voda, bylinkový nebo zeleninový bujon, kuskus, olivový olej /ideálně ochucený česnek + chilli/,
nechat odstát, přidat vejce, sůl, pepř, špetku koriandru, rozetřený česnek, osmahnout na výše uvedeném oleji, k tomu zeleninový salát:-)
voda, bylinkový nebo zeleninový bujon, kuskus, olivový olej /ideálně ochucený česnek + chilli/,
nechat odstát, přidat vejce, sůl, pepř, špetku koriandru, rozetřený česnek, osmahnout na výše uvedeném oleji, k tomu zeleninový salát:-)
Dobrou chut.
To si rad necham ujit.
Sis spletla forum ne … !
:-D
mimískovi to chutnalo a manža si taky čvachtal?
:D
Tohle doma občas děláme (bez chilli) a chutná to líp, než to tak z popisu vypadá.
neni lepsi si parek ohrat? ;-)
hlavne ten bujon to chce
Hlavne ten „kvasnicový extrakt bez kyselinové hydrolýzy“ je zcela a uplene BIO a v pohode. Vyrobce jiste pise, ze s glutamatem to nema nic spolecneho.
palmovy tuk mozna bio je, jinak ale taky nic moc
proč se čertíš? v bio potravině může být tuším že 5% obsahu z neekologického zemdělství. navíc co je ten extrakt doopravdy zač ani jeden asi nevíme
Ja se necertim, jen se takovym srackam snazim vyhybat.
Jen me trosku stve, jak ted vsichni zacli psat na obaly BIO, bez glutamanu ap a priton je to stejna sracka jako s nim a lidi to diky tomu kupoji za cenu vyssi, nez ty klasicke v domneni, jaka je to naprosto nezavadna a zdrava vec.
počkej, bio produkty a potraviny vůbec neznamenaj, že jsou nezávadný a ani, myslím si, původně nemaj. tam jde spíš o snahu o udržitelný zemědělství, humání zacházení se zvířaty atd., ne? vyšší cena je celkem logická, ale je na spotřebiteli, jestli to koupí…
Humánní zacházení se zvířaty. WTF???
Kdo je na vrcholu potravinovýho řetězce???
a lidi se nejí?
smažíš na olivovém oleji jo? :)
jasně, že vepřové sádlo je na smažení ideální, ale pak to strašně blbě vypadá při zadání do kalorických tabulek:-)
no, jestli ty kalorické tabulky proti těm karcinogenním obstojí :)
dočasně není zbytí:-)
Nevím jestli to myslíš vážně nebo si děláš srandu.
Ideální je tedy smažit úplně bez tuku nebo s minimálním množstvím, respektive vybírat k tepelné úpravě pokrmů takové tuky, které jsou tepelně stabilní, tzn. z olejů ty, které jsou primárně určeny ke smažení. Ne každý olej je totiž tepelně stabilní, a tudíž určen ke smažení. Např. oblíbený slunečnicový olej se na smažení nehodí, protože obsahuje vysoké množství polynenasycených mastných kyselin, tedy kyselin, které jsou tepelně nestabilní a existuje u nich při zahřátí na vysokou teplotu velké riziko vzniku aromatických sloučenin.
Z živočišných tuků se dá ke smažení použít např. sádlo, v němž je však ve velkém množství obsažen cholesterol, ale na druhou stranu také saturované tuky, které jsou tepelně stabilní. Takže pokud bychom měli volit mezi tepelně nestabilními rostlinnými tuky a sádlem, tak ke smažení je v tomto případě paradoxně lepší sádlo.
Já už nesmažím a nikdo to po mně ani nechce naštěstí, ono stačí, když si občas skáknu na Čínu nebo ji donesu domů. Pokud něco musím skutečně již smažit (svátky), třeba řízek nebo file, neboť to je snad jediné pokrmy, které si bez smažení nedokážu představit, tak kvalitní olivový olej, žádné tesco v plastu. Ostatní karbanátky a podobné masové oblbováky již neprojdou, pětkrát do roka kuře nebo kachna na másle v keramice, toť vše. Sice se mi o rýži se zeleninou už zdá, ale co už. :)
jedna lepší než druhá. nechápu, že se snaží každý tak valit na kalorie, nedávat oleje a blablabla. Smažit na oliváči, luxusní prasárna ( i když párkrát do roka). Olivový olej pomáhá vstřebávat vitamíny z potravin, resp převážně ze zeleniny. Ovšem na smažení se více než nehodí. Myslel jsem, že to moderní kuchařky vědí.. bohužel i ten tesko slunečnicový olej v plastu je při smažení lepší než váš panenský oliváč. viz chemie
s tim olivovym jsem to diskutoval s lidma co by tomu meli rozumet a nevidi ve smazeni na nem problem… ale o tom se nechci dohadovat…
ony obe delaji neco spatne, resi kalorie a pritom jsou porat tluste…
okej, to je každého věc…jen si dovolím podotknout – panenský oliváč jakožto zdroj mononenasycené mastné kys. se hodí do 180stupňů cca, pak se ti přepaluje. Při smažení na pánvi máš teploty přes 200, zvaž, kolikrát vyměníš olej, než ho přepálíš na karcinogenní. Btw nemluvím o tom, že smažením panenský olej zjednodušeně ztrácí své panenství :)
pořád:-)
Tož včil zas už nevím kerá bije – řešit ty kalorie, nebo neřešit???? Jedni říkají řešit, jiní neřešit, tož jak???
někdo je řešit musí a někdo ne, a to je holt celé:-)
Na smažení rýžový olej.
A pritom, kdyz jsem videl varit stredomorske kuchare (domaci), vzdy smazili na olivovem oleji.
To je tím, že tam nemají Pohlreicha!
Anebo dovozce olivoveho oleje…
Ale fakt: Chorvatsko – hranolky, ryba, maso – vse smazene na olivovem.
Co si pamatuji i z Recka – to samo.
však já nikde nepíšu, že na něm smažit nejde. zní to dobře a když toho mám kopu přímo od souseda, proč nevyužít. každopádně je to zbytečné a zdravější či lepší je třeba ten rýžový.
Ale pises o tom, ze je to prasarna.
taky že je, odpaníš si tím panenský olej… nevím jak pro ostatní, ale pro mě je to v česku celkem drahá záležitost a přijde mi zbytečné ho znehodnotit smažením, o vhodnosti nemluvě
takze staci koupit obyc. olivovej olej (ne panenskej), ten je levnejsi a zaroven vhodnej ke smazeni
Taky jsem měl ten dojem.
Tak to jdi poradit několika desítkám milionů Řeků, Turků, Italů, Chorvatů, Španělů ty Babico…
On má ale pravdu. Protože panenský olivový olej opravdu na smažení vhodný není – má hrozně nízkou teplotu, kterou snese. Ono stačí vědět, že u olivového oleje neznamená panenský = výborný, nepanenský = shit :) Protože na tepelné upravování je daleko vhodnější olivový olej z pokrutin (pomace)..
Takže panenský na salát, na smažení pokrutinový..
přesně tak, proto jsem se odkazoval na chemii.. nasycenost vazeb tvoří teplotu, kdy se začíná přepalovat olej a stává se z něj karcinogen. Třeba sádlo má má plno nasycených vazeb, olivový olej je opak, takže má sníženou teplotu pro přepálení /netuším, jak se to jmenuje odborně :) panenský olej je takřka nenasycený a ta teplota je pod 180 stupňů, což není ani základní teplota smažení… lepší si něco o tom zjistit, než srovnávat s babicou a argumentovat oni taky :)
Tak běžte spolu vy dva babicové :-)
Ejhle co jsem našel (možná to tu už bylo): http://dadala.hyperlinx.cz/…asr0008.html
Takže si sice chodíš do číny kupovat šílený sračky narvaný glutamanem, ale smažíš jen na tom nejvýběrovějším olivovém oleji, žádné tesco plastu. Tak to je dobrá tragikomedie…
:))))))))))))
Pouze opsáno z netu, skutečně netvrdím, že smažím na sádle:-)
Oblíbený kus z kuchyně tvoří parní hrnec, cokoli naložené v bylinkách a připravené na páře chutná výborně…
No to bych se skoro přel :)
jalova sracka. ;-)
Nakonec to ponoří na chvilku do friťáku.
Aspoň někdo si bude čvachtat – friťák.
tak on friťák není zas tak špatný… někdy bych řekl, že mnohem lepší, než smažení na pánvi ( i když smažím jen na vánoce kapra). Na hranolkách taky není nezdravé to, že jsou z MC ponořené v oleji a friťáku, ale ta kombinace škrob a olej :)
demonstrace tve jednoduchosti. :-)
Radši zůstanu u svých mňamek…
Jsi se překlikla, že? Ten tvůj „návod“ na čvachťálapaprťámažbrluch patří sem: http://www.mimibazar.cz/recepty.php
;-)
no, je vidět, že se vyznáš, ale nevyužiju, díky:-)
škoda, že to jídlo má hodnotu pilin. pokud to máš jako svačinu, tak beru zpět, ale jinak ta kombinace teda nic moc.
No tak to je blbost. Kuskus je těstovina, takže sacharidů to má dost a dost.
a za stálého míchání vlijeme do h*jzlu :)
+1 :D
Vařit neumí, tlustá je, nejchytřejší taky není, na internetu dělá ostudu.
Manža musí být světec, nebo …
posli manzovi balicek bombonu ;-)
bonbonů…:-)
Bych tak tipoval, že až si to přečte manža, budeš kandidát na „osobní“ setkání :-)))
On je rád, že to někdo řekne za něho.
Treska po chlapsku
Snadný recept na tresku, který zvládne i muž!
Potřebujeme: tresku, olivový olej, papriku, česnek, cibuli, sůl, pivo a ženu.
Způsob přípravy: postavíme ženu s ingrediencemi do kuchyně a zavřeme za ní dveře.
Otevřeme si pivo a za dvě hodiny je jídlo hotové.
Je to chuťovka a nedá skoro žádnou práci!
(net)
Za 2 hodky otevres a tam treska v koši a na stole kuskusacky.
Případně knedlík v trojobalu. Což je skoro totéž… ;-)
kuskusračky :D
+1!
s těmito ingrediencemi je treska hotová za 10 min., takže chyba ve výpočtu:_)
Taky mi ten čas přípravy přijde nějak dlouhý. Třeba je v tom započítaný klid při sledování fotbalu. Ale to zase nesedí s jenom jedním pivem, tak nevím…
Ne ryba se má nasolit a nechat proležet :-), at se prosolí celá teda, pokud nemyslel filety tam je to jedno.
Hm, v místních podmínkách sehnat čerstvou tresku není úplně sranda…
jednou jsme dostali tresku nebo makrelu nebo co to bylo – den předtím ulovenou, rychle zamraženou a druhý den dovezenou, to byla „mňamka“…:_) jo, není každý den posvícení:-(
No to je teda mňamka… Proč proboha to jednodenní zamražení?!?
kvůli letecké přepravě tuším z Norska, lovili kamarádi kamarádů, vezli toho více…
Já jsem byl takhle v Norsku přímo s rybářema. Vezli si s sebou dvě velké lednice na přepravu úlovků, ale zpátky vezli jednu prázdnou, stihl jsem jim půlku úlovků sežrat rovnou na místě :)
doufám, že alespoň po tepelné úpravě:-)?
no, a tím narážíme na recept – jak jste je baštili?
Na přiložené fotce je kuchyně, takže podle jejího vybavení ;)
:-) super:-)
Trochu bych poupravil tu recepturu: kuskus nejprve promíchat s olejem a nechat nacucnout… poté hodit do toho vývaru. Po dovaření přidat oříšek až kostku másla. Naprosto nezbytné je také nechat ho minimálně deset minut dojít pod poklicí. Já mám do něj rád ještě kozí sýr.. tak, aby změknul a obalil se zrníčky.
to je napsané na krabici, nepovažovala jsem za nutné popisovat běžnou úpravu kuskusu:-)
s tím sýrem to zní zajímavě, vyzkouším, ale s kozím sýrem to nebude:-) návrh na jinou variantu?:-)
Ne moc slaný balkán… dobrá je taky taková ta lučina „do salátu“, a samozřejmě gorgonzola/niva.
Jinak co je taky super… kuskus dát do rajčat nebo paprik, posypat tím sýrem, zakápnout olivovým olejem a dát to zapéct.
to je napsané na krabici, nepovažovala jsem za nutné popisovat běžnou úpravu kuskusu:-)
s tím sýrem to zní zajímavě, vyzkouším, ale s kozím sýrem to nebude:-) návrh na jinou variantu?:-)
Spíš je otázka, jestli jsi to vůbec věděla :-))
Kuskus jsem ochutnal jen jednou v životě, nikdy jsem neměl v puse větší hnusobu.
a mozna byl jen spatne udelanej a/nebo nevis co je dobry ;)
dobra prezdivka. ;-)
Tak pokud to byl kuskus v úpravě „dusivá sušenka ze školní jídelny“, tak se nedivím. Dobře udělanej kuskus po africku – s hromadou zeleniny, masa a omáčky, tak ten je naopak výbornej.
Člověče, když já chodil do školní jídelny, tak nikdo žádný kuskus ani neznal, alespoň u nás. Nás trápili jen kolínkami a jinými dobrotamy, vlastně mňamkamy.
oprava: dobrotami, mňamkami Přesto kuskus jíst nadále nebudu.
a kolínky…:-)
A když nemáte rýži, tak tam dejte kolínka :-)
A když nemáte kolínka, tak tam nedávejte nic!
A nebo tam taky můžete ******, vyjde to nastejno.
Hlavni je to osmazit.
nene, hlavní je to pak zapíct s třicítkou ajdamem!
Když už smažit a bezmasý jídlo,tak si dám radši pořádnej bramborák bez bujonu s glutamátem…předevčerem jsem byl na zkoušku v tzv. green baru. Ty lidi co tam choděj jsem doopravdy nechápal. Samý sra.ky, který by bez bujony nešly jíst. I ta zelenina v salátech bylo hodně špatná a nechutná…