• dancing dog

I přes vedra jsem teď parkrát vyrazil do Slavkovského lesa. Byl jsem celkem v šoku, vypadalo to tam, jakoby hlavní funkcí lesáků bylo ničit a devastovat lesní cesty těžkou technikou. Na hardu často téměř nesjízdný a to bylo vyschlo..v bahně by to aspoň pro mě byl *******. Omlouvám se všem drakům na fullech, kteří toto asi i vítají, mě to tak trochu prudí.. peace!

0 0
    • kubad  

Že zdravím lesáky na Jižní Moravě – tady je to totéž :-((

0 0
    • wroum  

…aspon bude min cyklistu :-)

ted vazne: co je na tom divnyho? V lese se pestujou stromy, ty se pokacej a vysadej se novy. Stejne jako treba kukurice, jen ten kolobeh trva trochu dyl. no a kdyz se kaci les, tak litaj trisky. tezko to budou delat nenapadne, zejo. a ty cesty jsou tam kvuli tomu.

0 0
      • Krutor  

Samozřejmě máš pravdu. Ale nasere to, když tvoje oblíbený kousky najdnou najdeš rozrejpaný, ne … :-). Akorát si vždycky vzpomenu, jak ty naše tlustý pneu s agresivním vzorkem podporovaný ještě agresivnější jízdou ty lesy ničí !!!

0 0
        • wroum  

me naserou jiny veci. jezdil jsem od malicka cca 20 let na chatu na Kobylniky (Slapska prehrada, kousek proti proudu a na druhym brehu Novy zivohoste). za 20 let bylo vse stejny, pak nam zacali vadit sousedi a to ze kdyz jeden trotl po pul dne sekani travy prestane, tak dalsi trotl zacne…proste nasi koupili radsi chalupu na polosamote, kde nikdo neotravuje, neseka a nereze. pohoda. ale kazdy rok se jedu na Kobylniky aspon podivat, preci jen mi prirostly docela k srdci, ale asi tam uz nikdy nepojedu a radsi si to budu pamatovat tak jaky to bylo kdyz sem byl malej. Byly tam krasny lesni chaty, bez plotu, s vyhledem na Mastnik a N Zivohost a loni vsechny ty stromy vykaceli. ted je tam par chat na vyprahly louce. Dalsi kaceni probehlo na druhym konci osady – pry napadeny stromy (blbost kterou mi potvrdil i hajnej) a ted tam budou stavet novy chaty. krasna plaz na kterou se chodilo koupat je plna skla a odpadku a opodal stoji rezava maringotka lesaku, kteri tam jezdej na ryby. auta parkujou za hlavama lidi co este maj silu chodit na tu plaz. proste pokazdy kdyz si na to vpomenu jak to tam bylo krasny a jaky to tam je ted, tak je mi do breku :-/

0 0
          • Twister  

Ty voleee, Wroume, kdes tam měl chatu? Já tam jezdim od malička, ale žádnýho ohnivýho mužíka jsem tam nikdy neviděl. Chata číslo 2, Šimečkovy. :) Zas tak tragický to ale není, jak popisuješ. V lesní osadě ty stomy byly vyhlodaný, tak když foukl větr, tak to padalo na chaty. Už to tam ale zase zarůstá. A směrem k pláži to byl hlavně velkej polom, kácení už pak tak rozsáhlý nebylo. Stromy byly uvnitř taky vyhnilý. Na pláži jsou velký pytle na odpadky a skla jsem si nikdy nevšim. S tim sekánim to taky není tak zlí, je omezený v novim řádu. Jediný co mě štve jsou motorový čluny. Nevim, jak je to teď regulovaný, ale přijde mi, že vůbec. :( Mám to tam fakt rád, o proti Živohošti je to ráj. :)

0 0
            • Twister  

pardon: novym

0 0
              • Lance  

no wroum si asi krasne zaprehanel:-) ja videl vsude hory odpadku a same sklo a stromecek nikde,jak je to tedy spravne?

0 0
                • wroum  

v kontrastu s tim co si pamatuju, je to dneska skutecne hruza. mozna trochu prehanim, ale je to jen proto, ze tu zmenu sem nevidel plynule, ale naprosto najednou.

0 0
            • wroum  

jedna z uplne prvnich chat co tam kdy byly – chaty Olympia. Dokud byl otec spravce (rozumej dokud je Olympia neprodala), tak byly skoro nase :-)

je fakt ze nevim proc pokaceli lesni chaty, ale pohled to je strasnej a zarusta to spis krovim.

ad plaz: ja si pamatuju jak sme tam nachazeli hriby a nikde ani naznak odpadku. pytle tam sou, to sem zaregistroval, ale uz to neni ono a kdyz sem tam byl naposled, tak skla tam bylo habakuk. ale jak rikam, hodnotim to vzhledem k tomu kontrastu jak si to pamatuju z detstvi a jak je to ted.

BTW: Simeckovi – neni to chata v prvni rade od vody, asi pata od toho ****** co si porad hlida plato? respektive asi pata od hriste? nemeli ste takovyho vypelichanyho pudla, Zolika, nebo jak se menoval? :-)

0 0
              • Twister  

No jasně. Žolik, ten už je asi tři roky zahrabanej. :) Já jsem znal z Olympie akorát Borka, občas tam jezdil. O víkendu jsem se kolem rozhlíd kritickým okem a v něčem máš asi pravdu. Třeba ty pytle na pláži jaksi nikdo nevynáší. A to sekání, jak uhodí v sobotu devátá, tak začíná koncert. Takže si radši pustim vrtačku, abych to nemusel poslouchat. :)

0 0
                • wroum  

woe :-)

bingo a mas me. to sem ja :-D

akorat vas tam vzdycky bylo jak psu a asi nejsem schopen rict kterej ses ty. tak to zkusim jinak, mel si doma postavenej katamaran? a byls asi nejmladsi zejo? myslim ze vim…

stejne je ten svet ***** malej…nebo je B-F tak velke???

:-D))))

0 0
                  • Twister  

No joo, to jsem já. Ale moc podobnej si v profilu nejseš, nepoznal bych tě. :)

0 0
                    • wroum  

prave probiha restrukturalizace mejch kol. az bude dokoncena, tak tam dam normalni fotku do profilu a trochu to prekopu :)

urcite se tam letos este pojedu podivat, tak se stavim :-)

0 0
                      • Twister  

Jo jo, ale nevim, jestli mě tam zastihneš, jezdim tam, jak mě zrovna napadne. Supr, že je to 50 kilometrů, člověk je tam za dvě hoďky a pěkně se projede. :)

0 0
    • vlk  

Plně souhlasím s wroumem. Ta cesta je tam právě kvůli tomu. pokud je to navíc les soukromý, tak nemá nikdo právo jakkoliv kritizovat cizí hospodaření. Pokud je to les státní, tak to bych i pochopil. Já osobně náročnější terén vítám. Vždyť proto jezdím na horáku a né na silničce.

0 0
      • -Alan-  

Dá se těžit i mírnější formou, ale na to je dost drahá technika. Ideálně se vůbec těží v období, kdy je terén zmrzlý/ztuhlý a nerozrýpá se. Jenže kalamity a další věci nutí k těžbě po celý rok. Je to asi těžká práce, takže si umím představit, že bych na nějaký koleje od lakatoše taky dlabal. Tohle beru jako realitu bez diskuze. Co mi ale vadí je, že je zvláště na méně kopcovitých terénech nesmysl vykládat, že MTB je hlavní ničitel cest. To by se mohl zakázat vstup hlavně na koni. A jak mě občas vadí cesta rozbitá kopyty, tak já zase vadím pěším turistům. Při chladné hlavě a vyloučení demagogie to zatím jde většinou přežít.

0 0
        • goofy  

No ono kdyz si to predstaviss, tak na horach je celkem problem tezit jindy nez ted prez leto… Vzdyt uz za chvili tam bude lezet prez metr snehu… Tam uz ani lakatos nemuze :-) A hlavne letosni zima byla na snih hodne bohata, a to se podepsalo na porostech po celych horach (aspon v beskydech), a to se musi do zimy odstranit…

0 0
    • McBlacky  

ny Vysočině taky je to rozrejpaný jako kráva…

0 0
    • jcv  

Naprostý souhlas Když zajedu do mého milovaného trojúhelníku – Svatošky, Slavkov, Loket tak je mi často do breku. Lesáci nerespektují vůbec nic z toho, jak uchovat přírodu alespoň trochu v slušném stavu. Holiny, nové cesty po spádnici, hluboké rýhy, odřené stromy atd… Jsou to naprostá prasata.

0 0
    • croscountry  

To máš všade. Asi to patrí k práci v lese, len keby to potom opravili a nepindali na bikerov, že ničia NP.

0 0
    • -LuK.O.-1  

Víc mi vadí, když je celá šířka rozdupanáí od koní…po tom sem vytřepanej jak vibrátor :-(

0 0
      • cíca  

A je to samý hovno plný much. Za psi se musí platit, platí to i pro koně? Kůň je krásný zvíře, akorát ho většinou sedlá magor. Je skvělý když při nějakým sjezdu ti přelítne přes cestu skopčák na kobyle.

0 0
    • kajulka2  

Tady se o cesty lesáci docela starají, je tu dost hustá síť lesních asfaltek a šotolinovejch cest, pokud to při těžbě poničí tak to dají zase dopořádku, sice to chvilku trvá… A klasický lesní stezky a cesty, ty sice po sobě nesrovnaj, ale od toho máme odpružený vidle a nohy ne? Nějaká cestička se vždycky najde, i když se třeba musí kličkovat mezi stromama

0 0
    • wroum  

cerstvej zazitek:

asi pred necelym mesicem jsme na lesni ceste nasli po obou stranach haldy odpadu, zjevne likvidace nejaky pozustalosti (gauc, matrace, stary kompoty, plechovky s barvou, stary leky…). fakt nehoraznej humus a potkat nekoho jak to tam sype, tak jeho telo najdou na ty hromade taky. asi bych ho zabil. vse jsme nafotili a poslali na obecni urad (tense este nevyjadril, je to chvilku). Ale ted o vikendu byl u nas na chalupe hajnej kvuli drevu, tak sme se ho zeptali co se s tim da delat. on rekl ze o tom vi a ze to neni jen tady ale ze je neco podobnyho jeste jinde – evidentne pry stejnej „clovek“. a ted ta cast pribehu ktera me uplne rosekala: Hajnej prohledaval tu hromadu sracek a nasel kreditku, normalne vyplneny jmeno… a zjistil z ktery vesnice ten clovek je. kreditka byla stara a pani na kterou byla uz nezije, nicmene jeji barak nekdo koupil (uzasny jak vse zapada, ze) a ted ho rekonstruuje. kdyz se ho hajnej ptal jestli vyvazi odpad do lesu, tak rekl ze ne (kupodivu) a tim to cely konci. nic se neda dokazat a vrazdu si na triko nevemu. asi ten sajrajt posbiram a hodim mu ho v noci na zahradu. tu praci si klidne dam…a mozna rozbiju par oken.

jenom me zarazi, proc to ten clovek odvezl do lesa, kdyz i po nejkratsi trase jakou moh prijet, musel jet kolem dvojich kontejneru. a este dodam, ze musel ujet asi 8 km aby to odvez. nejblizsi kontejnery jsou asi 3 km.

0 0
      • kajulka2  

Tohle taky nepochopim, každej platime poplatky za odpad, tak proč dělají někteří"lidé"(chtěl jsem napsat dobytek, ale urazil bych krávy) bordel ještě po lesích, příkopech u silnic atd. nechápu

0 0
      • vlk  

Hele pošli to na Váš příslušný krajský úřad na Odbor životního prostředí na oddělení odpadového hospodářství.Stačí nepodepsaný dopis s tou kreditkou.Uvidíš, jak rychle se vše pohne.U nás v Ol. kraji jsem takový případ už zažil.Našli v těch odpadcích kousky barevné látky se vzorem tak přišli do blízké provozovny, kde se šili potahy, srovnali látku, napařili jim pokutu a dostali přikázáno to uklidit, do 2 dnů to bylo pryč.

0 0
        • wroum  

kreditku ma hajnej a on to resi. je to velmi duveryhodny pan, kteremu evidentne zalezi na uzemi, ktere obhospodaruje. verim, ze to zvladne :-)

0 0
    • va-bo  

Dovolím si obnovit diskusi na téma devastace lesních cest. Určitě je tady nějaký lesník nebo majitel lesa, který do toho může vnést jasno. Chápeme všichni, že vytěžené dřevo se musí dostat z lesa těžkou technikou. Ale je v tomto státě nějaká moc, která by přinutila toho, kdo cesty zničil, je také obnovit alespoň do stavu průjezdnosti. To znamená půlmetru hluboké koleje zahrnout nějakou radlicí? Nebo těžařská společnost odveze dřevo, vyinkasuje peníze a víc jí nemusí zajímat a je to na úvaze majitele lesa, zda cestu obnoví nebo ne? Samozřejmě, že spíše neobnoví, protože ho to bude stát peníze.

0 0
      • Polka  

Je to ta druhá varianta. Ptal jsem se na to onehdy hajnýho, proč týpek ve vyvážečce nemůže ty zbylé větve z cesty dát pryč nebo cestu srhnout aspoň lehce radlicí, když je to na pár minut a říkal, že na to oni z vysoka serou, že i když je to třeba i ve smlouvě (teď si nejsu jist, zda to tam vůbec dávají), tak na to serou a lesáci na ně nemůžou bo jsou vlastně rádi, že jim to vůbec odtěží a alespoň odvezou bo nejsou lidi a stroje. Když jim něco vytkneš, tak se i borci v lese klidně sbalí a jedou jinam. Krutá realita :(

0 0
        • va-bo  

Jo jo, tak nějak jsem si to myslel. Tak teď to vím. Díky za info.

0 0
      • Barak  

Já mám zase info z Jizerek, od člověka co dělá u Ochranaru, že ve smlouve to je, ale nevymaha se to. Nebo jen zřídka kdy. Takže vina na strane vlastníka nebo spravce lesa? Asi jo.

0 0
        • va-bo  

Asi bych to těžařům nezaplatil, dokud nesplní kompletní smlouvu. Ale jestli se jim platí předem, tak je to o ničem. Pokud jsem, ještě v pracovním procesu, nějaké činnosti objednával a platil, nechával jsem obvykle u větších částek tzv. „zádržné“ třeba 10–15%. To se pak uvolnilo až po předání a ověření funkčnosti dodávky. Někdy se ale stávalo, že dodavatel raději oželel 10%. Ale to je možná v lese jen teorie. Jestli je hodně dřeva a málo dřevorubců, tak je to tak, jak to je. Každopádně dobrý hospodář má pořádek na dvoře, na poli a v lese.

0 0
          • brtníček  

Záleží v jakém vlastnictví ten les je. U vetších soukromých vlastníku, tj. církve, obce, šlechtici si to po težbe delají buď sami nebo si najmou firmu, která povýrobní úpravy provede. U státních lesu to mají dodavatelské firmy ve smlouve a musí povýrobní úpravy udelat pokud to má smysl. Pokud je tam v brzké dobe očekávaná další težba delá se to až po ní. U drobných vlastníku se to moc nedeje.

0 0
    • va-bo  

Dobrá informace, děkuji.

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.