tak diky za tip :)

0 0
        • Janes  

Na pestřencích je dobrý to, že se držej dole u dna, takže je i tam barevno, je ale fakt, jak tam píšou, že dominantní samec ty druhý dost prudí, ale když je velký akvárko a u dna dost břidlice nebo tak,dá se to.To dno přehrabujou ale určitě míň, než třeba sumečci Corydiras, ale aspoñ ho vyčistěj od vloček, co spadnou rybám, co se krmí u hladiny. Mě prostě bavili moc a asi jsem měl kliku s tím samovolným množením přímo v akvárku, ty malý se pak drželi v tom kanadským mechu a některý přežili.

0 0
        •  
          0 0
        •  
          0 0
    • gejba  

My jsme kdysi do akvárka dali malýho sumce, kterýho jsme „našli“ při výlovu rybníka :-) měl tak 15 – 20 cm. Byl moc pěknej, ale jen si odhrabal na dně kamení a byl pořád na jednom místě. Nic nežral (ani ostatní rybky), ta jsme ho pak pustili na svobodu.

No a pa já neznalý jednou koupil sestře bojovnici. Ona neznalá ji nadšeně pustila do akvárka plná radosti z tak krásné rybky. No a pak už tak nadšená nebyla, když zjistila, že bojovnice zůstala v akvárku sama :-))))

0 0
    • mirabike  

miniaturu bajkparku Northshore…

0 0
      •  
        0 0
      • malamala  

Kdysi jsem pěstoval tlamovce, krásné nenáročné ryby. Jen musíš mít zásaditou vodu. Pokud mají prostor, jsou pak z nich pěkní macíci ;)

0 0
      • Ruprt2  

nechci ti bořit vzdušné zámky, ale nejsem si jistý jak by ty rybičky jezdili na kole, když nemají nožičky.

0 0
    • Milvus888  

krasne jsou mrenky – pakistanska, kubotai, trpasličí..Jsou to nenapadne ale zajimave rybky, takove neokoukane. Dlouhoveke, vcelku nenarocne. Mam je v hejnku a vubec nejsou nesnasenlive jak se nekdy pise.. Nejsou bezne k dostani ale budes-li chtit, dam Ti kontakt..aspon pro ostravu a okoli :-)

0 0
      • vasek80  

Mám 2 pakystánské. To jsou doslova pošuci. Nejaktivnější ryby celé nádrže.

0 0
        • Milvus888  

Lepší je mít hejno, jinak mají sklony být agresivní.

0 0
          • vasek80  

Ty mé agresivní nijak nejsou, ale možná jim čase ještě 2 přikoupím.

0 0
    • Excel  

Gupku…jednu

0 0
    • iron.hide  

andulky

0 0
    • se-se  

já měl v několika akvárkách společně s rybkama žáby drápatky rodu Hymenochirus. Stačí jim pár plovoucích rostlin. Jsou zábavný, hoděj se k menším neagresivním rybkám.

0 0
    • Thores  

Předělat na terárko a koupit hada!

0 0
      • Frostty  

+1

0 0
      • Ondry  

Znamej mi říkal historku jak nějaká jeho kolegyně, měla velký hovado (hada) a že najednou místo toho aby vedle ní spal zmačkanej v klubíčku tak vedle ni ležel narovnanej, jí to nedalo šla za veterinářem a ten ji informoval o tom, že ten její domácí mazlíček si ji přeměřuje jestli by ji dokázal sežrat :)

Jen by mě zajímalo jestli je to možný nebo si ze mě dělal prdel.

0 0
        • Frostty  

:D:D:D Tohle občas používáme na burze, jako příběh pro civilisty – nechovatele :D.

0 0
        • ZuzicK  

Hmm.. hodně lidí asi bude mít takovou kamarádku :-) Tohle už na internetu koluje dlouho, mimochodem i s miminem.

0 0
        • Thores  

to uz mi rikalo tak 20 lidi,kecy:)

0 0
        • vasek80  

Také mi to jednou někdo vyprávěl. Já se jako terarista jen smál…

0 0
      • se-se  

akvárko na terárko nepředěláš – slepil jsem obojího desítky tak vím, že to nejde (tedy teoreticky ano ale nevyplatí se to)

0 0
        • vasek80  

Rozhodně snáze předěláš akvárium na terárium, než obráceně.

0 0
          •  
            0 0
          • se-se  

liší se naprosto totálně svou konstrukcí. Akvárko se dá jako terárko zařídit, ale je to většinou jen nouzovka. S takhle předělanejma nádržema jsme měli jen neustálé problémy. I akvaterárko je jiný než akvárko

0 0
            • iron.hide  

ty kokso, se-se, ty si uz robil asi fakt vsetko;

uz ti chyba len stavba raketoplanu

0 0
              •  
                0 0
              • ZuzicK  

To zvládnul i krteček, proč ne se-se? :-)

0 0
              • se-se  

Ještě jsem neklonoval ovce a neoperoval slepý střevo.

0 0
                • vasek80  

Ten slepák zkus nejdřív sám na sobě. Jen zůstává otázka jestli s a nebo bez narkozy.

0 0
    • cabbage  

125 příspěvků a nikdo nenapsal PIVO?

Jinak osobně bych nasadil okouny říční a slunečnice(pestré), možná i ježdíky.

0 0
      •  
        0 0
    • StuntJ  

My máme prťavé akva cca 60litrů, předtím jsme měli Betty, teď Black Molly, nenáročné ryby co sežerou vše a přežijí vše a k tomu se dobře množí a udržují stav v akváriu . Když se k tomu přidají Gold Molly, tak to bude i hezký mix … .Všeobecně platí čím hezčí ryba = vyšlechtěnější = více nachylné a náročné na kvalitu prostředí …

0 0
      • Milvus888  

Moc serou…

0 0
        • StuntJ  

No nevím, jednou týdně odkalujeme akva a je tam mnohem méně bordelu než po Bettě …

Akva je momentálně na fotce po úklidu, takže zkalená voda a kytky trošku probrané :o)))

0 0
    • Cavendish  

Vodu pryč,udělej dekl s větráním,hoď tam bukový štěpky a k tomu kup 2 hady a je to :)

0 0
    • StuntJ  

Trošku se nasoplím do vlákna:

používáte někdo přihnojování akva pomocí CO2

Kolik kg máte láhev a jak dlouho vydrží ?

0 0
      •  
        0 0
      • soc  

klidně se nasopli :)

já zatím ne, chtěl bych to mít co nejjednodušší, ale časem, uvidíme.

A tvou otázku ještě rozšířím, čím kdo hnojíte?

0 0
        • StuntJ  

Já hnojím CO2+ Plantamin + jednou za měsíc extra porce železa a kytky frčí jak o život… Někdy si říkám, že až moc …

0 0
      • ZuzicK  

Levnější než CO2 lahev je si CO2 vyrábět sám ;-)

0 0
        • StuntJ  

na tom jsem začínal, ale lenost vyhrála a nyní frčím na lahvi …

0 0
        • tonik666  

To je hrozně nestabilní a blbě regulovatelnej zdroj. Ryby není zas tak těžké otrávit.

0 0
        •  
          0 0
    •  
      0 0
    • soc  

Tak provedeny nějaké změny, zkoušel jsem CO2 z burčáku, rostlinkám se to líbilo a pouštěly bublinky, nicméně jsem octovou zkouškou zjistil, že mi šumí dno, tak následovala výměna a přestavba. Navíc se mi brutálně rozbujely řasy, snad všechny druhy naráz.

Dno bylo vyměněno za liapor, sledovat pancérníčky, jak se klidně zahrabou třetinou těla je super.

Burčák už nevyrábím, osazenstvo pořád stejné, asi časem koupím hejno teter krvavých a k nim nějaké kakaďáky, parmičky nechám dožít, protože se vůbec neukazují a jsou pořád schované v rostlinách.

Teď jsem zase 14 dní pryč, tak jsem zvědavý, co najdu po návratu :)

1. fotka je původní verze, 2. fotka po přestavbě.

0 0
      • soc  

Co se týče rostlin, tak Eleocharis vůbec nejde, ale vzhledem k osvětlení a absenci hnojení se nedivím. Sagittaria se snad rozjede, echinodorům se daří relativně dobře, ale obrůstají řasou a trpí nájezdy ancíků. Mrchy nechcou okurky a raději brousí rostliny.

Cabomba přežívá, ale asi půjde… nicméně protože je akva kousek od okna, tak ji používám ke stínění a světla má dost.

Ludwigia roste pěkně, zkrátil jsem ji a trošku přesadil, snad udělá pěkné houští.

Abych trošku zlepšil situaci v akva, pořídil jsem i Hygrophila polyspema, roste jak divá. A právě v ní se schovávají parmičky…

0 0
        • tonik666  

Eleocharis je dost náročná, musel bys mít solidně přesvíceno. Sagittarie je snadná, a umí hezky zarůst dno. Jak trávník zvlášť v počátku, pokud máš řasy, ideál, protože docela odolává, jak je větší.

Ancistrusi museli u mě pryč, protože jen ničili kytky, byli agresivní vůči pancéřníčkům a živili se nitěnkama. Proti řasám má smysl mít siamky, otíky a možná neritiny. Jinak je to jedno, spíš jde o to jak akvárko funguje. Pro funkci musí být zaběhnuté, takže jestli jsi teď měnil substrát, tak počkej pár měsíců, až se ti nastolí bio rovnováha.

Cabomba náročná, nešla mi. Ludwigie je pomalá a množí se jen řízkováním, takže taky nic moc.

Mně šla výborně limnophila sessiliflora, protože se sama množí co do počtu stonků, plazí se po dně. Hygrophila to samé, takže super. Taky je beza jávský mech, tvoří bezva pěkné struktury na šutrech a kořenech a slušný objem. Taky nějaké pěkné echinodory, ale nech jim dost místa, po delší době když se daří jsou gigantické a kořeny mají všude a proto se blbě odstraňují když jich máš moc.

0 0
      • StuntJ  

Ahoj, co tam máš přesně za matroš na dnu?

Já přemýšlím o menším přestavbě akva chci komplet vyměnit dno a trošku změnit fazónu.

Dost je mi doporučována kombinace STARÉHO a NOVÉHO dna od firmy Rataj v mixu 1:1:

http://www.rataj-spk.cz/…raty/dna.htm

rychlí start a pohodový běh akva zaručen, ale jaká je realita?

dík

0 0
        • soc  

Pročetl jsem tuhle diskusi: http://rybicky.net/…alenych-jilu a sel jsem do liaporu 1–4: http://www.liapor.cz/…cke-kamenivo.

Je to levná varianta třeba aquaclay od rataje: http://www.rataj-spk.cz/…aquaclay.htm.

Nevýhodou je, že je to suchý substrát, doporučuje se převařit ho, kdy dojde k nasáknutí vodou a už tak neplave. Od Rataje dostaneš už hotový substrát, ale za vyšší cenu.

Dno jsem měnil po vánocích, jde hodně poznat, že je to lehoučké, ryby to víří a rostlinky mají tendence vyplavávat. Ale postupně si to sedá, podle mě to vypadá dobře. Pod echinodory jsem dával jílové kuličky od JBL, měly by obsahovat živiny. Pancérníčkům se to dno hodně líbí, tím, že je lehké se v něm můžou hodně přehrabovat :)

Jinak tou kombinací nového a starého dna chybu nejspíš neuděláš, vlastní zkušenost nemám. Staré dno je vlastně nové dno obohacené o živiny, ať se rychleji chytnou kytky a zajede akvárko.

0 0
          • StuntJ  

No toho se právě bojím, že mi to pak bude plavat v akvu, klasický písek, je klasický písek že … :o)

No ono by se taky do směsi starého a nové dna mohlo přímíchat to jílové cosi a vytvořit tak kompromis mezi filtrační kapacitou dna a pevností …

Ty jílové hnojící kuličky taky používám, kytky po tom startují neskutečně, jen se musí trošku dávat bacha, aby se při odkalování nevycucly … :o)

0 0
            • ¨MZ  

To staré a nové dno jsem si pořídlil, upozorňuju ale, že v těch 2l pytlích rozhodně nejsou 2l písku. Takže spočítat si objem dna a podle toho objednat nejde. Musel jsem tam přidat ještě zbytek starého písku, co jsem měl doma. Musel bys objednat minimálně dvakrát tolik, než spočítáš a to u většího akva už vyjde hodně draho.

Jinak akvárium se rozběhlo bez problémů, nejdřív bez ryb a bublal jsem kytkám CO2 z kvasnic, ryby jsem pak přidával postupně. Problémy s řasama, zákalama nebyly.

Teď bych asi staré dno nekupoval. Stačí písek (nové dno) a ke kořenům rostlin bych dal hnojivo, alespoň ze začátku CO2, aby se kytky chytly a pak dát teprve ryby.

0 0
              • StuntJ  

A kolik pytlů padlo? mám malé 60-litrové akva, tak jsem počítal na +/- 2*3 pytlů, tedy jednoduše 6… ? Bude to stačit?

Jinak Co2 mám z lahve, kvasnice jsem taky bublal, ale lenost zvítězila :o)

S tím hnojivem je o zajímavý nápad …

0 0
                • ¨MZ  

To už si nepamatuju, kolik pytlů jsem objednával, ale mám 190 litrů, tak jich bylo dost :-) Vrstva dna byla bohužel poloviční, než jsem počítal.

Stačí si spočítat podle rozměrů akvária v decimetrech délka x šířka x požadovaná výška dna. Třeba délka 60cm, šířka 30cm, výška dna 8cm, to je 6×3×0,8= 14litrů. teoreticky by mnělo stačit 7 dvoulitrových pytlů, ve skutečnosti bych to ale viděl na 14.

0 0
                  • StuntJ  

aj ty kokyš … No ještě popřemýšlím, chci to nechat na jaro …

Dík za info, ještě mrknu v akvaristice, jak je tem pytel vlastně velkej, pak to nějak spočítám …

0 0
      • soc  

Tak přikoupeno 8ks razborek klínoskvrnných, do akva aplikován sera aquatan blackwater. Parmičky si našly nové kamarády a najednou plavou v akva úplně v pohodě, vůbec se nebojí. Rybky se nádherně vybarvily.

Druhý den po aplikaci aquatanu nastaly orgie. Pancérníčci dělali lásku, razborky dělaly lásku, parmičky… parmičky čekaly, co kdo kam naklade, aby to mohly sežrat, potvory :-D

0 0
        •  
          0 0
    • StuntJ  

Skoušel někdo z Vás reversní osmózu?

Já bohužel mám v trubkách 3bary, takže mám bez čepadla smolíka …

0 0
      • ¨MZ  

Mám od Rataje tu 50S, tlak máme taky malý, možná ani ne 3 bary a chodí to normálně. Akorát 50l barel trvá víc jak den než nateče, což je mi úplně jedno. Míchám to tak 1díl normální vody (máme hodně tvrdou) a tak 3 díly vody z osmozy.

0 0
        • StuntJ  

A jakou to má výtěžnost, poměr výstupní vody (permátu) ku odpadní vodě? Ono údajně je to na malém tlaku dost mizivě účinné …

0 0
          • ¨MZ  

tak to netuším, vodu máme ze studny, tedy zdarma, takže odpadní vodu zavedu rovnou do odpadu a nevšímám se toho

0 0
            • StuntJ  

Aha, dík za info, pořeším přestavbu akva a pak budu přemýšlet na kravinami :o))

0 0
              • tonik666  

A co plánuješ že ptřebuješ vodu z osmózy? (ne že by se nehodila kdykoliv, ale často se bez ní dá žít, pěstovat, chovat)

0 0
                • StuntJ  

Máme extrémě tvrdou vodu, takže nám za 14 dní vysí ze zářivek malé krápníky, takže ji chci trošku obměkčit. Dále na zalévání kytek, vaření kafe a žehlička, jen musím vykoumat jak zvednout tlak aspoň na 6 barů …

0 0
                  • svářeč  

k tomu slouží přídavné čerpadlo.nevím přesně,myslím že stojí do 6k. a to asi přeháním.

kdysi jsem zvažoval též RO a tlak mám v rourách malý ,ale nakonec to jde i bez ní.

0 0
                    • StuntJ  

No co jsem se ptal tak je to tak 50/50 malý/dostačující tlak a že se k tomu používá oběžné čerpadlo na topení … Nějak tomu nehovím, jsem elektrikář, ne instalatér :o))))

0 0
      • StuntJ  

Tak reversní osmóza je doma, jen ji zapojit a mrknout na výsledky, jsem vcelku zvědavý

0 0
        • StuntJ  

Tak výtěžnost je 4 litry retentátu na 1 litr permeátu

Odvápnění z 30°dGH na

0 0
          • StuntJ  

na méně než 3°dGH,

0 0
          •  
            0 0
        • StuntJ  

Tak osmóza pod umyvadlem, snad povalí dobře, můžu jen doporučit. Při tlaku 2,5bar funguje spolehlivě v poměru 1:4, přesně jak tvrdil prodavač :o)

0 0
          •  
            0 0
    • StuntJ  

Kdyby někdo chtěl Black Molly a je z Brna, tak daruji za odvoz, máme jich tak 20 kousků, tak se hlaste :o)

0 0
    • StuntJ  

Neznáte někdo v Brně, kromě firmy REHAS, kdo ještě provádí plnění lahví CO2 plynem?

Linde je pro velkoodběratele, spíše hledám plnírnu, než sběrné místo

0 0
    • o5majkl  

já bych tam dal to hejno treter… :-)

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.