• Meluzina

    voda, bylinkový nebo zeleninový bujon, kuskus, olivový olej /ideálně ochucený česnek + chilli/,

    nechat odstát, přidat vejce, sůl, pepř, špetku koriandru, rozetřený česnek, osmahnout na výše uvedeném oleji, k tomu zeleninový salát:-)

    0 0
    • Vilém  

      Dobrou chut.

      To si rad necham ujit.

      0 0
    • Krutor  

      Sis spletla forum ne … !

      0 0
    • Danhill  

      :-D

      0 0
    • Martin  

      mimískovi to chutnalo a manža si taky čvachtal?

      0 0
    • jIrI___  

      Tohle doma občas děláme (bez chilli) a chutná to líp, než to tak z popisu vypadá.

      0 0
    • JSt  

      neni lepsi si parek ohrat? ;-)

      0 0
    • blaf  

      hlavne ten bujon to chce

      0 0
        • Vilém  

          Hlavne ten „kvasnicový extrakt bez kyselinové hydrolýzy“ je zcela a uplene BIO a v pohode. Vyrobce jiste pise, ze s glutamatem to nema nic spolecneho.

          0 0
          • blaf  

            palmovy tuk mozna bio je, jinak ale taky nic moc

            0 0
          • Nimrod  

            proč se čertíš? v bio potravině může být tuším že 5% obsahu z neekologického zemdělství. navíc co je ten extrakt doopravdy zač ani jeden asi nevíme

            0 0
            • Vilém  

              Ja se necertim, jen se takovym srackam snazim vyhybat.

              Jen me trosku stve, jak ted vsichni zacli psat na obaly BIO, bez glutamanu ap a priton je to stejna sracka jako s nim a lidi to diky tomu kupoji za cenu vyssi, nez ty klasicke v domneni, jaka je to naprosto nezavadna a zdrava vec.

              0 0
              • Nimrod  

                počkej, bio produkty a potraviny vůbec neznamenaj, že jsou nezávadný a ani, myslím si, původně nemaj. tam jde spíš o snahu o udržitelný zemědělství, humání zacházení se zvířaty atd., ne? vyšší cena je celkem logická, ale je na spotřebiteli, jestli to koupí…

                0 0
                • karliner  

                  Humánní zacházení se zvířaty. WTF???

                  Kdo je na vrcholu potravinovýho řetězce???

                  0 0
                  •  
                    Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                    0 0
                  • Nimrod  

                    a lidi se nejí?

                    0 0
                    •  
                      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                      0 0
    • Fran-tic  

      smažíš na olivovém oleji jo? :)

      0 0
      • Meluzina  

        jasně, že vepřové sádlo je na smažení ideální, ale pak to strašně blbě vypadá při zadání do kalorických tabulek:-)

        0 0
        • Fran-tic  

          no, jestli ty kalorické tabulky proti těm karcinogenním obstojí :)

          0 0
        • KOLOMECH  

          Nevím jestli to myslíš vážně nebo si děláš srandu.

          0 0
          • Meluzina  

            Ideální je tedy smažit úplně bez tuku nebo s minimálním množstvím, respektive vybírat k tepelné úpravě pokrmů takové tuky, které jsou tepelně stabilní, tzn. z olejů ty, které jsou primárně určeny ke smažení. Ne každý olej je totiž tepelně stabilní, a tudíž určen ke smažení. Např. oblíbený slunečnicový olej se na smažení nehodí, protože obsahuje vysoké množství polynenasycených mastných kyselin, tedy kyselin, které jsou tepelně nestabilní a existuje u nich při zahřátí na vysokou teplotu velké riziko vzniku aromatických sloučenin.

            Z živočišných tuků se dá ke smažení použít např. sádlo, v němž je však ve velkém množství obsažen cholesterol, ale na druhou stranu také saturované tuky, které jsou tepelně stabilní. Takže pokud bychom měli volit mezi tepelně nestabilními rostlinnými tuky a sádlem, tak ke smažení je v tomto případě paradoxně lepší sádlo.

            0 0
            • KOLOMECH  

              Já už nesmažím a nikdo to po mně ani nechce naštěstí, ono stačí, když si občas skáknu na Čínu nebo ji donesu domů. Pokud něco musím skutečně již smažit (svátky), třeba řízek nebo file, neboť to je snad jediné pokrmy, které si bez smažení nedokážu představit, tak kvalitní olivový olej, žádné tesco v plastu. Ostatní karbanátky a podobné masové oblbováky již neprojdou, pětkrát do roka kuře nebo kachna na másle v keramice, toť vše. Sice se mi o rýži se zeleninou už zdá, ale co už. :)

              0 0
              • Fran-tic  

                jedna lepší než druhá. nechápu, že se snaží každý tak valit na kalorie, nedávat oleje a blablabla. Smažit na oliváči, luxusní prasárna ( i když párkrát do roka). Olivový olej pomáhá vstřebávat vitamíny z potravin, resp převážně ze zeleniny. Ovšem na smažení se více než nehodí. Myslel jsem, že to moderní kuchařky vědí.. bohužel i ten tesko slunečnicový olej v plastu je při smažení lepší než váš panenský oliváč. viz chemie

                0 0
                • nox159  

                  s tim olivovym jsem to diskutoval s lidma co by tomu meli rozumet a nevidi ve smazeni na nem problem… ale o tom se nechci dohadovat…

                  ony obe delaji neco spatne, resi kalorie a pritom jsou porat tluste…

                  0 0
                  • Fran-tic  

                    okej, to je každého věc…jen si dovolím podotknout – panenský oliváč jakožto zdroj mononenasycené mastné kys. se hodí do 180stupňů cca, pak se ti přepaluje. Při smažení na pánvi máš teploty přes 200, zvaž, kolikrát vyměníš olej, než ho přepálíš na karcinogenní. Btw nemluvím o tom, že smažením panenský olej zjednodušeně ztrácí své panenství :)

                    0 0
                  • Meluzina  

                    pořád:-)

                    0 0
                  • Petr.T.M  

                    Tož včil zas už nevím kerá bije – řešit ty kalorie, nebo neřešit???? Jedni říkají řešit, jiní neřešit, tož jak???

                    0 0
                • Blazer  

                  Na smažení rýžový olej.

                  0 0
                • mr.nikdo  

                  A pritom, kdyz jsem videl varit stredomorske kuchare (domaci), vzdy smazili na olivovem oleji.

                  0 0
                  • jIrI___  

                    To je tím, že tam nemají Pohlreicha!

                    0 0
                    • mr.nikdo  

                      Anebo dovozce olivoveho oleje…

                      Ale fakt: Chorvatsko – hranolky, ryba, maso – vse smazene na olivovem.

                      Co si pamatuji i z Recka – to samo.

                      0 0
                      • Fran-tic  

                        však já nikde nepíšu, že na něm smažit nejde. zní to dobře a když toho mám kopu přímo od souseda, proč nevyužít. každopádně je to zbytečné a zdravější či lepší je třeba ten rýžový.

                        0 0
                        • mr.nikdo  

                          Ale pises o tom, ze je to prasarna.

                          0 0
                          • Fran-tic  

                            taky že je, odpaníš si tím panenský olej… nevím jak pro ostatní, ale pro mě je to v česku celkem drahá záležitost a přijde mi zbytečné ho znehodnotit smažením, o vhodnosti nemluvě

                            0 0
                            • blaf  

                              takze staci koupit obyc. olivovej olej (ne panenskej), ten je levnejsi a zaroven vhodnej ke smazeni

                              0 0
                  • Petr.T.M  

                    Taky jsem měl ten dojem.

                    0 0
                • karliner  

                  Tak to jdi poradit několika desítkám milionů Řeků, Turků, Italů, Chorvatů, Španělů ty Babico…

                  0 0
                  • treatt  

                    On má ale pravdu. Protože panenský olivový olej opravdu na smažení vhodný není – má hrozně nízkou teplotu, kterou snese. Ono stačí vědět, že u olivového oleje neznamená panenský = výborný, nepanenský = shit :) Protože na tepelné upravování je daleko vhodnější olivový olej z pokrutin (pomace)..

                    Takže panenský na salát, na smažení pokrutinový..

                    0 0
                    • Fran-tic  

                      přesně tak, proto jsem se odkazoval na chemii.. nasycenost vazeb tvoří teplotu, kdy se začíná přepalovat olej a stává se z něj karcinogen. Třeba sádlo má má plno nasycených vazeb, olivový olej je opak, takže má sníženou teplotu pro přepálení /netuším, jak se to jmenuje odborně :) panenský olej je takřka nenasycený a ta teplota je pod 180 stupňů, což není ani základní teplota smažení… lepší si něco o tom zjistit, než srovnávat s babicou a argumentovat oni taky :)

                      0 0
                    • karliner  

                      Tak běžte spolu vy dva babicové :-)

                      0 0
                • Petr.T.M  

                  Ejhle co jsem našel (možná to tu už bylo): http://dadala.hyperlinx.cz/…asr0008.html

                  0 0
              • oddie  

                Takže si sice chodíš do číny kupovat šílený sračky narvaný glutamanem, ale smažíš jen na tom nejvýběrovějším olivovém oleji, žádné tesco plastu. Tak to je dobrá tragikomedie…

                0 0
              • Meluzina  

                Pouze opsáno z netu, skutečně netvrdím, že smažím na sádle:-)

                Oblíbený kus z kuchyně tvoří parní hrnec, cokoli naložené v bylinkách a připravené na páře chutná výborně…

                0 0
                • Člověk a jeho svět  

                  No to bych se skoro přel :)

                  0 0
                • JSt  

                  jalova sracka. ;-)

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    Nakonec to ponoří na chvilku do friťáku.

                    0 0
                    • nitraq  

                      Aspoň někdo si bude čvachtat – friťák.

                      0 0
                    • Fran-tic  

                      tak on friťák není zas tak špatný… někdy bych řekl, že mnohem lepší, než smažení na pánvi ( i když smažím jen na vánoce kapra). Na hranolkách taky není nezdravé to, že jsou z MC ponořené v oleji a friťáku, ale ta kombinace škrob a olej :)

                      0 0
              • JSt  

                demonstrace tve jednoduchosti. :-)

                0 0
    • oddie  

      Radši zůstanu u svých mňamek…

      0 0
    • Pavel  

      Jsi se překlikla, že? Ten tvůj „návod“ na čvachťálapaprťá­mažbrluch patří sem: http://www.mimibazar.cz/recepty.php

      ;-)

      0 0
    • Fran-tic  

      škoda, že to jídlo má hodnotu pilin. pokud to máš jako svačinu, tak beru zpět, ale jinak ta kombinace teda nic moc.

      0 0
      • Goob  

        No tak to je blbost. Kuskus je těstovina, takže sacharidů to má dost a dost.

        0 0
    • Kosta  

      a za stálého míchání vlijeme do h*jzlu :)

      0 0
    • Ruprt2  

      Vařit neumí, tlustá je, nejchytřejší taky není, na internetu dělá ostudu.

      Manža musí být světec, nebo …

      0 0
    • in4mator  

      Treska po chlapsku

      Snadný recept na tresku, který zvládne i muž!

      Potřebujeme: tresku, olivový olej, papriku, česnek, cibuli, sůl, pivo a ženu.

      Způsob přípravy: postavíme ženu s ingrediencemi do kuchyně a zavřeme za ní dveře.

      Otevřeme si pivo a za dvě hodiny je jídlo hotové.

      Je to chuťovka a nedá skoro žádnou práci!

      (net)

      0 0
      • Soreno  

        Za 2 hodky otevres a tam treska v koši a na stole kuskusacky.

        0 0
      • Meluzina  

        s těmito ingrediencemi je treska hotová za 10 min., takže chyba ve výpočtu:_)

        0 0
        • in4mator  

          Taky mi ten čas přípravy přijde nějak dlouhý. Třeba je v tom započítaný klid při sledování fotbalu. Ale to zase nesedí s jenom jedním pivem, tak nevím…

          0 0
        • Soreno  

          Ne ryba se má nasolit a nechat proležet :-), at se prosolí celá teda, pokud nemyslel filety tam je to jedno.

          0 0
      • oddie  

        Hm, v místních podmínkách sehnat čerstvou tresku není úplně sranda…

        0 0
        • Meluzina  

          jednou jsme dostali tresku nebo makrelu nebo co to bylo – den předtím ulovenou, rychle zamraženou a druhý den dovezenou, to byla „mňamka“…:_) jo, není každý den posvícení:-(

          0 0
          • Pavel  

            No to je teda mňamka… Proč proboha to jednodenní zamražení?!?

            0 0
            • Meluzina  

              kvůli letecké přepravě tuším z Norska, lovili kamarádi kamarádů, vezli toho více…

              0 0
              • oddie  

                Já jsem byl takhle v Norsku přímo s rybářema. Vezli si s sebou dvě velké lednice na přepravu úlovků, ale zpátky vezli jednu prázdnou, stihl jsem jim půlku úlovků sežrat rovnou na místě :)

                0 0
    • Goob  

      Trochu bych poupravil tu recepturu: kuskus nejprve promíchat s olejem a nechat nacucnout… poté hodit do toho vývaru. Po dovaření přidat oříšek až kostku másla. Naprosto nezbytné je také nechat ho minimálně deset minut dojít pod poklicí. Já mám do něj rád ještě kozí sýr.. tak, aby změknul a obalil se zrníčky.

      0 0
      • Meluzina  

        to je napsané na krabici, nepovažovala jsem za nutné popisovat běžnou úpravu kuskusu:-)

        s tím sýrem to zní zajímavě, vyzkouším, ale s kozím sýrem to nebude:-) návrh na jinou variantu?:-)

        0 0
        • Goob  

          Ne moc slaný balkán… dobrá je taky taková ta lučina „do salátu“, a samozřejmě gorgonzola/niva.

          0 0
        • Goob  

          Jinak co je taky super… kuskus dát do rajčat nebo paprik, posypat tím sýrem, zakápnout olivovým olejem a dát to zapéct.

          0 0
      • Meluzina  

        to je napsané na krabici, nepovažovala jsem za nutné popisovat běžnou úpravu kuskusu:-)

        s tím sýrem to zní zajímavě, vyzkouším, ale s kozím sýrem to nebude:-) návrh na jinou variantu?:-)

        0 0
    • capis  

      Kuskus jsem ochutnal jen jednou v životě, nikdy jsem neměl v puse větší hnusobu.

      0 0
      • blaf  

        a mozna byl jen spatne udelanej a/nebo nevis co je dobry ;)

        0 0
      • nitraq  

        Tak pokud to byl kuskus v úpravě „dusivá sušenka ze školní jídelny“, tak se nedivím. Dobře udělanej kuskus po africku – s hromadou zeleniny, masa a omáčky, tak ten je naopak výbornej.

        0 0
        • capis  

          Člověče, když já chodil do školní jídelny, tak nikdo žádný kuskus ani neznal, alespoň u nás. Nás trápili jen kolínkami a jinými dobrotamy, vlastně mňamkamy.

          0 0
    • Snake1194  

      A když nemáte rýži, tak tam dejte kolínka :-)

      0 0
      • Pavel  

        A když nemáte kolínka, tak tam nedávejte nic!

        0 0
        • Soreno  

          A nebo tam taky můžete ******, vyjde to nastejno.

          0 0
          • lusk  

            Hlavni je to osmazit.

            0 0
            • Pavel  

              nene, hlavní je to pak zapíct s třicítkou ajdamem!

              0 0
              •  
                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                0 0
    • pop  

      Když už smažit a bezmasý jídlo,tak si dám radši pořádnej bramborák bez bujonu s glutamátem…pře­devčerem jsem byl na zkoušku v tzv. green baru. Ty lidi co tam choděj jsem doopravdy nechápal. Samý sra.ky, který by bez bujony nešly jíst. I ta zelenina v salátech bylo hodně špatná a nechutná…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.