• Pavel

    Narazil jsem na stránkách jednoho výrobce uzenin na detailní rozpis obsahu jeho výrobků.

    Z přehršle „krmných směsí“ si dovolím vypíchnout tyto dvě gastronomické per­ly:

    Sváteční sekaná

    Vepřové maso 40%, Šunkový salám – vepřové maso 55%, pitná voda, hovězí maso 2%, vepřové kůže (stabilizátor E 466), jedlá sůl, konzervant E 250, nástřiková směs

    (stabilizátor E 451, E 452, E 450, zahušťovadlo E 407,vepřový protein, vepřová plasma, antioxidant E 316, zahušťovadlo E 415), škrob, zahušťující směs (modifikovaný škrob

    E 1420), konzervační směs (konzervant E 262, jedlá sůl), zahušťující směs ( vláknina, škrob, modifikovaný škrob E 1420, zahušťovadlo E 415, E 412), směs koření ( koření,

    látky zvýrazňující chuť a vůni E 621, E 635, česnek), stabilizační přípravek (stabilizátor E 451, dextróza, antioxidant E 301), česnek, ochucující směs (látka zvýrazňující chuť a vůni

    E 621, dextróza, koření, jedlá sůl), barvivo E 120; Vysočina – vepřové maso, vepřové sádlo, hovězí maso, vepřové kůže (stabilizátor E 466), jedlá sůl, konzervant E 250, směs koření

    (hemoglobin, koření, stabilizátor E 450, antioxidant E 301, regulátor kyselosti E 575, látky zvýrazňující chuť a vůni E 621, E 635); pitná voda, hovězí maso 11%, vepřové kůže

    (stabilizátor E 466), zahušťující směs (vláknina, škrob, modifikovaný škrob E 1420, zahušťovadlo E 415, E 412), jedlá sůl, konzervant E 250, škrob, paprikové floky, zahušťující

    směs (stabilizátor E 450, E 451, dextróza, aromatické látky, regulátor kyselosti E 575, škrob, antioxidant E 300, E 301), směs koření (stabilizátor E 450, E 451, dextróza, sušená

    zelenina, koření, antioxidant E 300, E 301, přírodní aroma), zahušťující směs (zahušťovadlo E 407, chlorid sodný, stabilizátor E 508, zahušťovadlo E 417, maltodextrin ) Bez lepku.

    Švýcarská se sýrem

    Vepřové maso 50%, hovězí maso 17%, vepřové sádlo, pitná voda, sýr eidam 9,5% (pasterizované mléko, jedlá sůl, sýrařské kultury, mikrobiální syřidlo), vepřové kůže

    (stabilizátor E 466), jedlá sůl, konzervant E 250, bramborový škrob, směs koření (stabilizátor E 450, E 451,E 452, hroznový cukr, jedlá sůl, látka zvýrazňující chuť a vůni E 621,

    antioxidant E 315, koření, kouřové aroma, aroma), směs barviv (glukosa, jedlá sůl, barvivo E 120), nástřiková směs (stabilizátor E 450, E 451, dextróza, modifikovaný

    kukuřičný škrob E 1422, zahušťovadlo E 407, antioxidant E 300, látka zvýrazňující chuť a vůni E 621, koření), zahušťující směs (modifikovaný kukuřičný škrob E 1422),

    zahušťující směs (zahušťovadlo E 407, jedlá sůl, stabilizátor E 508, zahušťovadlo E 417, maltodextrin), směs koření (koření, rostlinné oleje, extrakty kvasinek, nosiče E 422,

    E 1520, kyselina E 330) Bez lepku.

    alergen mléko

    Na druhé straně spektra je např:

    Hodická Vysočina 1967

    Vepřové maso, hovězí maso, vepřové sádlo, jedlá sůl, koření, stabilizátor E 250. Bez lepku.

    Na 100g výrobku bylo použito 133 g masa.

    Alpská klobáska

    Vepřové maso 78%, pitná voda, jedlá sůl, směs koření (koření, stabilizátor E 450, E 451, E 452, hroznový cukr, látka zvýrazňující chuť a vůni E 621) , bylinky Bez lepku.

    Zdroj: http://www.krahulik.cz/…-obchodniky/

    Dobrou chuť! :)

    0 0
    • Meluzina  

      E 262 octany sodné – nevhodné pro děti, způsobují dětskou hyperaktivitu, nevhodné pro alergiky, astmatiky a citlivé osoby, jinak neškodí

      0 0
      • lubor123  

        Chodite za stravenky na poledni menu? Radi si date maso? Podivejte z ceho vari vase restaurace.

        http://letaky.najdislevu.cz/…akro3974.pdf

        Uzená kýta bez kosti 60

        100 kg hotového výrobku je vyrobeno min. z 60 kg vepřové kýty

        Kladenská pečeně 80, 100

        100 kg hotového výrobku je vyrobeno min. z 80, 100 kg vepřové pečeně

        Preji chutne zvraceni, pokud jste byli na obede.

        PS: neni to krehcene.

        0 0
        • jIrI___  

          Někdy mi připadá, že píšeš strašně z cesty, resp. netuším, cos svým příspěvkem chtěl říct :D

          0 0
          • Vilém  

            Asi, ze maj prehozeny ty cisla.

            0 0
            • se-se  

              ne to nemají přehozený – řeznický receptury jsou opravdu takový – 50 – 80% masa a zbytekvoda, led, škroby, kůže, soja, mouky a éčka a éčka. Ale je to běžný už asi 50let v různé míře podle „pokroku“ potravinářské chemie, takže není třeba se toho děsit.

              0 0
              • Vilém  

                Nejsem tedy zadny kuchar, ale porad si nedovedu dost dobre predstavit, co by udelali s masem, ktere neni nijak mlete, je to proste jeden flak, aby ho o 20% pribylo, prestoze je navic uzene.

                0 0
                • newbie  

                  :D kdyby jenom o 20%… v „uzené kýtě bez kosti 60“ vyrobíš ze 60 kil masa 100 kilo uzeninové mňamky… takže přibude 67%… kouzelné slůvko je nástřik… si dej do gůglu a dobrou chuť

                  0 0
                  • Vilém  

                    Tak jak to tedy probiha? Nahore pise, ze neni krehcene.

                    0 0
                    • se-se  

                      hihi a jsi si jistý že to chceš vědět? No dobrá, jen doufám, že ti nepokazim chuť. Křehčené maso je prostě nainjektované lákem, který je nejčastěji zahuštěn nejrůznějšími blivajzy, aby z toho masa nevytekl. Je na to jtroj, který se jmenuje nastřikovačka. Taková piza šunka obsahuje klidně i 35% vody a dalších 15% jinýho sajrajtu.

                      Vím to, protože jsem ty stroje i ty blivajzy prodával.

                      0 0
                      • Vilém  

                        Takoveto veci nejim ani nekupuju, ale presto me to zajimalo. Neco jsem o tom zkusil pohledat, ma to bliz k chemii, jak gastronomii:(

                        0 0
                        • se-se  

                          hehe tak to máš fakt pravdu – nejsnáze by to mohla vyrábět Spolana a Druchema.

                          Salámy se barvěj, kořenej tekutými výtažky, uděj namáčením do tekutýho kouře (to je hnusnej název co), maso se nastřikuje.

                          Největší úspěch jsme měli do salámů s barvivem na gumový medvídky – ach to byla barva.

                          0 0
                    • newbie  

                      myslím, že marketingový pojem „křehčené“ se používá jenom pro prodej syrového masa… tedy vlastně masného polotovaru

                      ty uzené/pečené věci z (taky) masa se ale vyrábějí stejně… se do toho ty nástřiky napíchaj nebo „vmasírujou“ v takovejch jako pračkách

                      0 0
    • Meluzina  

      E 250 – dusitan sodný – nevhodné pro děti, způsobují dětskou hyperaktivitu, možné nežádoucí účinky, nevhodný pro alergiky, astmatiky a citlivé osoby

      0 0
    • JFtryall  

      Druha strana spektra s glutamanem? Diky cau..:-D

      0 0
      • Pavel  

        Druhá strana spektra byla myšlena počtem položek ve výčtu. „Standartní“ seznam látek je skoro u všech na více řádcích…

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • Tomahomo  

      Na 100g výrobku bylo použito 133 g masa. ROFL

      0 0
      • Pavel  

        Ono se to suší, takže hmotnost se pochopitelně sniží… ;-)

        0 0
        • Tomahomo  

          Suší se co, maso než jej použijí do směsi? Chápu, že se suší, resp. „udí“ salám jako takový, nicméně u vysočin uvádějí 50% tuku, čili ze 130g masa udělají těch 50g salámu? To nepočítám 4,5g soli, koření a další „sračky“.

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Když se podíváš, tak to je napsané u spousty výrobků (kečup třeba). Prostě vezmou maso, ve kterém je i „odpad“, ten odříznou a hned je ze 133g 50g. :-P

            Samozřejmě v ideálním případě. Realita bude asi jiná…

            0 0
            • Pavel  

              Když budeš dusit 10 kg rajčat, tak to bude co vojín Kefalín? Bude to houstnout. No a z těch 10 kg rajčat zbude třebas jen 1 kg koncentrátu (nevím, střílím; nevím, kolik vody je v rajčeti).

              0 0
          • Pavel  

            Na výrobu 100 gr vysočiny použijí 133 gr masa PLUS ty další ingredience. Maso pomeleš, přidáš do toho, co se tam přidat má, naleješ to do obalu a to dáš sušit (udit). Sušením se z toho odpaří voda takže hmotnost klesá (a poměr tuku pochopitelně roste, protože tuk tak zůstává).

            Pochopitelně je třeba si uvědomit, že 133 gr masa NENÍ 133 gr čisté svaloviny. Tuk je i z toho masa, vepřové může mít přes 50% levou zadní…

            0 0
            • karliner  

              Co jsem tak slyšel, tak se už dávno neudí kouřem ale vodou s aromatickými látkami ve vakuových komorách… Takže ztráty uzením vyškrtni :-)

              0 0
              • lubor123  

                uzeny vyrobky nebrat. princip je jednoduchy. uzeni kourem vysusuje. to pripravuje vyrobce o zisk, protoze nakupuje Xkg a prodava X-Ykg. Proc by to delal, kdyz muze nakoupit X a prodat X+Zkg jako v priprade vymachani v umelem kouri.

                0 0
      • Sodík  

        Až se doválíš, tak se zkus zamyslet ;)

        0 0
    • Sodík  

      Přidám třeba šunkovou pizzu, která obsahuje 0,2 % šunky..

      0 0
      • Zlatka  

        Dobrý.., to je větší množství než jsem si myslela. :)

        0 0
        • se-se  

          já jsem kdysi prodával řeznický stroje a byl jsem osobně svědkem, jak zástupce renomované firmy vyrábějící kutry, spáchal várku párků s obsahem 10% masa. A ještě byl na tu prasečinu nesmírně hrdý. Je to paradox, že čím, lepší poravinářská technika, tím horší hnus umožňuje vyrábět – fakt vím o čem mluvím.

          0 0
          • Pavel  

            Já kdysi dělal ve fabrice, která ty stroje přímo vyráběla. Všechno jsem taknějak chápal, ale k čemu je v uzenářství dobrý výrobník šupinkového ledu ne. Než jsem to viděl v akci…

            0 0
            • se-se  

              nojo, taky jasem je prodával – na Salimě byly špičkový na chlazení piva – za led jsme dostávali hory žrádýlka.

              No za studena se ta voda do toho rádobymasa lépe nacpe.

              0 0
              • Pavel  

                No Salimy mi ani nevzpomínej… Od rána celý den na výstavišti, pak zavést obchodní partnery do sklepa, tak i limonádě čekat, až panstvo dobumbá a pak to nad ránem ožralé porozvážet po hotelích; no a o v sedm sednout do auta, abych byl na výstavišti před otvíračkou a cestou ještě stihl vyzvednout další várku obchodňáků; a tak tři nebo kolik dnů po sobě… Holt mladej zobák :-) Ale poslední den jsem si to vynahradil; ani nevím, jak jsem se vlastně dostal z Brna do Břeclavi domů… :-DD

                0 0
                • se-se  

                  No já tam byl vždycky spíš jako ten co se vozil :-))

                  0 0
              • lubor123  

                v zamori to doslo tak daleko, ze mrazny maso nikdo nekupuje a temer nikdo ani nenabizi prave z tohoto duvodu. jedine chlazeny. mrazeny maso je povazovano za min nez odpadky v popelnici ktery vyjidaji bezdomovci.

                nikdo uz jim ale nevysvetlil, ze si tak akorat do sebe naladuji u levnych vyrobku vyrazne vic chemie pri srovnatelnem sizeni.

                0 0
                • jIrI___  

                  Dneska mě v rádiu pobavila reportáž o zámoří, kde zjistili, že se masou napouští nějakým blivajzem („růžový sliz“ tomu tuším říkali), všichni se proti tomu vzbouřili a školní jídelny teď hromadně odmítají z tohodle masa vařit. Na tom by nebylo nic divného až na to, že tím blivajzem maso napouštějí už 20 let, nikdo proti tomu neřekl nic špatného a nikomu to nevadilo. A teď náhle, díky mediální masírce, je z toho obrovská aféra. Fakt nevím, jestli se téhle demenci smát nebo brečet.

                  0 0
                  •  
                    Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                    0 0
                  • Kurt  

                    Demence? V cem spociva? Ze se nechaji krmit masokombinatem? V tom pripade je u nas dementnich 90% populace.

                    Cely problem je v tom, ze se dozvedeli informace, ktere dosud nemeli. Proto jsou dementni?

                    0 0
                    • Rychlej turista  

                      Informací je dost, jen těm tajeným nebo popíraným, či zesměšňovaným se říká konspirační :-)

                      0 0
                    • jIrI___  

                      Jde o ten princip. Něco ti 20 let nevadí, pak to vezmou mediální mrdky, udělají z toho obrovskou aféru a najednou ti to vadit začne. Ne kvůli tomu, že by jsi sám posoudil, jestli ti to chutná nebo ne, ale kvůli tomu, že to tvrdí někdo jiný a ty nechceš vybočovat z řady…

                      0 0
                      • Kurt  

                        Slysel jsem neco o posypove soli v potravinach. Pry se tam davala nekolik let. Musim rict, ze dokud jsem to neslysel, nevadilo mi to. Mozna jsem tech potravin za ta leta par kilo taky sezral. Ted mi to vadi. Cili jsem asi dement. Stejne, jako ten amik co nevedel, ze se ta jeho mnamka „leci“ cpavkem a ted, kdyz to vi, mu to vadi.

                        0 0
                        • jIrI___  

                          Správně jsi to shrnul.

                          0 0
                        • Rychlej turista  

                          Tak teď už víš i toto. Dobrou chuť :-)

                          0 0
                          • Kurt  

                            Tak zrovna tohle mi vadi asi tolik, jako ze si reznik neumyl ruce predtim, nez mi prinesl bucek. ;)

                            0 0
                            • Rychlej turista  

                              Zatím jen plešatí lední medvědi na Aljašce a Fukušima je teprve u Havaje. Ale v případě příznivých proudů ji očekávají u západního pobřeží USA už letos. Takže vydrž, je to jen otázka času, než se rozleze do celého světa.

                              0 0
                              •  
                                Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                                0 0
                          • Ossis  

                            Jestli tě děsí Fukušima, tak co tohle tohle ?

                            0 0
                            •  
                              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                              0 0
                            • Rychlej turista  

                              Ona ta Fukušima poslední slovo ještě neřekla, zatím ještě drží pohromadě, ale to už snad jen silou vůle. Ale tohle je taky hezký, možná se brzy dočkáme. Doporučuji sledovat výskyt pejzatých v Praze. Jejich náhlá a zvýšená koncentrace bude významný signál.

                              0 0
                        • newbie  

                          zrovna tohle je slušně nafouknutá bublina… posypová je stejná jako potravinářská, není to žádnej jedovatej humus… jenom to po vysypání z vagónu jede na jinou linku… kde samozřejmě nejsou takový nároky na čistotu, ale když tam denně projedou tuny a ty si pak gramem posolíš chleba, neumřeš ani neonemocníš, není z čeho

                          0 0
                          • Kurt  

                            Byl to priklad. Je mi jasny, ze to je prakticky stejne zasadni, jako to, ze se driv cukr z jednotlivych cukrovaru sesypaval dohromady, protoze nektery z nich produkovaly cukr s nadlimitnim mnozstvim tezkych kovu (a svete div se, v prumeru se to do limitu veslo).

                            Nicmene porad nechapu tu tezi, ze pokud mi neco nevadilo, kdyz jsem o tom nemel dostatek informaci, nesmi mi to vadit ani pote, co se je dozvim.

                            0 0
                            • newbie  

                              fpoho… :-) jen jsem měl chvíli pracovně něco se solí společného a jeden jinak rozumnej známej, kterej to ví, mně zrovna dneska volal a ptal se a já zjistil, že je fakt zmasírovanej… :-) tak šířím osvětu

                              0 0
                            • Rychlej turista  

                              Tak je to správné, o nic se nezajímat a jako správná ovečka chodit na pravidelný sestřih :-)

                              0 0
                              • Kurt  

                                Opravdu to byla reakce na muj prispevek?

                                Nikde jsem nepsal nic o tom, ze bych se nezajimal (ci ze by se nemel zajimat kdokoliv jiny), proto se ptam. ;)

                                0 0
                          •  
                            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                            0 0
                      • newbie  

                        :-) militantní všežravec… kdyby ses třeba dozvěděl, že do toho křehčenýho masa, co ti tak chutná, melou krysí bobky, chutnalo by ti pořád?

                        co je divnýho na tom, že spousta lidí nechce žrát chemikálie? a že jim přestane chutnat maso, o kterým zjistěj, že je do něj dávaj? to musí být hned ovce zmasírovaný mediálníma mrdkama?

                        0 0
                        •  
                          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
                          0 0
                  • lubor123  

                    jIrI__: „tím blivajzem maso napouštějí už 20 let, nikdo proti tomu neřekl nic špatného a nikomu to nevadilo. A teď náhle, díky mediální masírce, je z toho obrovská aféra. Fakt nevím, jestli se téhle demenci smát nebo brečet.“

                    ale prd. jde o to, ze jsem svepravny a vim co chci, jen absence nekterych udaju na etikete mi brani v dosazeni toho co chci. dokazi si do bilyho jogurtu zamichat mrazeny ovoce a nasypat tam cukr. a pokud chci skrob, tak si udelat bramborovou kasi z brambor a mlika. vyjde to i o dost levnejc nez si dat skrobovy jogurt na kila v podobnem mnozstvi coz je ve vysledku co do kvality slozeni stravy obdobne.

                    u masa je to pak o tom, ze se podil bilkovin a tuku – vyuzitelne energie lisi o vic jak (placnute nahodne cislo) 20% a pritom cena jen o 2%. pokud te bavi kupovat vodu za cenu masa, tak jsi proste machyrek nebo idiot ty. promin, ze ti to takhle pisu primo. opet pokud si dam spek, kytu a vodu z vodovodu, tak to vyjde cenove lip nez sizene maso a nezasiram si telo potravinarskou chemii, ktera navic nemusi byt 100% vycistena od vedlejsich produktu vznikajicich pri vyrobe, ktere muzou byt nebezpecne (pokud neni primo ta chemie ve vetsim mnozstvi skodliva)

                    treba na etikete se clovek nedozvi u jogurtu kolik procent je z toho jogurt a kolik procent nahrazka, dochucovadla a chemie ktera ma zajistit, aby se to spojilo v jednu homogenni sracku a neplavalo to v kelimku oddelene. u masa je tahle situace malinko lepsi, ale jen u nekterych vyrobcu a produktu, kterym se vyhybam. prikald za vsechny – podil masa v rybach je nedohledatelny. uprava se provadi uz na mori ihned po vylovu pred hloubkovym zmrazenim(rovnez na lodi)

                    a v prikladu s jogurtem a kasi. pokud si chci dat jen jogurt a vynechat kasi, nebo zmenit jen mnozstvi kolik si ceho dam, tak v pripade sizenyho jogurtu je to vyssi alchymie odhadovat to z pomeru bilkovin, sacharidu, tuku ruznych druhu osizenych jogurtu.

                    0 0
                    • newbie  

                      +1… až na to, že naprosté většině lidí nebrání chybějící údaje na etiketách, ale lenost a/nebo snaha „ušetřit“

                      údajů je dost, jogurty a zmražené rybí maso jsou u nás dvě nepodstatné a lehce řešitelné výjimky… z jogurtů prostě nakoupíš těch pár, které škroby nemaj, a vybereš si ten, co ti nejvíc chutná… a levné zmražené rybí jednoduše nekupuješ

                      0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
    • Bish0p  

      Docela by mě zajímalo, nakolik je pravda, co mi říkala jedna výživová poradkyně, že do všech průmyslově vyrábjených uzenin se dava nějaká sul(neboco), která je mimo jiné karcinogenní. Že vlastně všechny běžně prodávané uzeniny, včetně sýru, jsou karcinogenní.

      0 0
      • nox159  

        brzo umeres, mel bys prestat jist, bude to lepsi :D

        0 0
      • Pavel  

        Dává se tam tzv rychlosůl, aneb dusičnan draselný. Díky tomu se to nemusí loužit v solné lázni tak dlouho…

        0 0
        • toram  

          Z tohodle jsme si dělali dýmovnice na Airsoft..:D

          0 0
          •  
            Obsah tohoto příspěvku je blokován.
            0 0
      • Frostty  

        Teď se tam sype posypová :o).

        0 0
      • newbie  

        dusitan sodný…

        :-) třeba tady si můžeš přečíst, co o něm tvrdí lobby zpracovatelů masa

        a co ti říká (tvůj) zdravý rozum, si musíš přebrat sám

        můj říká, že se mám moc rád na to, abych se nějak často cpal sr***ama, takže české uzeniny až na výjimky e-e (samozřejmě občasný párek/klobásu na kole neřeším)

        0 0
      • Kubiczech  

        Zrovna výživové poradkyni bych nevěřil nos mezi očima. (:

        0 0
        • Bish0p  

          No, takle, je to spíš moje osobni poradkyně ale jinak dělá laborantku ve farmaceutické laborce. Každopádně věřim víc komukoli než prodejcům a výrobcům, kteří ty hnusy potřebujou udat. :)

          0 0
      • Meluzina  

        www.bionebio.cz

        0 0
        • Bish0p  

          Ja tu zdravou stravu zas tak moc neprožívám ale když už mám v domácnosti raka tak se o to trošku zajímám. A kolik znám nebo jsem znal osobně lidí, kteří tím prošli už snad ani nepočítám.

          0 0
          • jIrI___  

            Rak v domácnosti znamená co?

            0 0
          • Meluzina  

            Známý má bohužel podobnou zkušenost, hrozně moc chválil knížku Svlékl jsem bílý plášť, já do toho jen nakoukla… nemohu posoudit, ale on na ni přísahal jak na Bibli

            0 0
            • karliner  

              Několik stovek miliónů lidí přísahalo jako na bibli na Komunistický manifest a jak to dopadlo…

              0 0
    • mastihuba  

      jo takova doma udelana skopova klobaska bez rychlosoli chutna jinak.

      0 0
    • goofy  

      Ja myslel, ze se tady bude bavit o domacich uzeninkach, a ono se tu resi ecka…

      0 0
      • mastihuba  

        taky sem se těšil na zajimavy tema :)

        0 0
      • se-se  

        takzvané domácí uzeniny bohužel lze prodávat jen tak nějak na černo. Za to můžeme poděkovat našemu protektorovi – Evropské unii. Splnit všechny nové normy a ještě vyrábět v malém tradiční cestou uzeniny s akceptovatelnou koncovou cenou, je prostě neproveditelné.

        0 0
        • mastihuba  

          vo prodeji tady nikdo nemluvil, co si udělám to si sežeru, že dnešní člověk nic neumí nebo nechce a jen by přišel k hotovýmu je věc druhá, pak tady všeci kafrají na éčka a na ceny. :D

          0 0
          • se-se  

            No člověk asi nemůže stíhat všechno. Ale takto doma udělaný uzeniny fakt nemají konkurenci. Ale u těch průmyslových je nejhorší ztráta chuti tou distribucí. On i obyčejný párek čerstvě vytažený z udírny třabas v masokombinátě je fantastická lahůdka

            0 0
            • mastihuba  

              život je otázkou priorit, v zimě když neni počasí na kolo, tak to neni špatná zábava se domluvit s partou a udělat v sobotu zabijačku nebo nadělat prátu do klobásů. Maso a ingredience nakoupíš a pak už jen hodnotíš jak se to povedlo nebo nepovedlo. :D

              0 0
              • se-se  

                no souhlasit musím, že tahle priorita musí bejt opravdu dost příjemná. Dojedl jœem mísu hlávkového salátu a příkusuji toto čtení :-(

                0 0
                • mastihuba  

                  neni to málo na oběd?

                  0 0
                  • se-se  

                    nojo , my co bojujeme s váhou, tak o žrádle vedeme hlavně polemiky

                    0 0
                    • lubor123  

                      hlavkovy salat? tak po tom nezhubnes. to vymen za zeli a dietni kolu ty modelko :-D

                      0 0
                      • newbie  

                        jasně že ne… dokonce můžeš i přibrat… když ho budeš žrát tak od 20 kil denně vejš :-) chjo

                        0 0
        • Rychlej turista  

          Blíží se doba, kdy být chtít soběstačný bude o kejhák :-(

          0 0
    • Borek-stavitel1  

      Ne všechny uzeniny v sobě obsahují Éčka. :) My kupujeme uzeniny od Chodury a moc nám chutnají! Myslím si, že jde jen o tom vybrat si to pravé pro svůj mlsný jazýček. My už jsme to pravé našli! :)

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.