Ahoj, můžete mi prosím doporučit (nejspíš) horské kolo, které mi co nejvíce odpustí, že jsem lempl, který prdí na údržbu či mytí? V kolech se absolutně nevyznám a v krámu se ptát nechci, protože bych bohužel neměl ponětí, zda se doporučeného kola pouze nechtějí zbavit.
Na kole jezdim hlavně kvůli tomu, abych si máknul a ne kvůli nějakýmu zážitku z jízdy samotné. Zážitek mam při výhledu na krajinu, když vyjedu kopec, nebo při pohledu na bruslařky, když najedu na cyklostezku. Od samotnýho kola neočekávám nic extra. Jen jednu věc – že s nim nebudu muset každou chvíli do servisu. Takže je mi upřímně dost jedno, zda bude mít super vidlici, o 2 kila míň atd.
Možná jediný „speciální“ požadavek je, aby se na kole dalo jet rychle po rovině. Ne kvůli rychlosti samotný, ale pokud se rozhodnu, že ten den nechci šlapat do nějakýho krpálu, ale že se radši unavim/zhubnu rychlou jízdou na rovině, tak aby mi to kolo umožnilo. Ne jak u mýho kámoše, co si teď pořídil nový kolo s 1×12 převody a na rovince šlape v 25/kmh naprázdno. Jinak je mi ale opravdu dost jedno, co to bude za kolo, nemam požadavek, aby mi kolo cokoli ulehčilo apod. Jen chci, aby bylo spolehlivý. Zkrátka minimum poškození, minimum servisu.
Základní info:
- Výška: 175 cm
- Váha: 77 kg
- Nájezd: cca 200 km týdně
- Terén: 90% asfalt apod., zbytek polní/lesní cesty
- Jízda: při stoupání téměř vždy ve stoje na těžký převod
- Velikost: spíš menší (jsem zvyklý na 26")
- Rozpočet: max cca 20 000
Doteď jsem jezdil na 20 let starym kousku a vůbec mi to nevadilo. Jen mě teda rozčilovalo, když mi každý měsíc prasknul drát ve výpletu, nebo když mi opravená přehazovačka fungovala asi tak měsíc. No a když mi za jízdy spadlo sedlo, bylo rozhodnuto.. :)