Ahoj ve spolek,
rád bych požádal zdejší komunitu o radu ohledně výběru gravel biku. Jsem cyklistický nenadšenec, nicméně po velmi komplikovaném úrazu kolene musím skončit s běháním a začít jezdit na kole. Naběhal jsem řádově více než najezdil na kole. Nyní mám 16 let starého horáka 26", který mi celkem vyhovuje, ale na ty terény – silnice, cesty polňačky a pod je zbytečný a moc mě to nebaví. Ten gravel bike je něco, co by mě bavilo. Více tíhnu k tomu pohodlí na kole než se řezat někde v terénu. Jde mi především o udržení fyzičky, projet se po krajině a pod. Nemám ambice na těžké terény.
Předpokládám, že po rekonvalescenci se postupně propacuju na vzdálenosti 60–80 km s převýšením kolem 1000 m. Takže spíše turistika, než nějaký extra sport :-) Dál zatím nekoukám, to je zcela iluzorní.
Výška 192 cm, do rozkroku 96cm, váha cca 93 kg. Rád bych kolo s karbonovým rámem, vidlicemi a případně i řidítky a sedlovkou. Dávám přednost pohodlí, není mi už 30. Raději bych převod 2×10 nebo 2×11, ať to trochu jede. Ale v osazení se vůbec nevyznám, ještě k když někde bylo Shimano SLX nebo XT. Ale dnešní komponenty vůbec neznám. Brzdy kotoučové, vedení bovdenů nejraději uvnitř rámu. Nášlapy asi SPD, na ty jsem zvyklý :-)
Těch 60.000 je asi tak strop, který jsem ochoten investovat. Případně je reálné si nechat do této částky kolo sestavit? Je taky možné, že se mi s tou částkou vysmějete. Tak to taky nepište, že to je nereálné. I když se to asi dá sehnat, ale fakt nevím, zda ta cena není vykoupena velmi nekvalitním osazením.
Dík za případné rady
Martin