• hanness

    Kolegove,kole­gine,manzelka prisla s napadem,poridit si domaci pekarnu a ja se tomu nebranim.K dnesnimu pecivu,az na vyjimky,hlavne k chlebum mame odpor,takze pokud vlastnite pekarnu,pomozte a napiste nam tipy,rady,na co si dat pozor,recepty atd.Dekuji za celou rodinu:)

    0 0
    • Talaj  

      Tipy nepřinesu, ale byl jsem teď u kamaráda na návštěvě a nabízel mi chleba z pekárny co si nadělili jako vánoční dárek. Chleba byl opravdu dobrý. Až tak dobrý, že sám o pořízení ovažuju.

      Nabízený chleba byl ale hodně čerstvý, ještě by mě tedy zajímalo, jak by chutnal po několika dnech. A mohl by se taky více blížit klasickému chlebu z kvásku.

      O jaké pekárně uvažujete?

      0 0
      • hanness  

        To je to,vime uplne prd,ale zkusim se poptat jeste v praci,same zenske,tak urcite nejaka poradi.

        0 0
    • marapara  

      Máme domácí pekárnu ETA Dellica asi 14 dní. Zatím se s ní učíme, receptů je spousta.

      Mouku na chleba koupíš kilovku za 16–17 Kč, takže je na 2 dávky. Nutné je ještě přidat kvasnice (sypané).

      Osobně mně zatím nejvíc chutnal chleba ze směsi z Kauflandu za 26 Kč – kmínový chleba. Je to ta nejobyč. směs, ale fakt doporučuji.

      0 0
      • hanness  

        Dik,na tu Etu jsem se take dival.Tesim se,chleba miluji.

        0 0
        • marapara  

          Pokud budete dělat chleba z té kilové mouky, doporučuji trochu víc přisolit, než uvádí v návodu k pekárně. První chleba bylo vyloženě nedosolený. Takže soli 2× tolik, než píšou.

          0 0
      • mr.nikdo  

        Pridavam se k Eta Dellica. Prvne si ji koupila segra (pred Vanocemi) a na Vanoce ji od nas dostali i nasi (mame doma).

        Kdyz vezmu smesy, tak co segra zkousela, tak ji nejvic chutnala z Lidlu – nejak 35,– za 500 g, ale uz by tam mely byt kvasnice. Maji cca 3 druhy…

        Onehda jsem delal nejaky Bezlepkovy chleba (z pohankove mouky) a ten se moc nepovedl – asi malo kvasnic :)

        0 0
        • Kosta  

          trochu moc, ne? pětatřicet ká..

          0 0
          • mr.nikdo  

            Je mozne, ze to je vice jak 500 g. Ted si nejsem jisty, mel jsem to v ruce onehda…

            Ale je fakt, ze nejlevneji te vyjde vsechno podomacku :)

            0 0
          • mr.nikdo  

            Tak jak pisou nize, je to na 1–2 chleby → 1 kg (oproti klasicke 500 g).

            Jo a jeste byva casto v akci, kdy je nejak za 20,– :-)

            0 0
            • Joseph de Sax  

              v domácí palírně je litr lihu lacinější, než kilo chleba v domácí pekárně a kaloricky je to ještě lepší a je ti fajn a nic tě při tom nesere …a když přitopíš, tak je to i kratší čas…

              0 0
    • maajkee  

      Pekárnu jsme koupil loni našim k vánocům. Měsíc intenzivně pekly, pak občas pekly a poslední půl rok už je to jen další chytač prachu v kuchyni :)

      0 0
      • felix.org  

        Jaky to je, byt vychovavanej dvema zenskyma? :-)

        0 0
        • maajkee  

          Ty voe, já mám dneska dost!! :/

          46 hodin v kuse v práci holt leze na mozek…

          0 0
          • felix.org  

            Promin, ale nedalo mi to :-)

            0 0
            • maajkee  

              Hele fakt strašný, ve vedlejším vlákně jsem zase napsal chlapy šetřily! :/

              0 0
            • Lenka.05  

              Taky jsem se chtěla zeptat, ale byl jsi rychlejší :D

              0 0
        • Joseph76  

          ;o))))

          0 0
      • DaSnail  

        takto skončili všetky pekárne v okolí o ktorých viem.

        najkratšie vydržala týžden, najdlhšie snad rok.

        0 0
        • hanness  

          Tak toho se opravdu nebojim.

          0 0
          • maajkee  

            To na začátku nikdo :)

            0 0
            • hanness  

              To neznas mou zenu,kdyz se do neceho pusti,tak nepusti.I ja vydrzel 2roky intenzivne slapat na rotopedu,zadnej nejdrazsi vesak:)

              0 0
            • Kosta  

              Tak jde o priority, já třeba obětuju 10 min. denně, mám radši kvalitní chleba, ne kupovaný, to jak kdybys žvýkal molitan.. :-D

              0 0
              • maajkee  

                nesmíš kupovat levnej shit v tescu :)

                0 0
                • Kosta  

                  Tesco tu v dalekém okolí nemáme.. :-D

                  0 0
                  • maajkee  

                    teco je nadřazené slovo pro všechny shit obchody :)

                    0 0
                    •  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      0 0
            • v POHODÌ klokan  

              My máme taky doma asi 3 roky pekárnu, nějakou ETU a pěčeme s ní pořád. Chlebů za tu dobu máme napečených asi 300. No ale určitě je to zčásti tím, že máme celozrnnou a žitnou mouku od známýho zadarmo :-) Kdybychom byli odkázáni jenom na kupovaný, tak se to fakt nevyplatí a asi bychom pekli jenom vyjímečně.

              Nějaká ta rada k pečení: Rozhodně nejdůležitější je použití chlebového kvásku + normálních kvasnic. Bez oho kvásku chleba prostě nechutná jako chleba (je potřeba získat tu typickou kyselost). Další zlepšení se projevuje přidáním asi lžíce oleje (těsto se zvláční a chleba dýl vydrží měkký). No a ostatní už podle chuti (sůl, kmín, slunečnicový, sezamový, lněný semínka apod.)

              0 0
              • Joseph de Sax  

                a dobrý je ještě zapéct do chleba domácí klobásy…

                0 0
                • pepko  

                  robil som to, nema to chybu …

                  0 0
        • winter78  

          Ano, presne tak aj tu u mojich kolegov v práci. Keď robili chlieb občas, tak to bolo OK, ale keď ho začali robiť ako každodenný pokrm, pekáreň išla na policu a začal sa kupovať rovnako ako predtým v Lidli alebo v Tescu.

          0 0
        •  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
        • se-se  

          naprostý souhlas – je to hezká hračka, ale nešetří to ani čas ani peníze – právě naopak. První pekárnu jsme využívali asi 5 měsíců a ještě jen občas. Teď mám aasi rok a půl mikrovlnku kombinovanou s pekárnou, takže je stále připravená. Využita byla asi 3×. Tuhle zkušenost si ale musí udělat každý sám. Naštěstí to už dnes nestojí tak moc.

          0 0
          • Kosta  

            Sorry, ale kecáš..

            0 0
            • se-se  

              To ty jako víš, že jsem ty přístroje využíval víc než tvrdím? Ty jsi stál za oknem nebo jak? Jak proboha můžeš tvrdit, že kecám, když jenom sděluji svou zkušenost a ještě navíc dodávám, že zkušenost si musí udělat každý sám. Chápal bych, kdybys přednesl, že tvá zkušenost je třeba naprosto opačná, ale tvrdit že kecám???

              0 0
              • Kosta  

                Dobře – co se týče času, tady je to sporné, příprava chleba – cca 5 minut, cesta do obchodu víc času – ale zase nechodíš do obchodu jenom pro chleba.. Co se týče peněz, tak nevím jak u ostatních,ale co jsem teďka počítal, tak, na stejnou hm. chleba vycházejí výdaje domácího chleba poloviční(!), O výživové hodnotě se nebavím… v tom kecáš..

                0 0
                •  
                  Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                  0 0
                • se-se  

                  Jo tak to je jiná, to jsou věcné argumenty a kdybys začal takto tak bych se do tebe tak nepustil. No já mám do krámku asi 50 m a do Penny asi 3 min autem. V Penny maj pečivo co mě fakt chutná a je skoro pořád ještě teplý. Navažovat suroviny do pekárny není moc času, ale ta chvilka do obchodu je pro mě pohodlnější. Hotový směsi jsou drahý – máme jich doma několik „pro případ nouze“ ale taková nouze ještě nenastala. Výživovou hodnotu jsem zas moc nezkoumal, ale do pekárny se na můj vkus cpe příliš tuku. Možná mám ale jenom blbý recepty.

                  0 0
                • karliner  

                  Já tedy nevím, ale mojí pekárně trvá asi tři hodiny, než umíchá těsto, nechá ho nakynout a upeče chleba.

                  0 0
                  • Kosta  

                    A ty ji při tom pozoruješ?

                    0 0
                    • Pedro404  

                      Jí fandí:)

                      0 0
                    • karliner  

                      Já jen reagoval na tvých 5 minut. Je mi fuk, čemu ty doma říkáš pekárna.

                      0 0
            • se-se  

              takže abych nekřivdil – vyprovokovalo mě to k průzkumu.

              Cílem je ověřit, zda se cenové relace nezměnily natolik, že je domácí pečení i z mého pohledu výhodné. Jako kritéria si kladu, že to nesmí být dražší ne to koupit a nesmí to být nepohldlné a pracné( podle mých měřítek lenocha ve vztahu k domácím pracím).

              Jednak jsem vyzkoušel ty hotový směsi a je to opravdu chuťově dobrý.

              S hotovou směsí je příprava otázkou asi 3 minut od vyjmutí balíčku z police do startu procesu. To platí jen pro směsi kde se nic nepřidává (takových je naprostá většina).

              Proces trvá téměř 4 hod, podle zvoleného programu.

              Spotřebu el. energie odhaduji asi na 1,5 kwh, tedy asi 7 – 8 kč – dá se to snížit na polovinu v nočním proudu (pokud ho kdo má).

              Nejlevnější směsi komplet s droždím jsem našel tady www.bielmeier.cz Sortiment široký, ceny většiny produktů 16 kč/0,5kg balíček = 0,75 kg bochník (spíš si ale myslím 0,7 kg).

              S touto cenovou relací je skutečně domácí cheba o něco levnější než kupovaný.

              Investovaný čas je skutečně minimální, ale není to úplně bez problému. Zjistil jsem, že konec pečení si musím načaso vat abych u toho byl tak nejpozději do půl hodiny. Jak chlaba chladne ve formě, tak zvlhne. Je třeba ho vyndat aby se odpářil. To znamaná už trochu plánování a částečnou ztrátu pohodlí celého procesu.

              Protože pracuju doma, je pro mě tenhle výzkum časově nenáročný a tak jsem objednal 10 druhů směsí a budu ve výzkumu pokračovat. A samozřejmě poreferuji.

              Nadále platí můj názor, že vlastní míchání směsi zavrhuji jako nepohodlné a složité.

              0 0
              • pepko  

                ja by som tu chemiu nezral … cista muka, drozdie, voda to je zaklad co by mal kazdy vediet …

                0 0
                • vladaza  

                  Kyselina citronová, kyselina jablečná,… asi to není nějak extra škodlivý, ale do chleba bych to nerval. Příprava z mouky možná zabere o pár minut déle, ale vím, co jím. Ostatně, vyrábím přece domácí chleba.

                  0 0
                  • pepko  

                    tam bude pridane aj ine svinstvo … pretoze chlieb zo zmesy sa vzdy podari a je taky jemny a nadychany … z normalne muky a drozdia sa ti taky nepodari …

                    0 0
              • zdenek  

                Do toho srovníní ceny s kupovaným asi nepočítáš cenu pekárny?

                0 0
              • saddik  

                S tím zapařením to nemusí být tak hrozné, naše pekárna ještě hodinu po upečení temperuje asi na 60°, takže se vlhkost nesráží. Vydrží to ještě pár minut po tom, co se i tohle vypne, takže mám něco přes hodinku, abych chleba vyndal, což už je v pohodě.

                Myslím, že tu spotřebu jsi taky trochu nadsadil, ale to jen odhaduju.

                0 0
                • Joseph de Sax  

                  problém je, že to nepeče bochníky, ale stalingradské cyhly…a to nejedl ani Wermacht…avotom­toje.

                  0 0
                  •  
                    Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                    0 0
              • Kosta  

                :-) Taky udělám průzkum, tzn. po zkoušce (o víkendu) celý průběh pečení zaznamenám, ať máme co porovnávat..

                0 0
              • martinpav  

                Moulinex čo mám doma má udávanú spotrebu 0,9 na cyklus.

                Miešanie vlastnej zmesi ti zaberie max 5 min, skôr menej. Pokiaľ si extra lenivý, stači si predpripraviť väčšiu dávku, poriadne zamiešať a potom už len sypeš.

                0 0
                • se-se  

                  zatím všechny druhy jsou dobrý – jediná vada – jsou bleskově sežraný. Vlastní míchání směsí i nadále zavrhuji. Sortiment výše uvedeného dodavatele je víc než dostačující. Zatím po několika dnech to vidím tak že cesta nejmenšího odporu vede tudy – tedy hotové směsi, nejlevnější zdroj, nákup ve velkém. Už třetí den jsme nekoupili hotový pečivo.

                  0 0
                  • jIrI___  

                    Cesta nejmenšího odporu vede pekařstvím a nákupem hotového chleba ;)

                    0 0
                    • se-se  

                      to jo, ale tenhle můj pokus usiluje o nějakou přidanou hodnotu. Fakt je to co z domácí pekárny vyleze chutnější, možná až příliš chutnější. Na začátku jsem to rychle odsoudil a teď svůj předchozí úsudek reviduji.

                      0 0
                    • Kosta  

                      Nevíš o co přicházíš, mít ráno čerstvý chleba ve špajzce. :-D

                      0 0
                      • jIrI___  

                        No to je fakt. Ale já nesnídám, tak mě to ani nějak netrápí :)

                        0 0
                        • se-se  

                          upřímně – fakt neodolám ráno si neukrojit krajíc (jen tak bez ničeho s kafem nebo čajem) a to normálně taky nesnídám

                          0 0
                  • Joseph de Sax  

                    pak to předělejte na pohon bioplynem ještě…

                    0 0
        • martinpav  

          Používame ju už skoro 4 roky, pravidelne každý druhý deň.

          0 0
          • Joseph de Sax  

            já zase když mám plíseň na rukou jdu mísit do pekárny těsto a když ji mám na nohou, tak jdu šlapat bosky zelí do Makra…

            0 0
      • Flegmatik  

        To je klasika :-) Prostě vždycky je něco chvíli „in“ a za rok už po tom ani pes neštěkne. Stejně to vidím s dnešní módou kávovarů nebo různých domácích pivovarů…

        0 0
        • maajkee  

          Tak klasickej kávovar na překapávanou kávu je třeba používám už víc jak 5 let skoro každej den.

          Dneska jsou v módě takový ty malý expressa na kapsle :)

          0 0
          • Mig_all  

            Kava a caj se snad pije v kazde rodine na hektolitry a hotové je v tesku nekoupis takze tyto masiny vytizene jsou to je bez debat… Ael pekarna se fakt zapraší :-D

            0 0
        • saddik  

          Nejde o to, co je in, ale proč si to pořídíš. Pokud si to někdo pořídí právě proto, že to in je, tak se pekárna (espresomat, parní hrnec, supermegamixér…) nejspíš po půl roce stěhuje do sklepa. Pokud si to pořídíš proto, že to chceš využívat, tak tomu tak potom taky je.

          0 0
        • saddik  

          U těch domácích pivovarů jde ale spíš o to si s tím pohrát a zkusit si to sám, zamachrovat na kámoše apod. než o produkci levnějšího či kvalitnějšího piva. Je to prostě hračka nebo něčí koníček…

          0 0
    • Kosta  

      Taky máme Etu Dellicu, cca rok a půl, peče(peču) furt ostošest a chleba z obchodu by u nás už nikdo nepozřel :-D Nedá se to srovnávat… Jenom teda nepečem ze směsí, ale pěkně si všechno míchám sám, podle vkusu..

      0 0
    • Lenka.05  

      Rodičům jsme dali pekárnu před 2 lety, pečou tak 3× do týdne :) V drtivé většině z kupovaných směsí, je to pohodlnější a hlavně jim je kupujeme vždycky jako dárek k něčemu, tak mají nevyčerpatelné zásoby :)

      Občas si směsi vylepšují-přidávají olivy, kmín, různá semínka, nasekané uzené atd.

      My si pekárnu domů taky pořídili, nepečeme tak často, protože během týdne nestíháme ten chleba prostě sníst. Já v tom peču občas i sladké věci, např těsto na vánočku s rozinkama, oříškama a mandlema je mňam. Jen to holt nemá podobu vánočky, ale spíše hranatého mazance. To teda sežereme hned, hlavně přítel je na sladký.

      0 0
    • felix.org  

      Mame skoro rok, peceme 1× tydne, ale ze smesi. Je to pohodlnejsi a pri jednom chlebu tydne ta vyssi cena nevadi. Obcas upeceme i mazanec.

      0 0
    • doonio  

      Taky jsem dal našim pekárnu k Vánocum, zkoukl jsem recenze a dal na zkušenejší a pořídil tu Etu Dellicu, a zatím max. spokojenost, chleba jsem ochutnal a s tím kupovaným se to nedá srovnat, bohužel nemám zkušenost jak bude chleba chutnat po pár dnech, protože že vždycky do 24hodin sní!

      Směsi jim kupuju v Lidlu,Kauflandu, a tak různě.

      0 0
    • karliner  

      Několik let máme nějakou Etu, na míchání vlastních směsí jsme líní, kupované směsi mi některé chutnají, jiné ne, je to příjemný doplněk, k pečení chleba ji používáme občas, tak jednou za čtvrt roku, lze ji použít i na mísení těsta třeba na buchty, vánočky apod. Faktem je, že se poslední zhruba dva roky výrazně zlepšila pestrost a kvalita čerstvého pečiva v okolí a v přímé úměře se zmenšila četnost použití domácí pekárny.

      0 0
    • rudik1  

      od vánoc máme nějakou od sencor,první zkušební pečení byla domácí směs.chleba moc bobrý.jako druhý peču až nyní a to zakoupenou směs v tescu za asi 22.

      btw:ne každý koupený chleba stojí za prd,jsou i dobré,hlavně z těch menší „továren“.komu ani tak nechutná,nejlépe nechat ho vyhladovět…na chleba se těžko vydělává,že?

      0 0
      • Flegmatik  

        Tak hlavně bez chleba se člověk celkem obejde.

        0 0
    • Kynio  

      Je to jedna z věcí, která baví chvíli a pak jen chytá prach :(

      0 0
      • Kosta  

        Musíš se na to dívat politicky..

        0 0
    • royal  

      Chleba doma pecu, pekarnu nemam, jenom obyc plyn sporak MORA (212?).

      Mam tu vyhodu ze kdyz byla mati na matersky s brachou, tak jsem kazdy po-st-pa zadelaval vecer a rano pred odchodem do skoly na chleba, protoze to se mati akorat zacala zajimat o domaci peceni (jo, sladkej konec 80-tech let ;-) ).

      Takze pro me to bylo jenom zavzpominani na to jak jsem to delal, procteni par receptu na netu, zakoupeni prvni davky kvasku a uz pecu nekolikatej rok, priblizne jednou tejdne.

      Vzhledem k tomu ze jsem vedel ze to neni nic slozityho, tak jsem od zacatku ani nepremejslel o koupi pekarny (kam by se mi taky v 1+1 vesla?).

      Uvodni investice: 1 forma na peceni „biskupskeho chlebicku“ (teflonova), mistka na michani, mechacka, kvasek (ten byl nejhorsi, nakonec jsem si ho koupil v Sainsburys pri navsteve v Londyne). Bral jsem to tak ze kdyz me to nebude bavit, tak tyhle veci doma zas tak neprekazej jako pekarna :-). Pravda, musim michat rucne, a taky v den kdy zadelam tak musim prijit vcas domu z prace (abych nepek o pulnoci), ale stoji to za to.

      Chleba vydrzi celej tejden dost dobrej, a jeho chut je natolik navykova ze kdyz nekde mam „obycejnej“ chleba, tak mi vlastne nechutna…

      Takze za me – pekarna je zbytecna investice, plynova trouba a mechacka jsou lepsi :-)

      0 0
      • Kosta  

        No tady jde o to, že do pekárny všecko nahážeš za 5 min a máš hotové, ale asi z toho máš Ty větší radost :-)

        0 0
    • MUSA  

      Jeden dotaz bych měl pro majitele co pravidelně pečou. Sousedi jí mají asi dva roky a od té doby dost přibrali na váze, je to tím? Sami nevědí, ale jiný důvod je nenapadá, pohybu mají pořád stejně a chlebík a ostatní věci z pekárny baští pořád, to je tak výživné?

      Jaké máte s tímto zkušenosti vy?

      0 0
      • Kosta  

        Domácího chleba mně stačí tak poloviční množství na najezení než kupovaného, výživnější nejspíš bude.. Pokud pominu fakt, že chutná i samý, nejlíp čerstvě upečený.. Ale nepřibral jsem po něm.. :-D

        0 0
      • royal  

        Do chleba doma si nasypes co mas rad, a ony takovy dynovy, slunecnicovy, lneny a sezamovy seminka obsahujou docela dost oleje :-). Navic v nekterejch receptech je i „pridej maslo“. Kdyz pripoctu to ze domaci chleba vic chutna (a tak ho snis vic), tak bych tomu i veril. Navic, v kupovanym chlebu je buhvijaka mouka, kdovico za prisady, takze klidne muze mit o hodne mensi obsah zivin…

        0 0
      • Lenka.05  

        To nevím. Já shodila několik konfekčních velikostí i se 2 pekárnama v rodině (ale je fakt, že z upečeného chleba sním tak 2 krajíce a o zbytek se postará žravý zbytek rodiny, takže se to poměrně rovnoměrně rozdělí)… Jinak obecně když se budeš přežírat pečivem, tak to dobrý není. Pokud sousedi jen pečou a žerou, tak je přímá úměra skoro jasná :)

        0 0
      • Lister  

        Přijde mi, že domácí chleba bývá většinou o něco hutnější, takže je třeba redukovat množství pečiva – ono to jde většinou automaticky, protože víc zasytí, ale pokud je někdo zvyklý tam prostě fláknout 5 krajíců a sníst je, tak ten problém vzniknout může.

        Jinak, máme ji doma více než tři roky, z počátku jsem pekli často, teď tak 1× do týdne – takže není ani 100% vytížená, ale zase na ni ani nepadá prach. Pečeme z nakupovaných směsí, protože to je pohodlné a chleba je dobrý – kupujeme buď z Lidlu nebo na objednávku z nějaké pekárny – ale odkud to je nevím, tohle zařizovala žena – výběr tam byl dobrý, koupila asi 20 různých směsí – chleba špaldový, slunečnicový, bramborový, celozrnný, a kdo ví co ještě.

        0 0
    • vladaza  

      Poslední /třetí/ pekárnu máme z Lídlu /naprostá spokojenost, nízká cena, tři roky záruka, levné náhradní nádoby/. Chleba pečeme už roky, cca třikrát týdně. Při tak častém užití je třeba počítat i s občasnou výměnou nádoby/nám nevydrží bez poškození povrchu moc déle jak půl roku/. Ta je opatřená antiadhezivní vrstvou a ta jde časem do kopru. Nová pak představuje docela slušnou investici /u Ety kolem 600, plus hnětací vrtulky – kus kolem 80/. Obecně doporučuji typy s 2 hnětacími vrtulkami /lepší promíchání při větším množství těsta/, výrobu domácího kvásku z žitné mouky – použitím obyčejného /recepty doporučují často sušené/ droždí se nedosáhne pravé chlebové chuti, hotové směsi jsme nikdy nekupovali – jsou zbytečně drahé a plné přidaných látek, které do skutečného chlepa nepatří.

      0 0
      • actavis  

        Pekarnu mam ETA Dellica naprosta spokojenost jinak super stranky na recepty a vyber pekarny

        http://domacipekarny.dama.cz/

        0 0
      • Kosta  

        O tom kvásku mohl by ses trochu rozepsat? Jinak první nádoba nám u Dellicy vydržela cca půl roku – reklamace – nová nádoba – ta už cca rok drží bez problémů.. vrtule původní..

        0 0
        • vladaza  

          Poprvé /kdysi/ jsem koupil ve zdravé výživě nějaký startovací pytlík pro výrobu kvásku, později /doteď/ vyrábíme /spíš – vyrábí, je to parketa manželky/ kvásek do ma. Do běžné zavařovačky dáme pár lžic čisté! žitné mouky /dnes se dá koupit i tkzv. chlebová žitná mouka,což je podfuk, jelikož se jedná o směs žitné a pšeničné mouky, navíc je to při ceně přes 30 za kilo naprosto předražené, kvásek z ní nevyrobíš/ a přidáme vodu – směs má konzistenci asi jako pastovaný med. Po důkladném rozmíchání přikryjeme sklenici papírovým ubrouskem a zajistíme gumičkou, necháme na teplém místě. Druhý den se přisype trocha mouky a opět důkladně rozmíchá vidličkou. Třetí den se dá kvásek použít – směs skutečně kvasí, zvětšuje objem. Kvásek se dá obnovit přidáním další mouky a vody. Do těsta pak přidáváme i trošku sušených kvasnic. Zhruba tak, procesu se zůčastňuji pouze jako náhodný pozorovatel a pravidelný konzument. Žitná mouka nám nejvíc vyhovuje ze Starého Města pod Kralickým Sněžníkem, dřív byla i v Kauflandu, teď už tam mají akorát tu chlebovou. Pro pečení dáváme cca půl žitné a půl pšeničné.

          0 0
          • Kosta  

            Díky moc, po zkouškách se na to vrhnu :-) .. Ještě jedna věc, jaká je tak „úspěšnost“? Slyšel jsem, že se to docela často „pos**e“ … že kvásek zplesniví nebo tak..

            0 0
            • pepko  

              uspesnost som mal zo zaciatku nizku … potom som si precital jeden clanok o dezinfekcii a uz to slape … problem je, ze kvasenie je vlastne hnilobny proces a okrem spravnych bakterii sa toho chcu zucastnit aj tie nespravne … takze zaklad je vsetko poriadne dezinfikovat vriacou vodou, nadobu, lyzicu, varechu, atd … vzdy tam dolievat iba prevarenu vodu … konzistencia musi byt skor husta ako riedka … vody radsej menej … pri kvaseni to musi mat pristup vzduchu, ale iba minimalny, prilis vela vzduchu zase znamena riziko zanesenia nevhodnych bakterii … a pokial sa to nepodari ani s dodrzanim tychto pravidiel, tak to treba este skusit s inou mukou, od ineho vyrobcu …

              0 0
            • vladaza  

              Myslím, že manželka vodu k přípravě kvásku ani nepřevařuje. K zplesnivění došlo, to ano, ale nejspíš byl už kvásek starý,t.j nekvasil. Pokud je živý, tvoří se v něm kysličník uhličitý /pozor, nejsem chemik:-)/, který ho de facto konzervuje.

              0 0
    • lusk  

      Ja si nechal darovat pekarnu kombinovanou s rejzovarem. Obe funkce plni vyborne a mame doma o kram min.

      0 0
    • nobody  

      taky používáme domácí pekárnu, mám alergii na pšenici, takže mi nic jiného nezbývá. Pekárnu máme Kenwood (vyhrála d-Test. Směsi si mícháme sami (pohanková, rýžová mouka, spoustu semínek,…) a chleba je perfektní. Cenově vychází na 50kč/kg, ale ve srovnání s celozrnými rohlíky je náš chleba levnější a zdravější. Výhoda je, že naliješ vodu, nasypeš směs a ostatní už pekárna dělá sama (míchání sem-tam zkontroluji).

      0 0
      • krokus  

        Taky máme Kenwood a taky si směsi děláme sami. Kupované pečivo mi od té doby moc nechutná.

        0 0
    • Joseph de Sax  

      pořiď si raději domácí palírnu…nenaděláš se u toho a je tam sranda na celý barák…

      0 0
      • se-se  

        haha to je fakt – a ta asi neomrzí

        0 0
    • Jenda  

      mame nejakou Etu, vzhledem k tomu ze jsem v Italii tak jim prakticky jen svuj chleba bo italsky pecivo se fakt zrat neda. Delam to klasika zitna + psenicna mouka, drozdi a dosypu dle nalady dalsi ochucovadla. V Cechach jsme pekli min bo jsme meli kousek o baraku zdroj vytecnyho chleba.

      Pekarna zatim facha jak ma, nejaky poskozeni vnitrni nadoby co tu nekdo zminoval za 4 roky provozu nemame. Jediny co me na ni megasere je ze se mi nepodarilo vypnout vsemozny pipani upozornujici na jednotlivy faze peceni, zejmena pak konec. Pokud zapomenu pozavirat vsechny dvere smer kuchyne tak me to spolehlive k ranu kdy se chleba dopeka probudi.

      0 0
      • blisterexist  

        vem šrubovák a vydloubej repráček :)

        0 0
        • Jenda  

          jo to jsem chtel ale me se to nepovedlo ani rozebrat – musela by nastoupit tvoje patentovana metoda rozborky Flexou a mam obavu ze by to pak uz nepeklo :-)

          0 0
    • pepko  

      mame moulinex a pecieme uz asi 3 roky … kedysi castejsie, teraz tak 1× za 2 tyzdne … vacsinou vtedy, ked cesta do obchodu nie je a doma nie je co jest …

      praskove zmesy sa podaria vzdy, snazime sa im vsak vyhybat a robit cisto z muky … biely chlieb sa dari, s tmavym je to uz horsie … a pravy cerealny treba vediet spravne utrafit … vykaslat sa na automatiku, sledovat spravnu hustotu, spravne vykysnutie a v spravnej chvili zapnut pecenie … no a potom to nema chybu … vydareny cerstvo upeceny chlieb je idealny sobotny alebo nedelny obed … nic viac nam nechyba, ani ten rizek …

      0 0
    • flyman  

      Tohle mi hlava nebere. Jinak hotové směsi jsou v za hubičku v lidlu na dva chleby.

      0 0
    • saddik  

      Máme pekárnu doma teď už asi dva roky. Ze začátku jsme zkoušeli chleba domácí podle různých receptů, ale nebylo to nikdy úplně ono. Objednáváme si proto z eshopu směsi Bielmeier http://www.bielmeier.cz/…ve-smesi-58/ , po vyzkoušení různých druhů nám přijdou nejlepší, stojí cca 32 – 38 Kč/kg, podle druhu. Berem vždycky nějakých 20 kg, ve sklepě to vydrží. Jsou v půlkilových balíčcích a stejně je děláme nadvakrát po půlce – chleba proto moc nezbývá, většinou ho s manželkou sníme skoro celý. Chleba pečeme cca 1× týdně.

      Asi častěji než chleba ale v pekárně zadělávám těsto na pizzu, což je opravdu pohodička. Taky rýže na sushi se v ní dá snadno uvařit. A hranatý velikonoční bochan, který jsme vyvinuli, sklízí zatím všude úspěch.

      Při výběru bych zohlednil hlavně velikost, jakou potřebuješ, dvě formy v základu jsou taky fajn. Já jsem chtěl i custom program (nastavíš si přesně dle potřeby trvání jednotlivých fází), ale nikdy jsem ho nakonec nepoužil. Mám i světlo uvnitř pekárny, což se hodí třeba na ten bochan, který hlídám, jak kyne atd., nenechávám ho prostě péct podle programu.

      0 0
    • André Vebr  

      Dom. pekárna je výborná věc, máme ji asi 4 roky, zn. Domo. Patří sice k těm dražším, ale kromě pečení chleba zvládne udělat marmeládu, přítelkyně v ní dělá třeba těsto na knedle (rovnou i vykyne) a min. týden jsme v ní připravovali maso na šunku. Na chleba používáme směsi z Lídlu (cca 30 Kč/1kg=2 chleby), po zkušenostech vychází jako nejlepší z nabídky na trhu. Jestli má někdo doma pekáru a práší se mu na ni, tak je to k jeho velké škodě. Celá příprava zabere asi minutu (naleju vodu, nasypu směs, zmáčknu knoflík a jdu od toho). Pokud zvolím odložený start a vše si připravím večer, mám ráno čerstvý chleba. Výsledek v porovnání s tím co nám někdy předhazují v obch. řetězcech je nesrovnatelný). Co se týče trvanlivosti, tak bez problémů vydrží Pá-Po, ale neděle se zpravidla nedožije (protože se sežere :) )

      0 0
      • marapara  

        Máme to stejně tak.

        0 0
      • Lister  

        U nás taky frčí Lidl, cenově paráda, chuťově dobré.

        A pak máme ještě nějaké směsi a myslím, že to budou ty Bielmeier, na které je odkaz o příspěvek výše.

        Vlastní recepty nevedeme – zbytečná práce navíc.

        Ještě k tomu časování – tady doporučuju si ověřit, jestli se dá vypnout nebo alespoň ztlumit zvuková signalizace, protože ta naše při ukončení jednotlivých fází cyklu tak strašně vříská, že noční pečení je nerealizovatelné.

        0 0
        • mr.nikdo  

          Schvalne. Doma se hadame, kolik maji v Lidlu smesi.

          Ja tvrdim 3 (mozna i 4) a nasi tvrdi, ze jen 2… 100% je tam selsky chleba, celozrnny a pak je tam jeste podle me slunecnicovy :-)

          Je to tak anebo ne? Do Lidlu se ted jeste chvilku nepodivam – neni cas…

          0 0
          • Lister  

            Těch směsí je IMHO tak šest – mimo jiné mají i světlý chleba, který je označený jako ciabata. Osobně mám rád ty, které jsi napsal.

            Kupujeme většinou v akcích (pak jsou pod 30korun), ale zase se je snažíme rychle spotřebovat, protože u starší směsi se občas stane, že už nevykyne ideálně – zvláště v zimě. Asi máme v komoře moc velkou zimu.

            EDIT: dohledal jsem 1 kg směsi na přípravu dvou chlebů (vícezrnný, celozrnný, slunečnicový, selský, ciabatta). Na 500 g (půlku) směsi stačí cca 280 ml vody (v návodu píší víc, ale opravdu dejte míň), ve směsi je již namíchané droždí.

            0 0
            • mr.nikdo  

              Ha!

              Diky. Jsem s nasima o tom dohadal, kdyz jsem shanel bezlepkovy chleba (jestli tam nahodou neni). A oni porad tvrdi 2 smesi.

              Ja miluji slunecnice, takze ten bude dalsi :-). Vcera se jeden upekl (celozrnny) a uz je v panu. Prisly 2 navstevy a ty ho jedly samotny… :-D

              0 0
              • André Vebr  

                Určitě 4–6 typů. Jinak co se týče dotat.úprav (semínka slunečnic, dýně, sezam,…) tomu se meze nekladou do žádného chleba. Taky je super cca 15 min. před upečením potřít vršek chleba oliv. olejem nebo sádlem.

                0 0
                • mr.nikdo  

                  Jo a slunecnici maji hned kousek vedle chleba – velky pytlik za par korun… Ten obcas likviduji jen tak :-D

                  Jinak olej/sadlo je dobry napad. Diky :-).

                  0 0
    • Jenda  

      dotaz na pekare – kdyz chleba dopecete nechavate ho chladnout v zavreny pekarne nebo ho jeste horkej uplne vyndate nebo jen pekarnu otevrete a nechate v ni?

      0 0
      • Lister  

        Po ukončení programu hned vytáhnout, vydolovat tu míchací vrtulku (pokud vám tam taky zůstává a není napevno v míse) a nechat vychladnout. Když necháme v pekárně tak se chleba zapaří.

        0 0
        • karliner  

          Tak ta vrtulka a její dolování mne neskutečně sere.

          0 0
          • André Vebr  

            No, proto radím koupit pakárnu, co má hnětač samosklapovací. Při ukočení hnětení se otočí proti směru, tím se sklopí a nezapeče se do chleba.

            Po ukončení programu musí chleba rozhodně ven, jinak hrozí, že se zapaří.

            0 0
            • Lister  

              radím koupit pakárnu

              :-)

              Pekárna byla svatební dar, takže na vrtulku jsem nehleděli.

              Z počátku jsem si myslel, že to bude další nevyužitý krám, což jsem se spletl a domácí chleba jsem si celkem oblíbili. Je ale pravda, že samotného by mě asi tenkrát nenapadlo si ji koupit. Kdybych vybíral teď, po určitých zkušenostech už bych volil něco sofistikovanějšího. Změnu ale zatím neplánujeme.

              0 0
            • vladaza  

              Která to je? Vrtulky jsou fakt celkem otravný, resp. jejich páčení z chleba.

              0 0
          • Lenka.05  

            Když si vzpomenu, tak po ukončení míchání před vykynutím vrtulku z nádoby vyndám. Stačí si navlhčit prsty a těsto se nelepí, případně promnout mezi prsty pár kapek oleje.

            Co se týká špatného vykynutí starší směsi..mně se to stalo jednou, když jsme měli směs v lednici a po vyndání jsme ji nenechali ohřát na pokojovou teplotu. I tak byl chleba dobrý, jen menší a hutnější :)

            0 0
            • pepko  

              specialne LIDL zmes urcite nema tu trvanlivost ako je napisana na obale … uz viackrat sa mi stalo, ze asi mesiac pre koncom trvanlivost cesto nevykyslo … ked som pochopil v com je problem, uz bolo riesenie jednoduche … staci to sledovat a ked sa cesto nedviha, tak si rozpustim v troche vody susene alebo cerstve drozdie a pridam ho tam a zase pustim cely program od zaciatku … potom sa uz chlieb krasne podari … akurat to treba sledovat a nenechat pekaren upiect nevykysnuty chlieb, pretoze potom sa s tym uz neda nic robit …

              0 0
    • Jakobo  

      Domácí pekárna, Popovice.

      Tak a tímto bychom mohli toto téma uzavřít a otevřít nové, pořádné s názvem Domácí pálenice.

      0 0
      • karliner  

        Jsem myslel, že doteď byla řeč o domácích pekárnách pečiva a ty sem postneš fotku z krematoria.

        0 0
        • Jakobo  

          no však

          0 0
          • hony007  

            A ta osoba na fotce dostala rovnou prémiový ožeh co :-D

            0 0
        • vladaza  

          Co nesníš, zpopelníš

          0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • Joseph de Sax  

        a obsluhuje to dám Lucifer…

        0 0
    • hanness  

      Takze koupena Eta Delicca,upecen prvni pecen a snezen!!!Povedlo se,naucime se a pak zacnem vymyslet sve chlebiky.Diky za rady,nektere fakt pomohly.

      0 0
      • Joseph de Sax  

        hlavně to nejez moc teplý, nebo budeš z toho prdět…

        0 0
      • AleZ80  

        Tak ať slouží. Pro další zájemce: před časem byl v Černých Ovcích test pekáren. Nejlíp dopadl Kenwood a cenově taky není špatný.

        0 0
        • zdenek  

          Jestli je to ten z 2009, tak to už v prodeji budou novější modely. Ale jako základní info je to dobrý pořad.

          Je v archivu ČT. Tuším 19.1.09

          0 0
        • gamster  

          Na ty testy jsem taky dal, napřed jsem chtěl Kenwood, potom jsem našel test té proklamované Ety (Eta Dellica), našel jsem test MFDnes kde vyhrála, podíval se že je to nejprodávanější pekárna na heurece, našel si ten nový model(s nástavcem na bagety) a bylo jasno. Nyní pečeme 1*týdně, a už jsme zkusili i něco na styl bábovky, žemlovky,… není to jen na chleba.

          Jen tak dotaz vedle, kolik tak může stát udělat 1 bochník chleba, myslím na energiích, Né suroviny!!!

          Já jsem se svýma počtama vycházel z příkonu(800W) a jak dlouho to míchá,peče,atd… a došel jsem k 5Kč za 1 chleba (podotýkám že za energie)

          Nepočítal to už taky někdo, přijde mi to hrozně málo.

          0 0
          • martinpav  

            Cena mi vychádzala ± rovnako. Pečie to v malom objeme, takže na zahriatie nepotrebuje toľko energie, potom už len udržuje.

            0 0
          • hony007  

            Zapoj si to přes měřák a nemusíš to odhadovat.

            0 0
            • gamster  

              Rada nad zlato, kdybych ho měl tak to tak udělám, bohužel ani já ani nikdo z okolí wattmetr nevede!

              0 0
              • Joseph de Sax  

                nojo…stačí zatlouct hřebík a nepotřebuješ už ani hodiny…

                0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Britt  

      Tak jsem se tu tak namlsal, že jsem zjistil, že bez pekárny už fakt nemůžu existovat. Právě jsem vybalil (přečetl návod, což dělám děsně nerad), naplnil, zapnul, naprogramoval a chvílu čuměl dovnitř, co se děje. Za necelé tři hoďky dám vědět, jak to dopadlo. :-)

      0 0
      • gamster  

        Hlavně pozor, když se to povede, aby ses toho chleba moc nepřežral, kór teplýho… Já jsem to tak udělal, a div jsem nesral celou noc!

        0 0
        • Britt  

          Neboj, mám dobrý trávení :-) btw: už kyne!

          0 0
          • Britt  

            Hotovo! :-) (ještě vydolovat tu vrtulku)

            0 0
            • Joseph de Sax  

              já bych nechtě sežral vrtulku i s protézou…

              0 0
              • Britt  

                No šak jsem si říkal hned po upečení že až vystydne, nesmím zapomenout vyndat tu vrtulku – a hádej, do čeho jsem po vychladnutí bochníku říznul? :-)

                0 0
      • Flegmatik  

        Hehe, jo jo, lidí o tom mluví, lidi to mají, tak to by v tom byl čert, abych si to taky nekoupil :)

        0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce