Tak jsem po mnoha letech na Timech přešel na Shimana a lituju, že jsem to neudělal už dávno.
Co jsem si před rokem a něco uhnal skokanské koleno a už dlouho dobu kvůli tomu opradu poctivě každý den cvičím všechno možné i nemožné, co je k tomu potřeba, tak se mi i mírně mění potřeba jak mít nastavené kufry, jak postupně zlepšuji mobilitu v kyčlých a dalších místech a opravdu hodně zvětšil rozsah všeho protahováním + postupně řeším i některé stranové disbalance.
Tím jsem se dostal u Timů k nutnosti hýbnout kufry, zvlášť jak postupně jezdím po problému s paterální šlachou postupně čím dál více. A protože jsem měl už všechny Time pedály mnoho let staré, kufry u Timů když jsou dlouho na botě pořádně nejdou hýbnou jen o malý kousek, tak jsem se rozhodnul, že zkusím Shimana. Chtěl jsem současně i přejít na minimálně malou platformu.
Jak došlo na problém natočení kufrů, tak jsem si začal navíc u Timů čím dál více uvědomovat, že s tou jejich vůlí to vůbec není tak žhavé jako se běžně prezentuje. Posuvná vůle do strany tam je sice přesně jak má být, ale ta je sama o sobě úplně k ničemu i když mi ani zase nikdy nevadila.
Rotační vůle je ale problém. Sice má být 5°, jenže reálně vůbec není. Reálně není téměř žádná, protože je tam už hned od začátku nepatrný odpor pružiny. A i když je malý, tak stejně to má tendenci nohu tlačit zpět.
A jako poslední důvod byly recenze na nové modely Timů se kterými má hrozně majitelů problémy.
Takže jsem pořídil PD-M8020 a jsem z nich nadšený, protože:
- rotační vůle je skutečně taková jaká má být, tedy zcela bez jakéhokoliv náznaku odporu pružiny, takže současně se slušným nastavením natočení kufrů mám slušnou rezervu rotace na obě strany a noha je tak naprosto v pohodě, nastavení kufrů u Shimaná je tak i mnohem snažší a vůbec nemusí být tak přesně jako u Timů
- podpora nohy oproti těm starým XC Timům je naprosto parádní, podrážka boty se skutečně opírá o desadací plochu vedle upínacího mechanismu
- vycvakávání i zacvakávání je také mírně lepší
- tak teď jen doufám, že se mi nebude stávat občas nechtěné vytrhnutí boty, což u Timů je téměř nemožné (a mně se nestalo nikdy narozdíl od Shiman v partě), ale když nemám pružiny moc povolené, tak by nemuselo
Po pořádném otestování zatím na HTčku těch PD-M8020 zvažuju co na fulla. Jestli dát také PD-M8020 nebo zkusit PD-M820. Ta ještě větší plocha vedle upínacího mechanismu se mi moc líbí, zvlášť když už mám ověřeno, že mi na to dosedne podrážka mojich bot dobře. Piny bych ale už nepotřeboval, naopak bych je klidně i sundal, pokud je to možné (zatím jsem jen viděl, že s nimi něco dělat jde, různá výška, ale nevím jestli je lze úplně sundat).
Má někdo srovnání PD-M8020 vs PD-M820?