• BrunoCZ

    Je hroznový cukr vhodný jako zdroj energie při dlouhé zátěži?

    0 0
    • Krys  

      Myslím, že nie. Preštuduj si napr. fyziologicku poradňu kpo.cz.. Hlavne si prečítaj, čo sa deje v tvojom tele počas záťaže, odkiaľ vlastne čerpa telo palivo pre svaly. Mňa hroznový cukor počas dlhšej jazdy zaručene položí.

      0 0
      • vladaza  

        pokud osladíš hroznovým c. tak, aby jsi z něho mohl čerpat dostatek energie, tak ti z takového nápoje bude akorát blbě, pro úhradu chybějící energie při dlouhodobější zátěži se používají složitější cukry /škroby/ např. maltodextrin – souhlas s předchozím

        0 0
    • pelhrimov  

      Je, akorát vzhledem k jeho nízké ceně a chybějící borůvkové příchuti není jeho uživatel dostatečně „in“. Dojdeš si cestou z práce do jakékoliv lékárny a koupíš si za stovku kilo Glukopuru a máš vyřešenu sezónu. www.lekarna.cz/…oznovy-cukr/.. Neškodné doporučeno i pro batolata, takových přípravků moc není :)

      0 0
    • Rychlej turista  

      Není. Je vhodný akorát jako vyprošťovák při krátké vysoké zátěži, když ti dojde a na chviličku ti pomůže přežít. Jestli se ale okamžitě nenajíš, tak jsi skončil. Při dlouhodobé zátěži ho nepotřebuješ vůbec.

      0 0
      • BrunoCZ  

        Takže si myslíš, že když během několikahodinové intenzivní zátěže popíjíš nápoj slazený hroznovým cukrem, že je to k ničemu? Tělo samozřejmě při delší zátěži spaluje hlavně tuky, ale cukry jsou samozřejmě také potřeba. A někde jsem četl, že hroznový cukr působí jako lepší katalyzátor pro spalování tuků, než řepný cukr.

        0 0
        • Cryzyy  

          Zalezi jak definujes intenzivni zatez, ale pri intenzivnim treninku nad ANP, bych sel do iontaku, kterym doplnis i mineraly a pri zavodech bych radeji spolehal na gely a iontak :)

          0 0
          • BrunoCZ  

            myslím spíš dlouhodobou zátěž v aerobní fázi, prostě svižnější jízda na kole (120–140 tepů), ne čtyři hodiny prudkého stoupání kdy máš 180 tepů ;-)

            0 0
            • Rychlej turista  

              Stačí normální jídlo.

              0 0
            • Cryzyy  

              tak to potom takhle: v ANP do 4h nepotrebujes nic jist a pit staci voda :)

              0 0
              • Gorgov  

                Chtel bych videt nekoho, dko vydrzi v ANP – anaerobnim pasmu 4 hodiny:)

                0 0
                • Cryzyy  

                  jo jasne, chtel jsem napsat DO ANP :)

                  0 0
                • Stancek  

                  Vydrzim… ;-)

                  0 0
                  • jecnak  

                    To zas bude v alejich nablito.

                    A ted jeste tu O Karkulce.

                    0 0
                    • Stancek  

                      Pises jako bys mi neveril :-) Jeden priklad z mnoha, kdy jsem byl dlouho nad ANP. Jednou jsem se vydal se silnicnima extrachrtama na 220km svih a skoro celou cestu jsem byl nad ANP (jeli jak dacani a jeste se strengrovali, puvodni ujistovani ze se pojede volne jim vydrzelo ani ne 20km), do kazdyho kopce tesne pod maximalku a ujeli mi a cestu jsem neznal, tak z kopce jsem se je snazil dojet, takze zas nad anp. Pravda je ze presne ANP zmerenej nemam, spocitala mi ho sigma a byly 3 prestavky na jidlo nebo piti a poslednich 30km uz jsem byl totalne na kasi, tepy hodne klesly a uz jsem ani stridat nemohl… jenom jsem za nima ze setrvacnosti vlal… Ale neblil jsem ;-) to jenom jednou kdyz jsem na solo dvoustovce podcenil jidlo a pak se v totalnim hladaku cehosi najedl na benzince a zaludek to proste nevzal…

                      0 0
                      • MlokCZ  

                        A teď překlad do reality. Máš ANP úplně jinde než si myslíš.

                        0 0
                        • Stancek  

                          Tak ono mozny je vsechno ze … i kdyz o kolik se ta sigma mohla splist? Vek 32, vaha 85, vyska 190, maximalku jsem udelal nejvic 203, spocitany sigmou AP 142, ANP 162.

                          0 0
                          • kámen úrazu1  

                            Teda, při takový maximálce mít tak nízko AP a ANP by značilo sakra špatnou kondici. Řekla bych, že ANP můžeš mít tak 3 –5 tepů pod průměrným tepem, který Ti vyšel při Tebou popisovaným silničním výjezdu. Zatipuju si – vyšel Ti průměr ±3 od 176?

                            0 0
                            • Stancek  

                              Musel bych najit zapisky z lonska kolik jsem mel prumer presne, natuti to ale bylo prez 170… Nikde nerikam ze mam dobru kondici :-) Myslis ze se ta sigma o tolik plete? Kurnik me se nechce na vysetreni, zas tak moc ten tepak nezeru, spis takova hracka…

                              0 0
                              • kámen úrazu1  

                                Plete se každý sportester, protože v podstatě jen hádá. Při stejný maximálce, váze, věku, pohlaví můžeš mít AP i ANP velmi odlišný podle kondice. Řekněme, že při maximálce 200 může mít jeden biker, který se sportem teprve začíná a nikdy nesportoval, AP třeba těch 140. Na každým brdku se zadýchá, dvě hodiny jízdy v terénu ho zneschopní na pár dnů, protože ani není schopný jet na pohodu. Druhý biker, stejné váhy a maximálky, jezdící pravidelně už několik let, bude mít AP třeba 160. A třetí, opět při stejné maximálce, věku a váze, si nejezdí jen tak, ale pečlivě a správně trénuje a má AP třeba 168. Mezi ANP nebudou už tak velký rozdíly podle trénovanosti jako u AP, ale budou znatelný.

                                0 0
                                • Stancek  

                                  Diky, zase jsem o neco chytrejsi. Budu patrit tak asi k druhymi bikerovi co popisujes, mozna o kousek horsi. Asi teda nemuzu tvrdit ze vydrzim 4h nad ANP, pokud to nemam presne zmereny v laboratori… tak teda odvolavam co jsem slibil a slibuju co jsem odvolal… Ted bych takovej pokus nezvladl, nemam rad zimu, ale v sezone zkusim vyjet nejakej okruh co bude na 4 hodky a jet totalni sisky a pokud si vzpomenu, napisu kolik jsem prumerne natepal.

                                  0 0
                          • MlokCZ  

                            Sigma to nemá jak spočítat, na to nemá údaje a může to být úplně špatně. Už jen, že ti spočetla tak nízké ty prahy, což by značilo opravdu hodně bídnou kondici pro tu maximálku, ale současně u těch spočítaných hodnot nemáš až tak velký rozdíl mezi AP a ANP, který bývá většinou u trénovanějších jedinců zase naopak menší.

                            Z těch čísel bych nevycházel vůbec, AP si můžeš pozorováním určit sám s mnohem větší přesností (v historii je toho tu k tomu dost) a ANP buď ze zátěžového testu nebo aspoň dle Conconiho testu. I ANP se dá přibližně odpozorovat, ale už s mnohem menší přesností než AP.

                            Já ti odhaduju ANP někde mezi 170–180, ale je to jen můj tip a realita může být samozřejmě jinde.

                            0 0
                            • Biker jak Pes  

                              Jak to tady čtu, chci se jenom ujistit. Bavíte se samozřejmě o horní hranici ANP, že ? :)

                              0 0
                              • MlokCZ  

                                Co píšu já, tak ANP = anaerobní práh, tedy jedno jasné číslo. Tak se ta zkratka běžně používá a ne pro pásmo.

                                0 0
                                • Biker jak Pes  

                                  Jsem si myslel, že v tom mám jasno, ale zjišťuji, že v tom mám pěkný bordel. :D Co teda přesně to číslo znamená ? :)

                                  0 0
                                  • MlokCZ  

                                    Ty jsi nestudoval kpo? Třeba kapitola 4. Já jezdím podle citu” – Zátěžové zóny:

                                    1. část a 2. část

                                    0 0
                      • Gorgov  

                        hehe, z kopce nad ANP:) to bych chtel umet. Je teda fakt ze malo trenovanej jedinec se dostane nad ANP mnohem snaz, ale nekdo takovej zas asi neda za den 2kila. Takze mi z toho, jako ostatnim vychazi ze mas prah vys nez si myslis, coz je nakonec pro tebe dobre. Tak treba ja, ja mi teda min, 22, ale maximalku mam nizsi, dostal sem se max na 193–5 za posledni dva roky. A pritom AP sem mel loni na 166 a ANP 178. To je samo dany predpokladama a trenovanosti, ale sem si jist, ze sigma ti keca:)

                        0 0
                        • Rychlej turista  

                          Pokud máš převod a nohy, které ho utáhnou, tak se dá jet nad ANP i z kopce :-) Byly časy, co jsem měl obojí, teď už mám jen ten převod :-D Ale letos opět morduju silničku, tak se k tomu snad znovu dopracuju :-)

                          0 0
                          • raceman  

                            to když přijedeš do ostravy na návštěvu, tak ti nebudeme už vůbec stačit :)

                            0 0
                • cabbage  

                  a může se to rozložit na týden?

                  0 0
                • pos3k  

                  verim, ze Olga by to dala :)

                  0 0
            • stepa  

              nechci rejpat. jen pro zajímavost. ty 4 hodiny na 180 tepech někdo v tvém okolí přežil. moji kamarádi Déčka (důchodci-jak tvrdí dcera o všech nad třicet) by všichni umřeli. a já teda taky.

              0 0
              • Cryzyy  

                tady je neco pod 180 tepu, ale zase skoro 5h :) tak moc nerejpej :) ale je pravda, ze to rozhodne bez jidla nebylo… nicmene Ty jsi se ptal na preziti :)

                0 0
                • Biker jak Pes  

                  lol, ten průměr je šílený. Tenhle průmět mívám na XC, ale ty jsou většinou kolem hodiny.

                  0 0
                • MlokCZ  

                  Pokud ale nevíme hodnotu tvojeho ANP, tak je to nic neříkající.

                  0 0
          • BrunoCZ  

            nejlepsi iontak je pivo

            0 0
      • krokus  

        A jaký je tvůj názor na ionťáky, můžu-li se optat? Nikdy jsem to nepil, ale možná dělám chybu. Glukopur jsem zkoušel, moc mě to nenadchlo.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Já ionťáky moc nepiju a většinou jezdím jen na suchou vodu. Jezdím na ně jenom když je velké horko a nebo když jedu něco opravdu dlouhého. I tak je hodně ředím a piju spíš jen zpočátku. Tělo zásobuju minerálama den, dva dopředu, dělat to až během výkonu může být pozdě.

          0 0
          • krokus  

            Aha. A ty minerály do sebe dostáváš v jaké formě? Stačí občejná minerálka, nebo kupuješ něco v prášku, roztoku apod.?

            0 0
    • burnout/syndrome1  

      Hroznový cukr je vhodný především jako okamžitý zdroj energie-když ti během námahy dojde šťáva,myslím hypoglykémii.Ob­sahuje volnou fruktosu,myslím i glukosu,na rozdíl od klasického cukru-sacharosy,což je složenina těchto dvou.Takže se vstřebává o poznání rychleji a tím i rychleji působí,nicméně jak už tu někdo psal výše-je to jen na překlenutí hypoglykémie

      0 0
      • Blade  

        No hroznový cukr, tak jak ho koupíš v lékárně, je čistá glukosa.. Takže glukosu obsahuje, fruktosu ne.

        0 0
        • burnout/syndrome1  

          Máš pravdu, D stereoisomer glukosy.Sorry,o­mýlil jsem se.No je ale to monomolekula,roz­kládat se nemusí.Ta fruktosa je v něčem jiném,taky se to používá,nyní si nevzpomenu na co všechno,doporučuje se třeba diabetikům

          0 0
    • Cobol  

      No já teda piju zelenej čaj oslazenej buď normálním asi řepným cukrem (ten je asi nejhorší), pak je ten hroznovej (málo sladí – nasypeš ho tam hrozný kvanta a nechutná moc dobře – ale asi se zněj organizmu nejsnadněji získává energie???) a osobně si to teda nejradši osladím třtinovým cukren (a otom nevím nic?) Můžete sestavit, žebříček kterej myslíte, že je „nejlepší a nejhorší“? Jinak nevím co je na tom špatnýho, pít to voslazený pro tělo je dobrý bejt „nacukrovanej“ když jedeš nějak „dýl“ (třeba 3 hod.), nebo ne??? Já mám občas potíže s úbytkem váhy (a to musím řešit – žrát jak zkaženej – občas si přitom připadám opravdu nechutně:)

      0 0
      • Blabas  

        třtinový cukr je vlastně hroznový je vlastně sacharoza. Glukoza je jedna molekula o šesti uhlících. Vše ostatní se z ní slepuje. Tedy nejprve je štěpíme na glukozu a pak už hurá do buněk ( a mitochondrií ) a tam i tu glukozu štěpíme na vodu a CO2 + energetický zdroj nám vlastní tedy ATP.Tomu se říká buněčné dýchání, tedy aerobní metabolismus. Když neni dost kyslíku, přejdem na anaerobní. Vyrazíme tak z jedné molekuly glukozy jen šestinu toho, co normálně a kyselinu mléčnou. Proto nás pálí nohy a funíme. ATP, co nespotřebujem se primárně ukládá jako glykogen, což je naše tedy živočišná obdoba rostlinné glukozy. Z dlouhodobého přebytku pak tučníme. ATP je okamžitý zdroj na všechny pochody v těle. Glykogen je na svalovou práci a tuky v základě zásoba na horší časy. Atd atd. Osobně zkoušim všechno možný a co mi pocitově sedlo, to používám.

        0 0
    • jecnak  

      Ne, jedine pri hladaku a i to s mirou. Protoze si muzes udelat jeste vetsi „hladak“. Telo totiz dostane najednou kvanta cukru, ktery ale velmi rychle spotrebuje. Clovek si mysli, ze je ok a najednou je uplne v haji a to ale tentokrat totalne.

      0 0
      • Cryzyy  

        mluvi z Tebe vlastni zkusenosti ? :)

        0 0
        • jecnak  

          Tohle zrovna ne, ale jednou jsem zral bukovy listi :-)

          0 0
          • Krys  

            Pomohlo?

            0 0
            • jecnak  

              A jak, dokonce mi v ty chvili i chutnalo. Ale uz je to davno, snad 4 mozna 5 let.

              0 0
              • Beeda  

                a pritom jsi nemusel vubec stavet protoze stacilo okusovat gripy :-D

                0 0
                • Manas  

                  Fuj, nebo taky si moh oblizovat … no dyk vis. To uz je ale extra nechutny :-)

                  0 0
                • jecnak  

                  Na 160km jsem zacal s chytanim much do pusy, pak jsem na 180km postupne vcucnul omotavku, lak bohuzel drzel prilis dobre.

                  0 0
                • Cryzyy  

                  proc gripy ? mohl to listi trhat za jizdy :) …jojo takova prihoda vzdy potesi :)

                  0 0
                  • jecnak  

                    Btw daj se jist jerabiny? :-D Ty jsou totiz i v zime.

                    0 0
                    • Krys  

                      Konzumace čerstvých jeřabin může přivodit lehčí otravu (nevolnost, bolesti hlavy, dávení), kterou zřejmě vyvolává přítomná kyselina parasorbinová a snad i kyanovodík. Sušením nebo vařením však jejich toxicita zcela mizí.

                      0 0
                    • brble  

                      jeřabiny sou mírně jedovatý tak se toho asi nedá polykat kvanta,ale já žvejkal pampelišky a zapíjel vodou z potoka a žaludek to taky pobral.a to maj v sobě taky něco co by člověk zrovna neměl.

                      0 0
                      • Fak  

                        to mi pripomina jak jsem se totalne vystavil na Oderske mlynici a pak asi 10 km pred cilem lezel na louce a zral jetel :D

                        0 0
      • Rychlej turista  

        Přesně tak jsem to myslel :-).

        Kdysi, ještě jako malý piškot, jsem byl jen kost a kůže a nechtěl jsem jíst, tak mi doktorka naordinovala ráno před snídaní si dát lžíci glukopuru, abych si udělal hlad. Docela to fungovalo :-).

        0 0
    • srance  

      www.super-nakup.cz/…rink-1000ml/ je tento preparat vhodny k denodennimu uzivani? Dostavame to v praci jako pitny rezim (denne loknu cca 2 litry- hotoveho napoje). A uvazoval jsem ze to budu pit i pri jizde na kole. Je to vhodny preparat pri zatezi na dodani energie?

      0 0
      • vladaza  

        po doporučeném naředění by neměl být žádný problém, ale stejně mi připadne lepší nápoje střídat a dopřát si větší pestrost / voda, bylinné čaje, zelený a černý čaj…/, nehledě k tomu, že podobné koncentráty jsou čistě chemické produkty, proč si nedopřát něco přírodního

        0 0
      • Krys  

        Máš tam napísané zloženie. Sú tam aminokyseliny taurin a glycin (mrkni trebárs wikipediu). Potom je tam výťažok z Klanoprašky čínskej. www.victorie.cz/…nensis-.aspx Zbytok sú vitamíny a minerály.

        Myslíš, že som taký múdry? Nie, ale viem používať internet. ;)

        0 0
        • vladaza  

          ty aminokyseliny jsou jako ze sušeného hovězího a vitamíny z mrkvové šťávy? kdepak všechno je made in chemická továrna

          0 0
          • Krys  

            Podľa mňa je taurín z mäsa to isté ako taurín vyrobený umelo.

            0 0
            • Blabas  

              A to má někdo představu, že se aminokyseliny syntetizují z jednotlivých atomů? To by chtělo chemika praktika profíka. Myslim ale, že zákl. zdroj ( polotovar ) je biolog. původu

              0 0
    • 384  

      Podle me vhodny je, ale musis vedet kdy a kde si dat. Kdyz davkujes spatne, tak rozhodis organizmus ktere pak spali i cukry ze svalu a ses v haji. Kazdopadne zadnej extra velkej efekt na vykon nema. Spis mam pocit ze regenerace po svihu je rychlejsi.

      0 0
      • BrunoCZ  

        Takže myslíte, že z monosacharidů je lepší fruktóza (ovocný cukr) než glukóza (hroznový cukr)? Nebo oba cukry kombinovat? www.lekarna.cz/…ovocny-cukr/ www.lekarna.cz/…oznovy-cukr/

        0 0
        • 384  

          Lepsi je kombinovat hroznovej cukr s maltodextrinem. Cim kratsi a intenzivnejsi trenink, tim vic hroznovyho cukru a naopak pri vytrvalosti zase vic maltodextrinu.

          0 0
        • Blabas  

          Osobně si myslím, že na dlouhou zátěž je nejlepší míchat glukozu, fruktozu + oligosacharidy ( maltodextrin ) + polysacharidy ( škrob ). Nejrychleji trávíš a užiješ ty nejkratší a mezitím už se tráví a připravují ty delší a mezitím se začínají štěpit i ty polysacharidy,… Zkrátka tak nejlépe udržíš trvalou hladinu cukru v krvi dlouhodobě. Podobná verze se užívá i v regenerační fázi s proteinovými preparáty ( Metabolic optimizer ) a obsahuje aminokyseliny, pak různé peptidycké řetězce, a bílkoiny různých zdrojů. Opět jde o dlouhodobou kontrolu z jednorázové dávky. Osvědčené jsou taky MCT ( medium chained triglyceridy ), polorozložené jednoduché tuky. Nejlíp uděláš, když koupíš Power gel, bar či něco podobného a mrkneš na přebal.

          0 0
          • Rychlej turista  

            Blbost, z toho ti akorát bude blbě. Na dlouhou zátěž je nejlepší normální jídlo. Ale ten olej je dobrej, kdysi jsem na něj jezdil :-)

            0 0
          • Rychlej turista  

            Jako teoreticky to tak asi funguje, ale lidi už vymysleli spostu skvělých teorií, které v praxi byly k ničemu :-)

            Pokud ho zajímá, jak na to prakticky, tak vedle se pohybuje Mikikuba, která by o tom mohla něco vědět :-) I když bych jí taky všechno nevěřil, protože ji určitě krmí sponzoři a ti mají své zájmy :-D

            0 0
            • Blabas  

              Blbost to neni. On byl hrozně zvědavý jak chemickym uvažovánim nahnat výkon. Tak to dostal chemicky. Už výše jsem psal, že nejlepší je zkoušet, co ti sedí a na to jezdit. Já se řídim zásadně svými pocity a pokud je psychika v pohodě, pak to jede. Ty MCT ale fakt fungují. Třeba papírově doporučovaný L-Carnitin mi nesedl vůbec. Na dlouhý švihy nevystačim jen s tyčinkama a cukry, protože mám hlad ( pořád ). Nějaký plnidlo neni od věci.

              0 0
              • Blabas  

                Teď jsem si vzpomněl. Existuje jedna metoda, říká se jí Heavy Duty. Je to zhruba týdenní cyklus spec. jídelníček + spec. trénink. Dá se tím výborně předzásobit glykogenem na závody. Když se to ale nepovede načasovat přesně, je to v háji a ani nemá cenu nastoupit na start

                0 0
              • Rychlej turista  

                Ten MCT olej jsem ti taky schválil :-). Stejně jsem jím ale zaléval normální jídlo.

                0 0
                • Blabas  

                  Jsem pro, trochu proti hraje relativní neskladnost „knedla zela vepřa“ v kapse dresu. Jeden z důvodů, proč se lidi ptaj hlavně na cukry, gely, pití apod. Pro mě neni nad normální stravu. Umim i jet na klobásu, jen mě po ní pálí žáha. Každému co jeho jest. Nejlepší je empirický výzkum na své osobě.

                  0 0
          • BrunoCZ  

            myslíš např. tohle? www.lekarna.cz/…0ml-merunka/

            0 0
    • burnout/syndrome1  

      To se mi líbí,to je správná diskuze hodná B-F,to je panečku téma,pro nás,závodníky!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.