To je furt pivo alkohol a ja nevim co ještě.
Víno je nápoj Králů.
Pochlubte se kde a co jste dobrého zkonzumovali ať je nějaká inspirace.:)
To je furt pivo alkohol a ja nevim co ještě.
Víno je nápoj Králů.
Pochlubte se kde a co jste dobrého zkonzumovali ať je nějaká inspirace.:)
V poslednej dobe uvažujem o tomto: Carl Jung. Neskúšali ste niekto?
K čemu je nealkoholické víno??? Zase nějaká novinka… :-) Ve víně je pravda, ale v tom pravém!
Ano, správne víno má mať primerané množstvo alkoholu. Ale na tej stránke v odstavci „Pro koho je?“ je to celkom jednoducho vysvetlené. Sú ľudia, ktorí alkohol nechcú a niektorí ani nemôžu. Nemal som v úmysle rozoberať nejaké životné postoje k alkoholu. Len ma proste zaujíma, či to nejak výrazne ovplyvní chuť vína, keď sa zneho odstráni alkohol.
fuj
to si rovnou můžeš dát jablečnej mošt
Ale vážne, pil si to?
shodou okolností jsem minulý víkend ochutnal jak nealko víno (fakt humus, ale nevím, jakou značku), tak i nealko Bohemku, ta byla o fous lepší
Neco podobneho maj v Ikee, ale chutna to fakt jak limonada.
Toho som sa bál.
ze které vyprchaly všechny bublinky
Zkoušel. Má to chuť vína a není tam alkohol, ale za tu cenu je to strašně drahé. Piju to, když nechci odpovídat na otázky proč nepiju alkohol :) Kdyby vinea nebyla sladká tak je to něco podobného.
Ty nepiješ alkohol? Fááákt? A próóóóóč jako?
Už jsem si to odpil.
:) Na to nemusels odpovidat – to byl jen pokus o archetyp zbytečného dotazu, kvůli kterému se pijí náhražky.
Nedávno jsem se bavil s lidima, kteří vínu rozumějí, sami ho vyrábějí a jezdí na kontroly k dalším lidem, co víno vyrábějí, a ti mi řekli, že zatím nic tak odpornýho, jako nealko víno, nepili… a to nemluvili o nějaké jedné konkrétní značce, mluvili obecně… to se prý nedá udělat tak, aby to chutnalo přijatelně, jako normální víno… takže ani nemám chuť něco takovýho testovat…
Tomu by som veril. Ak sa to víno vyrobí inak (aby tam nebol alkohol), tak to už nebude v podstate víno. Lenže ten Carl Jung ma zaujal pre to, že oni to vyrábajú s normálného vína vyrobeného klasickou cestou. Akurát, že z neho nejakou technológiou odstránia alkohol. Preto to nenazývajú nealkoholické, ale dealkoholizované víno.
Nedá mi to pokoj. Kúpim si a zistím sám.
Tak som toho Carl-Junga skúsil. Rizling. Je to skutočne víno. Nie je to žiadna malinovka (nie je tam cukor) ani vinea. Fakt to chutí ako víno, bohužiaľ, ako nejaké dosť podradné víno. Ochutanli to na mejdane skoro všetci a všetci uznali, že to skutočne víno je. Ale tí, ktorí vínu aj trochu rozumejú sa vyjadrili dosť negatívne (napr.: „Ježíš, to je grc!“)
Proboha k cemu vine bez alkace? To muzes chlastat rovnou most. Nekteri lidi se holt nudej, nastesti tendle patok nikdy neprorazi.
Napríklad k tomu, že niekto nechce alebo nemôže piť alkohol, ale chcel by piť víno. Neočakávam, že by sa z toho stal nejaký veľký hit, ale niekoho možno poteší, ak sa podarí vyrobiť piteľné víno bez alkoholu.
¼udia sú rôzni a správnych ciest je veľa.
S poslední větou zásadně nesouhlasím, protože víno vzniká kvašením vinnýho moštu, při kterým se mění cukry právě na alkohol, který dává vyniknout jednotlivým chutím a vůním. Odstraněním alkoholu bezpochyby odstraníš i chuť a vůni. :)
To je jako kdybys začal vyrábět nízkotučnej bůček.
Tú poslednú vetu som myslel filozoficky. Nemyslel som tým cestu ako sa vyrába víno, ale cestu ako ľudia myslia. Vysvetľoval som, prečo niekto môže chcieť nealkoholické víno. Nevysvetľoval som, a ani netvrdím, že nealkoholické víno je vinikajúce.
nízkotučná smetana, kafe bez kofeinu, víno bez alkoholu. Já se ptám proč. :) dle mýho je to zvěrstvo. :) chci žít zdravě ale nedokáži si odpustit tydle nezdravý věci tak si začnu vymejšlet tydle pizdoviny jako je víno bez alkoholu. Přitom když si dám dvě deci úžasnýho alkoholickýho vína, tak to ničemu nevadí. dva litry je problém dvě deci jsou zdravý, nenipotřeba víno bez alkecu.
Jasne, už roumiem. Ja to nepotrebujem, tak to nepotrebuje nikto. Zakázať!
já neřikám zakázat, ale ptám se co ti z toho vína zbude po odstranění alkoholu. Vždyť degustéři na výstavách víno taky jen ochutnají a vyplivnou, právě proto že je tam ten alkohol.
Z mojej strany nejde o presviedčanie ľudí aby nepili alkohol. Netvrdím, že dealkoholizované víno sa vyrovná alkoholickému. Chcel som vedieť, či náhodou niekto neskúsil dealkoholizované víno Carl Jung. Ideálny by bol názor skúseného vínara, ktorý víno Carl Jung už skúsil.
Nepotreboval som vedieť, či to niekto pokladá za blbosť alebo nie (sme na fóre, napísať sa to samozrejme môže).
A prečo to vlastne piť? Ak má niekto napríklad cukrovku, nemôže piť alkohol. Dealkoholizované víno je pre neho aspoň čiastočnou náhradou. Myslím, že je to lepšie ako nič. Tak isto ak je niekto vyliečený alkoholik. Tak isto ak je niekto mohamedán. Tak isto ak je na udalosti, kde sa konzumuje alkohol (svadba napr.), niekto, kto je vodič. Atď atď.
asi máš pravdu, vždyť se sám běžně nalívám nealkoholickým pivem. Ale jako vinaře mne to u vína zvedlo ze židle :)
Jo slyšel sem dobře, žes to s tím nealkem nějak přehnal a pak usnul za jízdy na modré?
na kole jsem usnul jen jednou a to bylo 50m vod baráku. O tom že jsem usnul na modré nemuže byt ani řeč bo si všecko dobře pamatuju. S tou kafkou co mne nabonzovala si to ještě vyřídím :)
Jen do něj! :-DDD
píšu si. :)
koneckonců tydle příspěvky tu vubec nebudu tolerovat :)))
Nejseš zrovna demokrat, že ?
ne. :)
jedeš?
No po silnici by to šlo…když se vykopu.
neni lepší se vykópat až dojedeš z lesa? :) Ja idu, ať su brzo zpět. :)
asi chápu co jsi chtěl říct, ale fakt je to podobný heslu poručíme větru dešti. Je to stejný jako když udělám víno z jakejchkoliv hroznů a pak vezmu tramínovou tresť a udělám z normálního vína tramín. Ten kdo pil originál a tresťovou náhražku, tak by to měl poznat. (i když i todle tvrzení je úchylný v momentě kdy si vzpomenu na akci kdy majitel šampiona výstavy si jej sám posléze zařadil mezi patoky)
Já teda zásadně piju moravská vína a to především bílá.moje nejoblíbenější odrůda je rulandské bílé,nebo ryzling vlašský.Z červených je to André,nebo savognon.Ale jinak mi vekrze chutnají všechny odrůdy,když jsou dobré:-)
Traminek 2007 vyber z hroznu… taky moc dobra zalezitost (samozrejme morava – tohle bylo nekde od Boretic)
Jo jo, to mi taky ve vinotece doporucovali.
Po Andre z Valtic 2004 mě dnes pěkně bolí hlava. Ale není to chyba vína, to bylo výborný.
Tramín červený, tj. bílé silné (16%) od vinaře z Valtic. Úžasný kousek))
Moravský muškát, aróma, nezameniteľná chuť, moju ženu s ním vždy dostanem.
Toz lonske rok sme na jedne akci ve Voronezi konzumovali vina od p. Veverky a bylo to vsechno moc dobry :-) Dokonce i slamove vino jsem zkusil. Mno ted v listopadu bude mozna repete.
no comment…
k tomu se nedá vyjádřit – vetšinou máme dilema jestly s koštováním začnem z levé, nebo pravé strany sklepu – holt jižní morava no :-)
Otázka ke kerej bečce dojdete první. Co?
asi tak :-)
Nejlepsi vino je pivo :DDD
To jsem si rikal az do te doby, nez jsem ochutnal par vin od Tetura. Zvlaste takovej Zweigl ma mooooc dobrej, stejne tak i vonavej Irsai Olivier (ale toho uz jsem docela prepitej).
V rumu je cca o 25% víc pravdy než ve vínu …
A CO TEPRVE ALSPKY RUM, TO JE PRAKTICKY SERUM PRAVDY ;)
Ano, po vypití dostatočného množstva tohto elixíru nadobúdame presvedčenie, že máme absolútnu pravdu. :)
A ešte drobná matematická poznámka. V litri rumu je približne o 220% viac pravdy ako v litri vína.
Tak, tuten neznám. Asi bych měl doplnit vzdělání. A nebo jsem ho už pil, akorát si to nepamatuju :-)
A totok? ;-)
nevim, ja ho nikdy v lahvi nevidela, vzdycky ho poznam jen po vuni bylinek a neskutecne procentualni sile :)
To sa ale nepije priamo. Používajú to taliani na výrobu nápoja limoncello. Vylúhuje sa v tom citrónová kôra a potom sa to riedi. Alebo tak nejak. Podstata je v tom, že údajne sa so 40%-ným alkoholom limoncello nedá vyrobiť.
to už radši toto:-) http://www.mptoner.cz/detail.php?…
Jak rika kamos, „hlavne kdyz to mota“:-DDD copak budes delat nejakou ochutnavku?
Kdy ze se to jede na nocni vyjizdku do Tvarozne ? Prej vino, uzeny, … :D
Toz to by se mohl Franta trosku pochlapit, ze…soudruzi :-)
Jasně, jasně, zapisnýho není nikdy dost.-))
by se dala udělat taková okružní jízda sklípek, kotelna, Pájova chajda, Polkovic pečený kolena, žáčkovic zelenej bazén..... :)
To říkal Hašek.
Se správnou dávkou RUMu se dá vypít všechno, i víno! :-)
A když je tomu ještě kus prasomasa! ;-)
pride chlap opity domov a motajucim sa jazykom vysvetluje svojej stekajucej, vrieskajucej zene:
„ale nehnevaj sa, sak vo vine je pravda“
„no sak to vidim, tu pravdu, ze si ho vypil dva litre“
strycov znamy ma sklipek, takze vino sa najde vzdy…len ho nemam kedy pit ked som vtedy, ked som nahodou doma, furt na cestach
raz ma takto jeden manik volal na vino, a ked som sa ho spytal, ze ci ma aspon tokajske 4putnove, tak len vyvalil oci ze som nejaky narocny. no, som ho nechal, nech si svoje chateau de tetrapac vypije sam :-D
Velmi pozitivní zážitek z poslední doby mám s Tenuta di Castiglioni 2005 z vinařství Marchesi de Frescobaldi nebo Sangre de Torro 2005 z vinařství Familia Torres. Vynikající vína, hlavně to první, a ne přehnaně drahý. Sangre de Torro je dobrý i 2006, ale 2005 je o chlup lepší.
Vidis, mne Torresovic kousky prijdou tak nejak…tezko vyjadrit, ale proste mi nejak zvlast neohromuji..
Tak doporuč něco lepšího, v podobné cenové hladině, rád si nechám poradit. Nepil jsem všechno, tak třeba považuju za dobrý něco, co je ve skutečnosti jenom průměr…
No, u nas je to problem. Naopak bych rekl, ze pri vyberu, jaky vidim u nas volis velice dobre..
Ale musim rict, ze na cem si opravdu super pochutnam a je i za rozumny penize, je vzdycky privezene zvenku…moravskych vin se dost bojim, clovek se velice snadno sekne, i kdyz nektere kousky za to opravdu stoji. Ale clovek se k nim ne zas tak snadno dostane..
Kazdopadne bookuju tenhle dred, kdyz objevim neco fajneho, dam tip ;-)
Je to mozny ze TOHLE tu jeste nebylo??? 8-))) Konecne plodnej thread – zadny „aku vidlu“… 8-)))
Bily: tady jsem nacionalista – Zernoseky rulezzz!!! (predevsim rynsky ryzlink), pripadne Roudnice nebo Melnik, ale i Praha/Groebovka je docela bomba – stavte se (www.vinicnialtan.cz) – mam to 200 m od baraku…
Cerveny: no na to tady nemame narok 8-((( takze rulandsky modry z Valtic.
Jinak cokoliv od pana Cacika z Kobyli… A prave koukam ze kazu vodu a piju vino 8-))) tedy konkretne ryzlink vlasky 07 Morava/Bulhary/Nad sklepy – nekup to za kilo - diky Delvito/Billo…
vino… jsem spis na pivo, ale i tak odpovim :)
Vinu prichazim na chut az v poslednich letech, bile nemuzu vubec pit, pali me po nem zaha. V sektu mi vadi bublinky, lezou do nosu :)
Cervene: mam rada polosladke, idealne vonici po rybizu, cabernet sauvognon, cabertes syrah, nekdy jacobs creek merlot, ten taky neni spatnej.
Ruzove: nejak mi zachutnalo zweigeltrebe rose – je prijemne stiplave a prece sladke :)
jinak mam moc rada cervene portske, to je tezke, sladke, vonave…
Bublinky v nose jsou prave ta sranda, ne? ;-)
A s tim Portem jsi mi pripomnela neskutecny zazitek s 10ti letym archivnim portickem, kdy jsem se s jednou malickou sklenkou mazlil neskutecne dlouho…uaaaah
teda, nechci nějak machrovat, ale desetileté portské zase takovej zázrak není
No, asi jak ktere :) A bohuzel u sebe nemam vinetu, abych rekl, nad kterym jsem se to tak rozplyval…
ještě jedna gramařská :-)
Dobre Ty! ;-)
řek jsem víno :)
vino sem ještě nevážil no :-)
Tak tu narusim trosku ten nacionalismus :)
Nad temi, ktere me v posledni dobe skutecne oblazily a obohatily, asi nejvyse cni kousek z kraje, co mi je velice blizky – Bordeaux, Saint-Emilion Grand Cru Classe, Chateau Figeac, slavný ročník 1998. Neskutecne!!! 2002 take velky rocnik, zazitek…
Naproti tomu Chateau Mouton Rothschild, oblast Pauillac, Premier Cru Classe, me nijak zvlast neuchvatil. Ano, velke, vyzrale a hodne oble vino, ale cekal jsem nejak vic :)
A treba takovy Bergerac, dobre vybrane oblasti, umi doslova pohladit. V zive pameti mam nekolik lahvi za docela smesne penize, co strcily do kapsy vina o desitky a stovky procent drazsi…ale tady potrebuji mistniho znalce…
Tož co a kde … :) … tož hlavně doma a co … tož co je. A jako malou inspiraci když ne písemnou posílám foto lednice … sice je trošinku staršího data, ale víceméně je to stále podobné. No jídlo má spodní dva šuplíky :))
ááá pán je znalec … tvarůžky nesmí chybět :)))
Jasan … tvarůžky do každé lednice … :)
tudle lednici vyrabovat po návratu z hospody, tak dva dny nejdu do práce :)
Vyrabovat jako vypiť? … mnoo nevim je tam cca kolem 40lahví … to by jsi nešel dýl do práce :))
no nevim, ale červené v lednici nemá co dělat…;-P
Lepsi nez teple jako ***** z pokojove teploty, ktera nekde je treba 26 stupnu..
Mimochodem, ono se cervene vino ma servirovat v „pokojove teplote“. Jenze u nas se ponekud zapomina na to, ze to pochazi z Francie nekde ze stredoveku, kdy pokojova teplota znamenala v nejlepsim pripade 17 stupnu!
Tak tak. Ja davam do lednicky vsechno.
Já taky.Víno,které má pokojovou teplotu tzn.cca 24°C mi tak nechutní jako když má kolem 18°C.Když ho zamotám ve sklenici,tak se mi taky hezky rozvine.
„Pokojová teplota“ neznamená dnešních ústředněvytápěných 24, ale maximálně těch 18.
manželku, dítě… :) jinak víno patří do sklepa.
Víno patří do pusy:-)
Sklep nevedeme. Manzelku taky ne. Decko splachnu studenou vodou :)
ROFL!
to mate v pokoji taku saunu?:)
Nešporova noční můra:)
paráda,jako bych viděl tu svojí!
Nejlepší víno je pivo :). Já raděj pivo, než víno. I když mám rád archivy, mladá vína mají také něco do sebe, lehkost. Ale když už, tak nejraděj v zimě svařák :)
Konečně někdo normální :-D
Israelský, jedině israelský víno, např. od Carmel. Kdo nikdy nepil víno z Israele, neví to, co vlastně víno je .-)
Vínečko je super a miluji více červené. Pivo je pro dědky a prasátka, teda to naše u babičky si pocutnává a pak chrápe jako zabitý! :D
Sme si tento rok priniesli z Grécka Samos vi doux. Kúpili sme ho klasickou dovolenkovou metódou „šťastná ruka“. Pred nedávnom sme ho skonzumovali a bol to veľmi príjemný zážitok. Je to podobné ako tokajské víno. Proste lahôdka.
mám rád sladší vína, v poslední době jsem si oblíbil pálavu od valihracha
Ja sem se uz docela dlouho zasek na jedne prazske vinici (Salabka), maji vazne luxusni vina.
Kde to je,to bych rád ochutnal!
Je to v Troji, ale neni to ta vinice kterou znaji vsichni (Svata Klara), to vino se prakticky neda sehnat, jestli mas fakt zajem tak mi posli mail co mam v profilu.
jestli luxusni vina, doporucil bych www.dobravina.cz vzdy mi celkem slusne poradili :)
Neměl bys zakládat thready tak „pozdě“ večer :)
ses po měsícu vzbudi nebos začal pit víno? :)
Jó vínečko ,tohle ve mě vyvolává nostalgii z dovolené na pálavě.Hned bych jel znovu.
ano, zejména poslední foto z Národního salonu vín ve Valticích. Doporučuji všem, kdo chtějí ochutnat ty pravé skvosty z naší domácí (nejen moravské) produkce.
Tož včera jsme přechutnali Reistena a mužu jenom doporučit.
tak po dlouhé době jsem ochutnal něco co stojí za pozornost. Sice jsem na to pak neměl ochutnávat 3× destilovanou vínovicu, ale s tím se při zapíjemí nově narozenýho človíčka, tak nějak musí počítat.
Tohle mne k tobe a tomu vasemu sklepu a sirokemu vyberu v nem absolutne nepasuje :-D A cenu jsem radsi nevidel.
tak jako todle u nás ve sklepě samozřejmě nebylo. :D tam bych si tudle skupinu lidí pozvat netroufnul. :D
No ja to myslel spis tak, ze pro cloveka, co to pije jak vodu, je toho skoda :)
no dovol, ja vino skoro nepiju. Poslední víno sem pil když sme tam seděli spolu a jedna lahev pro dva lidi přeci neni žádná spotřeba. :D
Aha. Tak to bysme meli asi zvopakovat, ja od te doby taky zadny nepil :-D
To jako na základně ?
to jako mysliš že si k L. vozim vlastní víno jo? :D
Copak se na zakladne pije vino? Ten by nas s tim vyhodil a este nakopal doprdele :) Takovy trapasy si nemozem dovolit takhle na zimu, kdy budem radi za kazdej bramboracek a teplo u krbu.
a tak když dovezu placaticu, tak si dává vrchní s nama a ještě donese skleničky. :D
Tak to su zvedav jak zareaguje na litr zelene bozkov :-D
Nebylo patrno kde jste tu lahev spolu pili.
dedukce ne? :)
Jsem nšjaký zpomalený a vůbec, za oknem tak hezky … mažu.
Kde, kde, ve sklepku preca ne?
naposledy – maďarské červené z billy za 39, – :-) na tu cenu dost v pořádku :-D :-D
mám moc ráda červené, manžel taky… na svatební cestu jsme jeli do zahraničí k příbuzným manžela, strýček je znalec a sběratel vín, má vlastní vinotéku, pronajímají byteček v horách.. no a ve sklepě jsme náhodou objevili láhev vína, snad několik desetiletí starou, s originálním kolkem, bylo myslím španělské… no, nic lepšího jsem od té doby nepila a ani jsme se nepřiznali, takže dodnes nevíme, jakou vzácnost jsme vyžahli:-)
14:35 to začne byt zajímavý :)
Já nějak vínu nikdy nepřišel na chuť.A snažil jsem se dlouho a spoustu toho ochutnal a i s výkladem vinařů ve sklípku a tak.Nemyslím ovšem žádné nalejvárny pro zájezdy,mám pár kamarádů co se vyznají.Už jsem ale rezignoval a když mě někdo víno naleje,usrknu a stejně si dám radši pivo :-)
To mi připomnělo nějaký pořad, kde němečtí (nebo severofrancouzští) vinaři vykládali o tom, jak je to složité s vínem a jaká jsou k čemu dobrá atd, atd. A když se jich zeptali, jaké víno oni mají rádi, tak řekli: „My pijeme pivo“ :-)
Giuseppe Sedilescu Carnevale 2007
Sobrero Nebbiolo 2007
Campo Viejo Reserva 2004
DVM Auxerrois (nejlepší bylo 2004)
Znovín Rulandské modré (>= 2006)
Tanzberg Chardonnay 2006 Anenský vrch
2.12. 3:55 – narození dcery
2.12. od 18:30 do …zatím neurčito – nepřetržitý mejdan
absolut vodka kurant
slivovice z malé Vrbky
vína: veltlín zelený 2011 – 23 st.
tramín červený 2011 – 24,5 st.
cabermet moravia 2011
chardonay 2011 – 23,5 st.
pro spestření: espiritu de Argentina 2008
cellier des dauphins – 2007 červené Francie
a další a další a dokud neumřeli, tak pijou dodnes :-)
teda docela divočina, když je šlověk zvyklej na domácí frankovku a andré. :)
Hele, náčelníku, právě jsem dopil svoje nedělní poobědní-dnes -Rulandské bílé 2OO9 – Modrý Sklep- Viniční trať Načeratický kopec. nejsem úplnej barbar?
hele ja naše vína rozhodně nezatracuju, to bych nemohl pit to co si doma vyrobim sám :)
Souhlas , jen jsem Tě zkoušel :-)
Kolik hlav Tempranilla chceš letos zasadit? ;)
sázet se nic nebude, bude stačit vyždímat maximum z toho co už je vysazený. :)
Nám chutná z větších Ampelos a z menších Šalša. Nakupujeme na www.vinotheka.cz
i když ideální je vidat se na pár dnů na jižní Moravu a vychutnat si vínko přímo u zdroje.
Myslíš jako vydat, aby člověk mohl vídat? :)
No tak já zatím zkušenost přesně opačná. Snažil jsem se na Moravě pídit, ptát, ale marně. Byly mi nality pouze slivky, je starou známou věcí, že dobrý vína si prostě nechávají pro sebe a cizáci ať jim políbí..
Dovolil bych si oponovat, jsou vinaři, kteří nabídnou dobré víno hne zkraje, ostatně jiné ani nedělají. Samozřejmě to nejlepší jen po tom, co si vás trochu oťuknou jestli to není škoda :) Na druhou stranu teď nemluvím o vinařích nalévajících o víkendu cyklistům – sám bych do sklípku v dresu nelez. IMHO si víno zaslouží trochu pokornější přístup.
Já to nikdy nezkoušel v dresu a neříkám, že takoví jsou všichni. Ostatně o to víc mě to štve, když vím, že se tady dělá dobré víno. Ale zatím se mi nikdy nepodařilo obrátit se na toho správného. Takže uvítám trochu konkrétní reklamy a rád si pak poupravím při nějaké příležitosti mínění :)
ja byl loni na dnu otevřených sklepů v čejkovicích a vesměs co nabízeli nebylo uplně nahovno, ale už si tak nějak nepamatuju u koho jsme byli. Přeci jen 22sklepů za den je docela soda, byl jsem rád že domu nemusím na kole. :D
Tak buďme konkrétní – tady jsou dva tipy na vinařství s plochou vinic kolem 5 ha:
Jo, od Korába jsem měl před časem sklenku nějaké frankovky, nebyl to typ pro moji drahou, který jsem hledal, tak jsem zůstal u malého koštu. Ale zkusím, uvidíme, každopádně díky..
Já si nejvíce ujíždím na tuzemských vínech, takže třeba jedno z nej vín co jsem za poslední dobu pil je třeba 2009 Sylvánské zelené od Tomáše Krista ( výběr z hr., polosladké, obec Milotice ). Pro příjemné chvilky se slečnou jak dělané :-))
Polosladký sylván, říkáš? To jsou věci. I když podle analytiky jen těsně není polosuchý, to by se dalo zkusit. Ze sylvánů si pamatuju na SZ 2007 ps z VSV, to nrbylo vůbec špatné pití. Ještě mám tuším ve sklepě jednu lahev, je na čase ji otevřít :)
pokud bych měl podle chuti, tak byl imho dosti, ale přeci příjemně, sladkej…
Sylván se typicky sladký nedělá, problémem je mít jednak dostatek aromatických látek, tak i udržet kyseliny, aby víno bylo vyvážené. Ale d8 se leccos, už jsem pil sylván i barikovaný ;) (z oblasti Franken).
pokud rád příjemně sladší tak pár tipů:
Neuburg 2008 PS od Lahofera (jak lesní maliny)
cokoli od Šamšuly-Čejkovice (třeba šedá rulanda nebo hinbernal),
nový objev Rulandské bílé 2010-panenská sklizeň od Skoupila (V.Bílovice) –2011 má být prý ještě lepší
od velkovýrobců třeba Sauvignon šedý nebo Chenin blanc od Znovínu a to nemluvím o tramínech od kohokoli…
Jinak doporučuju vynikající novozélandský marlborough sauvignon z intersparu – za 160 skvělá cena – černý rybíz jak když vyšije,pro spořivější třeba milý francouzský sauvignon Elegance – tamtéž za skvělých 85(v akci 69 Kč:).
je to tak 14dnů zpět co jsem ve strážnici ochutnal frankovku 2011 a až to trochu vyzraje tak to bude stát za pozornost. Podotýkám že to bylo v nekomerčním sklepě takže naprodej to nebylo, takže jen pro domácí. :D
Ve Valticích se asi často konzumuje :)
Nechápu, proč odpověď hledají na univerzitě. BF sommeliers gang by jim poradil lépe, rychleji a levněji :-)
No to nevím, jak by se korkem či šroubem uzavíral tetra pak..
Dobrá, jIrI_ by nehlasoval…
V Pekle na taliri bylo, ze tetra pak je na vino nejlepsi volbou :-). Hygienicky, vzduchotesny a nepropusti svetlo…
No to je celkem fakt, jenže se do toho většinou dává víno druhé a další kategorie.
To je taky fakt :-( :-D.
Sranda je, ze stejne uz vinari hodne pouzivaji nerezove sudy a ne drevene. Vydrzi pry dele a lepe se maji umyvat…
Hlavně samozřejmě nejsou první a jediní, ve světě mnohá vinařství již tento experiment hodně let provádí, a to i s víny světové extratřídy. Navíc není nic jednoduššího, než použít několik uzávěrů na víno ze stejné šarže a pravidelně jej po náledujících deset let otevírat :) Prostě někdo na to na Mendlovce dostal grant a pár studentů si na tématu udělá diplomku ;)
To je přesný. :) ja si myslím že dnešní nové materiály korek nahradí. Při počtech lahví tradice musí ustoupit ceně. :)
Spíš už se rozhodli ty svoje splašky lít do lahví se zátkou, protože to je levnější, tak si na to nechají udělat studii, že kvalita neutrpí. A za pár let přijde nová studie, která potvrdí, že kvalita moravských vín neutrpí ani při stačení do PET lahví a tetra paků…
poptávka po druhácích byla z města vždy větší než po kvalitním vínu. :)
Spis je divna spoluprace s nejakou firmou, kdyz MENDELU ma vlastni vinarstvi :-D.
Asi se prihlasim na Agro… Likvidovat zbytky vzorku by mi nevadilo :D
se musim poptat jak ten výzkum probíhá. :)
ze bych se stal vinarem. ciste z vyzkumnych ucelu, samozrejme. ;-)
vsim, cim jsem byl, byl jsem rad. ;-)
Marnej obor..v Itošce teď dělali rozsáhlou studii, díky níž prokázali, že červené víno má nejlepší vliv na ženský sexuální apetit ;) průkazně větší, než ostatní druhy alkoholu, které samozřejmě na celé čáře poráží abstinenství ;)
Jo, a čistě pro zajímavost, zrovna včera o jednom (zatím) méně známém typu uzávěru psal Honza Čeřovský: http://www.jizni-svah.cz/…em-aneb.html
Z článku je mj. docela vidět, že ten slavný výzkum na Mendlovce je pár let pozadu oproti tomu, co dělají jinde.
Nejlepší vína se stejně pila dřív.Vzpomínám na úžasné bukety takového Pražského výběru,Sklepmistra,Třech grácií,Buška z Velhartic..
Buket lisovaných pecek a šlupek se snoubil s vůni horkého plastu zátky :-)
á pán je znalec :) V této hvězdné a nepřekonatelné kolekci chybí ještě třeba Ostravsky kahan
Ještě jsem zapoměl na víno pro lidí,co měli málo peněz: Šumavské bylinné a Jaryna – mix ovocného a hroznového vína…
K dostání v drogerii…
No ale vše potřebné jsi měl po ruce v jednom krámě.Koupil jsi dvě láhve,prezervativy,vydržel odsuzující pohled báby za pultem a šel..
A kdo chtěl něco tvrdšího, mohl tamtéž zakoupit Alpu. Humusáci i Lesanu :)
Doba pekelná :-)
Tak pozor, teď na mě kluci z Veltlína vytasili Buška, jednoho z roku snad 85, druhý byl ještě z dob krále klacka, nějaká sedmdesátá léta a byl to zážitek nevšední :) kupodivu to nebyla vůbec katastrofa, jako experimentální exotické časově cestovatelké dobrodružství mě to bavilo :)
André 2005, pozdní sběr (Templářské sklepy). To byla výborná záležitost…
máte někdo zmáknutej sonberg?
Zmáknutej ani ne – moc jsem toho od nich nepil. Pokud vím, mají docela fajn rýňáky. Ale jinak to není „můj typ“ – vlastní to nějací finančníci ze Slovenska, jedou dost ve velkém a asi i moderně, „prožívají“ medaile, poměr cena/výkon mi taky nepřijde nijak úžasný.
nevíte někdo, který český vinařství vyrábí víno portskýho typu, za nějakou rozumnější cenu než originál Porto ?
Petr Koráb začal dělat fortifikované víno, je skoro až jako likér, už dost nasládlé, vyslovené potěšení pro dámy ;) ale cenově si oproti portu moc nepolepšíš..
Mimoto jestli jdeš fakt po ceně, tak nejzákladnější Porta se prodávají v Penny a podobně lehce přes kilo..pokud i to je moc drahý, pak bych vzal jakékoli červené, prohřál se lžící cukru a nalil do toho tuzemáka ;)
Dík, dobrej recept na večer, já portský ráda, ale proč neušetřit :-D
díky za tipy, penny nikde poblíž nemám takže budu muset zkusit tesco, třeba tam něco bude
Když už to někdo vykopal, tak sem někde dostal flašku Neuburgského od Maňáka (absolutně si nemůžu vzpomenout jestli 2011 nebo 2012), ale pro mě chuťově lepší víno jsem dlouho nepil…
Co tak koukám, tak právě mezi 11 a 12 má dost velký skok mezi cukernatostí a zbytkáčem, to bude docela velký rozdíl..
Hm, jinak mi zcela uniká smysl, proč někdo na Moravě vyrábí věci typu Merlot a pere to do barrique sudů.. ale tak zákazník to dneska asi žádá no
jak říkáš, každej vocas si nakoupí jetý sudy, případně piliny nebo jakousi tyč? pamatuju doby, kdy cítit sud ve víně se považovalo za vadu. :)
Myslíš něco takového? Malá se na to taky nemůže dívat :-)
Tenhle vypada jeste docela nove. :) kdyz ho das do páry, tak to vino co do nej hodlas nalit jeste muzes zachranit. :)
? už v tom kvasí RŠ
Sem myslel ze to je nejakek baryk. :) takhle je to cajk.
Spontánně, doufám :)
Tak k tomu jsem se ještě nedopracoval, ale časem k tomu taky dojdu.
Inspirace. :) něco proflakle znacky neco neznám.
nevidím alpský rizlink
Druhejj z prava voe. Nevim teda čemu říkáš alpské rislink. :) rumenige?
flaška jabčáku a na tom izolepou přidělaná francovka…
Jo, profláklý je to asi všechno – tos kupoval na nějaké akci V8? Třeba Horta ale moc nemusím – i když tenhle konkrétní RR jsem teda neměl.
Ne. Narychlo jsem pribrzdil u jarosky…
Pravda, to mne mohlo napadnout, že to odpovídá sortimentu Galerie.
Nekdy by mne zajímalo co pijete… :)
Vachau, Kamptal a další…
musím se k tobě někdy zajets podívat:)
na pivo samozřejmě:D
s oblibou se u nas traduje ze jako na ty spanele francouze apd. nemáme..... coz uz dneska neni úplně pravda :)
Tak sluníčka mají víc a u červeného je to znát. Bílý a růžový v pohodě snese srovnání, stejně jako s rakouskými nebo německými. Ty většina jižních vinařů ostatně dává do jedné party s moravskými víny. Mně chutná ale i roudnická oblast a třeba i Chrámce u Mostu :-)
vcera jsem hecoval znamyho ze Strážnice aby vysadil olivy. :)
:-)
asi tak. keby trh netlacil vinarov k vyrobe vin na ktore u nas nejsu podmienky a mohli by sa v klude venovat tradicnym odrodam ktore sa tu desiatky rokov pestuju asi ne uplne nadarmo bolo by to uplne ok a plne zrovnatelne. lenze ked ludia chcu…
To mi silně připomíná argumentaci novinářů na výtky, jak degraduje úroveň jejich psaní – „lidi to chtěj“.. já teda nevím, do čeho tlačí místní vinaře trh, ale spíš mám pocit, že kdyby oni na trh netlačili chemický koktejly a nebili se s konkurencí Chile a Esp za 65 káblí za lahev, tak místní produkce vypadá taky jinak
jako ono ty splasky ktery jsou v obchodech se zas moc nedaji srovnavat s tim co jde do tech mezinarodnich soutěží. clovek si musi vybirat. jak u bilyho tak u cervenyho. kolikrat mi pristane na stole lahev z francie nebo z italie za par korun ochutnname to a dame bokem na svarak.
já teda nevím, do čeho tlačí místní vinaře trh – do pestovania naprosto nezmyselnych odrod obzvlast cervenych nevhodnych do nasich zemepisnych sirok (uz aj ten preflaknuty sauvignon je docela out)
ale spíš mám pocit, že kdyby oni na trh netlačili chemický koktejly – to je typicky priklad tlaku trhu, rychlo pekne cire vino spravnej chute uz v septembri, najneskor v oktobri. kto nema je out. to ale inak ako nafekovat chemikaliami nejde.
nebili se s konkurencí Chile a Esp za 65 káblí za lahev, tak místní produkce vypadá taky jinak – a co maju robit ked je to 80% predaja? kolko ludi si kupuje sedmicku vina za 5 a viac euri?
on kdyz se ten savignon udela tak jak ma tak je to dobre pitelne vino. co jsou podle tebe nesmyslne cervene odrudy? i v cervenych vinech se da dosahnout kvality at uz polohou vinohradu nebo redukci sklizně. Vetsina odrud jde vypestovat tak aby dozrala jak ma treba na tech 23stupnu cukernatosti. znamej ve straznici dělá cerveny vina naprosto srovnatelný se spanelskou produkcí.
dobre vies ze kazda odroda vyzaduje urcitu sumu slnecneho svitu a sumu teplot(okrem teda x dalsich veci), typicky juzanske odrody u nas nikdy nebudu mat ten smrnc ako by mat (aj ked teploty v poslednych rokoch by asi aj boli) rovnako ako rynsky rizling na sicilii by asi tiez nebolo ono. trebars ten savignon v nasich sirkach imho chuti silne do ribezlaku. ale nejsom ziadny extra fajnsmeker.
no ja si myslim ze to uplne nevadí. bych spis videl problem v tom ze z cervenejch vin vetsina firem udela svarak ze to chutna vsecko stejně. kdyz vyrazim na vesnicky ochutnavky, tak leckdy narazim na lepsi vina nez od profesionálů co to davaji do obchodu. driv jsem pil jen svoje vino a ted kdyz ochutnavame vina z cele evropy dochazim na to ze na tom nejsme uplne zle. jen je potreba vedet kam sahnout.
sak ja netvrdim nic ine :-)
I u nás se dá výborný Sa. Například Dva Duby Mille e Tre 2009 bylo naprosto super. K pečenému kaprovi na Štědrý večer geniální párování.
Zrovna červené Vavřinec, Zweigelt, Frankovka nebo Pinot jsou odrůdy vhodné pro naše oblasti. Ne, nejsou to hutná červená jižního typu, ale v rámci svých odrůd tady mohou dosahovat špičkové kvality.
okrem frankovky by som si az taky isty nebol.
kolko ludi si kupuje sedmicku vina za 5 a viac euri?
Překvapivě dost.
mozno v brne a prahe v lepsich stvrtiach.
Ale prd. Znám vinaře, kteří prodávají tradiční odrůdy jako Vavřínec a Frankovka za 350 a více, a nemají problém. Kvalitu není problém prodat.
iste, ja znam 80 rocneho chlapa co suka 17-ky, ale pravidlo to neni.
350 je ale fakt hodně, ale nadruhou stranu kdyz si spocitam cas a litry co na tom delam tak verim ze se k takove castce taky dopracuju. jen nejsem schopnej najit idiota kterej by mi tech 350 dal :)
Hele to je taková ta kulatá lesklá věc, která je naprosto na každé lahvi jakéhokoli výrobce nad 76 Kč, že má udělenou jakousi medaili, plaketu, titul šampiona vesmíru a tak vůbec? :)
samozřejmě, ale tudle bych nesrovnaval se zlatou z brna nebo ze znojma :)
Ta kulatá lesklá věc je naprosto o ničem. Oni k tomu neříkají, že ji dostane každé víno, které ma na dané soutěži víc než X bodů (a bodovat může i taková nula jako já). Takže pár desítek zlatých/stříbrných/bronzových – a když se to nepodaří tentokrát, pošleš to jinam :D
BTW svýma bodama bych měl tendence na některých moravských koštech srážet průměr. Ale není to pravidlem – někde známí (se kterejma se na slepých degustacích shodnu plus/mínus 2 body) bodují dle světových měřítek, a nemají problém.
To je taky pěkná kok*tina :D I u nás někteří umí opravdu špičková vína, ale na Montrachet opravdu moravský Hibernal nemá ;) Nicméně top vína nemají vinaři jediný důvod dávat do soutěží. Platí to jak pro „náš“ Salon, tak třeba i pro tu Paříž.
BTW interspecifická odrůda jako nejlepší bílé – WTF?
tomu taky popravdě moc nerozumim, ale…
Netušíte, co se prodává/prodávalo na Šobesu v Podyjí?
Pár let zpátky sem tam v boudě na stráni ochutnával a pak za krvavý peníze koupil flašku nej vína, co sem kdy pil. Měli tehdy dva druhy – jedno nezaujalo, druhý ovocný a osvěžující byla pecka.
Na sobesu má stánek Znovín Znojmo … Nalevaji tam vína přímo z viniční tratě Šobes. Co vím, pěstuje se tam ryzlink rýnský, ryzlink vlašský a šedá burgunda …
Dík za upřesnění. Teď je ještě jednou všechny sjet, abych zjistil, co sem to tehdy vlastně pil :-)
a máme to za sebou…
nejlepší víno je pivo
Ale prd…
nejlepší víno je to kterého vypiješ dva litry a druhý den tě nebolí hlava
Popojedem :)
nejake praktické zkusenosti? :) ma doma nekdo kompletní výbavu?
Osahal sem si Riedel a jako tip na vkusnej vánoční dárek dobry, ale kdyz si představím opilou navstevu jak s tim tluce o stůl, takjsem zatim odolal. Na to staci OIV za dvacku nebo cokoli většího od Bohemia :)
Sklo je spotřebák :-D
todle po 50ks rozhodne kupovat nebudu
:-D
trochu reklamy? :)
male rodinné vinarstvi z Pavlovic. Za 10 let posun velike.
To jsme měli tuším předloni jako firemní víno a žádná sláva.
no musi se pozorně vybírat
ryzlink rýnský 18 petrolejovy tóny
ryzlink rýnský 20 v dubu
neuburg 21
ryzlink vlasky 19
zweigl 18 bez redukce hroznu
zweigl 20 s redukci hroznu
červená oceněny vina mam jeste doma v krabici, ale vse cista odrudova chut bez závad a ztrát vlivem čiřeni a filtrace. za mne spokojenost a fandím jim. Mnohdy je to lepsi nez předražený V8 nebo v posledni dobe propagována gurdau
U nás, co si tak za ty roky pamatuju, o parník loni Gotberg, pravda, odpovídala tomu i cena, špatnej nebyl ani Plaček z Bránic
no u tech barakovejch vinarstvi to muze dost kolísat, clovek musi umet odpouštět :)
tak prej je u nas skoda delat cerveny :)
jj B/V Vinařství, dělá dobré vína, občas si od nich něco objednám
tohle bylo supert
To jsou takový ty ceny pro spotřebitele :-)
no 30 euro plus uz je slušný kdyz se sejdou ctyri lidi je to 200 na hlavu :)
No právě ;-) a proto medaile :-D Já měl na mysli „cenu“ jako tu medaili, ale ona ve finále s tím cena dost souvisí :-)
Hele kvůli tomu se jezdí na olympiadu do Galtüru ;-) Máš medaili, tak lidi neřeší cenu, dokonce ani neochutnávaj :-) Do měsíce máš sklep prázdnej :-D
V dnešní době mi příjde 30,– Euro jako cena se kterou se budu muset smířit :-( ikdyž dost nerad :-)
tak u sousedu koupis dobry vino od 8eur ted nemyslim ani slováky ani poláky :) u nas je to trochu loterie.
Wachau uz mého oblibenéha clasika taky zvedlo na 9,– coz mi na bežný pití příjde uz taky dost :-O ale co člověk nadělá :-) Neni to tak dlouho co stal 6,50
U nás všechny dobrý Lagreiny jsou za posledních cca. 8–10 let na 100% :-D
no u nás to už taky leze do peněz a kupujeme to jen na zvláštní příležitosti
Twl ceny taky slušný :-D
Velké Bílovice sou za rohem, :D
dnes dorazila úroda z jednoho z větších vinařství
v bilovicich nic zajimavyho neni :P
:-D
Dovolím si jemně nesouhlasit ;)
tak jasne oxidator rulez :P
Je tam víc vinařů, co umí :)
Dneska přišla nabídka ;-) Kdyby jsi zkoušel, tak dej vědět :-D
Já teď hlavně červený :)
No twl! Co to je za sklo?! :-O
Malorka no :D pokojová výbava
:-D
Svoje nehodlám rozmlátit v kufru od kola. :) A práci to odvede, zas takový šperky tady nepijeme :)
Vcerejsi vecerni popijeni :-)
Dnesni popijeni ;-)
Doufám, že to víno je lepší než ta fotka :-)
Víš jak, po třetí lahvi se vše rozostřuje.
Vivinu to na rozpoznani staci :-). Je vyborny. Odruda Sangiovese je ma oblibena :-)
Do druhe nozicky :-)
Ze zvědavosti jsem vlezl do knížecí vinotéky. Trochu mam strach že budu zklamanej. :)
Bila by mohla byt OK. Cervena budou sazka do loterie :-)
Z Kutné hory jsem už dlouho nic neměl, ale pamatujů pár slušných pinotů.
Dneska jsme doma meli Italii :-)
Kdo máte rádi červený, tak doporučuju Syrah od Terra Linda.
Víno doslova za pár šušňů, ale chutná jako vína za 600 – 700 Kč.
Jemnější, nemá moc výrazný třísloviny, ale totálně hladký a v chuti plný a hustý tak, že ho budete mít doslova plnou pusu. Nádherný.