• blaza84

Čau, poradíte prosím, jaký foťák a případně jaký snad radši ne? Cena tak 3000,–. Použití – rodinná oslava, fotky z dovolené, tuhle nějaká krajinka na vyjížďce, támhle kámoš, jak si to hrne na biku z nějakýho krpálu a tak dále. Zázraky samozřejmě nečekám, ale myslím, že v dnešní době se dá foťák, který udělá pěkné fotky, za tyto peníze koupit. Díky

0 0
    • La Piér  

V téhle cenové kategorii vybírej podle toho, jak se ti který líbí.

0 0
    • romachain  

Kdybys náhodou chtěl tento foťák:

http://www.azfoto.cz/…pus-mju-9010

tak bych se rád zbavil svého. Mám ho ještě v záruce, s komplet příslušenstvím a s původním balením. Do ceny 3000 se vejdeme s rezervou. Jsme z Brna stejně jako ty (podle profilu). Leží mi doma nevyužitej. Nějak jsem se odnaučil fotit…

0 0
      • gejba  

Olympus mju mám a … už nikdy Olympus!!! Oprati starému Kodaku fotí naprosto příšerně. Nepoužitelný automatický režim a hrozná zrnitost vždy pokud není jasno.

0 0
        • jachymk  

Nechtěl jsem být první kdo to sem napíše :-) když to vezmu z pohledu lajka tak fotky z Olympusu skutečně stojí za prd!

0 0
    • WEGO  

Oživím toto vlákno..

Pošilhávám po novém foťáku a jelikož tomu zrovna dvakrát nerozumím, tak se chci zeptat Vás

Představoval bych si něco spíš menšího co narvu do camelbaku mule (13 litrů)

Tak bych byl rád, kdyby jste mi hodili odkazy na nějaké tipy.. mi se líbí (víceméně podle vzhledu a recenzí z heuréky) toto: Nikon CoolPix S9700 , Nikon CoolPix S9600 , Canon PowerShot SX600 HS .. a taky se chci zeptat zda je markantní rozdíl mezi těmito výše zminovanými (či něco lepšího – pošli odkaz) a napříkald tímto .. chtěl bych spíš něco menšího, skladného zkrátka ,,krabičku od cigár'' tak mě zajimá, zda si nějak hodně polepším tím větším, ale na úkor velikosti… hlavně chci aby to mělo režim panoráma, což už víceméně má každý fotak, pak slušný blesk pro focení v šeru, baterku sám nevím zda zabudovanou či ne.. cenu bych viděl tak do 6.000 Kč, klidně levnější, pač ho nebudu nějak extra moc využívat

0 0
      • scota  

Čím větší čočka, tím více světla projde na chip, tím lepší fotky. (Proto jsou profi objektivy tak velké.) Tedy rozhodně je lepší ultrazoom, který se navíc lépe drží takže fotky nejsou tolik roztřesené. Podívej se třeba na Panasonics.

0 0
      • tomxxx  

Myslim si, že foťáky v rozmezí 3–6 tisíc budou stále o tom jednom a lišit se budou ve funkcích, které neovlivněj kvalitu fotky, ale v debilních fukncích typu rozpoznání úsměvu. Vyber si co se ti líbí, vyloženě blbě by nemělo fotit nic. Baterku chtěj určitě vyndavací, to je u foťáku téměř nutnost. Osobně se mi vždy líbily Panasonic Lumix, ale asi jsou zbytečně drahé (jukni na ně). Scota si asi spletl ultrazoom s foťákama, co napodobujou zdcadlovky. Velký sklo je fajn, ale to ty asi stejně nebudeš chtít tahat v batohu. Ultrazoom je třeba Nikon CoolPix S9700 co si posílal. Výrobci se snažej nalákat na x násobný zoomy, ale v optice musí být tim pádem víc skel a fotky jsou horší (dnes asi ne nijak dramaticky), mnohonásobný zoom proto není extrémně nutný.

Já bych vybíral kompakt v této ceně podle toho, kolik se toho dá manuálně nastavit. Hodně kompaktů má v podstatě jen automat. Nastavování závěrky, clony (poloautomat) se docela hoděj, ikdyž si naprostý začátečník. Pak aby mě co nejméně iritoval debilitama, jako je rozpoznání úsměvu, umělecké filtry apod. (nejlépe aby tam nic takového nebylo :D )

0 0
        • pepino  

Jo takhle, pro mě starce jsou ultrazoomy všechno v odkazu.

Krabičky neznám, u větších bych risk něco takovýho z bazaru

http://aukro.cz/…3271880.html

nebo s200exr, ale to moc do kejmlu neni.

0 0
        • scota  

Myslel jsem třeba: Pentax XG-1, nebo Panasonic Lumix DMC-FZ72. Nebo o dost dražší Panasonic Lumix DMC-FZ200. Mimochodem ta inteligentní automatika iA Panasonicu funguje velmi dobře.

Konkrétně máme tento starší model:

http://www.digineff.cz/…recenze.html

0 0
        • scota  

Myslel jsem all-in-one: Pentax X-5 se dá pořídit dokonce do 5000,–

0 0
      • pepino  

Jezismarja, fotaky se zabudovanou baterkou se doufam jeste nedelaj.

0 0
      • tomxxx  

šel bych ± do něčeho takového

Neříkám, že přímo do tohohle, podle mě se dá sehnat i levněji něco bez výklopného displaye, ale umí to manuál (jsou ty písmenka P,A,S,M na kolečku). Obávám se, že kdo to na kolečku nemá, tak to neumí a moc nevim jak jinak zjistit, co ten foťák umí, v popisech to nebejvá. snímač brát MOS CMOS

0 0
      • TUNER  

Rozhodně neznamená že čím větší čočka,tím více světla na čip = tím lepší fotky,jak tady někdo psal.

V ceně do 6000,– bych doporučil Olympus XZ-10 a nebo Nikona P330,pokud se ještě někde sežene. Nástupce P340 už je nad limit.

Pokud něco bazarového,mrknul bych na Panasonic Lx7,zda by se dal sehnat do uvedené ceny,je to jeden z top kompaktů i když to není úplná novinka. Já třeba na bazaru sehnal fungl nového Samsunga EX2 za 3500,– ;-)

Spíš než na ultrazoom,pokud ho nepotřebuješ,bych se zaměřil na dobrou světelnost objektivu,která se ti na focení v šeru bude hodit víc než „superblesk“,kterej je u všech kompaktů tak nějak stejně „výkonej“. Velikost čipu,čím větší tím lépe,ale u levných kompaktů na výběr moc neni. Buďto 1/2,3" a nebo nejlépe větší 1/1,7". Nehoň se za megapixelama,méně znamená někdy více a tak na malých čipech bude lepší 12 Mpx než zbytečnejch 18 Mpx.

0 0
        • nitraq  

Podepisuju se pod Olympus XZ-10. Ségra ho má a myslím, že za těch necelých šest tisíc fotí výborně a to i v rukou člověka, co vše fotí na automat. Přičemž se dá si vyhrát s pokročilými režimy, pokud člověk chce.

0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
      • Erknold  

JJ, v této ceně není až takový rozdíl. U malého čipu tě moc nezachrání ani světelný objektiv. Spíše bych to bral podle velikosti celku, aby se ti rozumně vešel do camelbaku. Větším si nepolepšíš.

Polepšil by sis, ale to je už o ceně. Třeba super je tuten foťák. Je malinkej a fotky jsou hodně slušné.

http://www.electroworld.cz/…0-fotoaparat?…

Další skok by byl na zrcadlovku, nebo výměnné objektivy.

Je to prostě jako na kole. Epicon je srovnatelný s Rebou. KAždý si sice najde na tom svém to ideální, ale ve výsledku až takový rozdíl není. Když chceš pak lepší, musíš přitlačit penězma.

Nebo pak něco jetého: http://www.paladix.cz/bazar/index.php…

0 0
    • lutte3  

Já si za 1500 koupil parádní kinofilmovou zradlovku i s bleskem a brašnou, ale to si asi slyšet nechtěl :D

0 0
    • pidan  

Ahoj,za tuhle cenu je to dnes velkej problém.Levny fotaky se cpou do mobilu a slusny klasicky uz skoro v tyhle cene nedelaj.Tenhle je do trojky solidni a doporucenej profikem…Fuji-FinePix F-660. mrkni na nej..

0 0
      • TUNER  

Myslim že po 2 letech má foťák už koupenej )))

0 0
        • WEGO  

já sem to vlákno oživil a vznesl nový dotaz..

ale čím více nad tím přemýšlím, tak si říkám jestli nakonec ten fotak pro mě není vyhození peněz pač bych ho moc nevyužil a vozím sebou gopročko a vcelku ,,slušný'' fotak v mobilu tak si říkám zda bych si vůbec nějak výrazně polepšil.. každopádně díky všem za rady a tipy

0 0
          • Valdin  

Když si vybírám fotoaparát (pro sebe, rodinu…) tak se vždy podívám na tyto stránky . Jsou zde výborné a podrobné recenze spousty fotoaparátů – od nejlevnějších až po zrcadlovky

0 0
          • Erknold  

Pokud mas použitelný mobil, tak to neřeš. Az budeš chtít opravdu foťák, tak si pak něco ušetři a kup si nějaký s výměnnými objektivy.

0 0
            • WEGO  

o prachy ani tak nejde, ale když jedu na kole, tak mám ten camel tak narvanej, že se tam nic objektivem ,,bezpečně'' nevejde a na snb tam je místa víc, ale zas je obava, že se někde vykokotím a objektiv v prdeli.. rád bych si dopřál nějaký dobrý fotak, ale je to pro mě zbytečnost pač na focení oslav apod nejsem a na t kolo, snb apod je strach něci drahého vozit :)

asi se na to vyjebu uplně a budu si muset vystačit s phonem

0 0
              • tomxxx  

Já to vyřešil foťákem s vyměnnym objektivem. Na vyjížďku beru pancake (objektiv bez zoomu, ale na oplátku je malej a má super světlost).

0 0
                • Erknold  

Případně je možno i pancake s elektronickým zoomem, a je jedno zda Olympus nebo Panasonic.

http://eshop.fotolab.cz/…e-zbozi.html?…

No a právě třeba se světelným Panasonicem 20/1,7 pak poznáš, jak se dá fotit v šeru. Ale i tuto je prostě větší, než kapesní foťák. Nicméně furt menší než superzoom.

Ale já na kole fotím mobilem, jelikož jezdím a fotím, když je hezky. Když už se stmívá, nebo je hnusně, tak chvátám domu a nic nefotím :)

0 0
    • SloM  

Zdravim, obnovim tohle tema. Shanim nejaky solidni kompakt do 3000 Kc. Neco uz jsem hledal a nasel, ale nebudu sem davat odkazy, abych vas neovlivnil. Budu jej pouzivat na foceni pri cyklo toulani krajinou. Tzn nejake stavby, krajinky, kravinky apod. Jde o to, ze soucasny fotak v telefonu se mi zda nedostatecny. Ma 6,7 MPix, velikost snimace: 1/3,4" a svetelnost(jestli se tomu tak rika): f/1.9 Diky za tipy, pripadne jestli ma smysl takovy kompakt vubec kupovat.

0 0
      • Strakááč  

jestli chceš fotit krajiny tak nevim … ale já bejt tebou radši zaznamenám video než fotky :) kup Kamerku mám SJCAM4000 a je fakt dobrá (foťák má 14MPiX a točí to ve FullHD na 30fps nebo HD 60fps)

Foťák do kapsy s optickým zoomem 12× a 20MPiX na krajiny a další kravinky tak třeba tenhdle.. měl by uspokojit tvoje potřeby … jen na nějaký extrasuper videa to není :)

ale tu kamerku můžu doporučit… měl jsem jí s sebou u moře v chorvatsku 10dní … a vodotěsné pouzdro opravdu těsní :) ani kapička… a to jsem do ponořoval do 5+m hloubky… takže s tou kamerou natočíš opravdu všechno :) rybí oko zaznamená dobře i okolí… Na YT jsou různý videa..

Nejni to špatná investice.. Natočit můžu každou kravinu, do kapsy se to taky vejde :) úchyty na helmu na řidítka,… jsou k tomu :) hlavně u tý kamerky pozor .. kup to z toho obchodu .. jsou totiž firmy co tu kamerku napodobují a nejni tak kvalitní jako pravá..

Doporučuji všem tu Kamerku je super.. a natočí vše potřebné :)

0 0
        • tomxxx  

SJ4000 nefotí 14Mega, ale jen v rozlišení 1080p a ty fotky jsou z ní žalostně špatný. Má to totiž jen Full HD čip, takže to jinak ani fotit nemůže. To že to vyplivne fotku 14, 20 klidně i tisíc mega je úplně fuk, je to jen softwarove zvětšené.

Pokud akční kameru na focení, tak gopro čip má 4K a taky to tak fotí, ale to je jiná cenová. SJ je jen na natáčení, bohužel.

Já bych se osobně na nějaký „mejdlo“ vykašlal, buď fotit mobilem nebo lepší akční kamerku, nebo rovnou nějakej pořádnější foťák (výměnej objektiv, zrcadlovka nebo alespoň kompakt typu Canon Géčková řada), ten foťák za trojku budeš používat do chvíle, než koupíš lepší mobil a je to jen další krám do baráku. Ještě možnost sehnat něco fakt za babku na bazaru, ale tam je otázka v jakém je to stavu.

0 0
          • Strakááč  

jako jestli myslíš zoom u kamerky tak ano .. všechno je digitální.. to je to nanic .. to ano.. je to doopravdy spíš jen na natáčení ale jde s tím udělat i fotka .. ale to rybí oko nejni nic extra na fotky :)

0 0
          • Strakááč  

jo a 14mega jsem napsal blbě :) mělo tam bejt 12mega… 14 má SJ CAM 5000

0 0
            • tomxxx  

Nemáto ani 12. Přečti si ještě jednou co sem napsal. Rozlišení fotek co SJ dělá je reálně 1920×1080, tim to hasne.

0 0
              • Strakááč  

ty jí máš ?

že to tvrdíš .. ? má to kameru a přepne se to na focení jako samostatně oddělený a 2.1 Megapixelů to fakt nemá to je to rozlišení co jsi napsal vejš…

fotky z 2Mpix foťáku jsou o hodně horší než to co jsme poslal .. 1920×1080 je velikost obrázků… v pixelech… na PC to tak je to ano… (podle monitoru) ale fotky to fotí 12Megapixelů asi nejsou blbý aby to tam psaly… a jestli to posuzuješ podle fotky těch sépií tak to je jemně zkalená voda :) sépie se pohybují okolo písešných ostrůvků a kalný to tam je furt .. a jestli myslíš to rozmazaný okolo sépií tak to je zase jejich takovej průhlednej závoj taky se mi zdála fotka nekvalitní ale přitom to udělala sama příroda … :)

Ta pískárna je taky horší kvality protože nebylo zrovna nijak extra dobrý světlo .. na fotky z kamery musíš mít dobrý světlo jináč zrní jak fotky tak video ..

u kamery je napsaáno 12MPiX a asi by jen tak nekecali … (ano, „papír“ snese všechno)

Má to hodně podobný fotky jako náš foťák, co má 14MPiX proto věřím že má těch 12MPiX …

0 0
                • tomxxx  

12 MPiX fotku to sice vyplivne, ale funguje to tak, že to vyfotí 1920×1080 a pak to softwarově zvětší na 12. Ono to prostě nemůže fotil víc jak 1920×1080, protože to má full hd čip, větší rozlišení, než timhle blafováním, prostě nevykouzlíš. Třeba Gopro 4 má 4k čip, takže skutečně fotí 12 Mpix fotky.

0 0
      • mirabike  

to bude líp fotit slušnej mobil ;-)

0 0
        • SloM  

Mobil nehodlam ted menit, a byla by to vetsi investice nez samostatny fotak. parametry soucasneho fotaku jsem napsal a prijde mi, ze to rozliseni je proste male… Z toho vyplyva, ze se ohlizim po levnem slusnem fotaku, ale i tak diky za reakci

0 0
          • mirabike  

na co málo, ty hodláš dělat papírový (tištěný) fotky většího formátu? Na max kvalitu full HD televize stačí 2 Mp… Před víc jak 15 lety jsem dělal parádní fotky s 3.1 Mp Cannonem. Nejde tolik o pixly, ale o optiku a snímač, pokud teda nechceš dělat výřezy a detaily… Když jsem přišel o 5 Mp Cannona (PowerShott S50), tak jsem koupil 12 Mp Pentaxe (v akci asi na 3.500,–) a byla to naprostá katastrofa!!! Přestal asi po půl roce zoomovat, tak jsem ho s radostí zahodil :)

0 0
            • Strakááč  

jojo zoom dělá foťák foťákem :) jestli nepotřebuješ zoom… tak si stačí ta kamerka ;) taky pěkný fotky.. :)

my doma měli foťák 4,6MPiX asi 4roky a zoom nevim kolik ale objektiv jako bejk a kdyby nám před 3 rokama neupadnul na kameny a následně do moře tak fotíme i dneska :)

MPiX jsou dobrý ale když máš malej zoom tak si krajinu nevyfotíš tak jak chceš .. ale ten co jsem dal odkaz nahoře.. by ti měl splnit představy :)

0 0
              • SloM  

Ten jsem prave mel v hledacku nez jsem napsal sem :-)

0 0
            • SloM  

Tak nevim, mozna to je jen muj dojem, ale zdaji se mi ty fotky takove nejake… malo ostre. Mozna ale chci moc. Optika by mela byt Carl Zeiss, coz je slusna znacka (pouze jsem o ni cetl na netu). Problemem je mozna velikost cipu. Dalsi vec jsou prave ty vyrezy, na mobilu nemam opticky zoom, takze nejakemu tomu rezani se obcas nevyhnu. Myslel jsem, ze samostatny fotak by byl lepsi, ale pokud bude rozdil minimalni, tak bych se na to vykaslal.

0 0
              • puka  

Podle mě jsou ty fotky přesvětlený. Možná zkusit vyvážit barvu, aby bylo trochu sytější. Je tam moc odlesků atd. Můj názor jenom.

0 0
                • SloM  

To jsou fotky primo z telefonu bez jakekoliv upravy. nejaka dodatecna pece by jim asi pomohla, to je pravda.

0 0
              • Strakááč  

pěkný fotky… to už bych neřešil ;)

buď zoom nebo mobil.. :D já fotím kamerkou a fotí to krásně :)

tady je foto :)

1.foto- pískárna

2.foto- Sépie (podvodní záběr)

0 0
              • JSt  

nedavno jsem resil jednoduchy, slusne fotici kompakt do petky. v tom limitu jsem neumel vybrat. nejlevnejsi pouzitelny mi prisel az canon s200 za sest papiru.

schvalne napis, co mas vyhlidlyho. ;-)

0 0
                • SloM  

Dival jsem se prave na Canon IXUS 170 , co postoval Strakac. (http://m.heureka.cz/…on-ixus-170/)

0 0
                  • JSt  

Ma 6,7 MPix, velikost snimace: 1/3,4" a svetelnost(jestli se tomu tak rika): f/1.9 Diky za tipy, pripadne jestli ma smysl takovy kompakt vubec kupovat.

proti tomu mas 20mpix, 1/2.3" cip a f3.6 a 12× zoom (na konci f7) objektiv u kompaktu za tri tycky. radej bych zustal u toho telefonu. ;-)

0 0
                    • SloM  

Hm, tak asi přeci jen zůstanu u toho telefonu no. Nějakou dobu to ještě vydržím a pošetřím na nějaký pořádný :) Díky za rady.

0 0
              • plysovykozisek  

Slom: teda mě se ty fotky zdají dobrý

0 0
                • SloM  

Tak ono, za dobrech svetelnych podminek to jde, ale kdyz je zamraceno, tak nic moc.

0 0
            • pepino  

Zrovna vcera se S50 prodal na aukru za 290kc. Paradni fotak a sklo, taky jsem ho mel.

0 0
      • stumpík  

Za 3000 toho moc kvalitního nepořídíš, leda tak nějaký bakeliťák s mizernou optikou. Ale dají se pořídit kvalitní foťáky z bazaru jako například Panasonic Lumix DMC-LX5. Je to špičkový kompakt – Cadillac mezi foťáky – a dá se sehnat kolem 4000 Kč. Ideální na focení krajiny poněvadž disponuje snímačem o velikosti 1/1,63" a skvělou optikou. Vím o čem píšu, protože ho mám doma.

0 0
    • mirabike  

to bude líp fotit slušnej mobil ;-)

EDIT: no ale v tý době asi ne :D

kua datum :D:D

0 0
    • puka  

V dnešní době stačí opravdu jen ten telefon :) (LG G2)

0 0
      • duk  

Pokud chceš vidět fotky jako přes zamlžený brejle, tak stačí.

0 0
      • plysovykozisek  

Teda jako nic moc kvalita fotek.

0 0
      • Premik  

jako obrazový záznamník to asi stačí..Mně u těchto fotek vadí příliš velká hloubka ostrosti a kvalitou mi to připomíná první levné digitální kompakty 10–12 let nazpět. Obrovská výhoda ale je, že je to pořád po ruce. Zrcadlo, ale i menší foták už nějaké místo zabere – člověk zvažuje, jestli si ho dnes vezme sebou a většinou to dopadá tak, že není čím fotit – tento problém s lepším telefonem odpadá. Na úkor kvality, ale jde to strašně rychle dopředu..

0 0
        • puka  

Kdyby bylo nějaký lepší nastavení obrazu, tak by to možná vypadalo líp, ale toto stačí pro domácí účely. Navíc nepotřebuju foťák na takovou zbytečnost jako je focení. Možná na to dám v budoucnu důraz, při kupování nového mobilu :)

Možná příště si pohraju s nastavením, možná vezmu lepší aplikaci, možná nějakou najdu, možná se to bude někomu líbit :D

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.