Ahoj,
mám skromný dotaz na opravdové „cyklofily“, na bikové nadšence a neustálé sledovače vývoje a novinek.
Zima je sice daleko, ale hodlám ji využít ke stavbě nových kol pro rodinu. Když odhlédnu od současného nedostatku komponentů, co bude – pokud vůbec bude, technickými novinkami v oblasti komponentů?
Když jsem stavěl naše současná HT kola, například pohon jsem volil 2×11. Možnosti trhu byly buď 1×11, nebo 2×11. Volil jsem přesmykač, protože u nás v lesích jsou super krpály a my to máme rádi hlavně směrem nahoru. Pár týdnů po dostavbě kol ale přišla novinka v podobě pohonu 1×12, čili za nedlouho po dostavbě se stala moje volba pohonu zastaralá. Od té doby navíc přišly nové standardy typu BOOST, DUB a podobně. Chtěl bych proto předejít situaci, že na jaře vytáhnu kola z dílny a technika bude opět o kus jinde.
Jasně, mohl bych začít pročítat časopisy, weby, sledovat novinky, ale myslím, že je tady určitě někdo, kdo by mi rád potvrdil, že vývoj má nastudovaný a rád se o své znalosti podělí. Za to předem moc děkuju.
Zajímá mě oblast MTB AM/XC – hardtail, případně full, pohon za své, zdvih vpředu 100mm, velikost 29". Jde mi o to, že zatím to vypadá na cestu BOOST 1×12, ale nevím, jestli tahle kapitola nebude už třeba končit. Děkuju za reakce.