Dovolím si zde založit vlákno pro příznivce dobrého čaje. A rovnou se zeptám, jak řešíte ohřev vody na danou teplotu v domácích podmínkách ?
Dovolím si zde založit vlákno pro příznivce dobrého čaje. A rovnou se zeptám, jak řešíte ohřev vody na danou teplotu v domácích podmínkách ?
Čaj už má svůj odstavec ve vlákně o kávě :)
No a to je to, proč tu zakládám samostatné vlákno, snad za to nebudu kamenován :).
Káva zase má svůj odstavec v nějakých pražských silničních vyjížďkách :-)
Já piju čaje obrovské množství a piju i studenej.
Na kolo v zimě ho beru ale do termosky
podobně jako mitroš – ohřev na necelých 100st, voda by neměla projít varem, a pak chlazením přes misku na žádanou teplotu
Myslím, že tohle vlákno má solidní potenciál. Spousty expertů, kteří by čaj nepřipravený přesně podle pravidel japonského čajového obřadu nevylili ani do kanálu a jejich vzájemné hádky o detailech obřadu.
Doufám, že mne nezklamete!!!
Úplně stejné jako u toho kafe.
nezklameme soudruhu náčelníku!!!
že ty jsi na B-F poprvé? :P ..
Průměrnej user B-F snad ani nechodí do práce, protože na to nemůže mít čas. Jakmile se vzbudí, tak dělá půl hodiny v high end mašinkách kafe, popř. provádí čajový rituál, pak musí k lokálnímu pekaři pro kvalitní pečivo, jakmile posnídá, už aby běžel k řezníkovi pro kvalitní maso, po obědě zase kafe nebo čaj, pak 3 hodinky na biku s AVG 35, popř. na žiletce s AVG 45 a večer otevře nejdražší francouzský víno k dokumentům na nějakým placeným kanálu, popř. píchá modelky.
to je přesně můj den, až na to kafe :D
:D krásně vystiženo
To píchání modelek se vztahuje k jakýmu vláknu či diskuzi?Co sem zase prošvih? :-DDD
To je myslím tak všeobecně, viz třeba komenty u fotek žen a dívek :)
Přesně tak, k fotkám žen a dívek :-)
Tak to je parádní.
presne moja rec, kukam jak puk na to O_o
hipsteri :)
A pustí si FLAC do kvalitních stotisícových beden a sluchátek, podívá se na kvalitní film na full full HD HD a když ho potká rakovina, jako 30% obyvatel republiky, tak najednou zjistí, co to řešil za 3,14čoviny:)
A co vodní dýmka, kdo občas zadýmíte? To k čaji bezprostředně patří :)
To k čaji bezprostředně patří – dovolím si výrazně nesouhlasit…
Máš recht, ona je dobrá vlastně i k pivu a míchaným drinkům :D
Ale fuj. Nekazte pivo.
Klíd, měl jsem na mysli láhvované europiva a ne lokální speciality, po kterých se člověk posere :)))
Ale houbeles. Včera Valášek APA, Polička, Poutník, Chotěboř, Žatec, Kout na Šumavě a neposral jsem se.
ono to chce umět pít :D
Valáška jsem měl nedávno čepovaného a moc mně nepřesvědčil, ale bylo to ke konci sudu, tak možná proto
Obyčejný Valášek skutečně není nic zvláštního, ale speciály typu IPA či APA celkem umí. I jejich pšenice se mezi ostatními pšenicemi neztratí.
Koukám,že ladíš formu na nadcházející sezonu,jen co sleze sníh vyrážíme.
:-D
Jasná zpráva.
:-D dva roky zpátky jsme jeli svojím tempem na sraz. Já ohromnej bágl s vodárkou. Předjížděli jsme kolegy, ti jen pumpu v dresíku.
Jak to sakra asi vypadalo … :D:D
Jinak já miluju zázvorové čaje, s medem! :D až vypne konva, zaliju, nechám schládnout, strčím lžícu medu. A šup s 2l čaje do vaku!
Jaké tabáky kouříš?
Co dům dám, mám tu višeň, pak nějakou tropickou směs a dvě jablka :)
a značky co se najdou :D moja dovezla něco z turecka
Píšu tady jak jsi říkal, mám pár začátečnických dotazů, jak je to s hadicema? Někde jsem slyšel že jsou dva druhy podle materiálu, jedny (asi gumové?) se dají proplachovat vodou a mechanicky čistit a druhé nevím z čeho jsou se prý umývat nedají, prý se rozpadnou… Co je na tom pravdy? A ještě k těm shiazo, psal jsi že se dají připálit, dá se to řešit více vrstvama alobalu?
Jak píšeš, hadice jsou buď nepropachovatelné, nebo proplachovatelné. K naprosté většině dýmek (snad vyjma vyšších řad od firmy Kaya) bývají neproplachovatelné hadice. Jde o to, že drátěná výztuha není nijak chráněná proti vlhkosti, takže zrezne a to jde na chuti fest poznat. Proplachovatelné hadice jsou v každém případě lepší. No a ty proplachovatelné se dělí na další dvě skupiny – jedny mají tradiční vzhled (např. Nammor je hodně oblíbený) a v podstatě stejnou konstrukci jako neproplachovatelné hadice s tím rozdílem, že drátěná výztuha je obalena plastem (něco jako bužírka na kabelech), takže tam nemá co zreznout. No a poslední dobou se čím dál víc rozšiřuje trend, který nastolila právě Kaya, a to je silikonová hadice. Žádné drátěné výztuhy, žádné záhyby kde by se mohlo cokoliv usazovat, skleněné náustky, čistý funkcionalistický design a všechny součástky se dají koupit zvlášť. Do konce týdne by mi měla přijít Kaya Techno, tak jsem zvědavý :).
U těch Shiazo nejde o takové to typické připalování, ale o to, že člověk nedokáže určit teplotu spalování, tím pádem vdechuje příliš horký vzduch a pozná to až když ho to začne škrábat v krku, což už je pozdě. Když máš klasický tabák, tak když cítíš, že má nábeh na pálení se, tak odděláš uhlík nebo tarbuš a je to vyřešeno. Takový vjem u Shiaza ale prostě neexistuje. Víc vrstev alobalu už z principu nepomůže, snad jediné řešení je led do vázy (nešetřit, tři plata minimálně).
Díky za info, led do vázy, zajímavé píšu si :-P
On ten led je dobrý i k normálním tabákům :)
Kaya doma a velice mile překvapila. Oproti původní hadici od Aladinu to je o level lepší pokouření, především lehkost tahu je mnohem lepší. Takže spokojenost :)
tvl, máme vlákno o kávě, čaji, pivu … ještě chybí víno a slivovice…
založ :D
a kozí mlíko se sifónem
jep! :-D
nebo „ideální velikost ženského zadku“:)
a o caji s rumom do termosky na bajk;
a o tatranskom caji detto
hlavně nezakládejte nic o kolech, protože takovejch je tu jak nasráno a stejně se tam prd dozvíš:-D
Jj, začalo to kolem roku 2008:)
piju jen zeleny japonsky caj, myslim od japoncu, ne to seno co tady vydavaji za sencu
vodu pouzivam z prazskeho kohoutku – pokud je to jinde, casto byva vapenata, tak to neni ono, nebo se to musi prohnat pres ionexy. Prijde mi o malo lepsi je odstata, staci 30minut. Existuje jista teorie ze voda uvarena v litinovy konvici, s povrchem z magnetitu, je lepsi. Bohuzel nemuzu overit, hledal sjem v tabulkach rozpustnost zeleza a nemyslim si ze by to mohlo ovlivnit chut. Takze zatim se mi to pri cene od $250 za nesmaltovanou konvici nechce zkouset.
Uvarim v konvici na indukcnim sporaku a vypnu – staci to na dva nalevy nez vystydne a pak dam cerstvou.
sencha – 1:00–1:15s 80°C (horka voda do chladice)
gyokuro – 1:30 az 2:00 70°C (horka voda do chladice a 5–10min pockat)
matcha – 70°C
nektery spec. caje vyzadujou i min nez 45s
kdyby nekdo nevedel o cem je rec, davam fotky – japonsky caj je opravdu zeleny, a ne zluty ci hnedy :) Jeste prida fotku nepovedeny matchy, spis pro barevnou referenci, ted uz ji delam o malinko lip…zadny velky bubliny a uz vubec ne hrudky.
moje zkusenost je ze typ a kvalita caje ma vetsi vliv na chut nez esli je voda z kohoutku nebo balena. Akorat nejaky nobl caje nema smysl delat z vapenaty vody ze studny, na to je jich skoda…
Japonský jsou príma, ale protože ho piju jen velmi zřídka, vždy mě zarazí ta počáteční rybina. Je to jen můj dojem, nebo zkušenost i jiných? :)
nevim rybinu jsem z caje necitil, spis mi to pripomina seno ci slamu, nekomu pochcanou slamu :-D
Tak to by mohla být pachuť, která bývá cítit třeba u čaje Sencha z Číny, popř. nějaký levný, když už byl japonský. Ale japonské čaje jsou chuťově skvělé-stačí se pohybovat i u střední třídy…a tady se dá Sencha koupit už kolem 250–300 ká za 50g. A k té přípravě-záleží čaj od čaje…čerstvou zkušenost mám se Sencha Shigaraki od Marukyu Koyamaen a ten se zalívá 70st. a první nálev se luhuje 50sec., druhý 5sec. a třetí 50sec. A další, o třídu lepší-Gyokuro Jinko Tama No Ka se zalije teplotou od 40st. do 65st. a luhuje se 5min., pak 1,5min. a další nálev 3min. Nepřeberné množství druhů a způsobů přípravy ;-)
Nepít čaj po cunilingu
U některých zelených čajů,taky cítím rybinu.Asi bude záležet na složení vody.
Díky náčelníku, že jsi se mě zastal! :)
Odkud čaje nakupuješ?
normalne od japoncu
nejcastejc http://www.hibiki-an.com/ nebo http://zencha.net/
jsou drazsi, ale zhruba to odpovida japonskym cenam, blby je ted tech 15% dph a vypalny cesky poste 100–200Kc
40g za cca 20usd mi přijde hodně, dávám přednost kvalitním napodobeninám čínských a japonských čajů, asi nejlepší byl zelený čaj z ilámskejch plantáží(nepal), kterej se tam pěstuje na export do japonska, dokonce tradičním japonským způsobem(osobně jsem viděl)…hodně slušná secha:-), naposledy jsem kupoval zelenej brazilskej před 2 lety pešaváru, nebyl tak dobrej, ale taky se dal.
Jen pro zajimavost pro neznaleho, podle ceho se prislo na ty casy louhovani?
dodavatel tyhle informace většinou přidá k čaji, jinak samozřejmě experimentováním a odhadem…
pěkný přehled je na tea-earth.net
jj…dle navodu, doladit podle chuti a konkretniho caje
jinak japonsky caje jsou dost stejny, kdyz je to sencha, obvykle chutna jako sencha a louhuje se to taky tak. Na rozdil od cinskych pu-erh, to co kolac to unikat.
K experimentovani s louhovanim:
Obecne sencha – vice osvezujici, vyraznejsi chut – tj podporis to teplejsi vodou. Nicmene kdyz to tam nechas dyl jak 1:15 bude to trpky a nepitelny, neco jako cesky zeleny pytlikac prelity 100°C a louhovany 3–5min (navod na krabicce) – to nejde vypit.
Gyokuro – zastinuje se pred sklizni, a tak je sladsi – takze tuto vlastnost podporis nizsi teplotou a delsi dobou louhovani pac neztrpkne.
No jde i louhovat sencha pri nizsi teplote dele – ale proste to neni ono.
jeste hodne dobra vec v lete – gyokuro nasypany do ledu a nechat rozpustit. Po prefiltrovani vznikne neco podobny hraskovy polivce – a je to maximalne dobry.
Čistě jen nasypat do skleničky led, přidat gyokuro, nechat roztát a přecedit?
jj navrstvit led – lzice caje – led -lzice caje
kdyz naplnis konvici 1.5L – tak pak je to tak akorat pac led po roztati znacne zmensi objem. Nesmi to ale po roztati moc dlouho stat v teple, pak to je trpci.
A nebo to dat pres noc louhovat do lednice ve studeny vode.
Hmm, to zní zajímavě, vyzkouším.
A jak na to prijde vyrobce? Co jsou parametry dobreho caje? Existuje nejake laboratorni mereni pro urceni nejvhodnejsich podminek pro dosazeni parametru, ktere jsme si urcili jako parametry dobreho caje?
Rekla bych, že chuťové. Asi to půjde i vědecky, z čaje se musí vyluhovat jen chutné látky, ne všechny třísloviny.
Co to je, chuťově? V dokumentu dostala čínská rodina vybraný švýcarský sýr a švýcarská černý vejce. Obě se málem poblily:)
Jo to znám :-) Ale něco nechutně hořkýho by asi nevypil číňan ani evropan.
Jj, něco je pro homo sapiens sapiens společný. A pak do tebe nacpou rybí tuk:)
na matchu potřebuješ metličku, žádné hrudky nehrozí, já si ale tento čaj vychutnávám pouze příležitostně v rámci čajového obřadu…
jednou dostal kamarád nějaký čaj koupeny u vietnamců, byl to tak 7cm dlouhý „provázek“ z čaje. „Provázek“ se v horké vodě louhoval tak 10 vteřin, po delší době byl čaj nepitelně hořký. Když jsem ho louhoval prvně cca 2–3 min. „naklasiku“, tak jsem ani nedopil hrnek, větší hořkost a trpkost jsem v životě necítil.
Netušíte, o jaký čaj šlo?
Tohle vlákno mi připomnělo udělat si dobrý čaj. Jen mě nebaví náročná příprava. Udělal jsem pár fotek pro inspiraci. Podařilo se mi nafotit až 4. nálev, omluvte také použití nevhodné keramiky. :)
Vše jsou japonské čaje od Spolku milců čaje (Dobrá čajovna)
1 Gyokuro
2 Tamaryokucha
3 Sencha
4 Kukicha
5 Genmaicha
6 Bancha
Barva nálevů nebude plně vypovídající, je vyfocen až 4. nálev, nehlídal jsem teplotu vody a je to připravováno v hrozně malých miskách.
4,5,6
Genmaichu bych mohl pít pořád :). Nedávno jsem si z Číny objednával nějakou prkotinu a jako pozornost do balíku přibalili čtyři kousky pytlíkované Genmaiche a ta byla fakt dobrá. Kdyby se to dalo koupit i u nás, tak bych mohl ohrát nějakou zdlouhavou přípravu a jedu na pytlíky :)
Mně moc genmaicha nejede, ale Japonci to mají jako pochoutku. Nejraději mám Tamaru, pak Senchu, potom Gyokuro a Kukichu…ale všechno záleží jaká se k člověku dostane kvalita a já na to nemám čas a ani peníze, tak se spokojím s tímto :)Jednou sem si koupil Senchu v hypáči, jen tak, co to bude a byla to odporná, suchá bancha bez chuti :-D
ted jsem prisel z venku a musim konstatovat, ze nejlepsi caj je ten s rumem ;-)
Co je tak špatného na oxalisu? Oproti pytlíkům super chut. Píju 10× tolik…
proti pytlíkům je super všechno :D
To je asi bez debat, ale je to opravdu takový shit? Na první ohled mě přijdou ty čaje fajne…
Tady to máš celkem přesně shrnuto…
Shit to určitě není. Já osobně nepoznám chuťový rozdíl mezi čajem z Oxalisu a třeba z té tady zmiňované Dobré čajovny. V čem rozdíl už ovšem už poznat jde, tak to je třeba směs koření na Yogi. Dobrá čajovna jí má nic moc, ale oproti Oxalisu je to pořád podstatně lepší. V Oxalisu mi připadá, že to je spíš taková drť, k docílení stejné pikantnosti čaje je potřeba asi tak 1,7× víc koření než koření z Dobré.
jsem právě v čají začátečník. Ale zamiloval jsem si zelený jasmínový a obyčejný bílý a jsou vynikající.
Samozřejmě, že pytlíkový PIGI připravený z diamantové vody je násobně lepší než jakýkoliv jiný čaj připravený ze sprostě vody…
Navíc ti pak stačí jeden sáček, stačí hotový čaj postavit vedle kýblu vody a za hodinu máš kýbl navibrovaného čaje.
A teď si představ, že stoupačky vedou v baráku hned vedle odpadů.. Co se ti tam tak může navibrovat? Ho*no…
Ale je to s velkou pravděpodobností diamantový hovno!!!
Já stavím sedmičku vína k barelu vody.
Ježíšův zázrak vysvětlen!
Chystám se vyzkoušet schovat pětilitr do balíku čistých papírů. Třeba mi to navibruje pár mega.
Jaké čaje nejraději pijete a proč?
Yogi No.1! Naprosto unikátní chuť. V létě nebo k vodárně není špatný klasický vychlazený osvěžující Tuarég a na takové normální pití mi poslední dobou zachutnala Genmaicha kvůli té „pražené“ chuti. Když lehce nabudit, tak Mate IQ (z Oxalisu! :) ) je jasná volba.
odkud bereš čaje v Ově? Nebo je odněkad objednáváš?
Nejčastěji Oriental v Kotvě. Pak zatracovaný Oxalis a směs na Yogi přes kamaráda (ten vždycky objednává 5 kg pytel odněkud ze zahraničí a pak rozprodává :D )
Není u sýkoráku čajovna? Před dvěma lety byla. O kvalitě čajů tam prodávaných nic nevím, nejsem expert, ale já byl spokojen.
kupujete v čajovnách nebo na netu? Kde?
Tak jsem vyrazil do čajovny, že ochutnám pro mě nějaké novinky. koupil jsem tři čaje. Dva super a třetí mě vůbec nesedl. Myslel jsem si jak si pochutnám na zelené klasice a green monkey se pro mě skoro nedá pít…
nepřepálils ho?
jak? myslíš moc horká voda? nevím, možná. . . přijde mě jako bych z něj cítil kouř…
buď moc horká voda nebo moc dlouhý čas
Možná obojí … Až mě opustí ta pachuť pusu možná vyzkouším druhý pokus :-) Jde o to, že mám často problém s určením teploty vody. Mám pouze rychlovarnou konvici a odhadovat kdy má voda 70,80 nebo 90°C není jednoduché…
teploměr to jistí :) a příliš horkou vodu chlaď přes misku.
Tak druhý pokus je o poznání lepší, přesto žádný extra chuťový zažitek. Mno hold se prodavač zelenou opicí netrefil do mé chuti.Zato CHun mei je dobrý a Feng huang dan cong vynikající. Opici nabízím výměnou za ochutnání něčeho jiného :-)
jo tak to sem si taky koupil, ale efekt nic moc (ale pekna vune), pak jsem od pritelkyne dostal pul kila mate don lucas a to je jina ;)
záleží na příležitosti a náladě
k pokecu darjeelingy nebo oolongy, ke spočinutí bílé, do zimy pu-erh, na povzbuzení zelené…
jak už jsem psal výše. Jsem začátečník, ale zachutnal mě zelený jasmínový a obyčejný bílý. Teď si půjdu zase kupovat a nechal bych si něco doporučit. Měl jsem nějaký mate rancho, ale to se nadalo pít :-)
Na mate musíš vyzrát mentálně. Stejně jako třeba na pu-erh :D
kór na tibetskou přípravu pu-erhu je potřeba mít vypito opravdu kozího mlíka se sifonem :D
Hmm, tak to už je vyšší dívčí :)
klasika – mlíko, máslo :)
Mléko snesu, ale máslo už ne. Ten čaj pak dostane takovou zvláštní pachuť. Holt ještě jsem málo trénovaný :)
a ještě je v tom trocha soli, ta částečně zneutralizuje mastnotu z másla
prostě ionťáček po tibetsku, po kterým pak běháš jako ďas:)))
Vystačím si s obyčejným Gunpowderem, kterej mi prostě chutná (ale jinak obecně mám rád zelené čaje) a v kanclu často piju obyčejnej pytlíkáč s Roibosem, protože jsem barbar :-D
Gunpowder je perfektní hlavně kvůli své nenáročnosti na přípravu. Dvě lžičky do hrnku, zalít a za minutu hotovo :)
jj, tedá já jej sypu do konvičky na hrstě, ale jinak je to rychlý, jednoduchý (stačí jej nespálit), řekl bych dost levný, zvládne více nálevů a hlavně mi chutná… Občas zkoušíme doma i jiné věci a tenhle se mi prostě vryl pod kůži, tak u mě dost převažuje.
A dneska bude vývar z trávníku od Vietnamských spoluobčanů:-)
Boží boží, kde máš tlačítko LAJK? :)
Opláchnout čajník v řiti :D
tak to je masakr, kde to kupuješ? Dá se to pít?
Občas to mají vietnamci ve večerkách, ale tutovka jou jejich tržnice, buď notoricky známá Sapa v Praze – Libuši, nebo tady na Praze 10 vedle Průmyslové ulice. Dají se u nich sehnat různé mňamky;-) Jinak pít se to dá, ale tohle už byla hodně drsná koncentrace, normálně stačí bohatě tak půlka.
Pijete někdo někdo „Budhovy vlasy“?
to jsou nějaké skéra, ne? :D
Planý čajovník, divoce rostoucí. Čaj z něj je extra silný, zvláštní nahořklé chuti. Používá se i v asijském léčitelství.
Pijem, ovšem vyrobeno zásadně a pouze z diamantové vody.
Tak je to správné.
Dobře jsem se zasmál, to je pecka :-D
Dimbula uduwela, jen proto, že má velké listy co neprolezou sítkem:-D
kdysi jsem pil po litrech pu-erh a maté, teď po pauze jsem se vrátil k pu-erhu, matéčko jen občas..
Jelikož jsem prznitel čajové kultůry a člověk inovativní a né zásadový, tak tlačím do čaje vodu z rychlovarné konvice kde je psáno 100st. tam to nechám vybublat, a kde 80,70 st. tak to prostě během náznaku varu vypnu a stačí mi to.Voda je používána z lesní studny, případně horského vodovodu :D .No a kdyby přece jen někoho zajímalo jaké čajky mám rád nebo zrovna piju, tak zrovna sidávám Ceylon Golden tips po ránku s přikápnutou 100% hroznovou štavkou,a jina asi ta klasika Darjeeling, Maté, posledně mi chutnal třeba Jogi Lemon z přidaným zázvorem a dojetý vymačkaným citronem, a klasika Pu Erh zatím taky nikdy nezklamala, no a pak hodně těch bylinkových na dobré dýchání, zdravé střeva a tak :D Jelikož mám rodinu závislou na kafi tak jsem se rozhodl být čajovým narkomanem.A myslím že co kalím čajky že to pomáhá trošku i ve výkonech, a cítím se tak lehce, pokud si zrovna nedám brko a půlkila slaniny, nebo špeku :D
Jsem se podival, odkud vlastne kupuju caje a on je to Oxalis :D
Na druhou stranu, vzhledem k tomu, ze si caj delam do nerezove termosky a mcaim ho v nerezovem sitku, teplotu vody nehlidam a vodu beru z mistniho vodovodu, tak je to vlastne uplne jedno, ze…
Mohl bys to zásadně vylepšit navibrováním diamantové vody.
Kdysi jsem mel doma diamantovou vodu… ale co se s ni stalo fakt netusim… asi jsem ji vypil a ted ji sirim vsude po svete :D
tak tak :)
Tak nerez sítko se používá spoustě lepších konviček. Takové bambusové sítko dokáže zmrvit i ten čaj z Oxalisu… Pak už snad jedině nějaká keramika, ale zase proč, když nerez udělá minimálně stejnou službu.
Mimochodem, z čeho pijete čaj?
Já obvykle z 7dl hrnce a nebo z 1000ml kádinky z varného skla..
Vždy s úsměvem!
Z tohoto…
to je spíš na pivo ne?
V praci z toho piju caj, kdyz se podari vylouhovat na spravnou barvu, tak to v tech modernich openspacebyroooookutlochach pekne drazdi okoli… Jeste nejak vymyslet na caj peknou bilou penu :-D
pěnu by ti při troše šikovnosti mohlo zajistit mírné našlehání čaje
třebas ledový jasmínový se našlehat dá :)
Parádní pěnu po zamíchaní dělá tuareg ;)
Já taky piju doma na žizen z kryglu skoro všechno :-D ale čaj teda moc ne, sklenice už mi nekolikrát prdla…
Klasika skleněná 0,3 z IKEA.
Kádinku máš s ouškem? :-)
Jak jinak;)
Tak v domácích podmínkách mi příjde nejlepší rychlovarná konvice.
Jinak čaje nakupuji v kauflandu a najradši mám mátový, zelená krabička.
Mám rád čaje aj čaje nečaje a aj niektoré bilinkové čaje.
Momentálnym hitom je teraz u mňa zelený lisovaný pu-erh pripravovaný v Yixing konvičke. Pijem ho len občas, ale už sa chystám doniesť si konvičku a termosku do práce.
Asi tak :)
Jinak mi čaj vždy připomene jak přijde upír do baru :D
heh, tím jsem dneska znechutil kolegu v práci, prý jsem nejnižší z hovad
AVOTOMTOJE :)
dycky jsem si myslel ze caj je pro decka, ale a jak ctu tohle vlakno tak je to asi solidni matros.
Chlastání je pro děcka!
solidny matros by mohlo byt aspon 6 pytlikov cierneho caju vyluhovaneho v 5 cl vody :)
alebo kludne aj 10 pytlikov
Tzv. čajda :)
odhadne někdo co je to za čaj? dostal jsem to před časem jako dárek. Dle vzhledu mě to spíše přijde za trest.
Vypadá to jako stelivo pro morče, ale klidně to louhuj a pij :-)))
já bych na to svý morče teda nedal :)
ale chuť není nejhorší…
Toho morčete?
ne ne čaje ;-)
Nemá někdo tucha o nějakém dobrém čaji na soustředění se? Aby to učení trochu lezlo do hlavy,nejlépe samo přes noc :D
Jakýkoliv čaj s rozmíchanou lžičkou guarany. Případně ji šňupnout, ale na to je ideální extrakt a ten se celkem těžko shání.
100g za 400kč, 21% kofeinu. Tolik maturitě obětovat nehodlám :D Ale díky za tip,zkusím po něčem podobném kouknout :)
parkrat se prospat, kdyz uz ti to pada druhym uchem z hlavy ven, tak si hod slofika. Pokud se ti o tom bude i zdat tak to funguje a mozek prave uklada data do dlouhodoby pameti.
Kde jsi našel těch 100 g za 4 kilča? Já minulý rok kupoval 100g 22% kofeinu za litr.
tady a dokonce to i prodává synek z ČR
Díky. Hledat to na ebay mě opravdu nenapadlo :D
Tak si kup 10× levnější kafe.
Kafe má oproti tomuhle extraktu jen nepatrný obsah kofeinu, navíc nevím jak by se člověk cítil po šňupnutí kafe :)
Myslím, že akýkoľvek skutočný sypaný čaj by ti pomohol. Treba si nájsť ten svoj a treba ho piť priebežne počas učenia sa alebo počas práce. Preto je dobré kúpiť si kvalitný čaj, ktorý sa dá piť na viac nálevov.
U mňa takto funguje zelený pu-erh. Najlepšie je, že keď skončím s prácou, vypijem posledný dúšok čaju, ľahnem do postele a spím. Po káve by som čumel do tmy ešte minimálne hodinu, kým by som zaspal.
Prej maté, pokud se udělá silné. Někdy to zas ozkouším, ale mě se po kafi/čaji akorát tak rozbuší srdce, ale spát se mi chce stejně a klidně i usnu, jen nespím tak tvrdě. Naposled teda když jsem si dala dvě kávy před spaním, tak jsem se v noci budila, asi stárnu :-D
Jediné, co mě udrží vzhůru do rána jsou energy drinky, ale musí se pít pomalu a průběžně, naráz mi opět nepřijde, že by to mělo takový účinek.
A teď už je jen otázka, proč je důvod nedobrovolně zůstávat vzhůru až do rána (neberu oční šichty :) )?
Když se člověk vykašle na učení nebo nestíhá a musí šrotit přes noc :-) Naštěstí tenhle stav jsem zažila jen párkrát. Víc než jeden den ale nedávám.
Já to taky zkusil jednou a u zkoušky to bylo horší než kdybych se neučil a radši se normálně vyspal. Od té doby to taky tak praktikuju :D
Energy drinky? S menším obsahem kofeinu než kafe? Jak je to možný?
placebo
To by mě v životě nenapadlo:)
Je to možný. V tom případě bych si měla koupit Wobenzym :-D
Jéje :-) Pila jsem jen energiťák z Lídlu za pár korun, narozdíl od Red Bullu a Semtexu mi i trochu chutná a při mé současné spotřebě méně než 10 kousků za život jsem i ty šílený sladidla nějak překousla.. možná v tom je ten háček :-D
Nech to na víkend před maturou, on tě už pak adrenalin dřímat u učení nenechá;)
A víc než 4 dny na maturitu je moc.
Po bitvě každý generál.
Já vim.
Mi rano dosel tuareg, tak jsem ho do nerezoveho sitka dosypal gunpowderem… cinske kolegyne to uz ani nekometuji…
Teď mi přišel čaj pro tátu, abych mu nedával samotnou konvici :) Ale teda od pohledu nic moc, čekal bych čistější záležitost. Je to od DarkaTea (možná to je ten problém) konkrétně Lung Ching. A čekal jsem větší nerozpadlý lístečky.
Kdysi dávno mi někdo říkal, že u nás prostě kvalitní jen tak nekoupíte. Tak mě napadlo, mrknout na aliexpress:
http://www.aliexpress.com/wholesale…
No a budu to muset vyzkoušet. Řekl bych, že to určitě nebude horší, než to, co koupím tady. Co si o tom myslíte?
Třikrát jsem bral z aliexpress tuhle Genmaichu a chutná mi víc než kterákoliv co jsem koupil u nás, pomalu už bude třeba objednat další :). „Na pohled“ složením taky nevypadá nějak odfláknutě (jak jsem se s tím setkal třeba u Genmaichi z oxalisu). Ale je fakt, že Genmaicha u nás není zrovna rozšířený typ čaje, těžko říct jak to bude u ostatních druhů.
Díky za tip, budu to muset vyzkoušet :) Minimálně se mrknu, jaké další čaje prodejce nabízí.
Máš nějakou osvědčenu přípravu, nebo nějaké fígle? Chutná mi to jako popcorn zalitý horkou vodou, skoro jako by tam bylo až moc rýže :))
Na tom není co vymýšlet, prostě to zaliješ 70°C vodou :-) . Do 300 ml hrnku dávám 2 vrchovaté lžičky a nechávám louhovat necelé 2 min. Za pražená chuť je prostě vlastnost tohodle čaje, můžeš přimíchat do směsi víc zeleného čaje nebo si pohrát s množstvím či dobou louhování.
Hlavně Long Jing v prosinci není úplně to pravé ořechové – letní sklizně jsou méně kvalitní, a čaj z jarní sklizně už v prosinci není nejčerstvější. Jinak já mám dobrou zkušenost s tímto prodejcem (kup v dubnu/květnu): http://stores.ebay.com/…ell-/_i.html?…
Jinak zrovně Long Jing je jeden z nejpadělanějších čajů vůbec, takže to může být docela loterie.
jelikoz v praci podminky nepreji nejake rozumne priprave caje nebo kafe, tak jsem zacal pokukovat po nejake termosce se sitkem…
nasel sem toto: http://www.teavana.com/…tour-tumbler
nejake zkusenosti ci postrehy, tipy na neco podobneho lepe sehnatelneho?
tohle odpovidda 100% tomu co sem si predstavoval, jen jsem to nenasel v zadnem obchodu v evrope, takze zbyva jen to vzit z US amazonu :/
Jako ze v praci nemuzes vubec pripravovat caj, nebo proc termosku? Jinak by bylo jednoduzsi pripravit caj v konvicce a pak prelit do klasicke termosky, nez to odnekud slozite tahat, ne?
uvarit by to slo, ale jelikoz se pohybuju mezi 2ma kancelarema a provozem, tak potrebuju prenosne zarizeni :D
ale neni tam dobra voda, sodobar daleko a nejsem tam kazdy den, takze bych musel vsechny serepeticky tahat mezi domem a praci, takze je jednodussi to uvarit rano doma a behem dopoledne v praci uz jen popijet :)
prave ze konvicku kompatibilni se sitkem nemam (mame akorat klasickou velkou na caj, ve ktere rovnou varis vodu na plamenu), ja si varim caj rovnou ve skle od kofoly :D takze bud koupim tohle nebo klasickou 0,5l termosku a konvicku jako dalsi kram domu :D
teda nevarim caj rovnou ve skle od kofoly, ale zalivam ho tam horkou vodou a pak vytahnu jen sitko :D
Narazil jsem před měsícem v Praze na zajímavou čajovnu. Otevřená asi jen před pár týdny. Zaujala mě jak nabídka čajů, tak způsob přípravy. Majitel jezdí každý měsíc do Číny si osobně čaje vybírat, aspoň to teda říkal. Tady na tomhle rohu to myslím bylo: http://www.mapy.cz/s/evjr
Majitel to tvrit klidně může :)
Von to byl ñáký Rus. Celkem na to že má dost světa sježděno i vypadal. I když, pravda, jak se to pozná, že. A samozřejmě mohl kecat. Ale čaj byl fakt výtečný. Byť nejsem znalec.
Ahoj,
nikde se mi nedaří objednat čaj z aliexpressu. Roky objednávám a poslední měsíce problém najít prodejce. Dneska už ani jeden, nemáte informace?
Z Alíka nevím, ale na ebay beru třeba tady: https://www.ebay.com/usr/rebeca_li?…
Záleží, co a v jakém objemu chceš vzít, třeba Darjeelingy jsou na ebay cenově nezajímavé, cenově srovnatelně vychází tu https://www.manutea.cz a bez čekání.
Zrovna čaj bych z ali neriskoval. Člověk nemá absolutně žádné ponětí, čím je to napuštěné, kde to skladují apod. a to mě osobně hodně znervózňuje. Já poslední dobou nakupuju v podstatě už jen u Orijinu
Proč jen z Aliexpressu? Zkus třeba EBay. Já mám dobré zkušenosti s Dragon Tea House Další známý je třeba Royal Tea Bay (osobně jsem ale nezkoušel). Pu-erhy atp. má dobré Scott z Yunnan Sourcing
To mi připomíná, jak jsem v si ČR postupně koupil 3 čínský konvičky na zelenej čaj (rádoby yixing) a během pár tejdnů je musel všechny vyhodit. Buď byly špatně vypálený a byla z nich pořád cejtit hlína i po pomalym vyvaření, nebo z nich čaj tekl moc pomalu, případně bylo špatný sejtko a pořád se ucpávalo. Teď mam přes rok tuhle a max. spokojenost, jen je to s ní trošku citlivější na množství čaje a teplotu/délku louhování. Nicméně díky za inspiraci s obchodama, čaj jsem vždycky bral z ČR a rád někdy zkusim sortu co u nás nekoupim.
Na dragonu tea house taky nakupuju. Hodně se vyplatí vzít větší množství , ale pak je asi lepší se s někým dohodnout na půlení balíku.
Objednávám pro vlastní potřebu, naposledy https://www.aliexpress.com/…5166170.html?….
Tedy o existenci tohoto vlákna jsem do dnešního dne neměl potuchy a v životě by mě nenapadlo, jakou vědu lze z vaření čaje dělat, diamantová voda, nebezpečí života u dvakrát převařené vody. To je fakt něco, došly mi síly při četbě někde koncem jara 2013. Na to jsem měl narazit o silvestra :-)
Jo ta původní diskuze je hodně zábavná. :-)))
Já už tam postrádal pouze automatickou kresbou vytvořené spirály na které se sklenice pokládá, což jsem také někde zachytil, že je velmi účinná metoda na úpravu vody k čemusi .-)
U pigi nebo jiného sáčkového lowendu je jedno, čím ho zaliješ.
Jakmile narazíš na vyšší sortu čaje, stačí i Keemun Vitasia z Lidlu, už vliv vody poznáš. Pokud samozřejmě nemáš chuťové buňky vypálené z cíček a žraní sraček.
Vliv má i „blbé“ filtrování vody. Studánková voda je ještě výraznější rozdíl.
tak to poznáš i u vody ze šťávou, jestli je to Želivka pročištěná v Podolí, nebo pramen ze skály v Jizerkách :-)
Když z toho oprášíš ty píčoviny, tak zůstane zcela logický a přehledný návod jak z toho čaje dostat to, co je možné, to mě zajímá. Mě dostávají ti machři, co okolo všeho dělají čáry a kejkle, tváří se jako mudrci a papouškují cosi, jenom proto, že si myslí, že je to tak správně a že bez toho to nejde. Drtivá většina věcí které naši předci dělali měla logický základ a pokud se jenom vše slepě nekopíruje a nedělá se kolem toho esoterično, rituály a jiné magořiny, ale ví se, proč se to dělá, pak je to o něčem jiném. Tady to naštěstí i píšou, že před staletími neměl každý stopky a teploměr a že si vypracovali metody, jak to ošéfovat, aby nebyl čaj pokaždé jiný, to je přece je super, ale kdyby nějaký machr okolo čaje jenom dýchal jako prvorodička a machroval okolo bublinek aniž by věděl proč, tak mě z něj asi fakt jeblo :-)
Avotomtoje :)
V Podoli uz se dlouho necisti.
Na jaře jsem objevil bílý Puerh a rád se k němu vracím :)
Já jsem teď ve skříňce objevil krabičku Pigi čaje, takže si teď s chutí občas dopřávám oblíbenou pochoutku z dob nedávno minulých. Nemůžu si pomoct, ale ta chuť a vůně je prostě boží.
Já nedávno dostal Smoky Earle Grey a tedy nevím, čas s ocáskem po uzeným speku mě tedy neoslovil :-(
Takze, veci z roku 2014 a starsi uz IMHO nejsou relevatni a v novejsich poradne informace nevidim.
Nekdo tipy na zelene caje s rozumnym pomerem cena vykon (rekneme do 200Kc/100g, nemam uplne predstavu o cenach), idelane bio nebo overene kvality (casto jsou spousty pesticidu)?
Já chodím do obchodu ve Školský (Praha 1). Dá se tam vybrat, i bio mívají. https://www.caj.cz/zelene~k30.html
Diky, zkusim se tam podivat.
Dostal jsem darem krabičku Dammann Freres. Nevíte, co bych měl čekat?
Pomohl strejda gúgl. Krabička je teda luxusní, čaj neurazí.
Využiju tohle vlákno, koupil jsem 1 kg Sencha z Číny, na jednoho ***** je to moc, poslal bych cca 750g dál.. Nemá někdo zájem? třeba za stopade?
není to žádná extra kvalita, ale na každodenní pití se dá!
Odkud aktuálně berete čaj?
Byl jsem zvyklý ho brát z dragon tea house, ale nejsem si jist, jak to teď bude s dovozem – clem/DPH? Obvykle jsem bral věci kolem $20, ale to by při případném poplatku české poště cenově přestalo dávat smysl.
Psali mi tedy, že dostanu číslo IOSS a jak jsem dohledal, tak po uvedení zásilky na eCep bych už nic dalšího doplácet neměl.
Máte někdo aktuální zkušenosti?