• motas666

Zdar,

chci si pořídit pořádnou zrcadlovku. Teď fotím kompaktem, momentálně Canon G11. Líbilo by se mi toto: http://www.megapixel.cz/…200-mm-vr-ii

Máte někdo zkušenosti? Objektiv nebude asi to úplně nej, ale chtěl bych, alespoň pro začátek, nějaký univerzál a nemuset objektivy stále měnit.

Případně doporučení na něco podobného?

Sice to nebude o tom vozit ho na biku, ale jak vím, tak zkušených fotografů tu je spoustu.

0 0
    • MirosPikos  

Jsou tu vlákna, kde tu probíral dokonce snad ve stejný sestavě. Býval u něco problém s olejem na snímači, ale byla to nejspíš vadná série (brácha byl obětí) ale už je vše v pořádku. Dostal nový tělo a šlape jako fík. Je to dobrej přístroj, možná by mohl mít rychlejší video (více snímků za sekundu) ale to tě třeba ani netrápí. Pokud chceš spíš fotit, tak bych řekl dobrá volba. Časem lepší sklo a bude to zase úplně jinde, ale na to najdeš odpovědi někde na BF. Já nejsem fotograf. Jen brouk pytel, někdo by řekl že ani ne tak brouk jako spíš pytel :-D

0 0
      • motas666  

Video moc neřeším, ale co jsem koukal, tak to má 24 snímků za sekundu, a to je přeci počet, který se používá i při promítání filmů v kině.

0 0
        • MirosPikos  

To já tvrdím také „24p“… nicméně to vypadá, že máš skoro rozhodnuto :) Mrknu na nějaký reviews, youtube a přečti třeba diskuzi na megapixelu ať si uděláš obrázek. Ideálně pak někde vyzkoušet, jak se ti bude držet. V téhle ceně asi budeš těžko hledat vybavenější stroj, za předpokladu že vybíráš mezi Canon a Nikon (soudím dle sebe, jak bych vybíral já).

0 0
          • motas666  

Tak vybráno zatím nemám. Ale po prvním kole co jsem koukal po netu, četl recenze a tak, jsem vytipoval právě toto. Ale je ještě čas, nákup plánuju tak někdy v únoru. Nerad takovýhle věci uspěchávám a radši se poptám.

0 0
    • jeffi  

Objektiv bych pořídil AF-S 16–85 , je to také univerzál od širokého po střední tele, ale nemá tolik kompromisů. Jinak dobrá volba.

0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Ruprt2  

Slušný foťák zabiješ sklem.

Stejně jako by jsi na pěkné kolo dal hodně blbé kola.

evidentně začínáš, když si myslíš, že ti dlouhé ohnisku bude chybět.

Můžeš být výjimka, ale zkušenosti ukazují, že je to blbost.

Než cestou něco slušného s horším sklem, raději lepší skla a bazarovku.

0 0
      • pepko  

fotky robi fotak nie sklo … sklo je len dalekohlad :-))))

0 0
        •  
          0 0
        • Ruprt2  

V tom případě doporučuji koupit pouze tělo a dalekohled z Lídlu za 200.

0 0
          •  
            0 0
          • juris3  

Ja u Canonu 45OD mel tyto skla:

setak 18–50 IS prodan, ostry, zpracovani nic moc, spatna svet.

18–200 IS prodan..ostrost horsi jak setak, tezky, svet. spatna

Tamron 17–50mm 2.8 VC prodan… ostry, tezky, nestihal AF

Canon pevny 28 1.8 USM… ostry, lehky, presny a rychly AF, mala hloubka ostrosti.. zoomuji nohama

Mozna Te to natrkne

0 0
            • Ruprt2  

špatně zařazeno?

0 0
            •  
              0 0
            • Krys  

Som si rovno kúpil tú 28čku a nič som nemusel predávať. Je to až neuveriteľne skvelý objektív.

Jedine keď fotíš portrét aby vyplnil výšku fotografie, tak trošičku nafukuje ksichty.

0 0
        • La Piér  

Vzhledem k technické kvalitě současných DSLR je to skutečně tak, že technickou kvalitu fotky dělá především objektiv. Ať už jde o přenos mikrokontrastu, o ostrost v celé ploše snímku, o rychlost a přesnost ostření…

0 0
        • marapara  

Nemáš pravdu. Foťák je jen držák objektivů a záznamové zařízení. To hlavní je ve skle a také fotografovi samozřejmě. Foťák je až na posledním místě :)

0 0
        • ememem  

no, ty budes velky odbornik, evidentne sa vyznas, nemas este nieco zo svojho mudra o co by si sa s nami podelil?

0 0
      • K2  

Tak to by mě zajímalo, jestli jsi někdy cestoval pouze s malým batohem na zádech (třeba Turecko) a fotil něco ve stylu reportážní fotografie (lidi ve městě).

Myslím, že bys za chvíli z měnění objektivů zcvoknul.

Tohle je taky jeden z důvodů proč zůstávám u kompatkního ultrazoomu. Na cesty je ideální a člověk tolik není nervózní, když ho nechá v batohu na pláži. Další výhodou je, že mi visí pořád u pasu připraven k akci.

Pokud bych šel do zrcadlovky, tak jdu zrovna do téhle sestavy, co je popsána nahoře…

Člověk musí vědět, co a jak chce fotit.

0 0
        • ancistrus  

1+

0 0
        • Ruprt2  

Takže universální rada je špatně, protože neplatí na tvůj specifický případ?

0 0
          • K2  

Nevím, co myslíš univerzální sadou.

Chtěl jsem napsat, že to, že širokorozsahový objektiv nevyhovuje tobě (považuješ ho vysloveně za špatnou volbu) ještě neznamená, že to nemusí být ideální řešení pro někoho jiného…

Ono předehnat některé vlastnosti kompaktů zrcadlovkou stojí mraky peněz (rozsah a světelnost objektivu, makro).

Zrcadlovka to zase vrátí univerzalitou, možností dokoupit si různá skla a při horších světelných podmínkách.

Kompakt a zrcadlovka – jedno druhým nelze zcela nahradit. Naštěstí je toho na trhu mraky a ceny zrcadlovek spadly na rozumnou úroveň.

0 0
            • Ruprt2  

Širokorozsahový objektiv by mi velmi vyhovoval. Vždyť je to to nejlepší co může být.

Akorát se nedělá žádný co by stál za řeč.

0 0
        •  
          0 0
        • pepko  

+1

0 0
      • vili  

Nemyslím si, mám Nikon D70s a tamron 18–200, což je podle recenzí docela schmejd, ale stejnak jsem sn ním spokojenej, protože fotím opravdu vše možné – rodinné akce, sport (volejbal, kola),čokly, různé akce atd. A mockrát by mě kratší sklo limitovalo. A myslím, že pokud nejseš nějakej extra fotograf, který už přesně ví co chce a co od foťáku čeká, tak je to ideální volba. Kór když se teprve se zrcadlovkou bude seznamovat…

0 0
        • La Piér  

Ty ale píšeš o něčem úplně jiném než o čem se píše v příspěvku, na který reaguješ.

Ty píšeš o tom, že jsi spokojený. To je v pořádku a nelze proti tomu nic namítat.

Faktem ale zůstává, že Nikon (Tamron) 18–200 mnohé kvality foťáku spolehlivě zabíjí.

0 0
          • camlost  

co presne mas na mysli?

1. soudkovitost / poduskovitost – jednak o techto vlastnostech fotograf vi,

tak s tim umi zachazet, jednak to resi sw s profily objektivu, pripadne orez

1. vinetace – to neni zadny problem
            2. rozliseni – uvedeny objektiv na tom neni spatne, pripadne lze okraje

oriznout

1. aberace – resi sw
            2. bokeh – jo, klasika jako u ostatnich zoomu v dane tride. fotograf

o tom vi a bude-li trvat na lepsim podani, vyresi to pevnym sklem.

0 0
            • La Piér  

Vypsal jsi některé z obecných nedostatků levných objektivů. Já bych k nim přidal rychlost a přesnost ostření, nízkou světelnost (a s ní spojená omezení v rozsahu DOF a použitelných časech).

A právě o tom jsem psal: že ve vyjmenovaných oblastech jsou možnosti těla výrazně větší než možnosti low-end ultrazoomů.

0 0
              • vili  

chtěl jsi říct low end objetivů, ne? O tom se s tebou ale nikdo nepře… Ale tady se pořád bavíme o dotazu nahoře, kde chce určitý foťák s objektivem v určité cenové hladině. Tak mu doporuč ve stejné hladině něco podle tebe vhodnějšího a nepleť sem lepší skla atd.

0 0
              • camlost  

v tom případě asi není žádná oblast, ve které by nepanovala obecná shoda.

jemu přece nikdo nebrání časem dokoupit nějaký pevný objektiv. kupuje – a už jsem to tu psal – vynikající tělo. k němu na začátek slušný univerzální objektiv.

sám píše „alespoň pro začátek“, čili možnost pořízení dalšího vybavení vč. objektivů nezavrhuje. pak koupí Nikon J1 s redukcí a z 18–200ky (28–300mm) bude mít 50–540 po přepočtu ;-) jo, přijde o DOF. něco za něco.

0 0
                • La Piér  

Tak tak…

0 0
                • Ruprt2  

Jo já jenom radil, že bazarové tělo (zatím) ze slušného skla vyrazí lepší fotky než slušné tělo z širokorozsahového objektivu.

0 0
          • vili  

ne

s tím samozřejmě souhlasím. Já reaguji na větu kde Ruprt v podstatě říká, že dotazovateli nebude dlouhej konec chybět.

0 0
            • Ruprt2  

kdo začíná má pocit, že se bez dlouhého konce neobejde a má potřebu pokrýt všechny ohniska.

Skutečnost většinou bývá jiná.

Jistě, že to tak být nemusí, ale dovolím si tvrdit, že to tak většinou je.

A když universál, tak bych neuvažoval, 18–200, ale spíš něco jako 17–105

0 0
              • vili  

myslím, že s tím bych např. na volejbale spoustu věcí nevyfotil, bylo by to krátký…fotil sem s canonem 7d a objektivem 24–90 a bylo to hodně krátký

0 0
                • Ruprt2  

OMG!

Počítám, že teď tu napíše někdo další, že ten 18–200 je na focení Pluta úplně k prdu.

0 0
                  • madcat  

Nemusí být, když bude mít aperturu aspoň takovou, abys to zvládl bliknout bez naváděné montáže a pointace :)

0 0
                  • vili  

klid, já jen reagoval, že na začátku jsem si myslel, že se bez dlouhého konce neobejdu a myslím si to i teď. Není třeba to dovádět ad absurdum (neříkal co bude fotit)…

0 0
                  • Martin  

na pluto je nejlepší redukce na dalekohled (:

0 0
                • La Piér  

No tak zrovna na volejbal, kde je třena rychlé ostření a světelnost (pokud v hale), není sklo typu 18–200 vhodné.

0 0
                  • vili  

tvl samozřejmě že není vhodné… ale za 1. pokud nejseš nějakej profi fotograf, tak se s tím dá bez problémů fotit (vevnitř je to samozřejmě většinou *******, kór se starším tělem) a za 2. doporuč mně jiný univerzální sklo ve stejné ceně setu, kterým se dá fotit i volejbal kromě ostatního běžného focení.

0 0
                    • La Piér  

Bohužel nedoporučím, protože takový objektiv neexistuje. Focení rychlých indoor sportů je z pohledu fotografa a požadavků na techniku hodně specifická disciplína.

0 0
                      • vili  

No a o tom tady celou dobu mluvím

0 0
                        • La Piér  

Uf, tak si alespoň prosím pamatuj, co sám píšeš. Napsals, že s 17–105 bys toho na volejbale moc nevyfotil. A já jsem na to reagoval, že ani s 18–200 a napsal jsem proč. Toť vše.

0 0
                          • vili  

Nesmysl, přečti si co sem psal. S 18–200 pokud nemáš profi nároky, tak pořídíš na volišu bez problémů dobré foto – venku. Vevnitř to je samozřejmě problém, já mám pouze D70s, kde to skoro nelze použít. Ale veřím že s novějším foťákem kde jde bez větších problémů použít vyšší iso něco pofotit půjde. Toť vše.

0 0
                            • La Piér  

Hm, já celou dobu píšu o indoor, ty dáš fotky z outdoor…

Pokud fotíš sport jen venku za slunce, pak to jde i s 18–200, to je jasný…

0 0
                              • vili  

Já už na to prdím. Já jsem se ozval kvůli tomu, že mu tady někdo nedoporučoval dlouhý sklo, protože ho nebude potřebovat (aniž by věděl co bude ten člověk fotit). Načež tys řekl, že to sklo je na hovno na volejbal obecně (o focení vevnitř ses zmiňoval pouze ve spojitosti se světelností). Podle mě je to sklo prostě pro začátečníka dobrý a dostatečně kvalitní howg.

0 0
                                • La Piér  

„tys řekl, že to sklo je na hovno na volejbal obecně“ – nic takového jsem nenapsal, čti prosím pozorněji a nedávej si do textů jiných své domněnky.

A když si přečteš úplný začátek, přijdeš na to, že jsem jen poznamenal, že tohle sklo zastíní kvality foťáku. To je prostý fakt, který ale nic nemění na tom, že s tímhle sklem může spousta lidí být maximálně spokojená.

Hledáš v mých příspěvcích to, co tam není a chceš se o tom přít. Nevím proč.

0 0
                                  • vili  

„No tak zrovna na volejbal, kde je třena rychlé ostření a světelnost (pokud v hale), není sklo typu 18–200 vhodné“

mám z tebe naprosto stejný pocit.

0 0
                                    • La Piér  

Nerozumím. Kde v tom tebou citovaném textu píšu o výkalech a nevhodnosti na volejbal venku i vevnitř?

0 0
                                      • pepko  

pekny flame … ja by som len dodal, ze fotit indoor sporty bez full-frame, moze len magor :-)))))

0 0
                                        • La Piér  

No jo, no to je bohužel běžné, že si někdo vymýšlí jako vili.

Jinak na tom sportu je FF spíš na překážku, výhoda cropu dost zlevní skla (přeneseně řečeno). 400/2,8 je "trochu dražší než 300/2.8.

Ostatně proto taky Canon dělal FF řadu 1Ds a cropovou řadu 1D.

0 0
                                          • goofy  

On dela porad FF i cropovou radu. Cropove fotaky jsou rychlejsi a vhodnejsi na sport, FF jsou fajn na umeni :o)

0 0
                                          • vili  

co jsem si, prosím tě, vymyslel? „nevhodné“ – na hovno = pro mě význam stejný, pouze slovíčkaříš. Uvedls malá světelnost (pro vnitřní focení) s tím jsem s tebou souhlasil. Dále jsi uvedl pomalé ostření, načež jsem dal příklad fotek, z kterých je dle mě patrné, že toto mínus není takový problém. Co tam máš dál? Už na to nebudu reagovat. Svůj názor na tento objektiv pro fotografa s první zrcadlovkou jsem řekl.

0 0
                                            • La Piér  

No a já jsem jen pro úplnost obrázku doplnil věcná fakta z jiného úhlu pohledu.

Tím to mohlo skončit, jenže tys to z pro mne nepochopitelného důvodu neunesl.

0 0
    • camlost  

tento test sis už určitě přečetl, ale pro jistotu:

http://www.photozone.de/…82003556vrii

tělo bych si snad případně mohl půjčit od kamarádky na krátký testík (k dispozici mám Nikkor 18–105 a 70–300), ale nevím, co zajímavého bys od toho čekal – parametry jsou uvedeny v tom tvém odkazu, míru šumu sis určitě už taky našel…

imho pro amatéra super foťák.

0 0
      • camlost  

tak včera přijela kamarádka i s foťákem. když sem dáš nějaký kontakt, mohu fotku poslat (fotila ona, já hlídal děti).

mně se na něm líbí především výborná rychlost. má dva sloty na kartu, přičemž lze nastavit, zda se po zaplnění první karty pokračuje na druhou, zda se na druhou pořizují záložní kopie, nebo zda na první jde RAW a na druhou JPEG.

jen tak pro zajímavost, foťák psal, že na prázdnou 8 GB kartu se vejde 255 fotek (4928×3264 px, 14bit).

0 0
    • Mastr  

Mám tento http://www.megapixel.cz/nikon-d7000 a naprostá spokojenost. Kupoval jsem ho na doporučení prof. fotografa, prý pro amatéra docela slušnej foťák :-))

0 0
    • goofy  

Kamos mel Nikona D200 a k tomu tento objektiv, a muzu s klidem rict, ze tento objekti to telo vylozee zabil. :o) To uz bych sel radeji do 18–105 a zbytek penez pomalu odkladal na lepsi tele :o)

0 0
      • marapara  

Také bych to tak viděl. Pokud už si někdo kupuje takové dělo tělo, tak je vyloženě škoda to zabít takovým „univerzálním“ sklem, kde je otázka spíš kompromisu. Raději víc kvalitních objektivům, než jeden pseudouniverzální.

0 0
        • motas666  

Je mi jasný že tenhle objektiv bude kompromis. Ale chci něco hodně univerzálního. A na kompaktu Canon G11 mně ten větší zoom chybí. Nechci tahal dva objektivy, nemám čas je měnit, nemám je kam dát … Do budoucna třeba jo, ale nějak chci začít.

0 0
          • marapara  

Začal bych solidním záklaďákem a postupně dokupoval.

Já na Canonu 450D začal Sigmou 17–70, což je relativně slušný objektiv střední třídy, pak koupil Sigmu 10–20 a nakonec 70–200 f/4L UMS. S volbou objektivů jsem spokojený, hlavně 70–200 je špičkové sklo.

Letos na jaře bych chtěl jít do nového těla Canon 60D. Objektivy jsou v pohodě.

0 0
          • vili  

Já to měl stejně a vlastně ještě chvílu mít budu. Podle mě s tím chybu neuděláš a budeš mít čas a příležitost si všechno vyzkoušet než se rozhodneš, co vlastně budeš fotit a jak. Fotky z toho polezou tak jak tak slušný.

0 0
      • pepino  

jo to neni 18–200

0 0
    • pepino  

Jako univerzál sklo jedno z nejlepších.

0 0
    • Daf  

Záleží jak velký z toho budeš dělat fotky. Pokud maximálně 13×18, tak prakticky ostrost objektivu nemusíš řešit. Když budeš tisknout na A3, tak tam už na určité limity objektivu můžeš narazit, ale na druhou stranu na takovou fotku koukáš z větší vzdálenosti. Stejně tak pokud hodláš fotky prezentovat jen na webu tak by se měly zmenšit na nějaké rozumné rozlišení a poté doostřit. I relativně neostrá fotka po zmenšení a doostření na 1200×1800 pix vypadá na monitoru perfektně. Pokud člověk jen zkoumá fotky v zobrazení 1:1 může si také přivodit lehčí trauma z toho, že to prostě není dokonalé. Pro amatéra je důležitější řešit jak rychle objektiv ostří, jestli má stabilizaci, jakou má světelnost a nebo jestli se neotáčí přední člen pro použití filtrů.

No a teď konkrétněji. Doporučil bych spíš koupit levnější objektiv Nikkor 18–105 a k němu nějaké pevné sklo např. Nikkor 35 f1.8, nebo 50 f1.8. Troufnu si říct, že právě světelnost setového objektivu tě bude trápit víc, než chybějících 200mm na konci.

0 0
      • Manas  

Naprosty souhlas, ta svetelnost mi extra chybi. Jeste bych vypichnul, ze u tech setaku dost velka bolest je kresba na tom nejvic otevrenem konci, dycky musis aspon clonu, dve pridat a pak uz to je dost velka tma. Se svetelnejsim objektivem se pak tohle da uz prezit ;-)

0 0
    • siafu  

spíš doporučím D7000 + 16–85 mm, což je vzhledem k ceně už solidní objektiv – mám ho s Nikon D90

k tomu nějaké pevné sklo s dobrou světelností a potom případně dokoupit ještě makro objektiv a nějaké pěkné telátko :)

0 0
    • Stipka  

Na tvém místě bych volil raději variantu se sklem 18–105 který ve své třídě nemá konkurenci. ostřeni a ostrost sou naprosto v pohodě. D7000 je super foťák ale jestli je to tvoje první zrcadlovka tak bych na tvém miste volil D5100, má stejný snímač jako d7000 a ten rozdíl 10 kč bych vrazil do fotovybavení které budeš muset nakoupit.

ale to jen můj názor. stejně trvá par let než narazíš na strop foťáku. kdyby sis chtěl udělat obrázek o fotkách z D5000 a 18–105 tak koukni na mé stránky

http://adammojzisek.webnode.cz/

0 0
      • camlost  

D5×xx nemá motor pro ostření. D5×xx nemá horní display a ovládací prvky pro rychlé nastavení parametrů.

(píšu pro doplnění, tj. tento komentář není míněn jako polemika, dá se fotit i s D5×xx, což je z tvých fotek zřejmé)

já bych se stanoveným rozpočtem volil ještě jinak, ale o tom tohle vlákno podle mě není. a hlavně to silně závisí na tom, co kdo fotí (např. 1.5 * 105 mm může být dost krátké ohnisko, pokud fotí i zvířátka, i když třeba jen v ZOO)

0 0
        • Stipka  

Jako to je jasne. Ja jen ze je prdel jak se clovek koukne na fotogalerie na netu a partija si nakoupi treba 5D markII a proste par let ani toho jeho potencialu nevyuzijou, proste chci potvrdit to ze je lepsi horsi telo a radeji koupit poradne skla a filtry . Kazdopadně D7000 je spickovy fotak kterym chybu neudela a bude si sakra vychvalovat :) ale 18–200 ne, nejsou na nej moc chvaly radeji nez to koupit 18–105

0 0
      • goofy  

To bych sel radeji do D90. Precejenom ma lepsi vybavu na tele

0 0
    • Ruprt2  

Trochu to rozseknu, když se všichni bojí.

To cos vybral je nesmysl.

Kup si 7D

0 0
    • MaxMB  

Ahoj, snad Ti tohle trochu při rozhodování pomůže.

http://www.fotokurzy.eu/…n-aps-c.html

0 0
    •  
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.