Narazil jsem na velmi zajímavou při řešení vibrací u Juicy 7.
Při sundavání třmenu, když už byl dole jsem jen tak lehce zavadil o kotouč (fakt jen škrtnul prstem) a hned na to se ho znovu dotknutl. A co se nestalo, kotouč se rozvibroval.
Tak jsem se to jal zkoumat podrobněji a zjistil toto:
- přední i zadní originální kotouč u Juicy 7 po lehounkém poklepnutí prstem nebo ještě lépe něčím kovovým se rozvibruje (nebo v případě kovového předmětu rozezvoní) jako triangl vysící na provázku (oba kotouče dotažené na krev)
- to samé jsem zkusil na druhém kole u XT originál kotoučů, tam ani náznak vibrací a při kovovém předmětu je zvuk okamžitě utlumen (tak jak bych čekal když je kotouč uchycen)
V tomto testu nehrajou roli již žádné další faktory než kotouč, síla působicí na kotouč je zcela minimální, takže náboj už také nemůže hrát žádnou roli (utlumení bych čekal i kdyby nebyl kotouč moc dotažen, síla klepnutí při testu byla ci nejmenší).
A z toho celého jsem udělal předběžný závěr: kotouče u Juicyn mají špatnou konstrukci, která sama o sobě je neuvěřitelně náchylná k vibracím a pak stačí jakýkoliv nepatrný nedostatek na celé brzdné soustavě (malinko méně tuhý adaptér, neofrézované plochy, o desetinu milimetru špatně seřízené, atd.) a vibrace jsou na světě (a že takový nepatrný nedostatek musí mít snad každé kolo).
Prosím všechny, kdo mají kotouče, ať do něj zkusí lehce klepnout a napsat výsledek s uvedením jaký mají kotouč.